Fyra ess

Steg för steg, 1, 2015

”Tipp-tapp-tipp-tapp-tippe-tippe-tipp-tapp”. Du kan inte få melodin ur huvudet, och du vet mycket väl varför – för det är tyst i huset. Efter en intensiv julvecka (och litet till) med huset fullt av barn, barnbarn och svärsöner är det riktigt skönt att det bara är du och Barbro igen. Gemenskap i all ära, men lugn och ro behövs också. Men så särskilt länge kommer tystnaden inte att vara, för i dag är det tisdag och säsongsstart på klubben. Den vill du inte missa. Tyvärr är Bengt bortrest, men du har lyckats övertala din gamle studentkompis Gustav att ställa upp. Han hade inga andra förpliktelser i kväll, så ni träffas nere på klubben en kvart innan tävlingen skall starta.
   ”Kommer du ihåg mina käpphästar?” undrar han, och innan du hinner svara fortsätter han ”dubbelt är alltid upplysningsdubbling, och så gäller det att sikta mot sang”. Du nickar och säger att du kommer ihåg.
   Ni börjar hyggligt, men det kunde ha varit ännu bättre för på den tredje brickan glömde du dig. I stället för ditt till synes naturliga färgbud kunde du ha upplysningsdubblat. Gustav hade då slickat sig om munnen, straffpassat och tagit in en ensamtopp. Nu blev det en tråkig medelbricka i stället. Du ber snabbt om ursäkt, men Gustav bara skrattar och tillägger ”Nästa gång kommer du väl ihåg!”. Det hoppas du.
   Två ronder senare möter ni din lagkamrat Åke, som i kväll spelar med Gunilla. Förr om åren var hon en sällan sedd gäst på klubben, men sedan hon pensionerades för tre år sedan har hon inte missat en enda tisdag. Duktig är hon också, så frågan är om ni inte just nu möter kvällens bästa par.
   Det verkar så, för på den första brickan blir ni helt överkörda. Gunilla bjuder tufft och lurar sedan av er ett par stick i spelet. 3 sang med två övertrick kan knappast bli annat än en botten tror du, tills du upptäcker att ett par på er ledd tagit sig upp i 3Ru, blivit dubblade och bötat 800. Hur det gått till, begriper du inte, men det kommer knappast att hända igen, så du räknar med att -660 kommer att bli en nästbotten.
   När ni skall spela rondens andra bricka är ingen i zonen och du giv. Ni bjuder enligt Nordisk Standard, och de kort du fått ser trevliga ut:

   Sp D 4
   Hj E K kn 10 5
   Ru E K D
   Kl 9 5 2

Fördelningen 5-3-3-2 är balanserad, men 19 hp är litet för mycket för 1 sang, som visar 15-17 hp. Det lutar åt ett färgbud i stället.
   Stopp! Du har ju lärt dig att värdera upp en bra femkortsfärg. Om du lägger till en poäng för den fina hjärterfärgen, vilket du gott kan göra, kommer du upp till 20 poäng, vilket precis räcker till 2 sang. Det är också i linje med Gustavs tes att ”alltid sikta mot sang”. Så här har du ett val.

Vilket bud väljer du?


1Hj.
   Att handen är lika spelstark som de flesta 20-poängare håller du med om, men att du ändå inte bjuder 2 sang beror på att du bara har håll i två färger. Om Gustav har t.ex. kung småtredje i klöver kanske 3 sang är rätt slutbud, men bara om han är spelförare. Så när du har en bra femkorts högfärg som ofta är rätt trumf, inleder du med att visa den.
   Åke passar, Gustav höjer till 2Hj, och Gunilla kliver resolut in med 2Sp. Då är det du för andra gången.

Syd Väst Nord Öst
1Hj pass 2Hj 2Sp
?

Har det hänt något?


Visst. Du har fått trumfstöd, vilket är bra, men eftersom din hand ofta är värd sju stick även utan hjärterstöd har dina kort inte förbättrats nämnvärt. Vad som skulle vara bra är om det går att få en stöld på den korta trumfhanden. Det gör det om Gustav har singel eller dubbel klöver, eller om han har något som två ruterhackor och KlE-x-x. Även då blir det en klöverstöld på Nord.
   En annan sak som hänt är att SpD sjunkit i värde. Den var förvisso tveksam redan innan inklivet, men när Gunilla bjuder spader är det möjligt att den inte är bättre än en hacka.

Har ni utgångsstyrka?


Alla läroböcker säger att man bör bjuda utgång med minst 26 poäng. Med tanke på att du har 20 tp och Gustav visar 6-9 tp, har ni minst dessa magiska 26 poäng.
   Men räknar du så, räknar du fullt värde för spaderdamen, och det är det minst sagt tveksamt om du skall. Är den värdelös, har du ”bara” 18 tp, så styrkan behöver inte räcka till utgång.

En invit är alltså lagom?


Ja. Om du för ett tag glömmer poängen och räknar stick i stället, ser du att din hand är värd sju stick. Skall ni klara 4Hj, behöver Gustav bidra med tre stick, t.ex. HjD och KlE-K. Men har han så bra kort, kommer han glatt att acceptera en invit. Därför är det rätt att koppla in partnern i beslutsprocessen. Han spelar ju i samma lag som du.

Hur inviterar du?


Det vanliga sättet att invitera till utgång när båda sidor är med i budgivningen är att bjuda en ny färg. Om du i stället bjuder över i er gemensamma färg, är det bara ett försök att vinna delkontraktet. Så bjuder du 3Hj skickar du ut fel budskap; Gustav kommer att passa både när delkontrakt är lagom och när ni gör utgång.

Vilken färg inviterar du med?


Ingen! Det vanliga är att du bjuder en sidofärg, där du behöver hjälp. D-10-6-3 eller K-8-4-3 är färger som passar bra för det, och i nödfall kan honnör tredje få räcka. Om partnern har honnörshjälp, eller är kort i färgen (singel eller dubbel) och har trumf nog att stjäla med, skall han tänka positivt och acceptera inviten.
   Därför kan du direkt döma ut 3Ru. Där behöver du ju ingen hjälp! Bättre är då 3Kl, men även det känns fel – eftersom risken är stor att Gustav tror att hans eventuella klöverstyrka är bättre än vad den är. KlD-7-3 är ju inte mycket bättre än tre hackor, t.ex.
   Men det finns ett bud kvar, ett som Gustav är barnsligt förtjust i.

Vilket då?


Dubbelt.
   För tjugo eller trettio år sedan hade dubbelt varit precis som det låter: ett förslag att ta dubblade straffar på motståndarna, kanske med en hand som

   Sp D 10 9 4
   Hj E K kn 5
   Ru E 2
   Kl 9 8 5

Om Nord har olämpliga försvarskort, t.ex. singel spader och fyra eller fem hjärter, bjuder han 3Hj, men om han passar är det troligt att Öst hoppat i galen tunna och får vidkännas en stor utbetalning.
   I dag är det på elitnivå vanligare att dubbelt inte har den här traditionella innebörden utan i stället är en upplysningsdubbling, som säger ungefär ”Jag vill bjuda över, men jag vet inte var.” För Gustav är det så, det vet du.
   Nu kan man förstås undra varför en upplysningsdubbling behövs när ni redan har hittat en trumffärg. Svaret är att dubbelt är ett behändigt bud, som sparar på budutrymmet och därför ger er många möjligheter att hamna rätt.
   Gustavs hand går mot alerteringslappen, men så kommer han på sig. Dubbelt skall ju inte längre alerteras, oavsett vad det betyder. Men Gud vad svårt det är att komma ihåg. Själv syndar du mot det oftare än du vill erkänna.
   Åke märkte rörelsen och frågar Gustav, som svarar att ”Vi spelar så att alla dubblingar är UD”. Åke passar, Gustav bjuder 3Kl efter en kortare fundering, och Gunilla passar. Då är det du igen.

Syd Väst Nord Öst
1Hj pass 2Hj 2Ru
D pass 3Hj pass
?

Har du blivit något klokare?


Ja.
   Till att börja med vet du att Gustav inte har tillräckligt bra spader för att straffpassa, men det var inte så överraskande när han sitter framför spaderlängden och du har SpD.
   En viktigare information är att Gustav inte har minimum, för då hade han bjudit 3Hj, lägsta bud i er gemensamma trumffärg.

Varför bjuder han klöver?


För att visa var han har sin styrka. Att den finns i klöver är inte så överraskande, det heller, med tanke på dina röda färger och Gunillas spaderbud, men än är du inte säker på att det Gustav har räcker till utgång.

Vad bjuder du därför?


3Ru.
   Om dina ambitioner inte sträckt sig längre än till ett delkontrakt, hade du bjudit 3Hj, enligt principen att bud i den gemensamma färgen inte inviterar till utgång. Så när du i stället bjuder ett bud under tre trick i er färg, säger du att utgång fortfarande kan tänkas.
   Gustav är med på noterna, för han alerterar, och när Åke frågar säger han att det är ett bud som ber honom välja mellan delkontrakt och utgång. Åke passar, och så är det Gustavs tur att fundera. Slutligen kommer 3Ru. Det var ett överraskande bud.
   Du blir så förbluffad att Gunilla hinner passa innan du alerterar. När hon undrar svarar du sanningsenligt ”Vi har ingen överenskommelse, men det är knappast ett naturligt bud.”

Syd Väst Nord Öst
1Hj pass 2Hj 2Ru
D pass 3Hj pass
3Hj pass 3Hj pass
?

Vad tror du att Gustav menar med sitt senaste bud?


Det första du vet är att han vill spela utgång. Han slog inte av med 3Hj, så i och med att han bjuder högre än det, är det samma sak som att acceptera utgångsinviten.
   Att han inte går direkt till 4Hj, kan bara bero på en sak.

Vilken då?


Att Gustav kan tänka sig spela en annan utgång än 4Hj.

Och det är?


3 sang. Dels för att du vet att Gustav alltid ”siktar mot sang”, dels för att det inte finns några andra tänkbara utgångar.

Skall du göra vad Gustav vill?


Visst. Om han vill spela sang, och du har jämn fördelning och hjälp i spader ser det ut som om 3 sang är ett utmärkt slutbud.

Har RuD betydelse?


Ja visst! När inte Gustav själv föreslår 3 sang, har han i bästa fall ett taskigt spaderhåll, förmodligen inte ens det. Men då han håller öppet för sang, trots att du inte bjudit sang tidigare, kan han inte bara ha hackor i spader. Det lutar åt att han har något som tian fjärde eller knekt tredje, d.v.s. ett halvhåll som tillsammans med ett halvhåll hos dig blir ett säkert håll.
   Därför bjuder du 3 sang. När tre pass följer på det, hoppas du att Gustav är på samma våglängd som du.

Syd Väst Nord Öst
1Hj pass 2Hj 2Ru
D pass 3Hj pass
3Hj pass 3Hj pass
3 NT pass pass pass

Åke spelar ut Ru8, och du är litet orolig innan du sett träkarlen, men när Gustav börjar med att lägga upp Rukn-10-3 pustar du ut. Han siktade mot sang och han hade halvhåll i spader...

Nord (Gustav)
Sp kn 10 3
Hj D 9 8 2
Ru 9 6 3
Kl E D 7
utspel: Kl 8 Bridgebord
 
 
 
Syd (Du)
Sp D 4
Hj E K kn 10 5
Ru E K D
Kl 9 5 2

Har ni bjudit bra?


Ni har bjudit fantastiskt! Ni har nio toppstick, och era två halvhåll i Gunillas färg gör att du kan godspela ett tionde stick i spader. 3 sang kommer därför att ge er minst 430. Dessutom finns en klövermask, som om den går, ger er ett andra övertrick.

Vad gör du närmast?


Att spelföringen börjar med en planering har vi alla fått lära oss. Det är ett bra råd, men ännu bättre är att först tacka partnern för träkarlen och sedan ta reda på vilka utspel och markeringar motståndarna använder.
   Så efter att ha sagt ”Tack så mycket” till Gustav, frågar du Gunilla hur de spelar ut och markerar. ”Vi har 11-regeln i sang”, säger hon och tillägger ”fast 1-3-5-regeln i partnerns färg”.

Hur sitter då spadern?


Åkes utspelskort är högt, så spadern sitter säkert 2-6.
   Gunilla vinner första stick med SpK och fortsätter med SpE, då Åke bekänner med Sp2. När Gunilla spelar en tredje spader, och Åke sakar ruter, får du bekräftat att spadersitsen var den väntade.

Kan det bli mer än ett övertrick?


Kanske. Du har tio toppstick och om klövermasken går blir det elva stick.

Skall du maska i klöver nu, först som sist?


Nej. Gunilla har bjudit, så det är troligt att hon har KlK. Dessutom har hon handen full med godspelade spaderhackor, så om du slår den masken redan nu blir det straff i kontraktet, helt i onödan.
   Därför skall du ta hem de säkra sticken i de röda färgerna först och med det se till att kontraktet går hem.
   Alla bekänner i de två första hjärtersticken, och sedan sakar båda försvararna en klöver och två ruter. När du fortsätter med rutertopparna kan bara Åke bekänna; Gunilla sakar tre spader.

Nord (Gustav)
Sp
Hj
Ru
Kl E D
Kl 10 Bridgebord
 
 
 
Syd (Du)
Sp
Hj
Ru
Kl 9 5

När du nu spelar Kl5 från handen, bekänner Åke med Kl10.

Slår du masken?


Ja. Har du följt med i spelet, vet du att Öst-Väst bara har klöver kvar, så det är riskfritt att försöka göra ett andra övertrick.
   Masken brister, precis som du trodde, men då Gunillas sista kort är Kl8, tar bordet sista stick med KlE; +430 till er.
   Men säg nu att Gunilla haft en spader kvar i läget ovan.

Hade du maskat då också?


Nej, nej, nej!
   Om du spelat 4Hj, och haft trumf kvar på handen, hade det varit riskfritt att maska – eftersom du då kan stjäla Östs höga spader ifall KlK suttit fel. Men i 3 sang är det bättre att säkra tio stick, hellre än maska och riskera att bara få nio (om Öst singlat KlK).
   På de allra flesta bord kommer slutbudet förstås att vara 4Hj, men om försvaret inleds med tre ronder spader, kan Syd inte kan utnyttja spadersticket. Då blir det i bästa fall jämn hemgång och +420 till Nord-Syd, så era +430 är bra nog för en topp eller näst intill.
   Hela sitsen:

Sp kn 10 3
Hj D 9 8 2
Ru 9 6 3
Kl E D 7
Sp 8 2 Bridgebord Sp E K 9 7 6 5
Hj 7 3 Hj 6 4
Ru kn 10 7 4 2 Ru 8 5
Kl kn 10 4 3 Kl K 8 6
Sp D 4
Hj E K kn 10 5
Ru E K D
Kl 9 5 2

När du för in resultatet, ser ni att alla Nord-Syd-par hittills spelat 4Hj med en straff. Det verkar som om försvaret inleddes med tre ronder spader, då Syd sakade klöver och Väst stal. När sedan klövermasken brast, fick Öst-Väst fyra stick.

Kunde Syd ha gått hem med det försvaret?


Ja. Om Syd stjäl den tredje spadern högt och trumfar ut, kan han med rätt uppläggning spela hem kontraktet med hjälp av en inpetning.
   Efter stölden trumfar Syd ut och tar hem rutersticken. Sedan spelar han klöver mot bordet i det här läget:

Sp
Hj D 9
Ru
Kl E D 7
Sp Bridgebord Sp 9 7
Hj Hj
Ru kn Ru
Kl kn 10 4 3 Kl K 8 6
Sp
Hj K 5
Ru
Kl 9 5 2

Lägger Väst en låg klöver, nöjer bordet sig med Kl7. Öst blir då inpetad och tvingas ge favör med sin vända. Och bättre går det inte om Väst går i med Kl10 eller Klkn, som täcks av KlD och KlK. Även då är Öst inpetad: vänder hon med Kl6, lägger Syd lågt; och vänder hon med Kl8, täcker Syd med Kl9.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult