Fyra ess

Steg för steg, 1, 1994

I dag ska du besöka två bridgebekanta, som du inte träffat på år och dag. Redan det är ett gott skäl för att hälsa på, men när de även lockar med ett parti robberbridge och lovar att bjuda på oxfilé à la Sven Lindvall kan du bara inte tacka nej. I hastigheten glömmer du att fråga vem som blir fjärde man, men saken blir inte sämre när du kommer dit och det visar sig vara en av dina bästa vänner, tillika en hejare på att spela bridge.
  Ni lottar om partners, och du får frun i huset på din lott. Ni har faktiskt spelat ett par tävlingar tillsammans för tio är sedan och enas om att spela "som ni gjorde då", d.v.s. Modern Standard med 15-17-sang och svaga tvåöppningar.
  Du ger och plockar upp följande kort:

    Sp E kn 9
    Hj D 6 5 3 2
    Ru K 8
    Kl E D 10

Vad öppnar du med?


1 sang. Det finns spelare, som inte tycker om att öppna med 1 sang om de har en femkorts högfärg, även om honnörsstyrkan är OK. Det kan vara motiverat i vissa fall, men knappast här.
  Med 16 hp, jämn fördelning och honnörer i alla färger är 1 sang ett mer beskrivande bud än 1 hjärter. Dessutom saknar du ett bra återbud om partnern svarar 1 spader på 1 hjärter. Du är då för stark för både 1 sang och 2 spader, men för svag för ett hoppande återbud. Bättre då att visa handen med ett bud.
  Den fortsatta budgivningen blir kort, för din partner bjuder 3 sang, på vilket tre pass följer.
  Värden, som sitter till vänster om dig, spelar raskt ut spader tre, varefter träkarlen läggs upp:

Träkarlen (Nord)
Sp 7 5 4
Hj E K
Ru E kn 5 4
Kl 8 7 6 2
utspel: spader 3 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E kn 9
Hj D 6 5 3 2
Ru K 8
Kl E D 10

Innan du spelar på från bordet konstaterar du att du har sju toppstick och goda chanser att få de två stick du saknar. Du kan ju maska i både klöver och ruter, och dessutom kanske hjärtern sitter runt.
  Du lägger spader fyra från bordet och Öst spelar på kungen.

Vad vet du om spadersitsen?


Att Väst har spader dam, för om Öst haft både kung och dam hade han spelat på damen, det lägre av flera likvärdiga kort. Vidare är det troligt att Väst har fyra eller fem spader och dragit enligt 1l-regeln, d.v.s. spelat ut sitt fjärde högsta kort.

Vad gör du?


Det finns situationer, där du bör krypa från ess-knekt-hacka, men oftare är det bättre att ta utspelet. Det är det har också. För det första dröjer det ett bra tag innan Öst kommer in, och tills dess är spader knekt ett säkert håll.
  För det andra kan det tänkas, att Öst har spader tio, så att det aldrig var någon risk att försvaret kunde ta många spaderstick.

Vilken färg ska du börja med?


Sitter hjärtern 3-3 är du hemma. Men den kan du undersöka senare, så det är bättre att börja med en av lågfärgerna, klövern närmare bestämt.

Varför?


Därför att om masken brister, så är det Väst som kommer in. Han kan inte ställa till med något otrevligt. Om du maskar i ruter, däremot, och den misslyckas, kan spadervända genom knekten leda till straff direkt (om utspelet var från dam-tia femte). Klövern måste spelas från bordet, så för att komma in dit spelar du i andra stick hjärter till esset.

Vad gör du sedan?


Spelar klöver mot handen. I det här läget vet du inte om du behöver komma in till bordet en eller två gånger till. Tar du ut hjärter kung, har du bara en säker ingång kvar. Därför är det bättre att gå på klövern direkt.
  Du spelar klöver två, och Öst bekänner med fyran.

Vad gör du?


Maskar med tian. Har Öst både kungen och knekten får du ju minst tre klöverstick om du börjar med att maska så djupt du kan.
  Väst sticker tian med kungen och fortsätter med hjärter, då Ost bekänner.

Vad näst?


Att klöver tio drog kungen var förstås bra, men ännu finns bara åtta stick. Du är emellertid så lyckligt lottad, att du kan undersöka dina chanser i tur och ordning.

Vilken börjar du med?


Hjärtern, eller klövern. Vad du inte ska göra är slå rutermasken omedelbart, för om klövern eller hjärtern sitter 3-3 behöver du inte masken. Därför spelar du klöver till handens dam. Båda försvararna bekänner, men när du tar för hjärter dam sakar Väst spader två. Öst har alltså en hög hjärter kvar. Om du fortsätter med hjärter godspelar du din sista hjärterhacka.

Ska du göra det?


Nej. Du har väl inte glömt att det kan vara farligt om Öst kommer in och sätter spader knekt på mellanhand. Har Väst dragit för dam-tia fjärde eller femte går kontraktet då bet.

Vad gör du i stället?


Tar ut klöver ess och hoppas klövern sitter 3-3. Men icke. Väst sakar en spader till. Nu har du bara en chans kvar: att Väst har ruter dam. Men innan du slår rutermasken:

Finns det något mer att tänka på?


Ja. En liten detalj. Du måste börja med att ta för ruter kung. I annat fall blir ju färgen blockerad.
  När ruter dam finns hos Väst slutar det med att du får dina nio stick och går hem i kontraktet.
  Hela sitsen var denna:
Sp 7 5 4
Hj E K
Ru E kn 5 4
Kl 8 7 6 2
Sp D 10 6 3 2 Bridgebord Sp K 8
Hj 10 7 Hj kn 9 8 4
Ru D 9 6 2 Ru 10 7 3
Kl K 3 Kl kn 9 5 4
Sp E kn 9
Hj D 6 5 3 2
Ru K 8
Kl E D 10

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult