Fyra ess

Steg för steg, 3, 2007

"I'm singing in the rain..." Det inte svårt att tankarna går till Gene Kelly och hans berömda dansscen i regnet. Årets sommar har varit extremt våt, och många av de utomhusaktiviteter som du hade planerat att göra under semestern har inte blivit av. Men inget ont som inte har något gott med sig. I stället har ni hunnit måla om inomhus, både hemma och i sommarhuset. Det har behövts i flera år, men som med så mycket annat har du skjutit på det. Nu ser det fint ut överallt, och till och med Barbro ger dig beröm för ditt slit.
  Någon bridge har det däremot inte blivit, så när Bengt ringer och undrar om du vill ställa upp i ett parti robberbridge kan du bara inte tacka nej.
  Ni träffas hemma hos Bengt, och snart kommer också de andra. Åke och Arvid har precis börjat spela tillsammans och vill gärna ha litet träning innan säsongen börjar, så ni beslutar er för en långsits med fasta par.
  Efter två timmars spel leder Åke och Arvid något, trots att de inte utnyttjat sina kort optimalt. Det är inte så överraskande, eftersom deras par inte är särskilt samspelt, men det är en vink om att de haft de bästa korten hittills. I sällskapsbridge har ju turen ett större inslag än i tävlingsbridge. Den sida som har bäst kort, vinner oftast.
  Du är giv, när bara motståndarna är i zonen, och för en gångs skull har du fått en öppningshand.

    Sp E 10 2
    Hj E D 3
    Ru K 8 7 4 3
    Kl 6 2

Du öppnar med 1Ru, Arvid passar, och Bengt svarar 2 klöver. När också Åke passar, är det din tur igen.

Vad bjuder du?


2 sang.
  5-3-3-2 är en balanserad fördelning, så det är oftast rätt att återbjuda sang. Det är dock tillåtet att bjuda om en femkortsfärg, men då skall färgen vara bra och/eller handen olämplig för sang.

    Sp E 10 2
    Hj 8 7 3
    Ru E K D 4 3
    Kl 6 2

Med den här handen bör du bjuda 2Ru av både de skäl som nämndes. Rutern är bra, och om Bengt har t.ex. fördelningen 3-2-3-5 med 16 hp, är det inget som hindrar att ni har bra spel för 6Ru, eftersom du har en stark femkortsfärg. Men om du återbjuder 2 sang kommer Bengt förmodligen att bara höja till 3 sang. Dessutom kan det vara bättre att spela 3 sang från Bengts håll, t.ex. om han har kung-hacka eller ess-dam punkt i hjärter.
  Många bridgeböcker rekommenderar att man lägger till en poäng för en femkortsfärg i sang. Men är färgen bra är det faktiskt för litet. Jämför handen ovan med nästa, så håller du nog med:

    Sp E 10 2
    Hj 8 7 3
    Ru E K D 3
    Kl 6 4 2

Om partnern har fördelningen 3-3-3-4 tar den förra handen oftast sex stick, medan det krävs 3-3-sits i ruter för att den andra skall ge fem stick.
  Så när femkortsfärgen är bra, och du kan räkna med att den producerar många stick i sang, är det inte så dumt att bjuda om den.

    Sp kn 7 2
    Hj 8 7 3
    Ru E K 7 4 3
    Kl E 6

Även med den här handen bör du återbjuda 2Ru på 2 klöver. Men nu gör du det inte så mycket för att rutern är bra som för att 2 sang är ett rent ut sagt dåligt bud. Med 1 hp i de objudna färgerna skall du försöka få partnern att bli spelförare i sang, inte ta sangen själv.
  Slutligen skall vi inte glömma att du också kan höja partnerns färg. Om vi flyttar en högfärgshacka till klöver, är 3 klöver ett bättre återbud med den sista handen. När partnern svarar 2 klöver efter 1Ru har han oftast minst fem klöver, och har han inte det kan han ofta bjuda 3 sang.
  Tillbaka till verkligheten, då dina kort var:

    Sp E 10 2
    Hj E D 3
    Ru K 8 7 4 3
    Kl 6 2

När du har en medioker ruterfärg och håll i båda högfärgerna får det bli "bokbudet" 2 sang, inte tu tal om annat.
  Bengt höjer till 3 sang, och därmed är en odramatisk budgivning avslutad.

SydVästNordÖst
1 Rupass2 Klpass
2NTpass3NTpass
passpass

Arvid spelar ut hjärter två, och Bengt har en trevlig hand.

Bengt (Nord)
Sp kn 6
Hj kn 9 8
Ru E 6
Kl K D kn 7 4 3
utspel: hjärter 2 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E 10 2
Hj E D 3
Ru K 8 7 4 3
Kl 6 2

Hur ser det ut?


Hjärterutspelet ger dig (minst) två stick, och till det har du två stick i ruter samt ett i spader. För hemgång behöver du minst fyra klöverstick.
  Innan du spelar på ett kort från bordet, bör du göra något.

Vad då?


Ta reda på vilka utspel och markeringar motståndarna använder. Det vet du redan, men om du inte gjort det, hade det funnits all anledning att antingen konsultera deras deklarationskort eller fråga partnern till den som spelat ut, i det här fallet Åke.
  Eftersom de deklarerat att de spelar ut enligt 11-regeln och markerar på gammaldags sätt (högt kort = styrka eller jämnt antal), vet du vad du behöver för stunden. Den utspelade hjärtern är den allra lägsta, så Arvid har dragit för en fyrkortsfärg eller möjligen honnör tredje.
  Om Arvid har tian fjärde, kan du få tre hjärterstick genom att nöja dig med nian. Tyvärr har du ingen tur, för Åke täcker med tian. Du tvingas ta för damen.

Vad gör du nu?


Det ser naturligt ut att spela klöver till kungen. Sitter färgen 3-2 slutar det med minst tio stick. Samma om Arvid har esset singel, då du inte behöver offra någon honnör. Om kungen sticks av esset, och färgen sitter 4-1, får du bara fyra klöverstick men du går fortfarande hem om utspelet är ärligt, d.v.s. fjärde kortet uppifrån (Öst-Väst får då högst två klöverstick och två hjärterstick).
  Den enda risken är att du får för klöver kung, och att en av motståndarna visar renons nästa gång. Då saknar du ingångar till bordet för att godspela klövern.

Kan du klara den sitsen också?


Ja, om du lägger lågt från bordet första gången. Du har då en klöver kvar på handen, och då fixas hemgången även om en av försvararna har ess fjärde i klöver.
  Att ge bort ett klöverstick innebär att du avstår ett stick i onödan om färgen sitter 3-2, så frågan är om det är värt risken. Eftersom ni spelar robberbridge, är svaret tveklöst ja. Att riskera 400 poäng för att försöka vinna 30 extra poäng är förstås fel.

Hur hade det varit i tävlingsbridge?


Till att börja med beror det på om det är fyrmanna eller partävling. Låt oss börja med fyrmanna.
  Antag att klövern verkligen sitter 3-2 och att spelföraren på det andra bordet inte garderar sig mot en 4-1-sits. Då kommer du att förlora 30 poäng, motsvarande 1 IMP. Men om klöver ess sitter fjärde, vinner du 12 IMP (3 sang med hemgång i stället för 3 sang med en bet). Sannolikheten för 3-2 är 68%, och sannolikheten för 4-1 är 28%. I dessa 28% ingår ess singel både till vänster och höger, så sannolikheten för klöver ess fjärde är 22,4%. Om du spelar på säkerhet kommer du att förlora 68 x 1 IMP, men vinna 22,4 x 12 IMP. 268,8 – 68 = 200,8. Det betyder att du i genomsnitt tjänar drygt 2 IMP per giv på att spela på säkerhet. Då skall du också spela så.
  I partävling är det viktiga att göra rätt oftare än fel. Att ducka en klöver är rätt 22,4% av tiden (litet oftare, faktiskt, eftersom du får ett övertrick om Öst har esset singel), men den planen förlorar ett onödigt stick i de 68% då klövern sitter 3-2. Därför är det rätt att spela klöver till kungen i partävling. Det är oftare rätt än fel. Din partävlingspoäng på given blir då högre än om du spelar på säkerhet.
  Men nu var det ju robber, så när åttan kommer från Arvid lägger du lågt från bordet. Åke tittar litet förvånat, och sticker sedan över med nian. Efter att ha funderat ett tag kommer inte en hjärter, som du räknat med, utan spader fem.

Vad gör du då?


Släpper vändan till bordet. Att du har spader tio på handen betyder ju att du har dubbelhåll i färgen, men bara om du kryper. En annan fördel är att Arvid inte kan fortsätta med hjärtern från sitt håll.
  Arvid vinner sticket med spader dam och fortsätter med spader åtta. Åke ser litet missnöjd ut när han täcker med kungen, och du är inne på esset. När du spelar din sista klöver lägger Arvid ett rött kort: ruter fyra. Det betyder att du spelat helt korrekt, eftersom Åke hade ess-tia fjärde i klöver.
  Åke har också insett det, så när sticker klöver kung med esset vänder han sig mot dig och säger "Bra spelat!". Sedan skiftar han till hjärter sex.

Vad gör du?


Tar för esset. I och med att du fått ett extra spaderstick har du tio säkra stick.
  Hela given:

Sp kn 6
Hj kn 9 8
Ru E 6
Kl K D kn 7 4 3
Sp D 8 3 Bridgebord Sp K 9 7 5 4
Hj K 7 5 2 Hj 10 6 4
Ru D 10 9 5 2 Ru kn
Kl 8 Kl E 10 9 5
Sp E 10 2
Hj E D 3
Ru K 8 7 4 3
Kl 6 2

Om du spelat klöver till kungen, hade Åke straffat kontraktet genom att släppa, vinna nästa klöver och vända med hjärter. Då får du inga nio stick, ännu mindre de tio du fick nu när du spelade på säkerhet och garderade dig mot en elak 4-1-sits i klöver.
  Som det satt, hade det varit bättre av Åke att vända med hjärter efter klöver tio. Då får du nöja dig med nio stick. Han hoppades att Arvid hade spader tio, då utgången kan straffas. Men eftersom du inte hade duckat den första klövern om du haft ess småtredje i spader, borde Åke kanske ha struntat i att försöka straffa kontraktet.

Var din spelplan vattentät?


Nej. Om Arvid spelat ut sin lägsta hjärter från kung femte, går du bet om han också har klöver ess, förutsatt att Åke kan komma in i det första klöversticket och returnera Arvids utspelsfärg.
  Så särskilt troligt att det skulle sitta så var det inte. Arvids utspelskort var ju hjärter två, och även om det är tillåtet att spela ut ett falskt kort trodde du inte att Arvid skulle göra det tillsammans med en ny partner. Risken att det är partnern som blir lurad är minst lika stor som att det lurar spelföraren.
  Om utspelskortet i stället varit hjärter fyra eller hjärter fem, hade det varit bättre att hoppas på klövern 3-2. Att Arvid har kung femte i hjärter och klöver ess är då en större risk än att hjärtern sitter 4-3 samtidigt som en av motståndarna har klöver ess fjärde.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult