Fyra ess

Steg för steg, 4, 2006

Den 28 juni är en het dag i år, precis som den var i Ukraina för 297 år sedan. Att du gör den reflektionen beror på att du sitter bekvämt i skuggan på sommarstället och läser Peter Englunds välskrivna bok om slaget vid Poltava 1709, då Karl XII:s dittills oövervinneliga armé led ett svidande nederlag och Sveriges stormaktstid ändades. Av en ren slump råkar du läsa boken just på årsdagen av slaget. Englund skriver att i äldre tid offrade svearna sin kung vid missväxt för att blidka gudarna, men 1709 i Poltava var läget det omvända, för då "offrade svearnas kung sina undersåtar, dömde dem till döden".
  Bra böcker är svåra att lägga ifrån sig, och precis så är det med den här. Men du hinner ändå läsa färdigt innan det är dags för en snabb dusch och en lätt måltid. Efter det sätter du dig i bilen och kör in till stan, för i kväll skall du, tack och lov, tävla i en sysselsättning som inte kräver lika stora offer som ett militärt slag. Du har blivit uppringd av Ellen, som letar efter en partner till kvällens sommarbridge, och eftersom din fru Barbro är upptagen på annat håll, tackar du ja.
  Ellen närmar sig 80, även om det är svårt att tro det. Hon ser oförtjänt frisk och brunbränd ut, och välkomnar dig med en stor kram. När du var ny på bridgeklubben, var det Ellen som förbarmade sig över dig, och ända sedan dess har ni spelat ett par tävlingar varje år. Trots sin ålder, är Ellen en av klubbens allra bästa spelare, känd och uppskattad både för sin fina teknik och för sitt trevliga sätt vid bridgebordet. I vanlig ordning spelar ni Modern Standard nästan rätt upp och ner.
  Ni startar i stor stil, med tre toppar och en nästtopp på de fyra första brickorna. Du hoppas att det inte skall sluta som för Karl XII, med svidande nederlag i slutändan, men det gör det inte. Visserligen infinner sig en period då ni mest får medelbrickor, men när ni sätter er ner för den sista ronden tror du att ni har en god chans att vinna – om ni får en bra rond.
  Så med höga förväntningar plockar du upp dina kort på tävlingens näst sista bricka. Ni möter två medelålders män, som du inte känner igen. Även de deklarerar Modern Standard.
  Du är Syd och giv, ingen sida är i zonen, och dina kort ser ut så här:

    Sp E 2
    Hj K 7 5
    Ru K kn 7
    Kl 10 8 6 5 3

Det är lättare att få poäng när man har bra kort, så du hade hoppats på mer än det här. Fast å andra sidan har du din beskärda fjärdedel och litet till, så kanske är korten värda ett öppningsbud...

Öppna eller passa?


Passa.
  Det finns tre skäl till det. Det första är att du har en balanserad hand. Om du öppnar, och Ellen kräver med bud i ny färg, kommer du oftast att återbjuda sang. Det visar 12-14 hp, eftersom sangöppningen i Modern Standard är på 15-17 hp.
  11 hp kan ibland värderas upp till 12, men det bör du inte göra med den här handen. Visserligen har du en femkortsfärg och bra honnörer, men när din färg är klen finns ingen anledning att värdera upp din hand. Det vore skillnad om du haft t.ex. dessa kort:

    Sp 8 2
    Hj 8 7 5
    Ru K 8 7
    Kl E K kn 10 6

Med en så här bra färg är det OK att värdera upp handen till 12 hp och öppna med 1 klöver. Om motståndarna tar hand om budgivningen, ser du ju gärna att partnern spelar ut klöver, men med din aktuella hand – med tian femte i klöver – kan klöverutspel i stället ofta vara favör. Tänk om Ellen har kung-hacka i klöver och spelar ut kungen. Det är knappast bra.
  Det andra skälet till att du inte öppnar, är vad som hänt hittills i tävlingen. Lugnt och fint spel har gett er massvis med poäng, så det finns inget som tyder på att ni nu måste bli desperata och ändra taktik. 1709 hade det kanske varit klokt, men knappast 2006.
  Sist, men inte minst, är det ingen katastrof att passa med en gränshand. Ibland kan det tvärtom vara bra, t.ex. när motståndarna i spelet inte tror att du har så mycket som 11 hp när du passade i förhand.
  Efter ditt pass tar motståndarna hand om budgivningen och hamnar i 3 sang på detta sätt.

Syd Väst Nord Öst
pass 1 Hj pass 2 Ru
pass 2 Hj pass 2 Sp
pass 2NT pass 3NT
pass pass pass

Väst alerterade Östs 2 spader-bud, och när Ellen frågar får hon besked att det oftast är naturligt, men att det skulle kunna vara ett hållvisande bud med svaghet i klöver.
  Ellen funderar ett tag, innan hon fastnar för spaderknekt.

Utspel: Sp kn
Träkarlen (Öst)
Bridgebord Sp K D 5
Hj E 2
Ru D 10 6 5 4 2
Kl D 2
Du (Syd)
Sp E 2
Hj K 7 5
Ru K kn 7
Kl 10 8 6 5 3

Hur ser det ut?


Ganska bra. Bordet har 13 hp, och spelföraren har visat en minimiöppning. Dessutom sitter alla dina honnörer väl placerade: spader ess kan sticka en av bordets honnörer, hjärter kung är bakom esset och dina ruterhonnörer kan ofta ge två stick.
  Du bedömer det som att ni har en god chans att dra er segrande ur bataljen, trots att motståndarna – precis som 1709 – är er överlägsna i styrka.
  Spelföraren vänder sig till dig och frågar vad ni använder för utspel. Du svarar att knekten är det högsta kortet från en sekvens, eller möjligen från knekt-hacka. Något högre kort i färgen har hon däremot inte.
  Spelföraren funderar ett tag och begär sedan damen från bordet, som du förstås sticker med esset.

Vad vet du om sitsen?


En hel del.
  Till att börja med har Väst minst fem hjärter, när han bjöd om färgen. Med fyrkorts spader hade han höjt spadern i stället för att bjuda sang; och med tre ruter hade han förmodligen prefererat till 3 ruter, så du placerar honom med högst tre spader och högst två ruter. Och eftersom han bjöd sang, har han håll i den objudna färgen, klöver.
  Bordet och du har 24 hp tillsammans, och du har även sett Ellens spader knekt. Det finns därmed 15 hp över till Väst.

Kan Väst ha alla saknade honnörer?


Knappast.
  När han återbjöd 2 hjärter berättade han om en minimal öppningshand, så om Öst haft minimum för sitt svarsbud hade han fått lov att passa. Med 15 hp hade Väst inte riskerat det.
  Ett annat skäl som pekar på att Ellen har någon styrka utanför spadern är att hon spelade ut från sin längsta färg trots att hon har en svag hand. Säg att hon haft knekt-tia-nia femte eller sjätte i spader och inga fler honnörer. Hade det inte då varit mer normalt att spela ut klöver, den objudna färgen?
  Det faktum att Ellen spelat ut spader, bordets bjudna färg, får dig att tro att hon har något som kan bli en ingång.

Vad spelar du i andra stick?


Din sista spader.
  Därmed ser du till att Ellens färg blir godspelad, och om din analys av situationen är korrekt, kanske hon senare kan komma in och ta för sina höga spaderhackor.
  Spader två täcks av Västs sjua och Ellens tia.


Betyder det att Ellen varken har nian eller åttan?


Nej. När Väst återbjöd 2 sang förnekade han fyra spader, och då kan han inte ha kvar både åttan och nian. Ellen har alltså valt att spela på tian fast ett lägre kort hade gått lika bra.

Varför har hon gjort det?


För att försöka hjälpa dig.
  Ellen vet att du kan räkna ut att hon är svag. Hon vet också att dina spader nu är slut, för om du haft ess tredje från början hade du returnerat din högsta hacka. När du i stället returnerar ditt lägsta kort, har du antingen inga fler kort i färgen (som här) eller så hade du fyra kort i färgen från början.
  Eftersom du inte har fler spader kvar, kan det vara viktigt för dig att veta vilken av de andra färgerna som är bäst att returnera när du kommer in. Ellen valde här en hög spader, vilket du tolkar som en signal för den högsta sidofärgen, d.v.s. hjärter. Om ni är på samma våglängd, och det brukar ni vara, har Ellen alltså gjort en Lavinthalmarkering.
  Spelföraren funderar ett tag, men sticker slutligen med kungen och spelar en låg ruter från bordet.

Knekt eller hacka?


Hacka. Spelföraren måste ha esset, om han skall få ihop till ett öppningsbud, så att spela på knekten kan bara hjälpa honom. Har han E-9 punkt i ruter kan han lösa färgen med ett tapp, oavsett vad du gör, men om han har en lägre hacka får ni två stick när du lägger "lågt i andra hand". Du skall därför lägga sjuan och hoppas att Ellen har nian eller att spelföraren gissar fel.
  Glädjande nog kommer esset från Väst och trean från Ellen. Ruter åtta täcks av nia, tia och knekt, och så är det du igen när dessa kort återstår:

Träkarlen (Öst)
Bridgebord Sp 5
Hj E 2
Ru D 6 5 4
Kl D 2
Du (Syd)
Sp
Hj K 7 5
Ru K
Kl 10 8 6 5 3

Tar du för ruter kung godspelas bordets ruterfärg, så det skall du förstås inte göra. Det ser naturligt ut att vända med klöver, upp mot bordets svaghet, men gör du det har du glömt bort Ellens markering i andra stick.
  Med spader tio har Ellen försökt visa att hon hellre vill ha den högre färgen i retur än den lägre. Hon har alltså bättre hjärter än klöver. Det betyder att du kan placera Väst med både ess och kung i klöver.
  Med det i åtanke:

Vilken färg vänder du med?


Hjärter. Spelar du klöver, kan Väst vinna vändan på bordet med damen och spela mera ruter. Då får spelföraren minst nio stick.

Men vilken hjärter?


Dina fingrar går instinktivt till hjärter fem, eftersom det normala sättet att vända från en färg med en honnör i toppen är ett lågt kort, men så drar du dig till minnes det Peter Englund skrev om att svearna brukade offra sin kung vid missväxt "för att blidka barska och ondsinta gudar".

Kan det vara bättre att vända med kungen?


Ja. Om Ellens markering för hjärter skall vara motiverad, måste hon ha damen. I så fall tvingar din kung bort bordets ess, samtidigt som du skapar en ingång till hennes hand – och alla de höga spadersticken. Om du i stället vänder med en låg hjärter, och Väst har knekt-tia i toppen på sin hjärterfärg, godspelar du förvisso ett hjärterstick, men ingen ingång till Ellen. Då kan spelföraren i lugn och ro fixa hemgången i antingen ruter eller hjärter.

Kan Väst sakna hjärter dam?


Ja. Ruter ess samt ess-kung i klöver är 11 hp, och med hjärter- eller klöverknekt därtill räcker korten gott till ett öppningsbud.
  Därför tar du mod till dig och vänder med hjärterkung.
  Spelföraren tittar ett tag på ditt kort, vilket är ett gott tecken (om han haft hjärterdam på handen hade han förstås tagit för esset utan att fundera). Slutligen sticker han med esset och spelar en hjärter till.
  Som väntat kommer Ellen in på hjärter dam och har sedan två höga spader att ta för. Spelföraren får dock resten när det är du som har ruter kung, så kontraktet går "bara" två straff.
  Hela given:

Sp kn 10 9 8 4
Hj D 6 3
Ru 9 3
Kl kn 9 4
Sp 7 6 3 Bridgebord Sp K D 5
Hj kn 10 9 8 4 Hj E 2
Ru E 8 Ru D 10 6 5 4 2
Kl E K 7 Kl D 2
Sp E 2
Hj K 7 5
Ru K kn 7
Kl 10 8 6 5 3

+100 var en ren topp på er ledd, och när ni avslutar med en medelbricka räcker er poäng precis till första plats. Kul!
  De flesta par hade gått hem i 3 sang, antingen för att spelföringen kom på Östs hand, eller för att Syd inte hittade samma fina försvar som du. Förvisso hade Öst inget klöverhåll och ess-hacka i partnerns ombjudbara högfärg (så att 4 hjärter var ett tänkbart slutbud), men frågan är om han ändå inte borde ha bjudit 3 sang på 2 hjärter, i enlighet med Danny Kleinmans regel: "Har du tre eller fler damer, sikta mot sang".
  "Hur kunde du hitta att vända med hjärter kung?", undrar Väst när ni fört in resultatet, och du svarar sanningsenligt "Jag hade turen att ha en bra partner, och så hade jag läst en bok".
  Att vända med honnören från honnör tredje förekommer även i andra, liknande situationer. Säg att hjärterfärgen suttit så här i stället:

H D 6 3
Table
H K 10 9 8 4 H E 2
H kn 7 5

Om Syd är inne och behöver godspela ett stick i hjärter, går det endast om han väljer knekten.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult