Fyra ess

Steg för steg, 2, 2007

Det har varit underbart vårväder den senaste tiden, och du har bara inte kunnat låta bli att arbeta i trädgården var och varannan dag. Men det märks att du suttit inne för mycket under vintern, för musklerna är stela och du lyckas dra på dig en sträckning i vänster arm. Du har därför vissa problem att hålla korten, när det är dags för en match i fyrmannaserien nere på klubben.
  Ni möter ett bra lag, och det par ni skall ta er an i första halvlek har du mött otaliga gånger. Lindgren och Jonsson spelade tillsammans redan när du började spela bridge för drygt 30 år sedan. I början fick du alltid stryk av dem, men det har ändrats med åren. Vem som ligger på plus just nu vet du inte, men era duster är alltid intressanta osh spännande. Lustigt nog vet du inte vad de heter i förnamn, för alla använder efternamn när de talar med eller om dem.
  Varken Bengt eller du har spelat mycket under vintern, så det märks att ni är ringrostiga. Ni begår några dumheter i början av matchen, men felen är billiga (ett onödigt övertrick och en straff i stället för två), så ingen hänger läpp för det. På matchens sjunde bricka är du giv, och ingen är i zonen. Du har fått dessa kort, som Syd:

    Sp 6 4
    Hj 9 3
    Ru K D 9 7 4 3
    Kl E K 2

Du öppnar med 1 ruter, Lindgren passar och Bengt svarar 1 hjärter. Efter pass även från Jonsson, är det du igen.

Vad bjuder du?


2 ruter.
  Det här var lätt. När du har en enfärgshand och minimal öppningsstyrka bjuder du oftast om öppningsfärgen. Men det finns alternativ ibland. Med trekortsstöd i hjärter, är det ibland bättre att höja partnern, och med en hand som

    Sp K 2
    Hj D 3
    Ru 10 8 7 4 3 2
    Kl E K 2

är 1 sang ett tänkbart återbud. När din sexkortsfärg är så här klen, och du har håll i alla sidofärger, kan du gott låtsas att du har en jämn hand och 12-14 hp.
  Men med de kort du har, finns ingen anledning att göra annat än bjuda om din sexkortsfärg.
  Lindgren fortsätter att passa, och Bengt återkommer med 2 sang.

Vad menar han med det?


I så gott som alla situationer där en spelare bjuder ett frivilligt 2 sang-bud, är det fråga om en invit till utgång, inte ett försök att slingra sig ur och försöka hitta ett bättre delkontrakt. Det är ett invitbud här också.
  För övrigt finns ingen speciell anledning för Bengt att försöka hitta något annat om han har singel ruter. Han vet ju att du har minst sex ruter.

Hur kan han veta det?


Ett ombud av öppningsfärgen kan göras med en femkortsfärg, men bara om det inte finns något bättre alternativ. Och aldrig när svarsbudet är i färgen närmast över öppnarens.
  Efter 1 ruter – 1 hjärter; 2 ruter har du aldrig en femkortsfärg. Och det av dessa skäl: Med fördelningen 5332 återbjuder du 1 sang (eller 2 hjärter med 3-kortsstöd och bra färgspelskort). Med 5431-fördelning visar du din 4-kortsfärg (1 spader eller 2 klöver), eftersom det kan göras utan att du tvingar upp budgivningen till 3-tricksnivån. Alltså har du minst sex ruter när du bjuder om rutern. Möjligen skulle du kunna göra ett undantag med något som ess-kung-dam femte i ruter, kung-hacka i hjärter och tre hackor i både spader och klöver. Att återbjuda 1 sang utan något som helst i de objudna färgerna är då ett sämre alternativ.
  Om Bengts svarsbud varit 1 spader i stället, är det tänkbart att du bara har fem ruter om ditt andra bud är 2 ruter. Anledningen är att du då kan ha fem ruter och fyra hjärter. Om du vill visa din sidofärg med 2 hjärter, höjer du tricknivån och tvingar upp partnern på 3-läget om han vill preferera din öppningsfärg. Ett sådant reversebud behöver du extra styrka för, åtminstone 15-16 hp. När du inte har det, och handen inte heller lämpar sig för 1 sang (2452-fördelning och fördelad styrka) eller en höjning till 2 spader (3-kortsstöd), kan du bara återbjuda 2 ruter på din femkortsfärg. Inget perfekt bud, men vad göra när alla andra bud är sämre!
  Men när svarsbudet var i den billigaste färgen, finns inga reversebud för öppningshanden. Då garanterar ombudet en sexkortsfärg.
  Efter denna utvikning återvänder vi till ditt budläge. När Jonsson passar för andra gången, är det din tur i det här budläget:

SydVästNordÖst
1 Rupass1 Hjpass
2 Rupass2NTpass
?

Partnern inviterar. Vad skall du göra då?


Berätta ifall du har maximum eller minimum inom ramen för vad du visat med din tidigare budgivning.
  Efter dina två första bud vet Bengt att du har en enfärgshand i ruter och normal öppningsstyrka, ungefär 11-15 hp. Eftersom du har 12 hp ligger du i det nedre intervallet.
  Det vanliga med minimihänder är att man avslår inviten. I det här fallet kan du göra det på två sätt: genom att passa och genom att bjuda 3 ruter. Båda buden säger att du inte tror på utgång.

Skall du därför välja något av de två buden?


Nej. Du får inte glömma att det viktiga när du bjuder 3 sang är att du tror att ni kan ta nio stick utan trumf. Hur många poäng ni har, har mindre betydelse. Honnörspoängens enda funktion är att underlätta för er att uppskatta hur många stick er sida kan ta. Att räkna poäng är ett hjälpmedel, inte ett självändamål.
  Om du i stället funderar på hur många stick din 12-poängare kan ta, kommer saken i en annan dager. Ess-kung i klöver är två stick, och i ruter kan du godspela ett stick med kung-dam. Dessutom har du fyra ruterhackor, som med litet tur kan bli godspelade. Vill det sig väl, tar du så mycket som sju stick. Det betyder att om Bengt har så litet som

    Sp E 9 7 5
    Hj E 10 8 2
    Ru kn 3
    Kl 9 8 7

kommer 3 sang ofta att gå hem. Och då har han ändå bara 9 hp, d.v.s. en hand som han kanske hade passat på 2 ruter med...
  Men han kan också ha en honnörsstarkare hand, som ger er mycket sämre chanser till 3 sang:

    Sp D 6 3 2
    Hj E K 7 5
    Ru 5 2
    Kl D kn 9

Även om rutern sitter maximalt förmånligt (3-2 med esset rätt) går 3 sang bet om försvararna kan vinna fyra spaderstick, vilket de ofta kan.
  Så om 3 sang skall gå hem, krävs två saker. Den första är att rutern ger god utdelning, den andra att försvaret inte kan ta straff innan ni godspelat era nio stick.
  Av detta drar du slutsatsen att det både kan vara rätt att slå av inviten (med pass eller 3 ruter) och acceptera den (med 3 sang).

Betyder det att du måste gissa?


Nej. Det finns ett bud till, som vi inte diskuterat ännu, och som är ett försök att både ha kakan och äta den. Det är 3 klöver.
  Eftersom du varken passar eller bjuder 3 ruter, betyder det att du tror att ni kan göra utgång. Men eftersom du inte bjuder utgång själv, är du osäker och vill ha kvar möjligheten att stanna på delkontraktsnivå.
  Du bjuder klöver för att visa styrka i den färgen och för att be partnern hjälpa dig att komma i rätt slutbud. Eftersom det finns en objuden färg, säger ditt bud indirekt att du är rädd för den. Det stämmer ju bra på den här handen.
  Bengt alerterar ditt bud, och när Lindgren undrar, förklarar Bengt att det visar tillägg och styrka i klöver. Efter det bjuder han 3 ruter, och Jonsson passar.

Har du något att tillägga?


Nej. Bengt vet att du försöker komma till utgång, och ändå bjuder han inte 3 sang. Då skall inte du göra det heller.
  Lindgren lägger upp sin fjärde passlapp, och budgivningen är äntligen slut.

SydVästNordÖst
1 Rupass1 Hjpass
2 Rupass2NTpass
3 Klpass3 Rupass
passpass

Utan längre fundering spelar Lindgren ut spader, med orden "Den här färgen har ni väl inte bjudit?". När Bengt lägger upp sina kort, ser det ut som om ni har gjort rätt i budgivningen.

Rickard (Nord)
Sp D 8 5
Hj E K 6 5
Ru 6 2
Kl D 9 6 3
utspel: spader 3 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 6 4
Hj 9 3
Ru K D 9 7 4 3
Kl E K 2

Hur ser det ut?


Till att börja med hade 3 sang varit ett bedrövligt kontrakt. För hemgång krävs spader ess-kung på samma hand, ruter ess rätt och rutern 3-2. Utöver det skall spadern sitta 4-4 (eller ess-kung-hacka hos Öst). Inte särskilt troligt att det hade gått hem.
  Att även 2 sang är ett dåligt kontrakt, förvånar dig inte. Du har spelat tillräckligt mycket bridge för att veta att det ofta är säkrare att spela ett delkontrakt i trumf när den ena handen har en långfärg. Den här given är ännu ett exempel på det.
  Du tackar för Bengts kort och tar en snabb titt på motståndarnas deklarationskort. 11-regeln, MUD och Omvända markeringar står det.

Hur sitter spadern?


Lindgren har förmodligen dragit för honnör fjärde eller femte. Det är också möjligt att han spelat ut mellankortet från tre hackor, men det är inte troligt att han spelat ut det högsta kortet från en dubbelton.

Varför inte?


För då har Jonsson E-K-kn-10-7-6 i spader. Med en så bra färg, hade han nog hört av sig efter Bengts 1 hjärter-bud, speciellt som han kunnat visa den redan på 1-läget.
  Du ser ingen anledning att offra bordets dam utan begär en hacka, då Öst spelar på knekten.

Vad har Jonsson i spader?


Eftersom tredje hand spelar på det lägsta kortet från flera likvärda, kan du placera spader tio hos utspelshanden. Lindgren hade spelat ut esset om han haft ess-kung i topp, och du känner honom tillräckligt bra för att veta att han inte skulle få för sig att dra för ett ess mot ett trumfkontrakt. Därför sätter du Jonsson med 3-5 spader med ess-knekt eller ess-kung-knekt i topp.
  Förmodligen har du ingen större nytta av att veta det på just den här given, men en annan gång kan det ha stor betydelse. Därför är det inte så dumt att kort fundera över vad utspelet kan vara från innan gör upp din plan.
  När Jonsson får för spader knekt, funderar han ett tag och skiftar sedan till klöver knekt.

Var vinner du vändan?


Det naturliga är att vinna sticket med damen och spela trumf mot handen, eftersom det är vad du behöver göra. Men om du lägger en låg klöver från handen avslöjar du att du har både ess och kung. Dessutom har du två ingångar till bordet i hjärter och behöver därför inte använda klöver dam som ingång.
  Förmodligen spelar inte heller det här någon roll, men du tar vändan med esset, då Lindgren bekänner med åttan. Efter det spelar du hjärter till bordet, då båda motståndarna bekänner lågt, och trumf mot handen. Femman kommer från Jonsson.

Rickard (Nord)
Sp D 8
Hj K 6 5
Ru 6 2
Kl D 9 6
  Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 6
Hj 9
Ru K D 9 7 4 3
Kl K 2

Högt eller lågt?


Högt.
  Sitter ruter ess fel och rutern 3-2, förlorar du två trumf- och två spaderstick, såvida inte du springer på en stöld på den korta handen. Faran med att gå i med en honnör är att Lindgren har esset singel. När nästa trumfstick spelas mot handen, kan Jonsson spela på knekten eller tian, och sedan förlorar du två trumfstick till.
  Om det bara är ess singel du skall ta hänsyn till, skall du nöja dig med att täcka kort (lämpligen nian, för att gardera dig mot kn-10-5 eller E-kn-10-5 rätt). Men gör du det här, finns risk att du förlorar ett billigt trumfstick snabbt och två till senare. Det händer ju både när försvaret kan jobba upp en klöverstöld och när Lindgren inte har ess singel i trumf men väl knekten eller tian singel. Jonssons kvarvarande ruter blir då värda två stick. Du kan ju bara spela trumf mot handen en gång till.
  Ess singel är en sits, knekt eller tia singel är två. Därför är det bättre att gardera dig mot den senare möjligheten, och det gör du om du spelar på en honnör från handen. Det är ju också det normala sättet att behandla färgen.
  När du lägger ruter kung kommer ... knekten från vänster. Det ser onekligen ut som om du gjort rätt. Du spelar in bordet på hjärter kung och drar på nytt ruter mot handen. Denna gång kommer åttan.

Högt eller lågt?


Högt.
  Om Lindgren haft ess-knekt punkt, hade han (förstås) stuckit kungen, så den sitsen kan du glömma. Om Jonsson har alla ruter som finns kvar, kan du visserligen maska med nian, men även då kommer du att förlora två trumfstick. Därför spelar du på damen, som ger dig ett övertrick om Lindgren har ruter tio kvar.
  Men Lindgren kan inte bekänna. Han sakar en klöverhacka i stället.

Betyder det att du får nöja dig med jämn hemgång?


Förmodligen. Men det finns en chans kvar till övertrick, och att spela på den chansen kostar inget.

Vilken chans är det?


Att klövern satt 3-3. Jonsson har i så fall två klöver kvar. Då hinner du saka din sista spader på bordets fjärde klöver; försvaret får bara ett spader- och två ruterstick.

Rickard (Nord)
Sp D 8
Hj 6 5
Ru
Kl D 9 6
  Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 6
Hj
Ru 9 7 4 3
Kl K 2

Kommer chansen att lyckas?


Troligen inte. Jonssons klövervända tillsammans med det faktum att Lindgren sakade en klöver pekar på klöverlängd till vänster. Då kommer Jonson att stjäla innan du fått chansen att saka. Men det inte förbjudet att hoppas.
  Som du befarat, bekänner Lindgren på klöver kung, men Jonsson stjäl med ruter tio. Han tar för spader ess och ruter ess, men efter det har du bara trumf kvar och gör anspråk på resten av sticken.
  Det slutade alltså med jämn hemgång när hela sitsen var denna:

Sp D 8 5
Hj E K 6 5
Ru 6 2
Kl D 9 6 3
Sp K 10 6 3 Bridgebord Sp E kn 7 2
Hj D 8 2 Hj kn 10 7 4
Ru kn Ru E 10 8 5
Kl 10 8 7 5 4 Kl 6 4
Sp 6 4
Hj 9 3
Ru K D 9 7 4 3
Kl E K 2

När halvleken är slut, kan du inte bärga dig längre. Du måste helt enkelt få veta vad dina mottåndare heter, så du vänder dig till Lindgren och frågar. Han skrattar hjärtligt och svarar "Vi heter båda Karl-Erik, och för att slippa bli förväxlade med varandra, föredrar vi efternamnen." Så var det med den saken.
  När ni jämför, vinner ni 4 IMP på given. Budgivningen på det andra bordet gick identiskt till och med 2 sang, men då passade Syd. Det ser ut som om Nord skall få åtta stick genom att spela upp mot kung-dam i ruter, men det stämmer inte. Åke, Öst, startade med hjärter knekt och duckade nästa ruter.
  Efter att ha fått för ruter kung upptäckte Nord att hon var inne på fel hand. Tar hon hem sina fyra klöverstick (med hjälp av den upplagda masken), finns ingen ingång till ruter dam; och spelar hon in handen i hjärter, godspelar hon försvarets utspelsfärg. Därför fick det bli klöver två till damen, men då blockerades klövern, så när Åke vann nästa ruter med esset och fortsatte med hjärter hade Nord bara sju stick.
  Given är en bra illustration till vad som nämnts tidigare, nämligen att när den ena handen har en sexkortsfärg och hans partner inviterar, så bör valet stå mellan 3 sang och 3 trick i långfärgen, inte mellan 2 sang och 3 sang.
  Om du har en trumffärg bestående av kung-dam sjätte till två hackor är det ibland klokt att lägga lågt i det första trumfsticket, för att gardera dig mot ess singel bakom. Det förutsätter dock att inte andra faror hotar, och det gjorde det där.
  Om du gör tankeexperimentet att klöver tio byter plats med ruter tio kan du göra ett övertrick genom att spela som ovan, men om du nöjer dig med ruter nio första gången kommer Väst in och fortsätter med klöver, så att Öst kan vinna nästa trumfstick, spela in sin partner i spader och få en klöverstöld.
  Och även när sitsen var den aktuella hade det varit fel att nöja sig med nian första gången. Då får försvaret tre stick i trumf och två i ruter.
  Antag att du haft samma hand, men med ess-kung-hacka i spader och två hackor i klöver. Då hade du inte suttit lika bra till efter 2 sang, för om du visar din sidostyrka med budet 3 spader, kan ni inte längre stanna i 3 ruter. Då blir det mer en gissnng om du skall vara försiktig och slå av med 3 ruter eller en optimist och acceptera inviten med 3 spader (eller 3 sang). Här höll 3 klöver öppet för alla möjligheter, och var därför det givna budet.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult