Fyra ess

Steg för steg, 3, 2011

Efter en lång och trist vinter är det skönt att våren äntligen är här. Under Påskhelgen har du och Barbro haft storstädning, och det har blivit många körningar till tippen. När du var ung, förstod du inte hur dina föräldrar kunde samla på sig så mycket bråte (på vind och i källare), men det är precis vad du själv har gjort under en lång följd av år. Betyder det att du håller på att bli gammal? En del vill du behålla av sentimentala skäl, men det mesta har åkt till återvinning.
  När ni är klara för dagen, ringer Bengt och undrar om ni inte skall spela barometer på klubben i kväll. Det låter som en utmärkt idé, så du tackar snabbt ja innan du hoppar in i duschen. Du hinner med en kopp kaffe och ett par smörgåsar innan det bär iväg ner till klubben.
  Ni startar medelmåttigt, och efter fem ronder ligger ni aningen över medel. Skall det bli pris i dag, behöver ni lägga i en högre växel.
  I den sjätte ronden möter ni ett medelålders gift par, som du känner igen, trots att de sällan spelar på er klubb. Deklarationskortet avslöjar att de heter Johansson, men inte mer, och att de spelar Modern Standard. Du har faktiskt aldrig mött dem, så du vet inte ifall de är skickliga, men en titt på barometern visar att de ligger bättre till än ni: delad tvåa-trea. Här gäller det nog att vara på sin vakt.
  På rondens första bricka har du, som Syd, fått en medioker hand. Öst är giv och ingen sida i zonen.

    Sp K 10 7 6 2
    Hj 6 3
    Ru E 9 5 4
    Kl 9 3

Fru Johansson, som är Öst, öppnar med 2 spader. Det är överraskande, med tanke på att spader är din längsta färg. Men eftersom du inte tänker bjuda något, finns ingen anledning att fråga eller titta på deras deklarationskort. Du passar därför i normalt tempo.
  Herr Johansson studerar sina kort några sekunder, och sedan kommer också en passlapp från honom. Bengts bud sker ungefär i samma tempo. Han dubblar.

Vad är det?


Det är en upplysningsdubbling.
  Bengt har antingen en mycket stark hand, eller minst tre kort i alla objudna färger. Eftersom han bjuder i sista hand är det tekniskt sett ett balanseringsbud, så det är möjligt att han är något svagare än om han dubblat direkt efter öppningsbudet. 2 spader är dock så pass högt att minimigränsen bör ligga på 10-11 hp.
  Öst passar, och så har du ett beslut att fatta.

Vad bjuder du?


Pass.
  Bengt ber dig välja mellan de objudna färgerna, men med dina fem starka spader bakom öppningshanden föredrar du att straffpassa och spela försvar. Du kan räkna med två naturliga trumfstick (kungen och tian), och eftersom du är kort i två av sidofärgerna kommer du ofta att få en stöld också. Tillsammans med ruter ess betyder det att du har fyra troliga defensivstick. Även om Bengt har en minimihand, bör ni få in minst 300.
  Om 2 spader-budet kommit till vänster, hade du inte passat utan föredragit att bjuda 3 ruter. Då sitter du framför spaderstyrkan och får kanske bara ett trumfstick. Men när du sitter på rätt sida om spaderlängden, är passet självklart.
  Kanske såg du litet för nöjd ut när du passade, för herr Johansson har andra planer. Hans hand går genast till budlådan, och strax därefter ligger 3 klöver på bordet. Typiskt!
  När två pass följer, är det du igen, och nu känns det inte lika kul.

Hur många klöver har Bengt?


Tre, eller möjligen fyra svaga.
  Hans dubbling lovar ju minst tre kort i alla färger, så färre än tre klöver har han inte. Men han har sällan fyra, när han inte dubblar 3 klöver. Ditt pass betyder ju att du "straffdubblade" Öst i 2 spader, så när Väst då svänger ur skall ni om möjligt dubbla det också. Det vet Bengt förstås, så om han haft fyra klöver med en honnör, hade han dubblat. Kanske hade han också gjort det med en stark trekortsfärg, som  klöverK-D-kn.
  Du har två hackor i klöver, så det verkar som om herrskapet Johansson gjort rätt när de föredrog klöver framför spader. Om du haft en tredje klöver, eller bättre kort (t.ex. ett ess därtill), hade du kunnat straffdubbla, men med det lilla du har vore det en alltför djärv chanstagning. Spader kung är inte mycket värd i ett klöverkontrakt, så för att 3 klöver skall gå bet behöver Bengt fyra stick. Att hoppas på det är att hoppas på för mycket.

Skall du därför passa?


Nja”¦
  Ni spelar ju partävling, så om du passar och 3 klöver går hem, får motståndarna +110. Det kan aldrig vara bra för er, speciellt inte som de ett tag var i 2 spader (som inte hade givit dem +110). Därför kan det vara idé att bjuda över, för även om ert kontrakt inte går hem, är -50 eller -100 bättre än -110; och om det är så att 3 klöver hade gått bet, är +110 på er ledd bättre än +50/100.

Har ni någon bra trumf?


Ja, i ruter har ni säkert minst åtta kort.
  Du har förvisso bara en fyrkortsfärg att erbjuda, men om Bengt har högst två spader (dubbelt på 2 spader) och högst tre klöver (pass på 3 klöver), blir det åtta eller nio röda kort över. Fyra eller fem av dem kommer att fínnas i ruter.
  Därför bjuder du 3 ruter och håller tummarna för att du har resonerat rätt så här långt.
  Tre snabba pass följer, så budgivningen gick alltså så här:

Syd Väst Nord Öst
2 Sp
pass pass D pass
pass 3 Kl pass pass
3 Ru pass pass pass

Herr Johansson spelar ut klöver kung, och så lägger Bengt upp sina kort. Precis som du misstänkt, har han fyra ruter. Tack för dem!

Träkarlen (Bengt)
Sp kn 3
Hj E 8 5 2
Ru K kn 7 2
Kl E 6 2
utspel: klöver K Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K 10 7 6 2
Hj 6 3
Ru E 9 5 4
Kl 10 3

Har du bjudit bra?


Förmodligen. Ni har fyra försvarsstick i 3 klöver, men frågan är om ni hade fått något mer. Det är inte säkert, så om 3 klöver hade lett till -110, gör det inget om det slutar med en eller två odubblade straffar i 3 ruter.
  Dessutom är chansen inte så tokig att ditt kontrakt går hem.
  Om trumfen sitter 3-2 med damen rätt, har ni fyra ruterstick, två ess, två spaderstick och en spaderstöld på bordet. Det är +110.
  Innan du börja spela, kan det finns skäl att fundera lite över fördelningarna runt bordet. Hur spadern sitter, vet du redan: Öst har alla.

Hur sitter hjärtern?


När man spärröppnar, eller öppnar med en svag två-öppning skall man ha en ensidig hand, d.v.s. ingen fyrkortsfärg vid sidan om. Det känner Fru Johansson säkert till. Så eftersom ni saknar sju hjärter, vet du att hennes make har minst fyra av dem.

Hur sitter klövern?


Väst har minst sex kort.
  Med fem klöver hade Väst troligen inte bjudit 3 klöver när du strafffpassade på 2 spader dubbelt. Men med sex eller sju starka klöver och en fyrkortsfärg vid sidan om finns anledning att göra det.

Hur sitter rutern?


3-2, men vem som har tre vet du inte ännu.
  Om Väst är renons i spader och har minst fyra hjärter och minst sex klöver, kan rutern bara sitta 4-1 om Väst har tolv kort i sina långa färger (5-7 eller 6-6). Men med så vild fördelning hade Väst nog bjudit redan på 2 spader, eller i vart fall bjudit en gång till på dina 3 ruter. Därför är det så gott som säkert att rutern sitter runt.
  Fascinerande! Du har inte spelet ett kort ännu, och ändå vet du så här mycket om given. Men om ni inte skall få straffpoäng för långsamt spel, vill det till att du spelar på från bordet i första stick.

Träkarlen (Bengt)
Sp kn 3
Hj E 8 5 2
Ru K kn 7 2
Kl E 6 2
utspel: klöver K Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K 10 7 6 2
Hj 6 3
Ru E 9 5 4
Kl 10 3

Tar du för klöver ess?


Ja. Om Väst har sju klöver, vill du inte få klöver ess bortstulet, så det är dumt att hålla upp.
  På klöver ess lägger Öst klöver fem. Eftersom du sett att de använder omvända längd- och styrkemarkeringar, verkar det som om Öst lagt sitt lägsta kort från en dubbelton (eller att femman är en singelton).

Går du på trumfen?


Nej, det kan vänta ett tag.
  Om du tar för ruter ess och slår en mask med ruter knekt, går du hem om Väst har damen, bet annars. Om Öst har dam-hacka, kan hon spela in Väst i klöver, och när denne spelar sin sista ruter blir det bara åtta stick till dig. Och har Öst den tredje rutern, kan hon vända med den direkt.
  Men om du kan undvika att de spelar en tredje ruterrond, går du hem i 3 ruter även om de får ett trumfstick. Därför skall du öppna förbindelsen mellan händerna genom att spela klöver direkt. Dessutom får du veta mera om sitsen, och det är aldrig fel.
  På klöver två bekänner Öst med klöver sju, vilket berättar att hon hade precis två klöver, och Väst sticker klöver tio med knekten. Efter en kort fundering spelar Väst klöver dam, då Öst sakar spader fyra.

Vad gör du?


Sakar hjärter.
  Det är bara utbyte av stick, eftersom du nu inte förlorar något hjärterstick, men fördelen med att saka är att Väst är inne, och han kan inte kan hitta på något elakt.
  Väst skiftar snabbt till hjärter kung, som du sticker med esset. Öst lägger då hjärter knekt.

Satt hjärter knekt singel?


Nej. Öst har säkert lagt knekten för att visa att hon också har tian. Annars skulle Väst haft 6-6-fördelning med kung-dam i topp på båda färgerna. Då hade han aldrig passat på 2 spader (eller på 3 ruter).

Spelar du trumf nu, då?


Nej.
  Du behöver två spaderstick, vilket betyder att spadern skall spelas från bordet två gånger. Den enda säkra ingång förutom hjärter ess är ruter kung. Därför måste du spela det första spadersticket redan nu.
  När du begär spader knekt, tittar Öst länge och väl på det kortet. Slutligen täcker hon med damen, och Väst stjäl din spader kung.
  Väst vänder med en låg hjärter, och du stjäl Östs hjärter tio.

Spelar du trumf nu, då?


Ja, nu är det dags.
  När du tar för ruter ess bekänner alla lågt, och i nästa trumfstick kommer (förstås) tian.

Träkarlen (Bengt)
Sp 3
Hj 8 5
Ru K kn 7
Kl
ruter 10 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 10 7 6 2
Hj
Ru 9 5
Kl

Vad blir det: kungen eller knekten?


Kungen.
  För det första tror du fortfarande att rutern satt 3-2, och att Öst därför har den trumf som inte setts till, d.v.s. ruter dam. För det andra kan du inte gå hem om Östs ruter är slut. Du kan då slå en lyckad mask med ruter knekt och sedan trumfa ut med ruter kung, men efter det får du aldrig för spader tio. Öst kan ju då ta för spader ess och spela hjärter.
  Men det sitter precis som du tror. Ruter dam faller under kungen, och när du sedan spelar spader mot handen blir spader tio ditt nionde stick. +110 till er.
  Hela sitsen:

Sp kn 3
Hj E 8 5 2
Ru K kn 7 2
Kl E 6 2
Sp Bridgebord Sp E D 9 8 5 4
Hj K D 9 7 Hj kn 10 4
Ru 10 8 3 Ru D 6
Kl K D kn 9 8 4 Kl 7 5
Sp K 10 7 6 2
Hj 6 3
Ru E 9 5 4
Kl 10 3

När scorerna kommer upp, får ni ungefär 65% för +110. Att det inte blir mer, beror på att några par har spelat 2 spader på Öst-Väst ledd. Visserligen i odubblat skick, men i samtliga fall med tre straff, och +150 slår som bekant +110. Fast det fanns förstås också par som gick plus på Öst-Väst, så era +110 är därför en bit över medel.
  Det går litet bättre för er i slutet av tävlingen, så ni lyckas hiva upp er till en hedersam fjärdeplats. Och att ha en chokladkartong med sig hem är inte det sämsta. Fast nästa gång hoppas du att blir prisplats...

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult