Fyra ess

Steg för steg, 1, 2011

Punktering igen – bara tre månader sedan förra gången! Nog kunde det nya året ha börjat bättre, men det är bara att bita ihop och svälja förtreten. Du letar fram krysset och domkraften, får med viss möda av hjulet, sätter på reserven, och kör ner till verkstaden. Det är ett litet hål på sidan, som inte kan repareras, så det behövs ett nytt däck. En halvtimme senare kör du därifrån med idel hela däck och en något tunnare plånbok. Du hoppas att det dröjer innan du är hos däckkillen igen.
  Livet är fullt av upp- och nerförsbackar, så det är bara hoppas att det snart börjar luta åt rätt håll igen. Du hoppas att det börjar redan i kväll, för det är årets första partävling på klubben, och den skall du spela tillsammans med din gamle vapendragare Bengt.
  Det verkar minsann som om lyckan håller på att vända, för efter sex ronder känns det som om ni kan se rakt genom korten. Precis allt har blivit rätt. Det är en skön känsla, som mer än väl kompenserar den tråkiga händelse, som dagen inleddes med. De som påstår att det kan vara skadligt att spela bridge vet inte vad de pratar om: bridge är ju rena hälsokuren!
  I den sjunde ronden möter ni Ellen och Åke, era gamla lagkamrater. Det blir alltid tufft när ni drabbar samman, men eftersom ni verkar ha vinden med er, tror du att chansen är god att även den här ronden blir bra för er. Ni skall sitta Nord-Syd, så i vanlig ordning tar du plats som Syd.
  På rondens första bricka är du giv och ingen sida i zonen. Ni spelar som ni brukar, vilket betyder Modern Standard med en del egna knep. Du har fått en trevlig hand och hoppas att er sida får hand om spelföringen. Det brukar ju vara en fördel i partävling.

    Sp D 8 6 3
    Hj 7
    Ru E K 9 6 2
    Kl E D 3

Du öppnar med 1 ruter, men din förhoppning om att vinna spelföringen sjunker när du ser Åke kliva in med 1 spader och Bengt passa. När också Ellen passar, är det du för andra gången.

Vet du varför Bengt passade?


Ja.
  När du öppnar med ett 1-lägesbud och din vänstra motståndare kliver in, finns två skäl för partnern att passa.
  Det första är det uppenbara: att han är för svag för ett bud. Det betyder inte att han är lika svag som om han passat utan inkliv, för inklivet kan ha tagit bort hans naturliga svarsbud. Men så mycket som 6-7 vettiga hp har han sällan när han passar för att han är svag.
  Det andra skälet är att han inte har något emot att spela försvar. Eftersom ni använder Negativa dubblingar, kan Bengt inte straffdubbla inklivet, så om han har något som fyra-fem starka spader och 10 hp, får han antingen bjuda ett naturligt bud, t.ex. 1 sang eller 2 klöver, eller så får han passa och hoppas...
  Det han hoppas på då är att du har rätt fördelning för att hålla igång med en upplysningsdubbling. För det är vad det är frågan om, ifall du dubblar i sista hand.

    Sp D 8 6 3
    Hj 7
    Ru E K 9 6 2
    Kl E D 3

Så om Åke hade klivit in med 1 hjärter, hade din hand varit perfekt för dubbelt. Då har du ju minst tre kort i alla objudna färger samt tillräcklig styrka för att hoppas på ett eget kontrakt; och skulle partnern ha en hand med många starka hjärter, kan han förvandla dubblingen till en straffdubbling genom att passa.
  Men nu klev Åke in med 1 spader, en färg där du har fyra kort. Dubblar du nu, kommer Bengt att förutsätta att du har minst tre hjärter, och om han då bjuder 2 hjärter, eller ännu värre 3 hjärter, kommer du att undra vad du hade nere på bridgeklubben att göra. Efter den starten kan det knappast sluta väl.

Är 1 sang ett alternativ?


Du har spaderhåll och litet mer poäng än du lovat, men ändå är 1 sang ett dåligt bud.
  För det första lovar det balanserad fördelning, så om Bengt har fem hjärter kanske han bjuder 2 hjärter i tron att hjärter är bättre än sang.
  För det andra lovar ett frivilligt sangbud en hand som är för stark för öppningsbudet 1 sang, d.v.s. 18-19 hp. Risken är stor att partnern driver upp budgivningen för högt då.
  Därför skall du inte bjuda 1 sang.

Är 2 ruter bättre?


Nej.
  För att bjuda om öppningsfärgen skall du ha minst sex ruter, eller möjligen något som E-K-kn-10-9. Den ruterfärg du har är både för kort och för klen för att bjudas om. Dessutom vet du att om Bengt har trekortsstöd i ruter, så är han mycket svag.
  Att det är så, beror på den så kallade Modern Standard-ramsan "hjärter-klöver-spader-ruter". Den säger i vilken ordning man väljer öppningsfärg när man har två eller tre fyrkortsfärger att välja mellan. Eftersom ruter kommer sist i ramsan, betyder det att öppningsbudet 1 ruter antingen visar exakt 3=3=4=3 eller minst fem ruter. Det sistnämnda är troligare än den jämna handen, så om Bengt har t.ex. 8 hp och tre ruter kan han utan att skämmas bjuda 2 ruter efter inklivet. Det har du själv gjort några gånger, och det har fungerat fin-fint. Så du vet att Bengt vet att det är en möjlighet.
  Därför är du säker på att Bengt antingen har högst två ruter eller en mycket svag hand. Oavsett vilket, är 2 ruter är dumt bud.
  Därmed återstår bara två bud. Det ena är 2 klöver, det andra är pass.

    Sp D 8 6 3
    Hj 7
    Ru E K 9 6 2
    Kl E D 3

Trots att du bara har tre klöver är 2 klöver faktiskt ett intressant alternativ. Bengt kommer att räkna med minst 5-4 i lågfärgerna, så att du har 5-3 är bara en liten lögn. 2 klöver skulle du kunna tänka dig bjuda, om det inte varit för det där med rutern: att Bengt sällan har äkta stöd.
  Så då återstår bara en sak, nämligen att lägga upp en grön lapp och avsluta budgivningen. Innan du gör det, tänker på vad många storfräsare brukar hävda, nämligen att det är en dödssynd att släppa motståndarna på 1-läget i partävling.

Stämmer det här?


Nej.
  Att låta motståndarna spela ett lågt kontrakt är ofta fel om de har hamnat i sitt bästa kontrakt. Men här finns mycket som tyder på att de inte har det.
  Du har singel hjärter och fyra spader. Om Bengt haft hjärterlängd och en del poäng, hade han dubblat, speciellt om han varit kort i spader. Då kan det vara viktigt att invitera dig att bjuda en gång till, innan Ellen höjer till 2 spader och gör era problem ännu större.
  Genom att passa hoppas du att spader är en bra trumf för er, eller att hjärter är en bättre trumf för dem. Slår en av de chanserna in, kommer pass att fungera bra för er.
  Det var ett ovanligt långt resonemang för att komma fram till en så här kort budgivning:

Syd Väst Nord Öst
1 Ru 1 Sp pass pass
pass

Bengt spelar ut ruter fyra, och träkarlen läggs upp. Den var inte särskilt imponerande, bara 6 hp.

Utspel: Ru4
Träkarlen (Ellen)
Bridgebord Sp 74
Hj K kn 10 8 3
Ru kn 10 3
Kl kn 10 4
Syd (Du)
Sp D 8 6 3
Hj 7
Ru E K 9 6 2
Kl E D 3

Tror du att Bengt är svagare eller starkare än träkarlen?


Svagare.
  Eftersom du kan utgå från att Bengt har högst två spader, kan du räkna med att han hade gjort något om han haft 6-7 vettiga hp: kanske höjt rutern, kanske dubblat, kanske bjudit 1 sang. Så när han passade på inklivet är det för att han var för svag för att bjuda.
  Om du lägger samman dina 15 hp med träkarlens 6 hp, vet du att Åke och Bengt har 19 hp att dela på. Du vet också att några av de poängen har hamnat hos Bengt – för om Åke haft 19 hp och fem spader, hade han inte klivit in. Då hade han dubblat och återkommit med ett spaderbud, för att visa åtminstone 17-18 hp och fem spader.
  Du vinner utspelet med ruter kung, då Åke bekänner med åttan. Du är då inne i spelet och har en singelton i en sidofärg.

Vänder du med den?


Nej.
  Att vända med en singelton är rätt om partnern kan komma in och ge dig en stöld. Men här har du precis räknat ut att Bengt har en svag hand. Då är det bättre att låta bli, för kan inte Bengt komma in har din hjärtervända i bästa fall varit harmlös, i värsta fall hjälpt spelföraren att hitta hjärter dam.
  Dessutom har du fyra trumf och kan hoppas få extra trumfstick inte genom att stjäla själv utan genom att tvinga spelföraren att stjäla, så att dina trumfhackor godspelas. Det är en teknik som kallas trumfmatt, och som kan vara bra att ta till när det är mindre troligt att du kan spela in partnern och få egna stölder.

Vilket kort spelar du därför i andra stick?


Ruter ess.
  Bengt spelade ut den lägsta ruterhackan, så du vet att han antingen har tre ruter eller bara en. Det troliga är tre, med tanke på Västs annonserade spaderlängd. Vidare hoppas du att Åke inte har ruter dam. I så fall blir bordets knekt hög och gör att han inte behöver stjäla nästa ruter.
  Men på ruter ess kommer femman från Åke och sjuan från Bengt. Då kan det inte kosta något att spela en ruter till, för att tvinga Åke att stjäla.

Spelar det någon roll vilken ruter du spelar?


Nej, men det kan vara fiffigt att vända med tvåan. När Åke stjäl, vet Bengt att du hade  ruter9-6-2 kvar. I så fall kan du berätta för honom vilken av de andra sidofärgerna du helst vill att han spelar. Är det hjärter, väljer du nian; är det klöver, väljer du tvåan; och kvittar det (t.ex. för att du har kungen i båda färgerna), kan du vända med mittenkortet, sexan.
  Ditt kort är alltså en Lavinthalmarkering. Just den här typen förekommer inte så ofta, men då och då kan den göra livet enklare för partnern.
  Åke stjäl rutervändan, funderar ett tag och tar sedan för spader ess-kung, då Bengt bekänner först med nian, sedan med knekten.

Vilka trumf har Åke kvar?


Tian och en lägre hacka.
  Det betyder att om han spelar en spader till, så kan du trumfa ut och inkassera två ruterstick samt klöveress. Då går 1 spader minst en straff.
Träkarlen (Ellen)
Bridgebord Sp
Hj K kn 10 8 3
Ru
Kl kn 10 4
Syd (Du)
Sp D 8
Hj 7
Ru 9 6
Kl E D 3

Vem har hjärter ess?


Åke.
  Bengt har hittills visat ruter dam och spader knekt. Lägg hjärter ess därtill, och han hade inte passat på 1 spader. I stället hade han antingen höjt till 2 ruter eller avgivit en negativ dubbling.

Vem har klöver kung?


På samma sätt kan du räkna med att Åke har klöver kung. För med dam tredje i stöd, en kung och en dubbelton hade Bengt inte passat på 1 spader. Han hade höjt rutern ett steg i stället.
  Så redan på detta tidiga stadium vet du att Åke har ess-kung femte i spader, hjärter ess och klöver kung.

Vet du mer om Åkes fördelning (bortsett från fem spader)?


Han har inte 5-5-fördelning, för då hade han visat det med ett överbud i öppningsfärgen. Då hade han inte klivit in med 1 spader utan med 2 ruter.
  Precis som de flesta andra på klubben, spelar Åke och Ellen så att ett direkt överbud i öppningsfärgen visar en vettig 5-5-hand med den högsta objudna färgen och en lägre. Det är för övrigt samma metod som rekommenderas i Modern Standard.
  Eftersom du också vet att Åke hade precis två ruter, kan han bara ha någon av dessa tre fördelningar: 5=4=2=2, 5=3=2=3 och 5=2=2=4.

Är det bra att veta allt detta?


Visst!
  Att veta var de saknade honnörerna finns och att känna till en del om spelförarens fördelning är A och O för framgångsrikt försvarsspel. Visst händer det att du straffar kontrakt utan att egentligen förstå varför, men om du vet vad som står på har du större chans att lyckas. Den saken är klar.
  Efter trumfronderna övergår Åke, inte helt oväntat, till hjärtern. När han tar för esset kommer tvåan från Bengt, och när han spelar hjärter fyra mot bordet kommer femman. Då tar det ett bra tag innan Åke spelar på ett kort. Till slut blir det ... hjärter knekt.

Har Åke fler hjärter kvar på handen?


Ja.
  Om Åke haft dubbel hjärter, hade Bengt haft fem hjärter. Då hade han längdmarkerat för udda antal, vilket enligt era metoder betyder att han skall bekänna högt-lågt. Men här lade han tvåan, följt av femman. Han har alltså markerat för ett jämnt antal hjärter. Då har Åke en hjärter kvar på handen.

Träkarlen (Ellen)
Bridgebord Sp
Hj K kn 10 8
Ru
Kl kn 10 4
Syd (Du)
Sp D 8
Hj
Ru 9 6
Kl E D 3

Stjäl du hjärter knekt?


Ibland är det klokt att vänta med att stjäla tills spelföraren blivit renons i träkarlens långfärg, men här är det lika bra att stjäla direkt. Anledningen är att spelföraren annars är inne på bordet och kanske utnyttjar det till att spela klöver mot den kung, som du vet att han har.

Tar du för spader dam?


Nej.
  Om en försvarare har en hög trumf och är inne, är det ofta bra att ta för den höga trumfen. Men här är det fel. I så fall är det bara Åke som har trumf kvar. Då kan han stjäla rutervändan och spela sin sista hjärter, så att bordet får tre stick till. Du behöver spara spader dam, så att inte hjärtern ger alltför många stick.
  I stället vänder du med ruter sex. När Åke stjäl, sakar Bengt klöver nio och bekräftar vad du redan visste om den färgen. Bordet sakar klöver fyra.
  Åke spelar sedan hjärter sex, då Bengt bekänner med damen och bordet täcker med kungen.

Träkarlen (Ellen)
Bridgebord Sp
Hj K 10 8
Ru
Kl kn 10
Syd (Du)
Sp D
Hj
Ru 9
Kl E D 3

Satt det som du trodde?


Nej.
  Om Bengt också haft hjärter nio, hade han inte haft någon anledning att lägga damen och förvirra dig, så du kan förutsätta att Åke har hjärter nio - och att Bengt falskmarkerat sin längd i hjärter.

Var det dumt av honom?


Inte alls.
  Hjärter är en färg, som är intressant för spelföraren. Att då slaviskt markera sin längd med dam tredje kan kanske hjälpa spelföraren. Därför var det inte fel av Bengt att lägga hjärterna nerifrån, från hj D-5-2, för att försöka få spelföraren att tro att färgen satt 2-2.

Stjäl du?


Nej.
  Stjäl du redan nu, får Åke tre stick till, oavsett om du spelar ruter nio eller klöver ess. Men om du låter bli att stjäla, får Åke visserligen för hjärter kung med sedan bara ett stick till.

Vilket kort sakar du?


Klöver tre.
  Ruterhackan är hög, så när du sparar den kan Åke inte vinna något på att spela klöver mot kungen. Då kan du gå upp med esset, trumfa ut med spader dam och ta för ruter nio.
  I stället fortsätter Åke med hjärter tio.

Träkarlen (Ellen)
Bridgebord Sp
Hj 10 8
Ru
Kl kn 10
Syd (Du)
Sp D
Hj
Ru 9
Kl E D

Stjäl du nu, då?


Nu är det dags, eftersom Åkes sista hjärter försvinner samtidigt.
  Sedan fortsätter du med ruter nio, som Åke visserligen kan stjäla, men då han därefter är inne på handen med bara klöver kvar, får du de två sista sticken med din klövergaffel.
  Hela sitsen var denna:
Sp kn 9
Hj D 5 2
Ru D 7 4
Kl 9 8 7 5 2
Sp E K 10 5 2 Bridgebord Sp 7 4
Hj E 9 6 4 Hj K kn 10 8 3
Ru 8 5 Ru kn 10 3
Kl K 6 Kl kn 10 4
Sp D 8 6 3
Hj 7
Ru E K 9 6 2
Kl E D 3

Efter allt det här slitet har ni lyckats hålla 1 spader i jämn hemgång; +80 till Öst-Väst. Men när ni öppnar protokollet ser ni att ni fick något över medel för det. Och det får ni för att flera andra par hamnat i hjärter. Där finns nio lätta stick, och om spelföraren gör rätt i hjärter blir det till och med tio.
  Ytterligare två par spelade 1 spader, men när spelföraren gjorde fel i hjärter blev det en straff på de borden. Att Åke gissade rätt i den färgen var värt ett par poäng för dem. Och hade du inte spelat perfekt försvar, hade det blivit ett övertrick också.
  När du ett par dagar senare träffar Åke i varuhuset undrar du varför han spelade som han gjorde. Hans svar är kort: "Det såg ut som om spadern satt 2-4, och när du inte öppnade med 1 sang borde du ha en singelton."
  Som tur är, resonerade inte alla motståndare lika fint den kvällen, så dagen slutade bättre än den började. Att vinna årets första tävling är alltid kul!

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult