Fyra ess

Steg för steg, 2, 2011

Det är inte klokt att våren aldrig kommer. Årets vinter har varit seg, kall och besvärlig på alla sätt och vis. När det var som kallast gick värmeväxlaren sönder hemma hos er och fick repareras för pengar, som du hade tänkt skulle gå till trevligare saker. Och så alla dessa förkylningar! Du brukar vara hälsan själv, men i år har du varit sjukskriven två veckor på grund av en bihåleinflammation, som aldrig ville ge med sig.
  Tack och lov har du haft bra stöd hemma. Barbro har trugat i dig litervis med hett te med honung, frukt i mängder – och vitlök, förstås. Och det verkar som hennes envishet gett resultat, för i går kändes det normalt i huvudet, så när du i dag skall spela partävling på klubben går du dit som en något-så-när frisk person, men för säkerhets skull har du stoppat en näsduk i ena byxfickan och tagit en Alvedon i förebyggande syfte.
  Du skall spela med Bengt, som inte alls har varit sjuk, och som snarast verkar trivas i kylan. Men så är det kanske om man vuxit upp norr om Polcirkeln, som Bengt gjort.
  Ni börjar medelmåttigt, men ökar tempot så sakteliga, och när en rond återstår innan det är dags för kaffepaus (tepaus för din del), tror du att ni ligger på den främsta fjärdedelen. Ni skall då möta ett mixedpar, Johan och Jenny. De började spela bridge för tolv-tretton år sedan, när de var i tjugoårsåldern, blev snabbt bitna – och eftersom de hade talang, blev de också snabbt duktiga. I dag är de ett av klubbens allra bästa par, som dessutom är ett par även utanför bridgebordet.
  De hejar glatt, och Jenny undrar om ni är sugna på revansch. Måste hon påminna er om det? När ni senast möttes, fick de två rena toppar just mot er. Du svarar att något liknande får absolut inte hända i dag, men flikar snabbt in "Må bästa par vinna!". Alla skrattar gott, och så är det dags för rondens första bricka.
  Du sitter Syd, som du brukar, och har fått en medelmåttig, jämn hand när alla är i zonen och du är giv.

    Sp K 10 3
    Hj 10 6 3
    Ru D 8 2
    Kl E kn 7 3

Du passar, och Johan öppnar med 1 ruter. Du har sett på deras deklarationskort att de använder femkorts högfärgsöppningar och fyrkorts ruter, så du vet att om Johan har en balanserad hand har han fyra ruter, men han kan också ha fyra kort i ena högfärgen.
  I Modern Standard är det inte så. Där öppnar man ju med högfärg hellre än ruter, så om 1 ruter är baserat på en jämn hand, har öppningshanden ingen högfärg på fyra kort.
  Bengt passar, och det gör minsann Jenny också. Då är det du igen.

Bör också du passa?


När ett öppningsbud följs av två pass, finns flera goda skäl att hålla liv i budgivningen med ett balanseringsbud. Det är inget nytt. Därför bör du bjuda, såvida inte det finns mycket som talar emot.
  Här har du ingen femkortsfärg att visa, och en upplysningsdubbling med den trista fördelningen 4-3-3-3 är inget du gillar, men du har balanserad fördelning och håll i öppningsfärgen. Då kan du visa din hand med budet 1 sang.
  Om du inte passat i förhand, hade 1 sang i balanseringsläget visat 12-15 hp, men nu visar det 10-11 hp. Bengt vet vad han kan vänta sig, vilket är bra. Risken att han blir missnöjd med din hand är liten.

Är det riskfritt att bjuda 1 sang?


Nej då.
  För det första kan det tänkas att Öst-Väst har en bättre trumffärg än rutern, och att de hittar den när du bjuder. För det andra kanske Johan är så stark att han kan dubbla 1 sang och få in 300 eller mer i straffar. I båda de fallen hade det varit bättre att släppa dem i 1 ruter.
  Men för att lyckas i bridge bör man tänka positivt snarare än negativt. Och tänker positivt gör du när du balanserar med 1 sang. Det kan ju leda till att ni vinner delkontraktsstriden, eller att ni förbättrar resultatet på brickan (-50 är ju bättre än -110, t.ex.), eller rentav att ni hittar en utgång. Du och Bengt använder Modern Standards mothandsbudgivning, så det är fullt möjligt att Bengt har så mycket som 17 hp och en jämn hand, som inte passade för ett inkliv. Om du passar då, får ni nöja er med ett par femtiolappar; men om du bjuder, kan det leda till utgångsbonus.
  Efter ditt 1 sang-bud passar Johan. Bengt funderar tio sekunder och lägger sedan upp 3 sang, som avslutar budgivningen. Då återstår att se om det var rätt att tänka positivt.
  Budgivningen gick alltså så här:

Syd Väst Nord Öst
pass 1 Ru pass pass
1NT pass 3NT pass
pass pass

Med Johan funderar på utspelet tar du en titt på deras deklarationskort. Det står 11-regeln och Vanliga markeringar. För femtio år sedan spelade alla så, men i dag är det faktiskt ovanligt.
  När du läst färdigt, ser du att utspelet är gjort. Det är spader två. Sedan lägger Bengt upp träkarlen.

Träkarlen (Bengt)
Sp E 9 6
Hj E kn 5
Ru K 7 4 3
Kl D 8 2
utspel: spader 2 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K 10 3
Hj 10 6 3
Ru D 8 2
Kl E kn 7 3

Du konstaterar att ni bara har 24 hp tillsammans, och läroböckerna säger att man bör ha 25-26 hp för att ha en god chans att lyckas.

Har Bengt därför överbjudit sina kort?


Kanske, kanske inte.
  Att han gick direkt till utgång beror på att Bengt känner till hur svårt det är att spela försvar när det mesta av motståndarnas styrka sitter på en och samma hand. Dessutom har ni fått spelföringen på din hand, så den starka handen skall spela ut. Båda de sakarna talar för optimism.
  Det som möjligen talar mot 3 sang är Bengts trista fördelning. 4-3-3-3 är i sig ett minus, men när han dessutom har fyra kort i Johans öppningsfärg och klena hackor i färgen, är chansen till längdstick på Bengts hand liten. Om han haft Ru K-10-9-3 i stället, hade 3 sang varit nästan självklart. Nu är det befogat, men tufft.

Gillar du utspelet?


Ja, visst!
  Spader två är säkert drag för en fyrkortsfärg, och om Johan har en av de saknade honnörerna, eller båda, får du ett tredje spaderstick med tia-nia i kombination med ess och kung.
  Du begär spader sex från bordet och sticker Jennys spader dam med kungen.

Vet du var spader knekt finns?


Ja. Johan har den.
  Om Jenny haft dam-knekt i spader hade hon nöjt sig med knekten, i enlighet med principen att spela på lägsta tillräckliga kort.
  I och för sig är det tillåtet att försöka lura spelföraren, men för det första är det mindre troligt att Jenny – som inte kunde svara på öppningsbudet – har både damen och knekten i spader, och för det andra finns ingen anledning för henne att sitta och luras. För allt vad hon vet, kan informationen om spaderhonnörerna vara mycket viktig för Johan. Med SpD-kn-5 hade Jenny spelat på knekten, punkt slut!
  Med tre troliga spaderstick är du en bit på väg, men fortfarande är det långt till nio stick. Den färg som kan ge dig flest stick är klöver, och du kommer nog att behöva tre stick där. Det har du chans till.

Skall du spela klöver redan nu?


Ja, varför inte!
  Jenny hade spader dam, men passade på 1Ru . Då är det så gott som uteslutet att hon också har klöver kung. Så i stället för att slå en mer eller mindre dödsdömd mask över Jenny, skall du spela klöver mot bordets dam. Om Johan tar för kungen då, får han inte fått någon honnör med sig, vilket betyder två extra klöverstick till dig.
  Sagt och gjort. Du spelar klöver tre och är glad att se Johan ta för kungen.
  Han funderar ett tag, men fortsätter slutligen med utspelsfärgen, närmare bestämt spader fyra. Du nöjer dig med nian och är inte överraskad att Jenny inte kan sticka; hon lägger sjuan. Det betyder att du kan välja var du skall vara inne.

Bordet eller handen?


Bordet.
  Så här långt har det gått bra, men än kan du inte räkna till nio. Du kan godspela ett stick i ruter, så för hemgång behövs ett extra stick i hjärter eller ruter. Lustigt nog har du bäst chans i ruter, eftersom du vet att Johan har minst fyra ruter. I och med det, är chansen till ett andra ruterstick stor.
  Det får du så fort Jenny har nian, tian eller knekten i ruter. Då kan du jobba upp ett andra ruterstick med hjälp av två maskar: en över Öst och en över Väst. För att det skall gå, måste du börja med ruter mot handen.
  När du begär ruter tre från bordet är planen att täcka med damen om Jenny lägger nian, tian eller knekten. Om Johan tar för esset och envisas med spader, begär du på nytt en låg ruter från bordet och lägger åttan från handen. Det spelar ingen roll vem som vinner sticket, för senare kan du hämta hem klöversticken och spela ruter två mot bordets K-7. Johan kommer då på mellanhand, så du får de två ruterstick du behöver.
  Men Jenny lägger ingen av de högre ruterna. I stället bekänner hon med ruter sex.

Träkarlen (Bengt)
Sp E
Hj E kn 5
Ru K 7 4 3
Kl D 8
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 10
Hj 10 6 3
Ru D 8 2
Kl E kn 7

Vilken ruter lägger du?


Åttan.
  I och med det slår du en mask över Jenny, en mask som lyckas om hon har kvar ruter nio, tio eller knekt.
  Johan sticker med ruter tio och spelar spader åtta till bordets ess, då Jenny bekänner med femman. Jenny har alltså lagt sina två sista spader uppifrån, sjua följt av femma.

Varför gjorde hon det?


Hon har längdmarkerat.
  Första gången spader spelades lade Jenny damen. I nästa spaderstick kunde hon inte sticka bordets nia och gjorde därför en längdmarkering. För den som använder Vanliga markeringar visar högt-lågt att man har kvar ett jämnt antal; för den som använder Omvända markeringar visar högt-lågt ett ursprungligen udda antal. Att det är så, beror på att det är tekniskt rätt att lägga högt från en dubbelton, men lågt från tre kort.
  Efter denna avstickare skall du spela ett kort från bordet i detta läge:

Träkarlen (Bengt)
Sp
Hj E kn 5
Ru K 7 4
Kl D 8
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp
Hj 10 6 3
Ru D 2
Kl E kn 7

Vilket kort spelar du?


Ruter fyra – och hoppas.
  Vad du hoppas är att Jenny bekänner med en av de högre ruterna, för när du då täcker med damen, har du skapat en gaffel med bordets K-7, så att du senare kan slå en mask över Johan också.
  När Jenny bekänner med nian, vet du att du spelat rätt och att kontraktet kommer att gå hem. Du täcker förstås med damen, som Johan sticker med esset. Han tar också för spader knekt, då alla sakar hjärter, men när han skiftar till hjärter tar du för esset.
  Sedan hämtar du hem dina tre klöverstick (damen först, förstås), och när du spelar ruter två i slutläget nedan har du nöjet att slå en mask med ett så lågt kort som en sjua.

Sp
Hj
Ru K 7
Kl
Sp Bridgebord Sp
Hj Hj D 9
Ru kn 5 Ru
Kl Kl
Sp
Hj 10
Ru 2
Kl

Men för att slutläget skulle kunna uppstå var du tvungen att först slå en förberedande mask över Jenny. Det var därför du första gången skulle spela ruter från bordet och maska med handens åtta. Om du i stället spelat på ruter dam första gången, hade Johan stuckit med esset – och sedan får du bara ett ruterstick.
  Att först maska över den ena motståndaren och sedan över den andra brukar på svenska kallas för kryssmask. Den förekommer i litet olika tappningar. Din var ovanlig så till vida att ett så lågt kort som en sjua spelade huvudrollen. Men kul var det, och en topp fick ni för tuff budgivning och fin spelföring.
  Hela given:

Sp E 9 6
Hj E kn 5
Ru K 7 4 3
Kl D 8 2
Sp kn 8 4 2 Bridgebord Sp D 7 5
Hj K 7 3 Hj D 9 8 4
Ru E kn 10 5 Ru 9 6
Kl K 6 Kl 10 9 5 4
Sp K 10 2
Hj 10 6 3
Ru D 8 2
Kl E kn 7 3

När protokollet vecklas upp, ser du att ni hittills är ensamma om att bjuda och spela hem 3 sang. Så även om ni fick något under medel på följebrickan, och "bara" 75% på ronden, känns det som om ni fick revansch för senast.
  Tyvärr mattas ni efter pausen, så någon tätplacering blir det inte. Men vad gör det! En så här trevlig bricka räcker gott för att rädda kvällen.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult