Fyra ess

Steg för steg, 4, 2007

Trädgården börjar bli gul och röd, och förra helgen ställde vi tillbaka klockan. Nu är hösten här. Det är en årstid som du gillar. Förra helgen var du och Barbro ute och plockade svamp, och kom hem med fina bläcksvampar och massa trattkantareller. Mums! Och i veckan har ni börjat göra om övervåningen. Barbro har hängt upp nya gardiner och tvättat mattorna, och själv har du tapetserat och målat. Ni har även bytt ut den gamla slitna soffan mot en ny, bekväm. Barn och barnbarn kommer att bli glatt överraskade när de kommer hem till jul.
  Men i dag är det vilodag från renoveringen. Din mångårige vän Sven har nämligen ringt och undrat om du vill spela partävling med honom på hans klubb i kväll. Eftersom Barbro också skall bort, var det lätt att tacka ja. Du skjutsar henne till väninnan, och sedan bär det av till Sven.
  Tjugo minuter senare är du framme, en dryg halvtimme innan spelstart. Ni hinner dricka kaffe och gå igenom era metoder i stora drag. Ni enas om ett naturligt system med fyrkorts högfärgsöppningar och stark sang, ungefär som Modern Standard. I dag är det många som tycker det är mossigt och förlegat, men som Sven säger: ”Har det hållt i så många år, skall det väl hålla än!”
  Klubben ligger på gångavstånd, så du lämnar bilen hos Sven och njuter av promenaden i den svala höstluften.
  Framme på klubben hälsar du på tävlingsledaren Joel. Även han är en gammal bekant. Han tycker det är trevligt att se dig igen, och önskar dig lycka till. Det tackar du för, och strax därefter kan spelet börja. Du och Sven blir sittepar, och ni får börja mot två par som du inte alls känner. Det gör däremot Sven, som i båda fallen berättar att du och han är gamla studentkamrater, att ni läste tillsammans i Lund en gång i tiden.
  Det känns som om ni gått ut löst, för motståndarna har skött sig perfekt på alla brickor hittills. Det betyder att ni förmodligen ligger under medel.
  I den tredje ronden känner du igen din högra motståndare. ”Men är det inte”¦”, börjar du, och han fyller i ”Arvid”. Och plötsligt är du ung igen, och minns när ni tillbringade en vårnatt i Lundagård för många, många år sedan, ivrigt diskuterande så vitt skilda saker som kulturrevolutionen i Kina och Efossangens för- och nackdelar. Arvid var en ambitiös student, minns du, men han hade också tid över för både bridge, god mat och fester. Du var inte lika ambitiös i dina studier, men en examen blev det ändå, till slut.
  Arvids partner sträcker fram handen och presenterar sig som ”Johan”. Sedan lägger han till att också han läste i Lund, men att han kom dit först i slutet på 80-talet.
  Du har blivit smått nostalgisk, när Joel väcker dig til liv med ett bryskt ”Ronden har börjat”. På rondens första bricka är Sven giv, bara er sida är i zonen, och du har fått dessa kort. Du kastar ett öga på motståndarnas deklarationskort och ser att de spelar ungefär som ni, fast med vanliga utspel och markeringar.

    Sp 5 4
    Hj E 10 8 3
    Ru 5 4
    Kl D 9 7 6 2

Sven öppnar med 1 spader, men om du trodde att ni skulle få budgivningen för er själva tror du fel. Arvid kliver in med 2 hjärter. Du passar förstås, och det gör också Johan.
  Men Sven är inte färdig ännu. Han dubblar, och Arvid passar.

Vad betyder Svens bud?


Det är en upplysningsdubbling. Sven vill inte släppa motståndarna på 2-tricksnivån och ber dig välja mellan de andra färgerna. Vanliga fördelningar är 5-1-4-3/5-1-3-4 eller 5-2-3-3. Genom att dubbla hoppas han att ni gemensamt skall komma underfund med vilken trumffärg som är er bästa.
  Dessutom finns ännu en fördel med dubblingen.

Vilken?


Att du kanske sitter med starka hjärter bakom inklivshanden och kan straffpassa. I dagens bridge är det ett viktigt skäl, eftersom svarshandens dubbling på ett färginkliv mer och mer kommit att användas som en upplysningsdubbling:

Syd Väst Nord Öst
1 Sp 2 Hj
D

För 30-40 år sedan hade dubbelt på 2 hjärter varit en straffdubbling. Inget snack om den saken. En del spelar så fortfarande, men de flesta gör det inte. I Modern Standard är dubbelt numera en så kallad Negativ dubbling, som visar intresse för att bjuda över, oftast med längd i båda de objudna färgerna.
  I och med att svarshanden inte längre kan straffdubbla, får han ofta passa och hoppas att öppningshanden kan dubbla. Många har gått så långt att de anser att öppningshanden måste dubbla om inklivet följs av två pass och fördelningen är OK för en dubbling. Hur stark han är, spelar mindre roll.
  Att Sven tycker annorlunda vet du. Han lärde sig spela bridge i början på 60-talet och tycker fortfarande att öppningshanden skall ha tillägg för att hålla igång med dubbelt. Den här handen:

    Sp D kn 9 6 3
    Hj 5
    Ru E 8 7 2
    Kl K D 4

räcker till exempel inte för Sven. Men om vi lägger till ett ess eller en verksam kung (inte hjärter kung, alltså) är dubbelt OK.
  Du tycker att Sven har rätt. Eftersom dubblingen ger partnern chansen att straffpassa, måste öppningshanden också ha bra försvarsvärden, inte bara stöd i övriga färger. Dessutom blir det lättare för svarshanden att göra rätt i den fortsatta budgivningen om han vet att öppnaren alltid har tilläggsvärden när han dubblar.
  Sven har alltså upplysningsdubblat 2 hjärter. Typhanden är högst två hjärter, längd i båda lågfärgerna och åtminstone en kung mer än minimum. Frågan är då vad du gör med din aktuella hand:

    Sp 5 4
    Hj E 10 8 3
    Ru 5 4
    Kl D 9 7 6 2

Vad bjuder du?


3 klöver. Med längd och styrka i inklivsfärgen är det alltid lockande att passa, men att du inte bör göra det här beror på att du har ett fullgott alternativ. Du har ju fem kort i en av de färger som Sven är intresserad av. Hans eventuella styrka i klöver gör sig betydligt bättre om den färgen är trumf.
  Det finns ännu ett skäl som talar mot ett straffpass.

Vilket?


Att zonförhållandena är fördelaktiga för motståndarna.
  Om ni kan spela hem 3 klöver, vilket du tror, behöver ni ta två straff i 2 hjärter för att få ett bättre resultat än +110. Och skulle er sida klara utgång behövs fyra straff. Zonerna är helt enkelt fel.
  Det hade varit annorlunda om bara Öst-Väst varit i zonen. Då räcker det ofta med en straff för att få ett bra resultat på brickan. Pass är fortfarande en chanstagning, men den är mer motiverad när zonerna är fördelaktiga för er.
  Men hur är det med 2 sang?

Är inte det ett bra alternativ?


Eftersom du har 6 hp och dubbelhåll i inklivsfärgen, kanske du tycker att 2 sang är ett vettigt alternativ. Men det är det inte. Som du nog känner till, är 2 sang nästan alltid ett positivt bud, en invit till 3 sang, om du kunde ha bjudit ett färgbud i stället. Men 2 sang är du i svagaste laget för. Om klövern varit kung-knekt femte, hade det kunnat tänkas, men inte nu.
  Dessutom har du och Sven pratat igenom hur ni bjuder när partnern upplysningsdubblar 2 i högfärg. Er överenskommelse är att 2 sang ber partnern bjuda sin längsta lågfärg. Det är ju bra att kunna ta till om du t.ex. har 4-4 i lågfärgerna.
  Du räknar med att budgivningen skall ta slut efter dina 3 klöver, men det gör den inte. Johan passar, och Sven bjuder 3 ruter. Det var överraskande. När Arvid passar, har du ett nytt problem att lösa.
  Budgivningen har alltså gått:

Syd Väst Nord Öst
1 Sp 2 Hj
pass pass D pass
3 Kl pass 3 Ru pass
?

Vad bjuder du nu?


3 sang.
  Trots att ni inte har diskuterat just det här läget, kan du på goda grunder lista ut vad som står på. Du känner ju väl till hur Sven tänker.
  Om Sven haft en normal dubblingshand, hade han passat på 3 klöver. Alltså har han inte det.
  Om Sven bjudit 3 ruter i stället för dubbelt, så hade det varit ett naturligt bud med en hygglig öppningshand (eftersom ni måste spela på minst 3-läget), kanske 5-5-fördelning och 15 hp. Med mindre än så, hade Sven antingen passat eller chansat på 2 spader om spadern varit mycket stark, kanske:

    Sp E K D 9 8
    Hj 5
    Ru E 7 6 5 2
    Kl 6 4

När det är sådan skillnad mellan färgerna, är det bättre att bjuda 2 spader än 3 ruter. Mycket hellre det än pass på 2 hjärter.
  Därmed har vi sållat bort två handtyper som Sven inte kan ha. Det återstår bara en.
  När Sven dubblar och sedan bjuder frivilliga 3 ruter har han ännu bättre än om han bjudit 3 ruter en rond tidigare. Styrkemässigt motsvarar det en hand som är värd 1 spader följt av ett hopp till 3 ruter.
  Så när du har dubbelhåll i Östs färg kan du gott ta chansen på 3 sang. Det enda alternativet är att preferera till 3 spader, men det är inte särskilt lockande. Det säger ju inte alls att du har så här bra kort.
  Inget mer händer, och sedan spelar Väst ut hjärter sju.

Åke (Nord)
Sp K D kn 9 2
Hj 5
Ru E K D 6 2
Kl E 3
utspel: Hj 7 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 5 4
Hj E 10 8 3
Ru 5 4
Kl D 9 7 6 2

Hade du bjudit som Sven?


Visst! Han har bjudit perfekt. Om Sven haft två hackor i klöver, hade 3 ruter i balanseringsläget varit ett bra bud. Nu var han för stark för det och bjöd dubbelt följt av 3 ruter.
  När man är för stark för ett bud, kan man ofta visa det genom att hoppa i budgivningen. Därför var 4 ruter en möjlighet i stället för dubbelt. Men det budet har två nackdelar jämfört med dubbelt.
  För det första kan ni inte längre spela 3 sang, och för det andra kan slutbudet inte längre bli 2 hjärter dubbelt. För allt vad Sven vet, skulle du kunna sitta med handen full med hjärter och bara längta efter att få höra en dubbling.

Är 3 sang ett bra kontrakt?


Visst är det. Om spadern eller rutern ger full utdelning, är hemgången klar förutsatt att dina hjärter är två håll. I ruter finns bara en chans, en 3-3-sits, men i spader kanske tian ramlar första eller andra gången. Det betyder att du kommer att gå hem oftare än du går bet.
  Du begär en hacka från bordet, och Öst spelar på knekten.

Vinner du eller håller du upp?


Du skall vinna sticket. Västs utspel, hjärter sju, är ganska säkert det högsta kortet från en dubbelton. Då har Öst kung-dam-knekt-nia sjätte, så att din tia är ett andra håll. Om sjuan är tredje kortet uppifrån, har Väst precis honnör-nia-sjua. Då har du bara ett håll, men å andra sidan kommer försvaret inte åt sina stick, när Öst kommer in på spader ess och vänder med en låg hjärter.

Vilken färg spelar du i andra stick?


Som nybörjare har vi fått lära oss att man i sang skall ”godspela stick först, inkassera vinnare sedan”. Med det i åtanke, ser det rätt ut att spela spader det första vi gör.

Är det?


Nej. För en gångs skull är tumregeln fel. Men det är inte så lätt att inse varför. Vi måste nämligen tänka flera stick framåt.
  Att hemgången är klar om en av färgerna sitter bra (rutern 3-3 eller spader tio högst tredje), stämmer bara om du har möjlighet att testa båda färgerna.
  Säg att du genast spelar spader till kungen, och Öst vinner sticket. Om Öst då är så fräck att han tar för hjärter kung och hjärter dam, tvingar han bordet att saka två kort. En klöver går bra, men sedan måste du bestämma dig. Klöver ess kan du inte saka, så det får bli ett kort från en av bordets långfärger - men vilken?
  Bordets spader nio gör att du klarar vissa 4-2-sitsar i den färgen, så din bästa chans är att saka ruter, men då får du vidkännas straff om spader tio sitter i håll och rutern 3-3.

Kan du förbättra dina chanser?


Ja. En möjlig plan är att spela spader och maska med nian, i stället för att spela på en honnör. Då går du hem om Väst har spader tio, och en av bordets färger sitter runt. Om Öst då fortsätter med hjärterhonnörerna kan du saka en klöver och en ruter. Då har du nio stick om spadern sitter sämst 4-2, eller om rutern sitter 3-3.
  En mask anses ha precis 50% chans att lyckas.

Stämmer det här?


Nej. 50% är rätt, om och endast om, vi inte vet något om motståndarnas händer. Men det gör vi här. Östs inkliv och Västs utspel gör det troligt att Öst har sex hjärter och Väst bara två. I så fall har Väst elva kort som kan vara spader tio, Öst har bara sju. Chansen att spader tio finns på handen med elva ”lediga platser” är 11/18 eller 61,11%. Rätt mycket mer än 50%.
  Men att satsa allt på en mask är otillfredsställande, även om den lyckas oftare än varannan gång, eftersom du kan vara ganska säker på att ni får en nolla om den brister. Kanske finns det en annan plan som undviker gissningen, men som ändå ger dig så goda hemgångschanser som möjligt.

Finns det?


Ja. För att veta vilken färg du skall saka på hjärterhonnörerna skall du börja med att undersöka om rutern sitter 3-3. När du vet om så är fallet, vet du också vilken färg du skall saka på hjärter.
  Därför spelar du i andra stick ruter till esset. Båda motståndarna bekänner. Det gör de också på ruter kung.

Är det riskfritt att fortsätta med ruter dam?


Ja. Det finns ju bara två ruter kvar, så även om de sitter på samma hand godspelar du högst ett stick till försvaret. Du tar därför för ruter dam, och har nöjet se båda motståndarna bekänna. Då var spänningen över.

Vad sakar du från handen?


Allt utom hjärter. Du måste ju ditt hjärterhåll kvar när Öst (eller Väst) kommer in på spader ess. Du har fem klöver och sakar en av dem.
  På ruter sex sakar Öst hjärter, medan du och Väst sakar klöver. Och proceduren upprepas på ruter två. När du sedan spelar spader kung, kommer Öst in på esset. Han tar hem två hjärterstick, men det stör dig inte. Nu vet du att det är spader som skall sakas, och när spader tio sitter i håll hos Väst får du nöja dig med jämn hemgång.
  Hela given:

Sp K D kn 9 2
Hj 5
Ru E K D 6 2
Kl E 3
Sp 10 8 6 3 Bridgebord Sp E 7
Hj 7 5 Hj K D kn 9 6 4
Ru kn 9 6 Ru 10 8 7
Kl kn 10 8 4 Kl K 4
Sp 5 4
Hj E 10 8 3
Ru 5 4
Kl D 9 7 6 2

När Sven vecklar upp protokollet ser ni att ett par spelat 4 spader med jämn hemgång, och ett par spelat 2 hjärter dubbelt med två straff. Det ser ut som om Nord-Syd kunde ha fått en straff till (om de aldrig spelar klöver, får Öst till slut spela ut från klöver kung), men även då är +500 mindre en en zonutgång.
  Nästa dag kommer du att tänka på given igen. Då slår det dig att du har chans att gå hem även om ingen av Nords färger uppför sig, under förutsättning att Öst har klöver kung. På hjärterhonnörerna kan du saka bordets ruter, och sedan har Öst ingen bra vända när du har klöver dam och hjärter tio på handen.
  Det betyder att den spelplan du valde leder till hemgång även om Öst har en hand som denna:

    Sp E 7
    Hj K D kn 9 6 4
    Ru 10 8
    Kl K 10 4

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult