Fyra ess

Steg för steg, 4, 2013

Värmen bara fortsätter och fortsätter. I yngre år hade du njutit av den svenska sommaren, men i din nuvarande ålder föredrar du att sitta i skuggan med en kall öl och en god bok – och det är just vad du gör nu, på sommarstället. I går åkte du och Barbro in till staden. En av er ville shoppa och den andre föredrog att gå till det välsorterade antikvariatet för att leta böcker. Där hittade du en riktig dyrgrip: Varför Ni Förlorar i Bridge av S. J. Simon, utgiven på Ljus Förlag 1946. Den är den bästa bridgebok du har läst, men aldrig förr har du sett den svenska översättningen. En gång i tiden kostade den 7,50 kronor, och de 75 kronor du gav för den nu var egentligen ett vrakpris. Det insåg bokhandlaren också, men den hade legat så länge och samlat damm att han var glad att någon förbarmade sig över den.
  Du har legat i hängmattan och läst de första 50 av de drygt 200 sidorna, när du måste göra litet nytta och reparera en trasig trädgårdsstol. Du har knappt börjat, förrän mobilen ringer. Det är Sven, som har sommarställe i närheten, och gärna vill spela sommarbridge i kväll. Du och Barbro har inga andra planer för kvällen, så det går bra för din del.
  Sven och du spelar bara sporadiskt, och bara på sommaren, men Sven har gott omdöme och bra teknik, och det kommer man som bekant långt med. När det gäller system, föreslår han att ni spelar Nordisk Standard, som inte skiljer sig särskilt mycket från Modern Standard.
  Du fixar stolen snabbt, slänger i dig en kopp kaffe och ett par mackor, och så bär det iväg till kvällens bridge. När du kommer till klubben, ser du att Sven redan är där och hälsar dig glatt.
  Du upptäcker då att det inte är "vanlig partävling" på programmet utan fyrmanna med lottade lagkamrater och korta matcher (4 brickor). Era lagkamrater blir ett annat medelålders par, Gösta och Bodil, som ni inte känner. Men de hälsar glatt och säger att det skall bli trevligt att få spela i lag med sådana "storstjärnor".
  Storstjärnor – de skulle bara veta! Men att bli uppskattad av sina lagkamrater är aldrig fel, och kanske därför börjar ni i stor stil med två segrar. Sedan går det trögare med två knappt oavgjorda matcher, och i den femte ronden skall ni möta det lag som förmodligen kommer att vinna tävlingen. De har inte bara två starka par, de leder också klart med fyra raka segrar.
  Om de skall vinna mot er också är inte lika klart, för ni börjar med att bjuda två tuffa utgångar, som inte kan straffas – i alla fall inte om man spelar lika fint som Sven.
  På den tredje given är ingen i zonen när du är giv med de här korten:

    Sp K 10 5
    Hj E D 10 9 5 3
    Ru K
    Kl 9 6 4

Öppna eller inte öppna, det är frågan?


Om RuK varit garderad, hade du med 12 hp haft en självklar 1Hj-öppning, så frågan är om det faktum att kungen sitter singel (och därför kanske är värdelös) skall stämma ner modet på dig.
  Men det skall det inte! Budgivningen bör ju präglas av sund optimism, och att passa är att tänka alldeles för pessimistiskt. Så 1Hj får det bli.

Varför inte 2Hj?


Om du varit säker på att RuK varit värdelös, hade 2Hj varit OK. Men om den är verksam, är du på tok för stark för en svag två-öppning. Har Sven en hand som

    Sp E 2
    Hj K 8 6
    Ru E 8 4 3
    Kl E 7 3 2

har han svårt att förstå att ni klarar lillslam om du öppnar med 2Hj. Därför tänker du positivt och öppnar med 1Hj.
  Men det dröjer inte länge förrän du ångrar dig. Tämligen omgående kliver Väst in med 2Ru, vilket inte precis gör din singelkung bättre, och när Sven bjuder 2 sang vet du inte om det var goda eller dåliga nyheter.

Vet du vad 2 sang betyder?


Ja. I vissa delar av världen hade det varit fråga om ett helt naturligt bud med ruterhåll, jämn fördelning och invitstyrka, men i Sverige använder de flesta det till att visa trumfstöd på samma sätt som om Väst passat. För er är det alltså Stenbergs 2 sang, som säger att Sven vill spela minst utgång och att han har fyra eller fler hjärter i stöd.
  Han hoppas förstås på mer än 9 verksamma hp, men förhoppningsvis gör din singelton och din extra trumflängd att ni trots det kan spela hem utgång på er ledd.
  Du drar dig till minnes att man använder singelvisning i Nordisk Standard, men när du skall ta upp 3Ru ur budlådan ser du att också Öst har bjudit. Han har inte höjt sin partners färg, som du trodde, utan bjudit 3Kl.

Syd Väst Nord Öst
1 Hj 2Ru 2 NT 3Kl
?

Är det bra för er?


Nej. Västs ruterbud gjorde att RuK sjönk i värde, och Östs klöverbud försämrar Svens eventuella honnörer i den färgen. Om också Sven har en gränshand, kanske ni inte klarar den utgång ni är på väg till.

Finns det positiva saker också?


Ja. Har ni värdelösa honnörer i lågfärgerna, är det något som är positivt för Öst-Väst. Och eftersom de har högst tre hjärter tillsammans, vet du att de har en gemensam trumf i en av lågfärgerna. Om ni bara kan vinna nio stick i hjärter, kan de säkert vinna tio eller elva i lågfärg. Att betala ut på era kort behöver därför inte vara ett dåligt resultat. Men att risken för en utbetalning har ökat, den saken är klar.

Förändrar Östs bud era metoder?


Lustigt nog inte, eftersom du fortfarande kan bjuda 3Ru för att visa singelton i den färgen. Så det gör du.
  Men någon ro får ni inte, för Väst plockar upp en stopp-lapp, och strax därefter ligger 5Kl på bordet. Typiskt!
  Sven funderar en kort stund, och sedan bjuder han 5 Hj.

Är det ett starkt bud?


Nej. 5 Hj betyder bara att Sven tror att det är rätt att bjuda över. Öst-Västs effektiva budgivning har omöjliggjort för er att fråga efter ess eller kontrollbjuda spadern, men Sven hade en annan möjlighet om han ville slaminvitera.

Vilken?


Han kunde ha bjudit 5Ru. Eftersom det är ett bud under 5 Hj, är det samma sak som att be dig välja lämplig nivå på slutbudet. Så Svens 5 Hj-bud är ingen slaminvit, och även om det varit det hade du slagit av och passat.
  Du räknar med att budgivningen skall ta slut i 5 Hj, men icke. Öst kämpar på med 6Kl. Varför kan de inte lämna er i fred!
  Då är det du igen och budgivningen är uppe på 6-läget.

Syd Väst Nord Öst
1 Hj 2Ru 2 NT 3Kl
3Ru 5Kl 5 Hj 6Kl
?

    Sp K 10 5
    Hj E D 10 9 5 3
    Ru K
    Kl 9 6 4

Hur tänker du?


Den första instinkten är att dubbla. Du har trots allt öppnat och Sven har krävt till utgång, så det troliga är att Öst-Väst offrar sig.
  Men så kommer du ihåg något som Simon skrev i Varför du förlorar i bridge. På 40-talssvenska lyder det: "När ni är tveksam, höj budet och dubbla inte." vilket inte är lika kort och elegant som originalets "When in doubt, bid one more." Tanken är att om du låter motståndarna spela kontraktet, och det är fel, så är det ett dyrt fel. Men om du bjuder över, och det är fel, så är det ett relativt billigt fel – om läget verkligen är tveksamt.

Vet du något om Svens kort?


En del. Han har till exempel inte styrka i ruter, som kan vara bra i försvarsspelet men knappast i ett hjärterkontrakt. Att du hade singel ruter, verkar ha varit bra från hans horisont sett.
  Öst-Västs envisa bjudande tyder på fin fördelning och på att deras kort passar bra samman. När Sven inte dubblar, har ni säkert inget av värde i lågfärgerna, så om 6Kl skall straffas behöver ni två stick i högfärgerna. Det har ni ofta, men har ni inte det blir det dyrt att dubbla.

Hur går det för er i hjärter?


Ganska bra.
  Du har singel ruter, och Öst-Västs envisa klöverbjudande gör det troligt att Sven har högst en klöver. Eftersom han också skall ha öppningsstyrka, har han säkert de högfärgshonnörer du saknar, så att ni kan vinna elva stick.

Kan Sven vara renons i klöver?


Ja, till och med det. När du har tre klöver och Öst-Väst bjuder både 5Kl och 6Kl skall den möjligheten inte uteslutas. Med så litet som

    Sp E D 8 7 6
    Hj K 8 6 2
    Ru 8 7 4 3
    Kl

är det troligt att ni kan spela hem 6Hj. Så det finns mycket att vinna på att följa Simons regel och bjuda över.
  Säg att du bjuder 6Hj, som går en straff. Även om 6Kl också hade gått en straff, så är felet litet. Inte försumbart, för -100 i stället för +100 kostar 5 IMP, men det är ändå bara en tredjedel av vad det kostar i IMP om du dubblar för -1090 i stället för bjuder för -100.
  Så efter moget övervägande bjuder du 6Hj, då det är Västs tur att fundera. Slutligen lägger han upp en dubblingslapp, vilket inte förvånar dig. Utspelet går snabbare; det är RuE.

Sven (Nord)
Sp E D kn 9 3
Hj K kn 8 2
Ru 8 7 2
Kl 3
utspel: Ru E Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K 10 5
Hj E D 10 9 5 3
Ru K
Kl 9 6 4

Har ni bjudit bra?


Det vet du inte ännu. 6Hj kommer att gå precis en straff, såvida det inte finns en spaderstöld, men hur 6Kl hade gått vet du inte ännu. Om du bara ser på era kort, är det troligt att slammen hade kunnat straffas, men om du tar hänsyn till budgivningen tror du att Väst hoppades på hemgång. Öst-Väst har ju fått upp er i ingen-mans-land (5-läget), och att då offra sig med 6Kl är sällan klokt. Öst-Väst är alldeles för bra spelare för att göra det.
  När Öst markerar negativt med Ru10, fortsätter Väst med KlK, som han får för, men RuD stjäl du. När Öst sakar klöver på HjE börjar du misstänka att du gjort rätt, för det ser onekligen ut som om Väst har högst en spader, och några stick senare får du bekräftelse på att just så var fallet. Öst-Västs 6Kl hade gått hem!
  Hela given ser nämligen ut så här:

Sp E D kn 9 3
Hj K kn 8 2
Ru 8 7 2
Kl 3
Sp 6 Bridgebord Sp 8 7 4 2
Hj 7 6 4 Hj
Ru E D kn 6 5 4 Ru 10 9 3
Kl K D 2 Kl E kn 10 8 7 5
Sp K 10 5
Hj E D 10 9 5 3
Ru K
Kl 9 6 4

Hjärterrenons hos Öst och singelspader hos Väst betyder att ni bara hade kunnat få ett stick om ni dubblat Öst-Väst i 6Kl. Vad bra att du litade på Simons råd och inte dubblade!
  Precis som du, hade Väst tre hackor i den andra sidans trumffärg, så även han kunde räkna med att partnern hade högst ett kort i den färgen. Och precis som du, hade hans bud två chanser att lyckas: det kunde gå hem, och det kunde ha varit en korrekt offring.
  När ni jämför, ser ni att era tuffa utgångar var likabrickor, precis som den sista brickan, så den här brickan avgjorde matchen.
  På parallellbordet kunde Syd öppna med 2Hj, 11-13 hp och sexkortsfärg. Bodil klev in med 3Ru och Nord hoppade till 4Hj. När det blev pass runt, spelade Bodil ut sin singelspader, så det blev till och med två övertrick. 11 IMP till motståndarna.

Gjorde Bodil och Gösta något dåligt?


Nej. Bridge är ett svårt spel, och man kan inte räkna med att alltid göra rätt. Den här gången skulle Gösta ha bjudit, men hans pass kan inte kritiseras. Renons i motståndarnas färg är alltid ett bra skäl för att bjuda, men med bara tre trumf är det ofta fel att offra sig på 5-läget i lika zoner.
  Vi behöver inte hellre ändra given mycket för att det skall vara bättre att spela försvar. Om Bodil har kung-dam-hacka i spader eller hjärter, i stället för klöver, eller singel klöver, är det säkert bättre att låta Nord-Syd spela 4Hj.
  Sven var stark nog för att kräva till utgång med 2 sang på ert bord, men i och med det kunde Öst sticka in 3Kl som ledde till att de fick in på korten. Motståndarnas begränsade öppningsbud på det andra bordet gjorde att Nord visste att utgång var lagom. Då kunde han med ett snabbt 4Hj-bud göra det svårare för Öst-Väst att bedöma om de skulle bjuda över eller inte.
  Trots att ni förlorade brickan, kunde det ha varit värre. 11 IMP i baken är inget att glädja sig åt, men om du dubblat 6Kl i stället hade ni förlorat 17, så offringen var värd 6 IMP.

Syd Väst Nord Öst
1 Hj 2Ru 2 NT 3Kl
?

    Sp K 10 5
    Hj E D 10 9 5 3
    Ru K
    Kl 9 6 4

Om Öst höjt rutern i stället för bjudit 3Kl, hade du inte kunnat visa din singelton på 3-läget. Men du hade kunnat använda ett knep, som Mats Nilsland är pappa till. Det är att bjuda 3 trick i den gemensamma färgen med en minimihand och singel i den bjudna färgen. Också pass visar minimum, men med minst två kort i färgen. Dubbelt är förslag till straff, och övriga bud har samma betydelse som utan inkliv.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult