Fyra ess

Steg för steg, 5, 2004

Det såg länge ut att bli en blöt och kall sommar, men precis lagom till din semester kom solen och värmen. Du har därför varit ute på havet så gott som varenda dag, och nu när höstsäsongen drar igång igen är det många som tycker att du ser oförskämt frisk ut. Harriet kommer fram och ger dig en kram med orden "Den här brunbrände unge mannen kan jag inte minnas mig ha sett förut. Kanske något för mig?" Bengt skrattar, men måste hålla med om att det ser ut som om du haft en skön och stärkande semester.
  Som vanligt skall ni spela barometer. Det gör ni alltid den första spelkvällen efter sommaren. Åke är tävlingsledare, och eftersom det är hög tid att börja kommenderar han er att ta plats. Ni är tjugosex par, så alla kommer inte att möta alla. I stället blåses tävlingen av efter tjugoåtta brickor.
  Ni får en flygande start, med två toppar och två nästtoppar i de två första ronderna, men sedan går det trögare med två ronder strax under medel. Ni leder dock fortfarande när ni byter till den femte ronden. Era motståndare är Johan och Erik, två av klubbens yngre medlemmar, som dessutom är riktigt duktiga. Det får du bekräftelse på när du kastar ett öga på barometertavlan och ser att de ligger tvåa, bara ett par poäng efter er. Litet av en tidig final, med andra ord.
  Rondens första bricka är odramatisk. Johan öppnar med 1 sang, som passas runt. Du har ett självklart ruterutspel från dam-knekt-tia femte, och Johan får vara nöjd med sju stick. Om Bengt fått spela ut, hade han knappast hittat ruterutspelet, och då finns chans till ett övertrick. Du konstaterar också att ni inte klarade någonting, och eftersom ni var i zonen, var -90 det bästa ni kunde slippa undan med. Men eftersom de flesta spelar med starka sangöppningar, räknar du med ungefär medel på brickan.
  På nästa bricka är du giv och ingen sida i zonen. Som Syd har du plockat upp din bästa hand hittills:

    Sp E 4 3
    Hj E K 8 5 4
    Ru E 7 6 2
    Kl 6

Du öppnar med 1 hjärter, som i ert system lovar femkortsfärg. Erik passar, Bengt höjer till 2 hjärter, och efter en kortare fundering hoppar Johan in med 3 spader. När du frågar Erik vad budet betyder får du svaret "spärrande". Och han kompletterar snart med "ungefär som en svag två-öppning".

Gillar du läget?


Nej. Johans spärrbud var förargligt, det måste du acceptera. Om han klivit in med 2 spader, hade du kunnat invitera till utgång med 3 ruter, men nu har du inte längre den möjligheten.

Skall du ta chansen på utgång eller inte?


Utgångschansen ser god ut, så att passa verkar för försiktigt. Samtidigt är 4 hjärter ett steg ut i natten. Det är inte alls otroligt att såväl 3 spader som 4 hjärter går bet, kanske flera. I så fall kan spärrbudet få precis den effekt du inte vill att det skall få.

Finns det någon kompromiss?


Ja, faktiskt. Om pass är för fegt och 4 hjärter för tufft, återstår inget annat än dubbelt. Och om Bengt tolkar budet så som du tror och hoppas han gör, är det faktiskt ett sätt att både ha och äta kakan.
  Det budskap du hoppas få fram är att du tror att det är ni som gör det högsta kontraktet. Men om ni skall spela försvar mot 3 spader eller bjuda 4 hjärter får Bengt avgöra.
  Ju jämnare hand Bengt har, desto mer intresserad kommer han vara av att spela försvar, men om han har litet fördelning får han gärna föredra att vara träkarl i 4 hjärter i stället.
  Erik passar på dubblingen och Bengt tar inte lång tid på sig för att bjuda 4 hjärter. Två pass följer, men budgivningen är inte slut ännu. Erik bjuder nämligen 4 spader. Två nya pass, och så är det din tur igen.
  Budgivningen så här långt:

Syd Väst Nord Öst
1Hj pass 2Hj 3Sp
D pass 4Hj pass
pass 4Sp pass pass
?

Passa, dubbla eller bjuda över...

Vad väljer du?


Dubbelt. Du har kanske hört talas om att pass i vissa situationer är ett positivt bud, ett s.k. kravpass, som ber dig avgöra ifall ni skall och spela försvar eller bjuda över. Men Bengt pass har inte den betydelsen här.
  När Bengt bjöd 4 hjärter berättade han om en offensiv hand, inget annat. Det är mycket möjligt att han när han bjöd 4 hjärter inte räknade med att det skulle gå hem, men bjöd det för att han trodde det var bättre än pass på dubblingen. Hans pass nu betyder bara att han inte har en lämplig hand för att .
  Om Bengts första bud varit 2 sang, utgångskrav med minst fyra hjärter, hade pass på 4 spader förstås varit krav. Skillnaden är då att ni har krävt till utgång. Det har ni inte här. När båda sidor bjuder till stor del på fördelning är det inget som hindrar att både 4 hjärter och 4 spader går hem.
  Så om du också haft dåliga försvarsvärden hade du fått lov att passa. Men när du har tre ess, skall du dubbla – speciellt som du har all anledning att tro att 4 hjärter hade gått hem.
  Inget mer händer, varför hela budgivningen gick så här:

Syd Väst Nord Öst
1Hj pass 2Hj 3Sp
D pass 4Hj pass
pass 4Sp pass pass
D pass pass pass

Vad spelar du ut?
Klöver sex. Att titta på bordet med hjärter ess är kanske frestande, men det finns anledning till att du inte gör det. I och med att du har en singelton plus trumfkontroll är det bättre att försöka få stölder. Men de får du bara om partnern har en ingång, och om du börjar med hjärter och en av motståndarna har singel hjärter kanske partnern inte kan komma in i tid och ge dig en stöld.
  Erik lägger upp sina kort och Johan tackar artigt för dem.

Träkarlen (Väst)
Sp kn 9 6 Bridgebord
Hj kn 7 2
Ru K 10 5
Kl E 9 8 2
Du (Syd)
Sp E 4 3
Hj E K 8 5 4
Ru E 7 6 2
Kl 6

Hur kommer 4 spader att gå?
Det är för tidigt att säga, men med tanke på att 3 spader var spärrande, kan det knappast gå hem. Frågan är snarare hur många straffar det blir.

Vad vet du om Bengts hand?


Du har tre spader när bordet har tre och spelföraren minst sex. Det betyder att Bengt har singel eller renons spader. Ifall han har tre eller fyra hjärter vet du inte, men mycket talar för fyra – för om han haft tre kanske han antingen passat på dubblingen eller plockat fram en lång lågfärg hellre än bjudit 4 hjärter.
  Johan begär en hacka från bordet och sticker Bengts knekt med kungen.

Hur sitter klövern?


Ganska säkert har Bengt dam-knekt, medan Johan har kungen och tian. Att det är mindre troligt att Johan har klöver dam beror på att du är rätt säker på att han har kung-dam i spader, och om vi till det lägger kung-dam i klöver börjar handen mindre och mindre likna ett spärrbud. Dessutom måste Bengt ha något för sin enkelhöjning i hjärter.
  Men exakt hur längderna är vet du inte. Kanske har Bengt och Johan fyra klöver var, kanske har Bengt fem eller sex klöver.
  I andra stick kommer spader kung från Johan, vilket bekräftar vad du redan misstänkt: att ni bara har ett trumfstick i försvaret.

Tar du eller kryper du?


Om Bengt hade haft gott om ingångar hade du förstås tagit för esset med ens, för då har du ju chans till två stölder. Men nu är frågan om Bengt har en ingång över huvud taget. Därför är det bättre att krypa, och det av ett alldeles speciellt skäl.

Vilket?


Om Bengt har singel spader får han möjlighet att markera om du håller upp trumfesset en rond. Det får han inte om du tar för det med ens. Och då du inte vet vad du skall göra när du kommer in, är det klokt att låta partnern hjälpa dig.
  Du lägger alltså en låg spader, och Bengt bekänner med femman. Så följer spader två.

Tar du nu då?


Visst. Att krypa är samma sak som att ge upp chansen till en stöld, så du tar för esset och väntar spänt på Bengts kort. Det är ruter nio, och då ni använder omvända markeringar betyder det att han signalerar svaghet i den färgen.

Vilken fördelning tror du att Bengt har?


1-4-4-4 är en god gissning. Om han haft fem eller fler klöver, hade han troligen sakat från den färgen i stället.

Hur sitter det i ruter?


Som budgivningen gått, kan Bengt räkna med att du har ruter ess, så när han lågmarkerar är det samma sak som att förneka ruter dam.
  Kommen så långt i resonemanget, vet du säkert vad du skall göra nu.

Vad vänder du med?


Som spelet inletts, är det ingen hemlighet för Bengt att du är ute efter en klöverstöld. Och då är det hans skyldighet att markera var han har sin ingång, om han har någon.
  Om han har ess eller kung i hjärter skall han förstås högmarkera den färgen för att visa att han kan komma in. Det kan han inte ha här, det vet du, men det vet inte Bengt att du vet. Om han bara har hackor i hjärter är det precis lika viktigt att han lågmarkerar, så att du inte vänder lågt från ess-kung eller ess-dam och ger spelföraren ett stick på en singelhonnör.
  Men om han har damen, vet han inte ifall den är en ingång eller inte. Alltså skall han varken hög- eller lågmarkera hjärtern. I stället gör han vad han gjorde här: sakar ett kort från en annan färg.
  Därför vänder du med hjärterfyra och hoppas att Bengt är på samma våglängd som du. Johan lägger en hacka från bordet, Bengt tittar litet på hjärterhackan men spelar till sist på damen. När tian kommer från Johan, tar det inte lång tid innan en klöverhacka ligger på bordet och tian kommer från Johan.
  Du stjäl förstås, vilket betyder att ni tagit tre stick.

Träkarlen (Väst)
Sp kn Bridgebord
Hj kn 7
Ru K 10 5
Kl E 9
Du (Syd)
Sp
Hj E K 8 5
Ru E 7 6 2
Kl

Säkrar du straffen med ruter ess?
Nej. Bengts lågmarkering i ruter har berättat för dig att Johan har ruter dam, så det är ingen fara att det sticket försvinner.
  I stället vänder du ut dig neutralt med hjärter ess, för att låta spelföraren själv gå på rutern.
  Johan stjäl sticket och fortsätter med ruter fyra.

Tar du för ruter ess nu då?


Nej. Du vet ju var ruter dam sitter, så det är riskfritt att krypa.
  När du gör det börjar Johan fundera, och så småningom sätter han i tian. När Bengt sticker den med knekten visar Johan sina kort och säger att ni också skall ha för ruter ess. Det innebär två straff, vilket är det bästa ni kan åstadkomma när hela given ser ut så här:

Sp 5
Hj D 9 6 3
Ru kn 9 8 3
Kl D kn 7 3
Sp kn 9 6 Bridgebord Sp K D 10 8 7 2
Hj kn 7 2 Hj 10
Ru K 10 5 Ru D 4
Kl E 9 8 2 Kl K 10 5 4
Sp E 4 3
Hj E K 8 5 4
Ru E 7 6 2
Kl 6

4 hjärter går hem precis, eftersom spelföraren kan stjäla två spader på bordet och godspela ett extrastick i ruter, så att offra sig med 4 spader var rätt av Öst-Väst – den här gången. Men om era spader suttit 2-2 eller era klöver 3-2, hade 4 hjärter gått bet, så kanske hade de litet tur, trots allt...
  Alla par har dock inte bjudit 4 hjärter på er ledd, så även om +300 var sämre för er än +420, blir det prick medel på ronden. Ni fick plus två för 1 sang med jämn hemgång, och minus två när de offrade sig i 4 spader. Så än håller ni undan för ungdomarna.
  Att till slut ett tredje par skulle gå om er båda precis på mållinjen var förstås förargligt, men att börja säsongen med en andraplats är inte fel, och kaffet som ni vann skall komma till god användning. Det vet du.
  För att se närmare vad som hände i slutet återvänder vi till läget då Johan spelade ruter mot bordet:

Sp
Hj 9 6
Ru kn 8 3
Kl D 7
Sp kn Bridgebord Sp D 10 8
Hj kn Hj
Ru K 10 5 Ru D 4
Kl E 9 Kl 5 4
Sp
Hj K 8 5
Ru E 7 6 2
Kl

På ruter fyra lade du korrekt lågt (tar du för esset blir det bara en straff), och efter det skulle ni ha två stick till. I verkligheten maskade Johan med tian och förlorade två ruterstick, men om han gått upp med kungen hade han i stället förlorat ett stick i ruter och ett i klöver. Det viktiga var att du visste var ruter dam fanns; då kunde försvaret inte gå fel.
  Lägg även märke till att Bengt gjorde flera bra saker. Ruter nio, som upplyste om var de röda damerna fanns var förstås nyckeln till det lyckade försvaret. Och när du vände med låg hjärter efter spader ess, satte han i damen. Ofta är det rätt att maska med nian från dam-nia tredje eller fjärde när knekten ligger tredje på bordet, men eftersom han visste att ni inte hade något hjärterstick om Johan hade esset (du var ju märkt med minst fem hjärter), och eftersom det var uppenbart vad du var ute efter fanns inget annat att göra än stoppa i damen och hoppas på det bästa.
  Att vända med klöver därefter var också bra, men det var ganska lätt när han visste att du underspelat ess-kung i hjärter.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult