Fyra ess

Steg för steg, 2, 1994

I dag är du nere på klubben, trots att det är torsdag. Måndagar och onsdagar är det vanlig partävling, men i kväll är det fyrmanna.
  Du blev uppringd i går av en före detta partner, som behövde en reserv till en seriematch (en av lagets ordinarie spelare hade plötsligt insjuknat), och även om du påpekade att det var flera år sedan du spelat fyrmanna senast, så bet det skälet inte på honom.
  "Glöm allt vad övertrick heter. Försök få hem dina kontrakt eller straffa motståndarna, så ska du se att det går bra." Så nu sitter du här och ska försöka komma ihåg vännens förmaningar. Din partner är lagets klart bäste spelare, och ni har kommit överens om att bjuda enligt Modern Standard, fast med starka tvåöppningar.
  På matchens allra första giv tar du, som Syd, upp dessa kort:

    Sp E 10 9 5 3
    Hj 7 2
    Ru 6 3
    Kl D kn 4 2

Ingen är i zonen och din partner är giv. Han öppnar med 1 hjärter, och Öst passar.

Vad bjuder du?


1 spader. Du har inte mycket att skryta med, men med 7 hp och en femkorts högfärg ska du inte passa. Dels kan ni ha ett bättre delkontrakt i en annan färg än hjärter, dels kan partnern vara så stark att ni gör utgång.
  Även Väst passar, och partnern sätter sig att fundera. Han verkar ha fina kort, för han höjer direkt till 4 spader.

Vad tror du om det?


Du har ingen anledning att vara missnöjd. Ditt förra bud lovade minst 6 hp och minst fyrkortsfärg. Partnern tror att det räcker med så litet för att ni ska ha chans på utgång. Styrkemässigt har du en minimihand, men du har fem spader och en smula fördelning, så 4 spader bör vara ett utmärkt kontrakt.
  Väst spelar ut hjärter tre och partnern lägger upp sina kort:

Träkarlen (Nord)
Sp D 8 7 2
Hj E D 6 4
Ru E K
Kl E 10 7
utspel: hjärter 3 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E 10 9 5 3
Hj 7 2
Ru 6 3
Kl D kn 4 2

Hur ser det ut?
Bra. Trumfen klarar du ofta med en förlorare, och dessutom har du två färger i vilka du kan maska, hjärter och klöver. Vill det sig väl kanske du kan ta elva eller tolv stick.

Finns det några problem då?


Kanske. Vi spelar ju fyrmanna i dag, så det viktiga är att försöka ta tio stick. Först när de är säkrade, kan du fundera på övertrick.
  Innan du spelar på från bordet frågar du Öst vad de har för utspelsmetoder. Du får då reda på att de använder 10-12-regeln, vilket betyder att de spelar ut det högsta, tredje eller femte kortet i en färg.

Vad vet du då om Västs utspel?


Att det är det lägsta från en tre- eller femkortsfärg, eller att det är en singelton.

Vad gör du i första stick?


Tar för esset. Om du räknar dina stick, ser du att 4 spader är upplagt så fort du bara har en trumfförlorare, eller om klöver kung sitter för mask.
  Visst kan Väst ha dragit för hjärter kung tredje eller femte, men eftersom hjärter är bordets öppningsfärg hade han förmodligen valt ett annat utspel. Risken med att maska är att hjärtertrean är en singel. I så fall kan Öst sticka damen med kungen och ge Väst en stöld. Det är för att undvika det som du går upp med esset.

Vad gör du sedan?


Du tar för spader ess, då försvararna bekänner lågt, och spelar en trumf till. Om båda kan bekänna är kontraktet säkrat, och du har råd att spela på övertrick genom att maska i klöver.
  Men trumfen satt inte 2-2. Väst tar för spader kung, då Öst sakar en hjärterhacka, och fortsätter med klöver sex.

Maskar du eller maskar du inte?


Inte. Om du tar för klöver ess kan du dra ut Västs sista trumf med spader dam. Därefter får försvaret för hjärter kung och klöver kung, men inte mer. +420 till er. Om du maskar, och masken går, får ni +450. Skillnaden är 30 poäng, vilket bara motsvarar 1 IMP (i fyrmannamatcher används vanligen den s.k. IMP-skalan, då IMP står för internationella matchpoäng).
  Men om du maskar, och masken brister, får du vidkännas straff eftersom hela sitsen var denna:

Sp D 8 7 2
Hj E D 6 4
Ru E K
Kl E 10 7
Sp K kn 6 Bridgebord Sp 4
Hj 3 Hj K kn 10 9 8 5
Ru D 9 8 7 4 2 Ru kn 10 5
Kl 6 5 3 Kl K 9 8
Sp E 10 9 5 3
Hj 7 2
Ru 6 3
Kl D kn 4 2

Om du låter Öst få för klöver kung kan han ta ut hjärter kung och spela en hjärter till, som Väst stjäl med spader knekt. Då slutar det med en straff och -50.
  Skillnaden mellan +420 och -50 är 10 IMP, så att spela på övertrick för att vinna 1 IMP om masken går men riskera att förlora 10 IMP om den brister är förstås en alldeles för dålig affär.
  Du tar därför för klöver ess, trumfar ut med spader dam och driver ut klöver kung. Jämn hemgång.
  När ni jämför i halvtid, och det visar sig vara en likabricka (även på det andra bordet spelades 4 spader med jämn hemgång), tackar du din vän för hans råd att inte spela på övertrick i fyrmanna.

Var du säker på att gå hem som du spelade?


Nästan. Den enda risken var att Öst hade kung-knekt-hacka i trumf. Men även då har du chans att gå hem.

Hur?


Klövermasken måste då gå. Till skillnad från situationen vid bordet, då en lyckad klövermask bara hade gett ett övertrick, maskar du nu för hemgången. Har Väst klöver kung får du +420, har Öst kungen slutar det med -50.
  Att låta bli att maska är samma sak som att lägga sig för -50, men varför erkänna sig besegrad när kontraktet har 50% chans att lyckas (klöver kung sitter ju hos Väst lika ofta som hos Öst)?

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult