Fyra ess

Steg för steg, 2, 2012

I kväll skall ni spela en fyrmannamatch i den lokala ligan mot seriens kanske bästa lag. Ni har mötts flera gånger tidigare, och det brukar bli jämna och spännande matcher. Tyvärr har du haft mycket att göra på jobbet på sistone, så bridgen har blivit lidande. Därför hoppas du att ni kan spela på topp i dag. Det behövs säkert. Förutsättningarna för det är goda, vad dig beträffar, för du kunde ta ledigt redan efter lunch, och under eftermiddagen har du vilat, lyssnat på musik, druckit kaffe, duschat, bytt kläder och läst på systemet.
  När du möter resten av laget nere på klubblokalen, ser du att Bengt ser lika laddad ut som du. Ella och Åke sitter vid ett bord och diskuterar sangförsvar, men när de ser dig glömmer de systemsnacket och hälsar med stora famnen. Ni har spelat i samma lag från och till i snart tjugo år, och ändå är det lika roligt var gång.
  Ni är hemmalag, så du och Bengt tar plats som Nord-Syd i det öppna rummet, och som vanligt sitter du Syd. Ni hälsar glatt på Sven och Inger, och snart kan spelet börja.
  Efter en lugn inledning får du upp dessa kort på den fjärde given, när alla är i zonen och Väst är giv:

    Sp K D 9 6 2
    Hj 10
    Ru K D 8 3
    Kl 7 6 2

Sven öppnar med 1 Kl, Bengt passar, och Inger svarar 1 Ru. De spelar Modern Standard, precis som ni, så än har inget konstigt hänt.

Vad bjuder du?


1 Sp.
  Din femkortsfärg kunde ha varit bättre, och du kunde ha haft fler honnörer, men med 10 hp och fem kort i den högsta färgen är det helt rätt att kliva in. En anledning är att du tar bort en del möjligheter för motståndarna, en annan att du gärna ser att Bengt spelar ut spader ifall Väst blir spelförare.
  Säg att du i stället passar, Sven återbjuder 1 sang, och Inger höjer till 3 sang. Vilken färg tror du att Bengt kommer att spela ut då? Säkert hjärter, eftersom han har minst fem kort i den färgen. Bättre då att tipsa Bengt om att spader nog är en bättre start för försvaret än hjärter.
  Slutligen får du inte glömma att den sida som har spadern har en stor fördel om det är en delkontraktsgiv, eftersom de då kan bjuda över på samma nivå. Men om du aldrig introducerar spadern kanske motståndarna får vinna budgivningen alldeles för billigt. Så när du bjuder gör du det också med förhoppningen att ni kanske gör det högsta kontraktet.
  Efter ditt inkliv bjuder Sven 2 Hj.

Är det ett starkt bud?


Ja.
  Om Inger vill spela Svens första färg, måste hon upp på 3-läget. Därför kräver 2 Hj-budet större styrka än om Inger kunnat preferera den första färgen på 2-läget. 2 Hj är alltså vad bridgespelare kallar ett reverse-bud. I Modern Standard visar det minst 16 hp och minst 5-4-fördelning i de bjudna färgerna.

Förändrar inklivet läget?


Något.
  Om du passat, hade Sven kunnat återbjuda 1 Hj. Det kunde han inte efter ditt spaderbud. Därför är det tänkbart att han överbjudit korten något för att inte den viktiga högfärgen skall komma i kläm. När båda sidor bjuder, har man inte utrymme för att bjuda lika precist som när motståndarna passar, och ibland får man välja om man skall tänka optimistiskt och överbjuda eller vara en pessimist och underbjuda. Så det är tänkbart att Sven inte riktigt hade till 2 Hj.
  Bengt funderar ett tag. Sedan lägger han upp en stopp-lapp följt av 4 Sp. Oj då!
  Nästa bud tar inte alls lika lång tid. Tämligen omgående kommer dubbelt från Inger. Hon verkar vara laddad i trumf, så snabbt som det budet kom.
  Mer händer inte, så budgivningen gick alltså så här:

Syd Väst Nord Öst
1 Kl pass 1 Ru
1 Sp 2 Hj 4 Sp D
pass pass pass

Sven spelar ut hjärter ess, och Bengt börjar med att lägga upp klöver ess. "Här har du min honnör", säger han. Resten av handen består nämligen av hackor.

Träkarlen (Bengt)
Sp 8 7 5 4 3
Hj 9 7 6 4 3
Ru 6 5
Kl E
utspel: hjärter E Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K D 9 6 2
Hj 10
Ru K D 8 3
Kl 7 6 2

Gillar du träkarlen?


Om du gör!
  Din singelhjärter och Bengts singelklöver i kombination med mängder med trumf gör att chansen är stor att Öst-Väst bara får för sina tre ess. Man brukar säga att det krävs 26 hp för utgång. Här är det motståndarna som har 26 hp, och ändå ser det ut som om 4 Sp kan gå hem på er ledd”¦

Varför?


Därför att ni har idealisk fördelning och kan räkna med att vinna många stick med hackor. I det här fallet har ni tio gemensamma trumf. Om de sitter 2-1 hos Öst-Väst, kan du trumfa ut i två drag och sedan stjäla tre kort på vardera handen. Då gör det ingenting om Sven har ruter ess, så att dina ruterhonnörer bara ger ett stick.
  Inger bekänner med hjärter fem på utspelet, och när Sven fortsätter med hjärter kung kommer tvåan till höger. Du stjäl förstås.

Vet du hur hjärtern sitter?


Ja.
  Sven har bjudit hjärter, så han har minst fyra. Och eftersom du sett på deras deklarationskort att de använder omvända styrkemarkeringar, vet du att Inger har en hjärter till. Annars hade hon lagt sina hjärter nerifrån.
  Det betyder att tio stick är klara om trumfen sitter 2-1. Två hjärterstölder till på handen gör ju att Bengts femte hjärter blir hög.

Tror du att trumfen sitter 2-1?


Nej.
  Det finns mycket som tyder på att Inger har alla tre trumfen. Det första är att hon annars säkert hade siktat mot en större inkomst i 5 Kl. Att straffdubbla med Sp E-10 eller Sp E-kn i lika zoner verkar mindre troligt, men om hon har Sp E-kn-10 kanske hon gör det. Och sitter det så, skall trumfen spelas på det gamla hederliga sättet: från svaghet mot styrka. En annan sak tyder på snedsits i trumf är den snabbhet med vilken Inger dubblade.
  Därför spelar du klöver till esset, då Sven bekänner med fyran, Inger med nian.

Hur tror du klövern sitter?


Om de längdmarkerar ärligt, verkar klövern sitta 6-3. Budgivningen tyder också på att den gör det, för med fyrkortsstöd i Svens öppningsfärg hade Inger säkert bjudit 5 Kl över 4 Sp. Det är mer som talar för en dubbling om hon bara har tre klöver.

Spelar du trumf nu?


Nej.
  Om trumfen sitter som du befarar, får du tio stick endast om ruter ess sitter rätt. Bordets trumfhackor är ju lägre än Östs, så att stjäla upp bordets femte hjärter går inte. Den enda chansen då är att du får för både ruter kung och ruter dam.
  Därför spelar du inte trumf utan ruter. Även i den färgen är det ju rätt att spela "från svaghet mot styrka".
  Inger lägger fyran, du går i med kungen, och Sven lägger nian.

Satt ruter ess rätt?


Troligen.
  Om Sven har ruter ess tredje, är han i sin fulla rätt att hålla upp, men då han inte kan veta vem som har ruter dam kommer han oftast att sticka din kung. Därför är det troligt att Inger har ruter ess – och att du kan få hem din utgång.

Spelar du trumf nu?


Nej.
  Fortfarande är det fel att spela spader från handen, ifall Inger har alla trumfen, så du stjäl en klöver i stället. Sven lägger femman, Inger trean.

Träkarlen (Bengt)
Sp 8 7 5 4
Hj 9 7 6
Ru 6
Kl
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K D 9 6
Hj
Ru D 8 3
Kl 7

Spelar du trumf nu, då?


Nej.
  Säg att du spelar spader och får vinna sticket med spader kung, då Sven sakar klöver. Du kan då stjäla klöver och spela ruter, men om Inger tar för esset och spelar två ronder trumf kommer det att fattas ett stick: du får då fyra trumfstick på handen, kung-dam i ruter, klöveress samt två stölder på bordet. Det är nio. För att gå hem behöver du en tredje stöld på bordet, och därför skall Inger inte få chansen att spela trumf för tidigt.
  I stället spelar du ruter mot handen för andra gången.
  Inger tar för esset, medan Sven lägger tvåan. Hon fortsätter sedan med klöver åtta, som du stjäl på bordet.

Spelar du trumf nu, då?


Ja.
  Nu är det äntligen dags för trumfen. Du har fått två klöverstölder på bordet, och ruteråtta kommer du också att kunna stjäla, eftersom du vet att Inger har två ruter kvar.
  På spader fyra lägger Inger tian, du spelar på kungen, och att Sven sakar klöver förvånar dig inte. Att han hade fördelningen 0-4-3-6 har du ju misstänkt ganska länge.
  Du tar sedan för ruter dam, stjäl ruter åtta på bordet och spelar trumf mot handen, så att Inger bara får för spader ess. Utgången är hemma.
  Hela sitsen:

Sp 8 7 5 4 3
Hj 9 7 6 4 3
Ru 6 5
Kl E
Sp Bridgebord Sp E kn 10
Hj E K D 8 Hj kn 5 2
Ru kn 9 2 Ru E 10 7 4
Kl K D kn 10 5 4 Kl 9 8 3
Sp K D 9 6 2
Hj 10
Ru K D 8 3
Kl 7 6 2

En märklig giv. Trots att ni har tio trumf tillsammans, fick du inte spela spader förrän i åttonde stick. Hade du gjort det tidigare, hade kontraktet straffats.
  Men samtidigt inser du att din spelplan hade lett till straff om Inger i stället haft fördelningen 2-3-5-3 med samma honnörer. Då kan hon vinna den andra ruterronden och fortsätta med ruter, så att Sven får stjäla för sin singeltia. Och sitter det så, fixar man tio lätta stick genom att spela trumf tidigt.

Hade du tur därför?


Nej.
  Det är troligare att Inger har dubblat på en 4-3-3-3-hand med starka spader än med en hand som är alldeles utmärkt som träkarl i 5 Kl. Helt rätt spelat av dig, alltså.
  När ni jämför, har också era lagkamrater bjudit och spelat hem en utgång på den given. Efter samma inledning bjöd Ella 5 Kl efter moget övervägande. Hon räknade med att Nord hoppade till 4 Sp med fin fördelning, när han inte kunde ha särskilt många honnörspoäng, så det bästa hon kunde hoppas på i 4 Sp var +200 eller +500. Då verkade det bättre att sikta mot +600 i 5 Kl i stället. En klok kvinna, den där Ella!
  790 + 600 = 1390, vilket ger er 16 IMP på brickan. Mycket tack vare det fina resultatet lyckas ni vinna matchen med 20-10, vilket känns bra. Nu är chansen god att ni snuvar förhandsfavoriterna på seriesegern.
  Men innan vi lämnar given, kommer en sista fråga:

Kunde någon av utgångarna ha straffats?


Ja, båda faktiskt.
  Eftersom Öst har hjärter knekt, kan 4 Sp straffas om Väst inte spelar ut en hög hjärter. I så fall har Öst en extra ingång för att spela trumf. Då blir det bara två stölder på Nord och bara nio stick till spelföraren.
  5 Kl straffas om Nord spelar ut sin partners singelfärg, d.v.s. hjärter. Efter klöver ess får Syd en stöld, och om han vänder ut sig med trumf eller ruter kung får han ett stick till vad det lider.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult