Fyra ess

Steg för steg, 3, 2009

Hur tränar man bäst inför en viktig tävling? Åsikterna går säkert isär, men för egen del tycker du att det är bra att göra något annat. Så inför helgens DM-final för par har du tillbringat större delen av din lediga tid utomhus - närmare bestämt i rabatterna kring huset. Våren har kommit på allvar, och även om du aldrig varit en fanatisk trädgårdsmänniska förstår du dem som jobbar med sina trädgårdar dag ut och dag in. När solen gassar och naturen vaknar efter sin vinterdvala är det skönt att leva, säg inte annat!
  Du har avslutat varje kväll med att läsa på systemet en kvart, och nu tror du att allt sitter som det bör. Du och Bengt provade femkorts högfärg ett tag, men nu är ni tillbaka till fyrkorts högfärgsöppningar, och ett system som i stora drag kan sägas vara Modern Standard. Det känns bättre så. Så det är med tillförsikt du tar plats för DM-finalens första rond.
  Ni börjar i hyggligt tempo och ligger femma (av 32 par) efter två ronder. I den tredje ronden skall ni möta ett par, som du sett några gånger tidigare, men du vet inte vad de heter. De verkar sammanbitna, men hälsar glatt när ni slår er ner.
  Ni skall sitta Nord-Syd, så du sätter dig på Syds plats som du brukar. Sedan är det dags för giv nummer 5. Det betyder att Nord är giv och bara ni är i zonen.
  Bengt öppnar med 1 spader, Öst passar, och du har fått dessa kort:

    Sp 9 8 6 3
    Hj E 10 8 2
    Ru kn 3
    Kl K 9 8

Du höjer förstås till 2 spader, då Väst passar, precis som Bengt. Öst funderar ett tag och bjuder sedan 2 sang. Budet alerteras av din vänstra motståndare, och när du frågar får du reda på att det visar båda lågfärgerna.

Vad bjuder du då?


Dubbelt.
  Styrkemässigt har du en maximal enkelhöjning, men det betyder inte att du därför skall bjuda också 3 spader. Det kan ju tänkas att det är fördelaktigare att dubbla motståndarna. För att visa att du har maximum för ditt första bud och att flera slutbud kan tänkas dubblar du.
  Även det budet alerteras, fast av Bengt. När Väst frågar, säger Bengt att det visar en maximal enkelhöjning och tillägger att budet kan sägas ”invitera till vidare budgivning”.
  Väst bjuder tämligen omgående 3 klöver, då Bengt och Öst passar. Det har blivit din tur igen.

Vad bjuder du då?


Dubbelt.
  Du har fyra spader, och skulle kunna ha höjt med trestöd, så av den anledningen ligger 3 spader nära till hands. Frågan är dock om alla dina honnörer är bra för Bengt. Om du haft t.ex.

    Sp K 8 6 3
    Hj E 10 8 2
    Ru kn 3
    Kl 9 8 2

hade du helt klart bjudit 3 spader. Det behöver inte vara rätt, men när du saknar styrka i lågfärgerna är det troligt att antingen 3 klöver eller 3 spader går hem, eller båda.
  Men när du har halva din styrka i Östs långa färger är läget annorlunda:

    Sp 9 8 6 3
    Hj E 10 8 2
    Ru kn 3
    Kl K 9 8

Att klöver kung är ett bättre kort om klöver är trumf än spader är klart; och även ruter knekt har större värde i försvaret. Om Bengt har kung eller dam fjärde i ruter, kan din knekt vara det kort som gör att ni har ett defensivstick i den färgen. Samma om han har ess-tia fjärde: då kan din knekt ge er två stick där.
  I lagbridge hade du passat, eftersom det troligen är bättre att spela försvar än anfall. Visserligen tror och hoppas du på straff, men då dubbelt ger motståndarna utgångsbonus om deras kontrakt går hem, måste du vara rätt säker på att det går att straffa 3 klöver. För att dubbla då, skall du ha fyra starka trumf, inte kung-nia-åtta.
  Partävling är ett annat spel, på gott och ont. Om ni kunnat spela hem 2 spader, och 3 klöver går två odubblade straff, får ni +100 i stället för de +110 som ni hade fått om inte Öst balanserat. Därför skall du försöka förbättra er poäng på given genom att dubbla. Riskabelt, visst, men partävling är ett riskabelt spel.
  Din dubbling avslutar budgivningen, som alltså gått så här:

Syd Väst Nord Öst
1 Sp pass
2 Sp pass pass 2 NT
D 3 Kl pass pass
D pass pass pass

Bengt spelar ut spader ess, och sedan kommer träkarlen upp.

Sp E
Träkarlen (Öst)
Bridgebord Sp 10 5 4
Hj K 9
Ru E D 8 2
Kl D 7 6 5
Du (Syd)
Sp 9 8 6 3
Hj E 10 8 2
Ru kn 3
Kl K 9 8

Har Öst bjudit bra?


Svaret på den frågan vet vi inte förrän given är färdig, men i partävling är Östs balansering helt klart motiverad. Att han har tre kort i er färg betyder att chansen är god att han får en träff i lågfärg, och att Öst-Väst kan vinna åtta eller nio stick i 3 klöver eller 3 ruter. Och om Nord-Syd bjuder över med 3 spader, har chansen till ett plusresultat på Öst-Väst ökat. Men om 3Kl går två dubblade straff, hade det varit bättre att låta er hållas.
  Du noterar också att din ruter knekt är ett viktigt kort om Bengt har ruter kung. Då har ni ett försvarsstick där. Har Bengt tia-hacka eller knekt-hacka i den andra lågfärgen, har ni ett stick där också - eftersom du har den viktiga klövernian.
  Hur man markerar från fyra hackor på partnerns honnörsutspel råder det delade meningar om. Du och Bengt har anammat ett knep, som Mats Nilsland skrev om en gång i tiden: att lägga det näst lägsta kortet. Så det gör du.
  På din sexa kommer sjuan från spelföraren. Uppenbarligen verkar markeringen ha gett Bengt den information han behövde, för han fortsätter med spader kung, som fäller Västs dam, och spelar sedan spader knekt till stöld.

Hur många trumf har Väst?


Fyra.
  Bengt öppnade med 1 spader på en fyrkortsfärg. Då kan han inte ha singel klöver, för med 4-4-4-1 hade han öppnat med 1 ruter eller 1 hjärter; och det hade han också gjort om han haft fem kort i en av de röda färgerna.
  I och för sig är man ibland tvungen att preferera på en trekortsfärg, men om Väst haft 3-3 i lågfärgerna, hade han kunnat passa när du dubblade 2 sang, för att be Öst rädda sig själv. Om Öst har 5-4 eller 4-5 i lågfärgerna, kan han då se till att paret spelar med sin längsta färg som trumf. Att Väst ändå bjuder, betyder att han har en klar preferens: han vet att klöver är rätt trumf.
  Därför är du helt säker på att Väst har fyra klöver och Bengt två.

Vet du Västs fördelning?


Ja, faktiskt.
  Bengt hade inte öppnat med 1 spader om han haft 4-4 i högfärgerna, och därmed placerar du Väst med fördelningen 2-4-3-4, medan Bengt har 4-3-4-2. Det är den enda tänkbara möjligheten.
  I fjärde stick spelar Väst hjärter tre, till sjua, kung och ess. Du är äntligen inne i spelet.

Vilken färg spelar du nu?


Hjärter.
  Både ruter och klöver kan kosta stick, och spader mot dubbelrenons ser lika illa ut. Då återstår bara hjärter. Eftersom bordet har nian singel kvar, vänder du med hjärter tio.
  Väst tar för hjärter dam och stjäl sedan en hjärter på bordet, då Bengt bekänner med sexan och knekten.

Träkarlen (Öst)
Bridgebord Sp
Hj
Ru E D 8 2
Kl D 7 6
Du (Syd)
Sp 9
Hj 8
Ru kn 3
Kl K 9 8

Är ni säkra på bet?


Troligen.
  Om Väst har kvar E-kn-10 i klöver och 10-9-x i ruter kan han faktiskt spela hem sitt dubblade kontrakt genom att spela klöver till knekten och sedan släppa runt ruter tio. Du får för ruter knekt, men sedan kan Väst maska ut båda lågfärgskungarna och vinna resten av sticken.

Kan det sitta så?


Knappast.
  Den första färg Väst gick på var hjärtern. Om han haft alla de viktiga mellankorten i lågfärgerna, hade han förstås börjat med rutermasken. Därför är antingen rutern för klen (Bengt har tian eller nian till sin kung), eller så har Bengt klöver tio eller klöver knekt, så att ni har ett trumfstick.
  Väst spelar klöver och maskar med knekten. Sedan spelar han ruter till damen, tar ut ruter ess och spelar en ruter till. Du sakar spader, och Bengt sticker Västs tia med kungen. När Bengt fortsätter med ruter nio, och Väst stjäl den med klöver tio, betyder det att han har klöver ess singel kvar. Då får du ett trumfstick, trots allt, så kontraktet straffas.
  Hela given:

Sp E K kn 2
Hj kn 6 5
Ru K 9 7 6
Kl 4 2
Sp D 7 Bridgebord Sp 10 6 5
Hj D 5 4 3 Hj K 9
Ru 10 5 4 Ru E D 8 2
Kl E kn 10 3 Kl D 7 6 5
Sp 9 8 6 3
Hj E 10 8 2
Ru kn 3
Kl K 9 8

När scorerna kommer upp visar det sig att ni fick förvånansvärt dåligt för allt ert slit. De flesta par hade spelat hem 2 spader på er ledd, för +110, så +100 var klart under medel. Östs fräcka balanseringsbud gav Öst-Väst en fin bricka.
  Dubblingen gav er inte många poäng, för bara två par till hade spelat 3 klöver. De flesta Nord-Syd-par som fick samma situation som du, bjöd nämligen över och gick straff. Och -100 var en fyrdelad botten för Nord-Syd. Så de poäng ni fick, tjänade ni mest på att du inte bjöd 3 spader. Dubblingen var bara värd 2 poäng, men vi behöver inte ändra given särskilt mycket för att den skall förvandla en bricka under medel till en delad topp.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult