Fyra ess

Steg för steg, 2, 2006

"And the riot squad they're restless. They need somewhere to go." Orden i den magnifika sången Desolation Row känns så bekanta, trots att det är många år sedan du lyssnade på just den här skivan. Repig och väl spelad är den dock, Bob Dylans mästerverk Highway 61 Revisited, skivan som förändrade populärmusiken för all framtid. 1965 hörde du den för första gången, bara några veckor efter det att den kommit ut, och ungefär i samma veva som du lärde dig grunderna i bridge. Tänk att det är mer än fyrtio år sedan, och tänk att både Dylan och bridgen ligger dig lika varmt om hjärtat än i dag. Så kom inte och säg annat än att 1965 var ett fantastiskt år!
   Du drömmer dig bort i musiken, då du bryskt väcks upp en ilsket ringande telefon. Det är Bengt. Han vill bara kontrollera att du inte glömt spelet i kväll. Du tar en snabb titt på klockan. Den är kvart i sju. "Ja visst ja", klämmer du ur dig, "jag kommer strax."
  "Sorry, Bob" mumlar du när du stänger av skivspelaren. Du sätter snabbt på dig ytterkläderna, men på vägen ut kommer du på att du inte ätit någonting, så du rusar in igen, roffar åt dig ett äpple och springer ut till bilen.
  Du vet att det inte är bra att sätta sig och spela bridge när man är stressad, så du gör ditt bästa för att lugna ner dig. För att få hjärnan att börja tänka på bridge går du snabbt igenom era svarsbud på öppningsbudet 1 sang, eftersom ni nyligen ändrat i era metoder. Du kommer ihåg hur allting fungerar, vilket är ett gott tecken, och hoppas att du skall göra det också i spellokalen.
  Två minuter över sju sätter du dig vid bordet, hälsar på Bengt och era motståndare samt ber om ursäkt för att du är så sen. De svarar att det inte är någon fara. De har precis börjat blanda, och du hjälper till med de två sista brickorna.
  I dag skall ni spela en vänskapsmatch mot grannklubben. Båda klubbar har mönstrat sju lag, och sedan spelar ni fyra brickor mot varje lag från den andra klubben. Du och Bengt spelar med Åke och Staffan, precis som ni gör i lag-DM. Där har ni precis blivit utslagna, så nu gäller det att visa att det var ett olycksfall i arbetet.
  Lottningen har gjort att ni börjar mot det bästa laget. Erik och Axel, som ni möter, är två bröder som är kända för att bjuda litet gammalmodigt, men även för att sköta korten utmärkt. Speltekniskt sett är det nog ingen som slår dem på fingrarna i den här lokalen.
  Ni börjar som Nord-Syd, och i vanlig ordning sitter du Syd.
  På den första brickan öppnar Bengt i andra hand med 1 sang, men tyvärr får ni ingen möjlighet att testa era nya metoder. Du har plockat på dig en trist, jämn hand med vilken du bara kan passa. Axel balanserar dock med 2 hjärter, ett kontrakt som han får spela. Ruterutspel från kung-knekt-hacka hade lett till straff, men när Bengt av förklarliga skäl inte inser det, får Axel visa prov på sin fina teknik. Minsta lilla felsteg innebär straff, men när han gör precis allting rätt slutar det med jämn hemgång; +110 till Öst-Väst.
  Du konstaterar att det inte var självklart att bjuda 2 hjärter, och att 1 sang troligen hade gått hem, så det känns som en förlustbricka. Men det tjänar inget till att sitta och grubbla på vad som kunde ha hänt, så du tar upp dina kort till nästa bricka. Nu är Bengt giv och ni i zonen.
  Dina kort:

    Sp kn 8 2
    Hj kn 5
    Ru K 7 3
    Kl E K 10 9 5

Bengt passar, men Erik öppnar med 1 spader. En snabb titt på deras deklarationskort upplyser om att de spelar naturligt med 16-18-sang och fyrkorts högfärgsöppningar.

Kliver du in?


Nej.
  Ett inkliv på 2-läget är inget skämt. Det visar en öppningshand och en bra färg. Dina 12 hp med två ogarderade knektar innebär att du är i svagaste laget, och dessutom har du en jämn hand med bara fem klöver. Med en sjätte klöver hade 2 klöver varit OK, men när du bara har en femkortsfärg bör du ha bättre än 12 hp och en jämn hand, speciellt när en del av dina honnörer är tveksamma tillgångar.
  Ett annat minus är att du har tre kort i öppningsfärgen. Det innebär att att spaderutspel från Väst ofta är en utmärkt start på försvaret.
  Sist, men inte minst, är zonerna felaktiga. Ni är i zonen, motståndarna inte. Om det varit omvända förhållanden, hade ett 2 klöver-bud kunnat motiveras av taktiska skäl. Om Väst blir spelförare, är det ofta bra om Bengt spelar ut klöver, och dessutom blir det ofta svårare att komma rätt för motståndarna om ni är med och bjuder.
  Men med den här jämna handen är det rätt att passa när ni är i zonen.
  Axel svarar 2 hjärter, Bengt passar och Erik bjuder om sin öppningsfärg: 2 spader. Du passar och Axel höjer till 4 spader. Tre pass följer, och sedan är det du som skall spela ut.
  Eftersom ni spelar ut ess från ess-kung är valet lätt: klöver ess.

Axel (Väst)
Sp D 7 3 Bridgebord
Hj E K 10 8 7 3 2
Ru 6
Kl D kn
Du (Syd)
Sp kn 8 2
Hj kn 5
Ru K 7 3
Kl E K 10 9 5

Kan kontraktet gå bet?
Det är för tidigt att säga. Bordets hjärterfärg ser imponerande ut, och om Erik har ess-kung i spader samt ruter ess är risken stor att ni bara får två klöverstick.
  På klöver ess bekänner Bengt med sjuan och Axel lägger fyran. Eftersom ni använder omvända markeringar, är Bengt sjua antingen en lågmarkering från tre eller fyra hackor eller det lägsta kortet från precis 8-7. Oavsett vilket, kan det inte kosta något att ta för klöverkung för att få hem det sticket och se vilket kort Bengt bekänner med.
  På klöver kung kommer sexan från Bengt och åttan från Axel.

Vet du hur de två sista klöverna sitter?


Ja. Bengt har en och Axel en.
  När man fullbordar en styrkemarkering, skall man andra gången påbörja en längdmarkering – av den ursprungliga längden i färgen. Så om Bengt haft 7-6-4-3 hade han första gången lagt sjuan (lågmarkering) och andra gången trean (han hade då ett jämnt antal klöver från början). Det gjorde han inte; hans andra kort var sexan. Det är hans högsta kvarvarande klöver, vilket betyder att han visar ett ursprungligen udda antal kort i färgen, närmare bestämt 7-6-3 eller 7-6-2.

Kan den informationen hjälpa dig?


Kanske. Att du vet att de sista klöverna sitter 1-1 betyder att du kan spela en klöver till utan att riskera att vända mot dubbelrenons.
  Men innan du funderar på vad du skall vända med kan det vara bra att försöka uppskatta hur stark Bengt är.
  Du har själv 12 hp och bordet har 13 hp. Lägg till Axels öppningsbud, och det blir inte mycket över till Bengt. Av de 15 hp som saknas är frågan hur många Axel har.

Kan han ha alla?


Förhoppningsvis inte, för då finns ingen framtid för försvaret.
  I dag är det många par som spelar så att ett 2-över-1-svar är krav till utgång, eller krav till lägst 2 sang. I så fall kan öppningshanden bjuda om sin färg på lägsta nivå även med riktigt starka händer. Du tror inte att Erik och Axel spelar så, men det finns ett säkert sätt att reda på om de gör det.

Vilket?


Genom att fråga Axel.
  Därför vänder du dig till träkarlen och frågar vad 2 spader visade. "Minst fem spader, högst två hjärter och en minimihand", svarar Axel. Det svaret bekräftar vad du trodde.
  För många år sedan släppte du hem en utgång därför att du trodde att du visste vad motståndarnas bud betydde. Sedan dess har du lovat dig själv att fråga så fort du är minsta osäker, och det rådet har du haft stor nytta av. Ibland kan du tycka att det är självklart att ett visst bud visar extra styrka, men det är kanske lika självklart att det visar minimum för det par som bjuder det, eller vice versa. Men frågar du inte, får du heller inget veta.
  Tillbaka till given. Erik har alltså visat en minimal öppningshand, så det är utrymme för 3-4 poäng hos Bengt.

Kan Bengt ha ruter ess?


Knappast. Det skulle betyda att Eriks öppningshand består av ess-kung i spader och ett par damer. Betydligt troligare är att Erik har esset.

När har ni chans till straff?


Det finns ett par möjligheter. En är att Bengt har ess-hacka i spader och att Erik första gången spelar spader till damen. Då får ni två trumfstick. Det kan ni också få om Bengt har K-10 i trumf.
  Dessutom finns möjligheten att Erik har en singelhacka i hjärter, och att ni kan förhindra att han stjäl upp och kommer åt bordets hjärterfärg.

Finns det något försvar som täcker upp alla möjligheter?


Ja. Du skall fortsätta med klöver tio. Om Bengt har ess-hacka i spader får ni ofta två trumfstick; och har han K-10 får ni det garanterat.
  Om du i stället skiftar till ruter, och Erik har handen med singel hjärter samt ess-kung i spader och ruter ess, kan han vinna vändan, trumfa med ess och kung, spela hjärter till bordet och stjäla en hjärter på handen. Trumf till damen innebär att han sedan har fler stick än han behöver.
  Men om du i stället fortsätter med klöver och tvingar bordet att stjäla, fungerar inte den planen – eftersom en av bordets trumf försvinner i förtid.
  Därför vänder du med klöver tio och hoppas att något trevligt skall hända.
  Erik tar god tid på sig innan han lägger ett kort från bordet.

Är det ett gott eller dåligt tecken?


Att en motståndare funderar innebär att han oftast har problem, vilket bådar gott; men när en skicklig spelare tänker leder det ofta till att han hittar en bra plan, så än vet du inte vad du skall tro. Men det känns som om klöver tio var rätt kort att vända med.
  Slutligen stjäl Erik på bordet och tar för hjärter ess, då alla bekänner. På hjärter kung sakar Erik en ruter, och sedan spelar han en tredje hjärter, till stöld med spader fyra.
  Hjärter två, hjärter dam och spader fyra har hittills spelats i sticket, och så är det du, som skall lägga ett kort:

Hj D
Axel (Väst)
Sp D 7 Bridgebord Sp 4
Hj 10 8 7 3 2
Ru 6
Kl
Du (Syd)
Sp kn 8 2
Hj
Ru K 7 3
Kl 9 5

Stjäl du över?
Nej. Ni har fått två stick hittills, och om du stjäl över är det ert tredje stick. Men om Erik har den hand som allt pekar på att han har, d.v.s. ess-kung i spader och ruter ess, kommer han att ta resten. Försöker du med en klöver till, kan han stjäla på handen, trumfa ut med bordet inne och utnyttja bordets alla hjärtervinnare.
  Du vet att du är den av försvararna som har flest antal trumf. Därför skall du bevara din trumflängd genom att saka, inte stjäla över. Vad du hoppas är att du, genom att avstå ett stick nu, skall få igen det med ränta längre fram.
  Dina klöver är höga, men du lär inte behöva båda, så du sakar klöver fem och hoppas att du inte gjort något dumt.
  Det ser inte ut så, för på nytt tar det lång tid för Erik att spela ett kort. Slutligen tar han för ruter ess och stjäl ruter tio på bordet. Efter det tar han ut spader dam, då sexan kommer från Bengt:

Axel (Väst)
Sp Bridgebord
Hj 10 8 7 3
Ru
Kl
Du (Syd)
Sp kn 8
Hj
Ru K
Kl 9

När hjärter nu spelas från bordet hoppas du på två saker.

Vilka?


Att Bengt har en trumf kvar – och att han spelar på den.
  I en situation som denna, när spelföraren spelar ett godspelat kort i en sidofärg i avsikt att saka förlorare från handen, skall oftast den försvarare med minst antal trumf stjäla. Om Erik har ess-kung-hacka i spader och en ruter kvar, går han ju hem om Bengt sakar. Han lägger då sin sista ruter, och efter det är hans hand hög.
  Men om den korta trumfhanden stjäl, blir det inte lika roligt för spelföraren. Bengt har insett det för länge sedan, för spader tio kommer ungefär samtidigt som bordets hjärterhacka spelas.
  Om Erik sakar ruter, gör du samma sak, och sedan innebär ruter från Bengt att din trumfknekt godspelas en passant. Därför gör Erik det enda rätta och stjäl över med kungen.
  Nu måste du hoppas på en sak till.

Vilken?


Att Bengt har ruter dam.

Varför?


Därför att du måste saka ruter kung.
  Sakar du klöver, kan Erik spela ruter till din kung, och då måste du spela trumf från kn-8 upp i Eriks gaffel E-9. Men om du sakar den där kungen, och Bengt är den pålitlige partner han brukar vara, blir det han som kommer in i nästa stick. Då tar spader knekt straffen.
  I nästa stick kommer en ruterhonnör från Erik, men som tur är det knekten. Du sakar din sista klöver, Bengt vinner sticket, och sedan delar du och Erik på de två sista sticken. Kontraktet går alltså en straff.
  Hela given:

Sp 10 6
Hj D 6 4
Ru D 9 8 5 4
Kl 7 6 3
Sp D 7 3 Bridgebord Sp E K 9 5 4
Hj E K 10 8 7 3 2 Hj 9
Ru 6 Ru E kn 10 2
Kl D kn Kl 8 4 2
Sp kn 8 2
Hj kn 5
Ru K 7 3
Kl E K 10 9 5

Det var en spännande duell, och när ni tittar litet närmare på spelförarens möjligheter upptäcker ni att han inte hade någon chans när du spelade den tredje klöverronden och sedan lät bli att stjäla över.
  Om Erik sakat på klöver tio, för att bevara bordets trumflängd, hade du spelat en fjärde rond klöver till stöld med spader tio. Då tar ni straffen med tre klöverstick och ett trumfstick. Att spela så hade alltså inte gått bättre. Men det fanns en plan som hade gjort det svårt för er.
  Låt oss backa tillbaka till läget efter ruterstölden.

Sp 10 6
Hj
Ru D 9 8
Kl
Sp D Bridgebord Sp E K 9 5
Hj 10 8 7 3 Hj
Ru Ru kn
Kl Kl
Sp kn 8 2
Hj
Ru K
Kl 9

Erik tog nu ut spader dam och spelade hjärter, men när Bengt korrekt stal med sin sista trumf, och du såg till att inte bli inpetad i ruter, skulle ni ha två stick till.
  Om Erik i stället spelat hjärter direkt hade ni fått tillgripa ett annat försvar, och nu skall Bengt lustigt nog inte stjäla. Gör han det, stjäl Erik över, spelar trumf till damen och sakar sin sista ruter på en hög hjärter. Då går han hem. Men om Bengt sakar ruter, precis som Erik, får ni två stick till när du stjäl och spelar din sista klöver mot trippelrenons. Eriks bästa försök är att saka från bordet, men Bengt stjäl med tian och tvingar ut en av Eriks honnörer. Efter spader till damen ser det ut så här:

Sp
Hj
Ru D 9
Kl
Sp Bridgebord Sp K 9
Hj 10 8 Hj
Ru Ru
Kl Kl
Sp kn
Hj
Ru K
Kl

Spader knekt sitter singel, men vad gör det när Erik är inne på fel hand.
  Det här försvaret var svårt, eftersom både du och Bengt måste spela rätt. Så förmodligen var den här planen Eriks bästa chans.
  I läroböckerna får man lära sig att en trumffärg är bättre ju jämnare den är fördelad. Det stämmer långt ifrån alltid. Här, där Väst hade en mycket lång hjärterfärg, och inte så många ingångar till den, hade det varit bättre om den långa färgen varit trumf. 4 hjärter är ju lätt att spela hem, medan 4 spader straffas om försvararna är på alerten. Har man en stark sjukortsfärg, skall den nästan alltid vara trumf!
  Som tur är, kände Åke till det. Efter samma inledning hoppade han till 4 hjärter i stället för att höja till 4 spader. Ni vann därmed 10 IMP på brickan och den första matchen med 13-7. Att ni sedan av bara farten vann också de sex återstående matcherna var en starkt bidragande orsak till att er klubb vann den här trevliga matchen. Dessutom var det en välkommen revansch för misslyckandet i lag-DM.
  I bilen på vägen hem börjar du gnola så smått på en annan Dylan-klassiker från skivan du lyssnade på tidigare i dag, Like A Rolling Stone, och när du kommer till refrängen "How does it feel?", kan du inte motstå att lägga till din egen lilla textrad "Thank you, mister Dylan, it feels fine! I just won a bridge tournament."

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult