Fyra ess

Steg för steg, 4, 2009

Skönt att det inte bara är ogräsrensning, målning och reparation som står på programmet. När det är semester är det också viktigt att koppla av, och det gjorde du i går när du tillbringade den första semesterdagen i hängmattan med att läsa om Larry Cohens bästsäljare om Lagen om det totala Antalet Stick: Bjuda Över Eller Inte Bjuda Över, boken som öppnade mångas ögon. Oavsett om du spelade en klubbtävling, en lagmatch eller en helgtävling kunde du en tid efter det att boken kommit ut få höra både den ena och den andra uttala sig ”sakkunnigt” på ett helt nytt sätt, kanske i stil med ”Du skall inte bjuda på 3-läget när du vet att vi bara har åtta trumf”. Sånt hör du inte så mycket numera, men om det beror på att folk tvivlar på Lagen eller på att resonemanget är så självklart att det inte behöver nämnas, vet du inte.
  Förra gången du läste boken, blev också du frälst, men ganska snart hann verkligheten ikapp. Det som verkade så enkelt och otvetydigt i skrift var ofta knepigt och osäkert i verkliga livet. Så numera har du inte Lagen som rättesnöre utan något som du bara tänker på när du inte har något bättre att komma med.
  I dag har du spacklat och slipat hela dagen. Du skall måla om övervåningen i morgon, men i kväll har Barbro gett dig tillstånd att åka in till stan och spela sommarbridge. Det tackar du för, speciellt som det är barometer och fina priser att tävla om. Du saknar partner, men din gode vän Axel, som dessutom är ordförande i klubben, har lovat att fixa en ”duktig partner” till dig. När ni träffas, är han inte säker på att han lyckats med sitt uppdrag, för de spelare som han tänkte på kunde inte ställa upp, så ”om du inte har något emot det, får du spela med mig”, säger han.
  Det har du inget emot. Axel är en duktig och trevlig spelare, och i kväll har ni fått en flygande start. Förvisso har ni haft hjälp av motståndarna, men framför allt har ni bjudit lagom högt på alla delkontraktsbrickor, så just nu ligger ni allra främst. Ni använder ett naturligt system, med stark sang (15-17 hp) och femkorts högfärg.
  Du undrar om ni kommer att ligga kvar i topp efter den rond som komma skall, för just nu står två sommargäster från Stockholm för motståndet. De är inte lika bra som de tror, men de är farliga och kan slå vem som helst. Det viktiga för er just nu är att hålla koncentrationen uppe och inte låta er distraheras.
  På rondens första bricka har du, som Syd, fått dessa kort, när båda sidor är i zonen, och du är giv:

    Sp E 10 9 8 3
    Hj D 2
    Ru E D 7 6 3
    Kl 5

Du öppnar med 1 spader, men inte får du tyst på Väst. Han rotar i budlådan och plockar upp 2 hjärter. Axel höjer till 2 spader, men inte heller Öst är tyst. 3 hjärter kommer det därifrån.

Vad bjuder du då?


3 spader.
  Det här var inte lätt, för din hand har saker som pekar både på anfall och försvar. Dam-hacka i hjärter är ingen större tillgång i ett spaderkontrakt, men kan kanske spela roll om hjärter är trumf; och dina övriga honnörer är ungefär lika bra i ett spader- som hjärterkontrakt. Det talar för pass. Men din fördelning talar för att bjuda.
  I och med att du har två femkortsfärger, har du en klart offensiv fördelning, och din spelstyrka är bättre än om vi förvandlar ruter dam till klöver ess, t.ex.

    Sp E 10 9 8 3
    Hj D 2
    Ru E 7 6 3
    Kl E 5

Trots att den här handen är poängstarkare än den du har, är den mindre lämpad för 3 spader. Då är pass rätt bud. Visst kan det tänkas att 3 spader går hem, men partnern är kvar i budgivningen. Låt då honom avgöra vad vi skall göra. Kanske har han ett självklart 3 spader-bud, eller ett lika självklart pass.
  När du har 5-5-fördelning är det annorlunda. Då skall du inte lämna över avgörandet åt partnern. Det är ju du som har bra fördelning, och därför är det du som skall låta dig bli pressad upp en nivå. Det finns sällan garantier i bridge, och vill det sig illa slutar det med ett dåligt resultat - men i det långa loppet är det rätt att bjuda över när fördelningen säger att det troligen är rätt.

    Sp E 10 9 8 3
    Hj D 2
    Ru E D 7 6 3
    Kl 5

I och för sig är det också tänkbart att ni också gör utgång, om Axel har rätt kort. Men eftersom han inte kan veta att

    Sp K D 2
    Hj 6 5 4
    Ru K 8 4 2
    Kl 9 6 4

ger er utmärkt spel för 4 spader, medan

    Sp K D 2
    Hj 6 5 4
    Ru 9 6 4
    Kl K 8 4 2

kanske inte räcker ens till nio stick, är det inte klokt att invitera och ge Axel ett problem som han förmodligen inte kan lösa.
  Om Öst passat på 2 spader, så att du kunnat visa din ruterfärg, hade en (tuff) invit kunnat tänkas. Axel förstår då vilken lågfärgskung som är guld värd, och vilken som kan vara värdelös. Men här, där du inte kan visa din sidofärg utan att tvinga upp er på utgångsnivå, är det dumt att invitera. Hur skall Axel förstå vilken hand som han skall bjuda utgång med?
  Därför nöjer du dig 3 spader, som inte är något invitbud, utan bara ett sätt att kämpa om delkontraktet. Du känner Axel tillräckligt väl för att veta att han kommer att uppfatta 3 spader just så, så vad han än har kommer han att passa.
  Öst-Väst har uppenbarligen bjudit färdigt, för inte heller de har något att tillägga efter dina 3 spader.
  Budgivningen har alltså gått så här:

Syd Väst Nord Öst
1 Sp 2Hj
2 Sp 3Hj 3 Sp pass
pass pass

Eftersom det efter Östs 3Hj-bud inte finns något sätt att invitera till 4 spader, nu när 3 spader bara är strid om delkontraktet, är frågan vad du gör om du vill invitera. Svaret är att du dubblar. Det betyder att ni inte kan straffdubbla motståndarna, vilket är en brist, men i stället har ni möjlighet att hitta utgång, vilket får uppväga. Alternativet vore att ha 3 spader som invitbud, men då förlorar ni möjligheten att öppningshanden kämpar om kontraktet. Hur man än vänder sig...
  Men nu gäller det 3 spader, och Väst spelar ut hjärter ess. Du undrar för en kort stund ifall ni bjudit för lågt, men det behöver du inte oroa dig för när Axels kort kommer upp på bordet. Det mesta av sin styrka har han i din korta färg. Så brukar det ju vara.

Axel (Nord)
Sp D 7 2
Hj 6 5
Ru kn 8 2
Kl K D 7 6 2
Utspel: Hj E Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E 10 9 8 3
Hj D 2
Ru E D 7 6 3
Kl 5

Har ni bjudit bra?


Det är inte lätt att svara på den frågan. Ni har tre säkra förlorare i form av hjärter ess-kung och klöver ess, och dessutom har såväl rutern som spadern hål som skall täppas till. Det ser ut som om du behöver tur för att få ihop åtta stick.
  Går kontraktet två straff, kan du glömma hoppet om en bra poäng på given, för -200 på en delkontraktsbricka är alltid en skräll. Inte för inte kallas det ”kiss of death” på engelska. Men -100 behöver inte alls vara dåligt. Tvärtom kan det vara ett utmärkt resultat ifall 3 hjärter hade gått hem.

Hur hade 3 hjärter gått?


Även den frågan är svår att svara på. Beroende på var nyckelkorten spader kung, ruter kung och klöver ess sitter, kan ni ha allt från tre till fem försvarsstick. Det verkar hugget som stucket ifall ni hade straffat 3 hjärter eller inte.
  Samtidigt tror du att de flesta hade bjudit 3 spader om samma läge uppstått på de andra borden. Och har så skett oftare än inte, är det viktiga att du tar minst lika många stick som de. Ditt primära mål är att få åtta stick, men om det råkar bli nio, så inte dig emot.
  Till att börja med bekänner du på utspelet, då Öst markerar negativt med knekten. Väst tar också för kungen, då Öst lägger tian.

Vet du hur hjärtern sitter?


Nej, men du kan fråga Väst hur de markerar.
  När du gör så, får du veta att de använder samma principer som ni själva gör. Det första kortet markerar styrkan. Det var högt, alltså är det en negativ markering. Det andra kortet markerar ursprunglig längd. Det var högt, det också, alltså hade Öst ursprungligen ett udda antal hjärter. Därmed vet du att hjärtern satt 6-3 från början.
  Efter hjärtersticken funderar Väst ett bra tag och skiftar sedan till ruter nio.

Axel (Nord)
Sp D 7 2
Hj
Ru kn 8 2
Kl K D 7 6 2
Hj 9 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E 10 9 8 3
Hj
Ru E D 7 6 3
Kl 5

Vad tror du om det?


Det ser onekligen ut som om Öst har kung-tia i ruter och att Väst kanske gjort ett misstag. Men helt säkert att Väst spelat fel är det inte. Han kanske inte hade någon riskfri vända, eller så gissade han fel.
  Hur som helst väljer du att tro att nian är Västs högsta ruter och att Öst har de två högre ruter som saknas. Därför täcker du med knekten, för att med litet tur kunna lösa färgen utan förlorare.
  Öst skruvar litet irriterat på sig när han spelar på kungen, så du misstänker att det sitter precis som du hoppas. Du tar förstås för esset och undrar om det är dags att ge sig på trumfen.

Är det?


Att inte spela trumf ökar risken för en stöld (efter Västs rutervända), men om du spelar trumf genast, kanske du måste gissa om Väst har kungen eller knekten. Därför är det bättre att spela klöver först, för att få reda på vem som har esset. Är det Väst, kommer du att spela på att Öst har spader kung, annars på att Väst har den. Dessutom är det inte säkert att Väst tar för klöver ess direkt om han har det. Han vet inte att du har singel, och om han väntar med esset har du snikat åt dig ett extrastick. Det skadar inte att försöka.
  Men Väst vill inte vara med om dina trix. Han tar för klöver ess direkt, då Öst bekänner med fyran.

Hur tror du att klövern sitter?


Motspelarna använder omvända styrke- och längdmarkeringar, men även om Östs fyra ser låg ut, behöver den inte vara det. Han skulle kunna ha kn-4-3 och inte vilja markera tydligt med knekten. Det troliga är dock att fyran är det lägsta kortet från ett jämnt antal.
  Väst fortsätter på den inslagna färgen och spelar ruter fyra, som drar åtta, tia och ess. Då är dina ruter höga, så om du kan hålla trumfen på en förlorare (och inte åka på en stöld) är kontraktet hemma.

Hur många trumf har Väst?


Om dina antaganden hittills stämmer, har Väst sex hjärter och tre klöver. Till det har han visat två ruter (och hade knappast vänt med nian från 9-5-4). Så med elva kort i de tre andra färgerna, har han precis två spader.

Vem har spader kung?


Mycket tyder på att Öst har den. Väst har hittills visat ess-kung i hjärter och klöver ess, medan Öst hade ruter kung. Om Väst har spader kung också, har Öst inte mycket till ett 3 hjärter-bud (även med kungen i er färg har han i underkant för sitt bud).
  Om du varit inne på bordet, hade du därför spelat spader dam, för att tvinga Öst att täcka, så att du sedan kan driva ut spader knekt. Så kan du inte spela nu, eftersom du är inne på egen hand och saknar snabba ingångar till Nord.
  Därför måste du hoppas att Öst inte har kung-knekt-hacka i spader. Och det gör du om du tar för spader ess och spelar en trumf till. När knekten kommer från Väst, pustar du ut, täcker med damen, och gör strax därefter anspråk på nio stick.
  Hela given:

Sp D 7 2
Hj 6 5
Ru kn 8 2
Kl K D 7 6 2
Sp kn 6 Bridgebord Sp K 5 4
Hj E K 9 8 4 3 Hj kn 10 7
Ru 9 5 Ru K 10 4
Kl E 10 3 Kl kn 9 8 4
Sp E 10 9 8 3
Hj D 2
Ru E D 7 6 3
Kl 5

3 spader var ett spännande spel. Det ser ut som om det finns fem förlorare, men med den aktuella sitsen fanns ingen straff. Försvararna måste nämligen hjälpa till. Trumfvända gör att du inte har någon förlorare i den färgen, och skulle Väst efter hjärter ess-kung ta för klöver ess och spela mera klöver, kan du stjäla vändan på handen med en mellanspader och fortsätta med spader ess, spader tio. När knekten kommer, täcker du, och om Öst efter spader kung spelar sin sista trumf får du en ingång till bordet på spader sju. Du kan sedan saka tre ruter på klöver och avsluta med en lyckad rutermask.
  Det värsta försvaret är ess-kung i hjärter, klöver ess och ruter fem i vända. När du sticker Östs tia med damen och fortsätter med spader ess, och en hög spader som täcks runt, måste du när du kommer in till bordet på spader sju gissa ifall Öst har kung singel kvar i ruter (då du skall spela en låg ruter från bordet) eller om Väst har nian singel kvar (då du skall spela knekten). Om du tar ut kung-dam i klöver bör du dock göra rätt: Östs markering i hjärter samt det faktum att Väst hade två spader och tre klöver skall få dig att spela på att hans fördelning är 2-6-2-3, inte 2-5-3-3.
  När scorerna kommer upp, ser du att +140 var en bit över medel. Två par hade fått in +200 och ett hade +170. Sedan kom tre par med +140, och ni var ett av dem. De tre Öst-Väst-par som fick spela 3 hjärter gick visserligen en straff, men de fick över medel för -100.
  Om Nord spelar ut trumf eller ruter är 3 hjärter chanslöst, men om han spelar ut spader, och Väst kryper från bordet, går det faktiskt att spela hem. Om Syd tar för esset och skiftar till klöver, skall Väst ta för esset (inte så självklart), trumfa ut i två drag, spela spader till kungen, stjäla bordets sista spader och spela ruter med täckning av Nords kort. Syd blir då inpetad och måste ge Väst ett stick med sin vända.
  I praktiken kommer Väst troligen att ducka klövervändan, men då kan Nord vinna sticket och ge Syd en stöld. Han slår ifrån sig passivt med spader eller hjärter och får så småningom två ruterstick. Men även då är +100 klart sämre än +140, så nog var det rätt att bjuda 3 spader över 3 hjärter den här gången.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult