Fyra ess

Steg för steg, 1, 2005

"Vad var det nu för program du hade fått av Barbro i julklapp?" undrar Ellen när ni träffas inför den traditionella nyårstävlingen, och du upplyser om att det var Counting at Bridge 2 av Mike Lawrence. Du tillägger att det är ett mycket trevligt program och att det blivit många sena kvällar framför datorn. Förhoppningsvis kommer det också att synas i resultatlistorna i år...
  Vad som skall hända i kväll, nyårsaften 2004, är att tjugo av klubbens medlemmar har träffats på Stora Hotellet för middag med efterföljande bridgespel. Med anledning av katastrofen i sydöstasien har ni i år inte köpt in några priser. I stället har ni höjt startavgiften till 300 kronor per person, och allt skall oavkortat gå till Röda Korset.
  Eftersom klubben ligger på gångavstånd från hotellet får ni en välbehövlig nypa frisk luft efter den goda maten. Ni kommer att spela 20 brickor – partävling med lottade partnerns – innan det är dags att korka upp champagneflaskorna och skåla in det nya året.
  Du har tur i lottningen och får spela tillsammans med din gamle vän Åke, som du ofta haft som lagkamrat. Därför vet du att han är både duktig och trevlig, vilket bådar gott inför kvällen.
  Ni börjar med att sitta Nord-Syd mot Johan och Greta. De är två av klubbens äldre medlemmar, men det betyder inte att de är att leka med. Dessutom har de fördelen av att ha spelat mycket tillsammans, medan du och Åke bildar par för första gången. På kvällens allra första bricka är Greta giv och ingen sida är i zonen. Du är Syd och noterar belåtet att du har fått en ganska trevlig hand:

    Sp 9
    Hj 9 6 3
    Ru E D kn
    Kl E K 10 6 4 2

Greta passar i första hand, och du öppnar med 1 klöver. Johan passar, och Åke svarar 1 spader. Efter pass från Greta är det du igen. Att du skall bjuda om klövern är klart, men hur högt?

2 klöver eller 3 klöver?


2 klöver räcker. Visst har du en hygglig sexkortsfärg och 14 bra honnörspoäng, men som din trogne partner Bengt brukar säga är det "inte förbjudet att ha maximum för sitt bud".
  Om det går pass runt på 2 klöver kan det förvisso tänkas att ni klarar 3 sang – t.ex. när Åke har 4-3-3-3-fördelning med de två högfärgsessen och klövern ger sex stick. Men mot det skall vägas risken att ett hopp till 3 klöver gör att ni kommer för högt.
  Det finns tre saker som talar för försiktighet. Den första är att ni spelar partävling, och i den tävlingsformen premieras plusresultat. Den andra är att partnern bjudit din korta färg. Risken för missanpassning har därför ökat. Om du återbjuder 3 klöver och Åke har något som

    Sp K D 7 4 2
    Hj D 7 4 2
    Ru K 10 8
    Kl 5

har han tillräckligt mycket för att hoppas på 3 sang – men hur troligt är det att det går hem?
  Det tredje skälet till att du bör välja 2 klöver är att din färg inte är över sig. Om vi ändrar din hand något, så att den ser ut så här i stället,

    Sp 9
    Hj 9 6 3
    Ru E kn 6
    Kl E K D 10 4 2

är 3 klöver helt OK. Fortfarande 14 hp, men med drygt sju spelstick är det inte mycket som behövs för att 3 sang skall gå hem. Chansen att ni då missar utgång om du återbjuder 2 klöver är större än att ni gör det med den aktuella handen.
  Efter 2 klöver passar Johan igen. Åke funderar ett tag och höjer sedan till 3 klöver, och Ellen passar.

Vad bjuder du nu då?


3 ruter. Eftersom ni spelar partävling är 3 sang den mest lockande utgången. För det första kan det tänkas att ni då får in +430 medan 5 klöver bara ger +400, och för det andra är det möjligt att 3 sang är den enda utgång som står.
  Men att för den skull bjuda 3 sang och blunda är fel. Det är inte särskilt lyckat om Åke är kort i hjärter (då 5 klöver kan vara vad som skall spelas) eller när Åke skall vara spelförare. Har han något som kung-hacka i hjärter är det klart att han skall spela sangen, inte du.
  När du nu bjuder 3 ruter betyder det inte att du föreslår rutern som trumf. I stället visar det att du hoppas på utgång (annars hade du ju passat på 3 klöver) och att du har styrka i ruter. Utifrån den informationen hoppas du att Åke kan bedöma ifall ni skall spela 3 sang eller 5 klöver.
  Men så sker inte. Åke funderar ett tag och bjuder sedan 3 hjärter. Det var överraskande.

Vad menar han med det?


Om Åke haft hjärterhåll, hade han bjudit 3 sang, så det kan han inte ha. Och med något som

    Sp K 10 6 5 3
    Hj 2
    Ru K 10 4
    Kl D 8 7 5

hade han vetat att sang inte varit aktuellt. Med singelton i den färg där du är svag hade han i stället hoppat till 5 klöver.
  Så när han varken är stark eller kort i hjärter återstår bara en möjlighet: att han är svag och lång.

Vad bjuder du då?


3 sang. Du har inget hjärterhåll och partnern har heller inget, men trots det bjuder du sang. Visst låter det som en motsägelse, men det är det inte. Vad du hoppas är att ni har 3-3 i hjärter och att försvaret bara kan ta fyra hjärterstick. Och att partnern har precis tre hjärter räknar du med.

Varför?


Jo, för att om han haft två hjärterhackor hade han bjudit klöver på lämplig nivå i stället: 4 klöver med minimum alternativt 5 klöver med maximum.
  På 3 sang följer tre pass, så hela budgivningen gick så här:

Syd Väst Nord Öst
pass
1 Kl pass 1 Sp pass
2 Kl pass 3 Kl pass
3 Ru pass 3 Hj pass
3 NT pass pass pass

Innan Johan spelar ut frågar han dig vad 3 hjärter betyder, och du svarar att det är ett fjärde-färg-bud som berättar att Åke är osäker ifall ni skall spela sang eller klöver. Och när han frågar Åke om ditt 3 ruter-bud får han svaret "hållvisande, accept på inviten".
  Efter en kort fundering ligger hjärter fyra på bordet. Åke lägger upp sina kort, och de ser ungefär ut som du väntat dig.

Åke (Nord)
Sp E kn 6 3 2
Hj 10 7 5
Ru K 10 5
Kl D 3
utspel: hjärter 4 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 8
Hj 9 6 3
Ru E D kn
Kl E K 10 6 4 2

Har Åke bjudit bra?


Han har bjudit perfekt. Förvisso har han bara dam-hacka i klöver, men med ett ess och en kung i sidofärgerna var han för stark för att passa på 2 klöver. Ett alternativ var 2 sang, men med tre hackor i den objudna högfärgen är en höjning av klövern ofta att föredra – även om det skulle vara på 5-2.
  Hans 3 hjärter-bud var också utmärkt. Sanga kunde han inte, men om också du hade trekorts hjärter borde sang kunna gå bra. Alltså tog han till fjärde-färg-budet för att hålla öppet för alla slutstationer.
  Greta vinner första stick med hjärter ess. När hon fortsätter med hjärter dam och Johan bekänner med åttan vet du att hjärtern satt 4-3, för annars hade Johan haft kung-knekt femte i hjärter och då förstås stuckit över damen med kungen.
  Så följer hjärter två till knekten följt av hjärter kung. Du sakar spader två från bordet, Greta lägger spader fyra (högmarkering) och själv har du råd att lägga en klöver. När Johan slår ifrån sig med spader fem måste du ta för spader ess.
  Därmed är det första problemet överståndet: försvaret kunde inte ta straffen i hjärter. Men en sak till krävs för hemgång.

Vilken?


Att klövern ger sex stick.

När gör den det?


När försvarets fem klöver sitter 3-2 eller när knekten sitter singel. Det sker i drygt 73% av fallen.
  Och det finns faktiskt en sits till du kan klara.

Vilken?


När Greta har knekt fjärde. I och med att du har klöver tio på handen, kan du ta för bordets dam och sedan slå en mask med tian. Problemet med den planen är förstås att du går bet om Johan har knekten andra eller tredje.
  Så i valet mellan att maska och toppa är det klart att du skall toppa. Helt klart.
  Men innan du trummar på med klöver dam och klöver till esset, drar du dig till minnes något som Mike Lawrence nämnt flera gånger i sitt nya program, nämligen att du ibland kan få informtion om hur du skall behandla en kritisk färg genom att spela andra färger först.
  Det kan alltså inte skada att först ta hem dina tre ruterstick. Troligen kommer det inte få dig att ändra spelplan, men vem vet...
  På de två första ruterronderna bekänner båda försvararna, men på den tredje sakar Greta spader tio. Intressant.

Hur satt rutern?


5-2, fem hos Johan, två hos Greta.

Hur satt hjärtern?


4-3. Fyra hos Johan, tre hos Greta.

Hur satt spadern?


Det vet du inte ännu. Det är dock troligt att den satt 4-3. Greta sakade en spader på den fjärde hjärtern och en till i det förra sticket, och eftersom hon högmarkerat färgen, men ännu inte visat någon honnör, har hon kvar spader kung eller spader dam, kanske båda.
  Johan vände med en låg spader efter hjärtersticken. Från en dubbelton är det normala att vända högt, så mycket tyder på att Johan hade tre spader från början.
  Om vi lägger ihop allt detta, står det klart att Johan inte har särskilt många klöver. 3 spader + 4 hjärter + 5 ruter = 12 kort. Minsann om det inte verkar som om han har singel klöver!
  När du tar för klöver dam bekänner båda motståndarna: Greta med trean, Johan med åttan. Om din analys av fördelningen är korrekt, har Greta de tre klöver som finns kvar. I så fall måste du maska för att gå hem.

Finns ingen annan möjlighet?


Jo. För det första kanske Johan vänt med sitt lägsta spader från en dubbelton. I så fall sitter klövern 3-2. Och för det andra kanske Greta har alla spader som du ännu inte sett.

Kan hon ha det?


Nej. I så fall hade hennes hand varit denna:

    Sp K D 10 9 7 4
    Hj E D 2
    Ru 6 4
    Kl 7 5

Greta satt i första hand, i ozon. Och hon passade utan fundering. Med en så fin färg och 11 hp hade hon förstås öppnat budgivningen med 1 spader. Därför kan du utesluta möjligheten att hon har sexkorts spader.
  Men fem kan hon tänkas ha. Om Johan har honnör-hacka i spader kan han vända med hackan hellre än honnören. Den sitsen kan inte uteslutas.
  När du spelar bordets sista klöver kommer sjuan från Ellen.

Nå, hur blir det: maska eller toppa?


Maska. Har Greta fyra klöver måste du spela så, men dessutom lyckas du när hon har klöver knekt tredje. Att toppa är bara nödvändigt när Johan har precis knekt-hacka i klöver.
  Litet nervöst är det förstås att maska, trots att alla ledtrådar pekar i samma riktning. Men allt går bra. Johan sakar en ruter, och kort därefter får du gratulationer av alla andra vid bordet.
  Hela sitsen:

Sp E kn 6 3 2
Hj 10 7 5
Ru K 10 5
Kl D 3
Sp K 9 5 Bridgebord Sp D 10 7 4
Hj K kn 8 4 Hj E D 2
Ru 9 8 7 3 2 Ru 6 4
Kl 8 Kl kn 9 7 3
Sp 8
Hj 9 6 3
Ru E D kn
Kl E K 10 6 4 2

"Vad hette nu det där programmet du berättade om tidigare? Minsann om inte jag också skall skaffa det!" säger Johan efter given. "Den där Lawrence verkar veta hur en slipsten skall dras."
  Du hade tur att rutern satt så att du visste att Greta hade minst tre klöver. I annat fall hade du inte haft anledning att frångå den normala klöverbehandlingen.

Att tänka på[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult