Fyra ess

Steg för steg, 5, 2014

Det är vemodigt, men inte mycket att göra åt. Sommaren har övergått i höst, och vintern närmar sig. Förra helgen bommade du och Barbro igen sommarhuset. Du klippte gräset för sista gången i år, satte in utemöblerna i förrådet, tömde varmvattenberedaren, stängde av vattnet, lagade hålet i förrådstaket och fixade en kärvande dörr. Inte illa för en som hade ”tummen mitt i handen” i yngre år. Barbro städade hela huset och satte nya tätningslister i fönstren. Nu känns det som om höststormarna kan få komma precis när de vill.
   Och det har de minsann gjort. I dag yr höstlöven omkring på gatan, och just en sådan här dag är det skönt att inte vara på landet. Du har precis varit och storhandlat, och senare i kväll skall du spela partävling på klubben – med Bengt i vanlig ordning. Det skall bli kul.
   När ni möts upptäcker du att Bengt ser litet trött ut, och när du undrar hur det står till säger han att det nog är en förkylning på gång. ”Men annars är det som vanligt”, skyndar han sig att tillägga, som den optimist han är. Det hade han säkert också sagt om han haft fyrtio graders feber.
   Ni börjar medelmåttigt med tre brickor något över medel och tre aningen under. På en av dem fanns ett bättre utspel, men det var svårt för dig att hitta som budgivningen hade gått. Bengt är en bra partner, för han erkänner direkt att han hade gjort precis som du.
   I den fjärde ronden sitter ni Nord-Syd och möter två yngre män, i alla fall i förhållande till er. 35-årsåldern skulle du gissa på. Du har sett dem förut, mött dem också, men vad de heter vet du inte. En titt på deras deklarationskort berättar att de spelar Nordisk Standard.
   På rondens första bricka har du fått dessa kort, som Syd, när Öst är giv och båda sidor är i zonen:

   Sp kn 9 8 6 5
   Hj kn 7 6 5
   Ru K D 3
   Kl 2

Det är ingen särskilt spännande samling, men du har i alla fall båda högfärgerna, så när Öst öppnar budgivningen med 1 sang, 15-17 hp, är frågan om du skall blanda dig i budgivningen.

Skall du det?


Nej.
   I partävling är det viktigt att slåss om delkontrakten, och om man som ni har den lilla behändiga konventionen att 2Kl visar båda högfärgerna, är det ett tänkbart bud, i alla fall i ofarlig zon. Men nu är ni ju i riskzonen.
   Det som talar mot ett inkliv i andra hand är att du bara har nio kort i högfärgerna och att du har majoriteten av styrkan i dina korta färger. Med 5-5-fördelning hade 2Kl kunnat tänkas, kanske också om honnörerna varit placerade där de gör störst nytta, kanske:

   Sp D kn 8 6 5
   Hj K kn 9 5
   Ru 7 6 3
   Kl 2

Även den handen innehåller bara 7 hp, men med all styrka i dina långa färger är risken för en stor utbetalning mindre än om du kliver in med den hand du har.
   I dag är det populärt att kliva in mot 1 sang så ofta man bara kan, inte så mycket för att försöka hitta egna kontrakt som för att försöka trassla till det för motståndarna. Nackdelen med den filosofin är att partnern inte vet om du bjuder på dina kort eller krånglar. Därför vill du och Bengt ha bättre kort för en direkt aktion, i alla fall i riskzonen. Inte heller med den andra handen hade du därför klivit in, det måste du erkänna.
   Efter ditt pass svarar Väst 2Ru, som Öst alerterar. När Bengt frågar får han det svar du räknade med, d.v.s. ”överföring”. Och så lägger Öst till ”minst fem hjärter, men obekant styrka”.
   Bengt funderar ett tag, och sedan gör han det som Öst egentligen skulle göra. Han bjuder Västs färg: 2Hj.

Vet du vad som står på?


Ja, och det var inte så länge sedan ni diskuterade just det här läget.
   För de flesta hade 2Hj förmodligen haft samma betydelse som när man kliver in med 2Hj efter öppningsbudet 1Hj, d.v.s. minst 5-5-fördelning med spader (den objudna högfärgen) och en lågfärg. Att ha samma knep efter ett överföringsbud är fullt möjligt.
   Men ni spelar inte så. I stället är 2Hj för er en upplysningsdubbling med en utpräglad trefärgshand och vettig styrka. Du kan därför placera Bengt med 4441 eller 5440, kort hjärter och åtminstone en anständig öppningshand.
   Nu är det din tur att alertera, och när Öst frågar berättar du att det är en upplysningsdubbling av hjärter. Öst passar, och nu kommer trumvirveln från Väst. Även Östs pass var alltså alerteringsbart.

Vet du vad Öst menar?


Du har en misstanke, men hellre än att gissa gör du vad du har rätt till enligt bridgelagarna: du frågar Väst. Han svarar att Öst hade dubblat 2Hj med trestöd, eller bjudit på treläget med fyrstöd. Östs pass visar därför bara två hjärter, eller möjligen ett dåligt trekortsstöd.

   Sp kn 9 8 6 5
   Hj kn 7 6 5
   Ru K D 3
   Kl 2

Syd Väst Nord Öst
      1NT
pass 2Hj 2Ru pass
?

Då är det din tur igen, när budgivningen inletts som ovan. Att du skall bjuda spader är klart. Frågan är bara hur många.

Vad tycker du?


2Sp är ett bud på lägsta nivå och skulle kunna avges med t.ex. 4-4-3-2 och två knektar. Den hand du har är mycket bättre än det. Därför bör du kanske hoppa för att berätta för Bengt att du har mer än han kan räkna med.
   Men har du det, med bara 7 hp och en singelton? Och knekten i hjärter har ni säkert ingen nytta av i spelet.

Kanske bäst att bara bjuda 2Sp?


Nej! Budgivningen i bridge skall präglas av sund optimism hellre än osund pessimism, så låt oss försöka se på din hand på ett annat sätt – ett som du själv provat på några gånger på sistone, med framgång. Försök bedöma hur många stick du kan hjälpa din partner med.
   Spadern kan du värdera till två stick, kung-dam i ruter likaså. Det är fyra stick. Om dina 6 verksamma hp kan ta så många stick, är det rimligt att räkna med att Bengt kan ta mer än det när han säger sig ha en konstruktiv hand med kort hjärter. Därför skall du berätta för Bengt att du kan vinna många stick i ett spaderkontrakt, för om han har något mer än sitt minimum kan ni kanske klara utgång. Rätt bud är därför ett hopp till 3Sp – inte för att du har många poäng utan för att du har många stick.
   På ditt bud passar Väst. Bengt tar sin en fundering, sin vana trogen, och höjer slutligen till 4Sp. Tre pass följer, så hela budgivningen gick så här:

Syd Väst Nord Öst
      1NT
pass 2Ru 2Hj pass
3Sp pass 4Sp pass
pass pass

Du väntar med spänning på träkarlen – och utspelet. Men inte så intensivt att du glömmer att först kontrollera vilka utspel och markeringar Öst-Väst använder. När du gör det, ser du att det står 1-3-5-regeln samt omvända markeringar.
   Slutligen kommer ett överraskande utspelskort, spader kung! Sedan lägger Bengt upp en hand, som du inte vet ifall du skall bedöma som bra eller dålig.

Nord (Bengt)
Sp D 7 4 3
Hj 2
Ru E 10 9 4
Kl E K 9 8
utspel: Kl K Bridgebord
 
 
 
Syd (Du)
Sp kn 9 8 6 5
Hj kn 7 6 5
Ru K D 3
Kl 2

Gillar du Bengts budgivning?


Ja. 2Hj var rätt bud, enligt era överenskommelser, och frågan var sedan om han skulle höja eller inte. Styrkemässigt har han minimum, men spader dam har vuxit till sig, så om han gör vad du precis gjorde, d.v.s. räknar sina stick, kan han komma till ”drygt fem”. Eftersom hans dam finns i trumffärgen, kan han räkna med fyra stick för sina honnörer, och minst en hjärterstöld skall det också bli. Det är fem stick. Efter ditt invitbud kan han räkna med ungefär fyra stick hos dig, så frågan är om hans mellankort i klöver eller ruter kan ge det tionde sticket. Och om de inte kan det, finns chansen till två hjärterstölder på hans hand. Därför håller du med om hans kort bör vara värda fem eller sex stick. Att höja till utgång var optimistiskt, men korrekt.
   När du ser era kort tillsammans, upptäcker du att era kalkyler varit korrekta. Sitter Öst-Västs trumf 2-2 är spelet busenkelt: efter att ha tvingat ut ess-kung i trumf får du tre spaderstick på handen, två hjärterstölder på bordet samt fem stick i lågfärgerna.

Tror du att det sitter 2-2 i trumf?


Nej. Västs annonserade hjärterlängd har ökat chansen att Öst har tre spader. Dessutom lär du få veta det i andra stick, för Väst kommer säkert att fortsätta med trumf om han kan.
   Efter spader kung kommer ingen trumf. I stället skiftar Väst till klöver fyra, och när du tar för esset, markerar Öst positivt med klöver fem.

Vet du hur klövern sitter?


Nej, men du kan alltid fråga hur de vänder inne i spelet.
   Öst säger då att de använder samma metoder som vid det första utspelet, d.v.s. 1-3-5-regeln. Så när Väst spelar klöver fyra, är det antingen det lägsta kortet från tre eller fem, eller det tredje högsta från fyra.

Finns fler möjligheter?


Det skulle också kunna vara det högsta kortet från en dubbelton, men då har Öst öppnat med 1 sang på dam-knekt-tia sjätte i klöver. Det verkar inte så troligt. Nej, du räknar därför med att Väst har tre eller fyra klöver.
   Efter klöver ess spelar du hjärter två från bordet. Öst tar för kungen, då Väst lägger trean, och sedan händer det du helst ville slippa. Öst tar för trumfesset och spelar sedan spader tio. I de trumfsticken sakar Väst två hjärter.

Vilket kort lägger du från handen?


Spader knekt. Eftersom bordet har kvar spader dam, kan du då välja på vilken hand du skall vara inne. Lägger du en låg trumf från handen, har du inget val. Då måste du vinna sticket på bordet.
   Men innan du fortsätter, bör du fundera vad du vet om given. Låt oss börja med honnörerna.

Hur många honnörspoäng har Väst?


Ni hade 20 hp tillsammans. Öppningshanden Öst skall ha 15-17 hp, vilket betyder att Väst har 3-5 hp. Spader kung har du redan sett. Västs kvarvarande styrka är alltså 0-2 hp. Det finns utrymme för en dam eller två knektar, men inte mer.

Är det viktigt att veta det?


Ganska ofta. Att försöka uppskatta var de saknade honnörerna sitter, är därför en bra vana att lägga sig till med.
   Stopp, du vet ju mer! Du vet ju att Väst måste ha hjärter dam. När Öst passade på 2Hj, förnekade han trekorts hjärter. Det betyder att Väst har sex hjärter, och att han därför måste ha en honnör i färgen. Är det esset eller kungen, får Öst inte ihop 15 hp; alltså är det damen. Östs öppningsbud är alltså baserat på resten av honnörerna, d.v.s. spader ess, hjärter ess-kung, ruter knekt och klöver dam-knekt. Det betyder att du nästan spelar med öppna kort.
   Väst sakar en hjärter till, och du har ett nytt beslut att fatta.

Nord (Bengt)
Sp D 7
Hj
Ru E 10 9 4
Kl K 9 8
Hj 8 Bridgebord Sp 10
 
 
 
Syd (Du)
Sp kn 9 8
Hj kn 7 6
Ru K D 3
Kl

Vilket kort lägger du från bordet?


Spader dam.
   Du har just räknat ut att Öst har alla honnörer utom spader kung och hjärter dam. Om ruter knekt sitter andra eller tredje, kan du toppa ut den; men sitter den i håll, behöver du maska ut den. Och efter Västs elaka klövervända i andra stick, som tog bort förbindelsen mellan era händer, måste du slå rutermasken nu.
   Därför sticker du över spader knekt med damen, så att du är inne på Nords hand när dessa kort återstår:
Nord (Bengt)
Sp 7
Hj
Ru E 10 9 4
Kl K 9 8
  Bridgebord
 
 
 
Syd (Du)
Sp 9 8
Hj kn 7 6
Ru K D 3
Kl

Vad gör du nu?


Du spelar ruter tio för att maska över Öst. Du är inte säker på om det behövs, men du är säker på att Öst har ruter knekt. Så när Öst lägger tvåan, kryper du utan att tveka med trean och är inte alls förvånad över att se Väst bekänna med femman.

Är kontraktet hemma nu?


Ja – om du ser till att avblockera handens ruterhonnörer.
   På ruter kung bekänner alla, men på ruter dam sakar Väst hjärter igen. Det betyder att Öst hade knekt fjärde i ruter, och att masken behövdes. Du stjäl sedan en hjärter och sakar dina två sista hjärter på ruter ess och klöver kung. Med bara trumf kvar på handen är utgången hemma.
   Hela sitsen:

Sp D 7 4 3
Hj 2
Ru E 10 9 4
Kl E K 9 8
Sp K Bridgebord Sp E 10 2
Hj D 10 9 8 4 3 Hj E K
Ru 7 5 Ru kn 8 6 2
Kl 10 7 4 3 Kl D kn 6 5
Sp kn 9 8 6 5
Hj kn 7 6 5
Ru K D 3
Kl 2

”Kikade du i mina kort?” undrar Öst, men när du förklarar att du visste att han hade ruter knekt ramlar polletten ner. ”Ja, då får jag be om ursäkt för mitt klumpiga påhopp och vill i stället gratulera till en utmärkt spelföring!”
   Du för in ert resultat i protokollet, och Bengt gör tummen upp, när han ser att bara ett par har bjudit och spelat hem 4Sp tidigare. Nu är ni på gång!
   Som du ser, valde Väst ett lustigt utspel, spader kung.

Varför gjorde han det?


Väst hade 5 hp, så han visste att ni bjudit utgång med högst 20 hp. Det betyder att ni bjuder på fördelning och hoppas vinna många stick med stölder. Att spela ut trumf var därför ett förnuftigt val, även om det var en singelkung. Hade Öst haft nian i ruter i stället för åttan, hade det utspelet behövts för att straffa kontraktet.
   När Öst kom in i hjärter, spelade han ess-hacka i trumf, men det hjälpte inte när du räknade ut att Öst måste ha ruter knekt. Ett alternativt försvar var att fortsätta med hjärter ess. Då är situationen denna, när bordet är inne:

Sp D 7
Hj
Ru E 10 9 4
Kl K 9 8
Sp Bridgebord Sp E 10
Hj D 10 9 8 Hj
Ru 7 5 Ru kn 8 6 2
Kl 10 7 3 Kl D kn 6
Sp kn 9 8 6
Hj kn 7
Ru K D 3
Kl

Om du nu spelar trumf, blir det straff när Öst tar för esset och fortsätter med spader tio. Att maska ut ruter knekt då, har du ingen nytta av – eftersom bordets trumf är slut och du inte har klöver kvar på handen. Men det finns ett annat sätt att få ihop tio stick.

Hur då?


Genom att saka en hjärter på klöver kung, spela in handen i ruter och stjäla din sista hjärter med trumfdamen. Stjäl Öst över, drar du ut spader tio med knekten; och sakar Öst spelar du bara trumf mot handen. Då kommer ditt tionde stick inte i ruter utan med hjälp av en extra stöld på den korta trumfhanden.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult