Fyra ess

Steg för steg, 2, 2004

Ni är inne på slutspurten i distriktets lag-SM-kvalificering. Sex lag återstår, och ni är ett av dem. Som så många gånger tidigare, är det du och Bengt tillsammans med Birgit och Åke. Ni har alla gott om tid för bridge numera, så att ta med ett tredje par har inte varit aktuellt. Men hur det blir om ni går vidare till semifinal, har ni ännu inte funderat på. Annars finns det flera både duktiga och trevliga spelare som inte bundit upp sig ännu.
   Tyvärr gick lottningen emot er i den här ronden, och ni har ställts emot det klart bästa laget av dem som är kvar. Eftersom fyra lag kommer att gå vidare till semifinal, och ni ligger bäst till av de sex som är kvar, gäller det att inte åka på storstryk. Men konstigare saker har hänt förut, speciellt när motståndarna mönstrar sin A-kedja med tre tidigare lag-SM-finalister och en stormästare. I kväll gäller det minsann att hålla i korten.
   Den första halvleken gick tyvärr inget vidare för er. Ni gjorde inga uppenbara misstag, men ni kunde ha spelat ut bättre på ett par av deras utgångar (så att det funnits chans till bet), och marginalerna var emot er några gånger. Om inte Birgit och Åke hittat en fin slam på den allra sista brickan, hade det sett riktigt illa ut. Nu ligger ni under med 18 IMP, och kan ni bara spela jämnt i den andra halveleken bör det räcka för avancemang. Men tappar ni 10 IMP till eller mer, är risken uppenbar att ni har spelat färdigt.
   Du och Bengt började i slutna rummet och har nu flyttat ut i det öppna. Flera av motståndarlagets supporters sitter och tittar på, vilket för vissa spelare kan vara nervöst. Själv har du inget emot åskådare, och det vet du att inte Bengt heller har. Sven och Sören hälsar er hjärtligt och hoppas det skall bli en lika tuff dust som det brukar bli när ni möts. Du svarar att det hoppas du också.
   Ni börjar halvleken bra med att bjuda två tuffa utgångar, som Bengt spelar hem. Försvaret kunde inte straffa dem, men du lägger märke till att de båda gångerna kunde ha ställt Bengt inför mycket svårare problem. Motståndarparet har just suttit emot en slam och två hårdbjudna utgångar; kanske är det så att de börjar bli litet skakiga. I så fall gäller det nog att fortsätta på den inslagna vägen och bjuda tufft även i fortsättningen.
   På den andra halvlekens andra bricka är Väst giv och alla är i zonen. Som Syd, ser dina kort ser ut så här:

    Sp K 9 6
    Hj E K kn 9 7 2
    Ru 7 5
    Kl K 2

Sven öppnar med 1 klöver, Bengt passar och det gör också Sören.

Vad bjuder du?


2 hjärter.
   Om du suttit i andra hand, hade du klivit in med 1 hjärter – eftersom ni spelar med spärrande hoppinkliv. 2 hjärter hade visat ungefär en god svag tvåöppning i de här zonerna, kanske något som kung-dam-knekt sjätte i hjärter och en sidokung, eller ess-kung-knekt sjätte och inget mer.
   Men när öppningsbudet passas fram till dig, finns ingen anledning att ha ett svagt hoppbud till sitt förfogande. Den enda som kan bli spärrad är ju din egen partner! Dessutom kan du ju bjuda din färg utan hopp med händer som inte passade för ett inkliv i andra hand. Skillnaden är att du ju nu vet att Bengt har en del poäng, när Öst-Väst stannat så lågt. Därför är det OK att vara med och kriga om delkontraktet med ett enkelt inkliv, även om du inte har mer än en klen femkortsfärg och 8-9 honnörspoäng.
   I stället för svaga hopp i fjärde hand, har du och Bengt kommit överens om att använda hoppen som konstruktiva bud, precis som det står beskrivet i andra delen av Modern Standard. Budet visar då en vettig öppningshand med en sexkortsfärg, vilket stämmer ganska bra här.

Har du minimum eller maximum för ditt bud?


Det beror på. 14 hp, till största delen i form av ess och kungar, är ungefär det mesta du kan ha, men så är det ju det där med klöverkungen. Kung-hacka i den färg som din vänstra motståndare öppnade med är bland det sämsta du kan ha, och om Bengt inte har något att hjälpa till med i klöver, har du bara 11 hp – nästan i minsta laget för 2 hjärter.
   Helt skall du dock inte avskriva kungen, för visst har det hänt att Bengt haft damen eller esset, eller att Väst spelat ut klöver ess från t.ex. ess-knekt sjätte, så ett visst värde har den nog. Dessutom kan den tänkas vara bra även om Bengt bara har hackor i klöver.

Vad tänker jag på då?


I och med att spelföringen är på din hand, kan försvaret inte ta två klöverstick på direkten. Kanske kan du utnyttja den tidsfristen till att saka en klöverförlorare på ett högt kort på bordet. Vidare kan det också tänkas att du kan tvinga Väst att spela klöver så småningom, så att kungen tar stick trots allt.
   Sven förhör sig vad 2 hjärter visar, och passar därefter. Det gör inte Bengt, som tämligen omgående lägger upp 4 hjärter på bordet. Tre pass följer, och sedan är frågan om du är en lika duktig spelförare som Bengt. Det hoppas du.
   Hela budgivningen:

Syd Väst Nord Öst
1 Kl pass pass
2 Hj pass 4 Hj pass
pass pass

Väst spelar ut ruter dam, och innan Bengt lägger upp sina kort säger han "Jag har nog bjudit litet hårt".
  Detta är vad du kan se:

Träkarlen (Bengt)
Sp E 10 8 4
Hj 8 6 5 4
Ru E 10 3
Kl 8 6
utspel: Ru D Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K 9 6
Hj E K kn 9 7 2
Ru 7 5
Kl K 2

Ja, det vill jag lova! 8 poäng och en jämn hand – att Bengt har bjudit hårt behöver han inte berätta. Men så tokigt är kontraktet faktiskt inte. Om trumfen ordnar sig, har du nio säkra stick och chanser till ett tionde i spader eller klöver. Tyvärr fanns Bengts dubbleton i en av dina korta färger, så någon stöld på det korta trumfhanden blir det inte.
  Dessutom vet du att Sven har klöver ess.

Varför?


Om utspelet är ärligt, har Sören ruter kung. Eftersom han inte bjöd något på sin partnerns öppningsbud, kan du lugnt räkna med att han på sin höjd har 2 honnörspoäng till. Kanske en dam eller två knektar, men inte mer. Och definitivt inget klöver ess.

Skall du vinna eller släppa utspelet?


Släpp det. Om du tar för esset, får Söran en ingång på ruter kung, så att han kan sätta klöver kung på mellanhand. Sedan krävs ett mirakel i spader om det skall bli tio stick.

Vilket då?


Att spader dam-knekt sitter punktade, eller att Sven har en honnör singel. I det sistnämnda fallet kan du spela spader till kungen och sedan slå en mask på tillbakavägen. Men ingen av sitsarna är trolig.
  Fördelen med att hålla upp är att du ser till att förlora rutersticket till rätt motståndare. Så länge Sven är inne, sitter klöver kung i säkert förvar, och skulle Sören välja att sticka över ruter dam med kungen, bara för att komma in, kan han visserligen ge sin partner två klöverstick, men sedan kan du vara nästan säker på att ta resten.

Varför det?


Därför att bordet har ruter tio. Utspelet har märkt Sven med ruter knekt, så efter uttrumfning kan du då slå en rutermask med tian och sedan saka bort handens spaderförlorare på ruter ess.
  Du begär alltså trean från bordet. Sören funderar länge och väl, men lägger till slut tvåan (högmarkering). Sven fortsätter med ruter nio, och nu passar det dig bättre att ta.

Hur fortsätter du?


Det ser närliggande ut att dra trumf, men det kan du lika gärna göra från handen, så frågan är om du kan använda bordets ingång på ett bättre sätt.

Kan du?


Ja. Rätt plan är att stjäla ruter tio. Det tjänar du inget stick på, eftersom stölden sker på den långa trumfhanden, men det gör dig renons i ruter på båda händerna, vilket betyder att försvararna inte utan risk kan spela den färgen om de kommer in. Ruterstölden innebär att du eliminerar rutern från dina händer. Det är ofta en förberedelse för den ganska vanliga finess som kallas inpetning.

Vad gör du sedan?


Sakta i backarna! Vi måste först reda ut hur du stal den där ruterhackan. Om du valde nian får du godkänt, men valde du en annan trumf blir det bock i kanten.
  Att du skall stjäla med din högsta hacka beror enbart på att du då kan få två ingångar till bordet i trumf; stjäl du med tvåan eller sjuan, får du bara en.
  Så efter att ha stulit med hjärter nio, och sett Sven bekänna med ruter knekt, känner du på trumfen med esset. Båda försvararna bekänner, Sven med damen, Sören med trean. Och när du tar för hjärter kung kommer en klöverhacka från Sven, medan Sören bekänner med den sista trumfen, tian.
  Dessa kort återstår då:

Träkarlen (Bengt )
Sp E 10 8 4
Hj 8 6
Ru
Kl 8 6
  Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K 9 6
Hj kn 7 2
Ru
Kl K 2

Om du följt med i spelet, vet du vid det här laget att hemgången är säker.

Hur kan jag påstå det?


Därför att Sven måste ha minst en spaderhonnör. Om Sören haft ruter kung plus dam-knekt i spader, hade han förstås svarat på 1 klöver med sina 6 poäng.
  I och med det, kan du få tio stick med hjälp av en inpetning. Och det kan du därför att du för det första eliminerat rutern, och för det andra sett till att ha förbindelserna mellan händerna i ordning.

Men hur spelar du?


Du skall gå in på bordet i trumf, antingen med tvåan till sexan, eller med sjuan till åttan (så att du har en ingång kvar till bordet).

Och sedan?


Nästa steg är att spela spader fyra mot handen. Skulle Sören bekänna med en honnör, tar du för kungen och slår sedan den nästan hundraprocentiga spadermasken över Sven (vi har ju precis kommit fram till att Sven måste ha minst en spaderhonnör).
  Så sker inte. På spader fyra bekänner Sören med tvåan.

Vad gör du då?


Täcker med nian. Sven kan vinna det sticket, men vad han än vänder med sedan kan försvaret inte få mer än för klöver ess.
  Rutervända är mot dubbelrenons, då du sakar klöver från ena handen och stjäl på den andra; och klövervända ger dig för klöver kung. Det har Sven också kommit underfund med, för han vänder med en låg spader. Du nöjer dig förstås med åttan, som du får för när Sören bekänner med sjuan. Efter spader till kungen, kan du ånyo spela in bordet i trumf så att du blir av med en klöverförlorare på spader ess. Utgången är hemma!
  Hela given:

Sp E 10 8 4
Hj 8 6 5 4
Ru E 10 3
Kl 8 6
Sp D kn 5 3 Bridgebord Sp 7 2
Hj D Hj 10 3
Ru D kn 9 Ru K 8 6 4 2
Kl E D kn 7 4 Kl 10 9 5 3
Sp K 9 6
Hj E K kn 9 7 2
Ru 7 5
Kl K 2

Sven är den förste att berömma dig för spelföringen, och Bengt är inte sen att haka på. Sedan säger han att han läst någonstans att ess och tior ofta är bra i kombination, och att det var därför han höjde hela vägen till utgång. Och faktum är att du utan Bengts två tior inte hade kunnat spela hem utgången, så kanske ligger det något i det där.
  Även om slarvat i trumf hade du gått hem – men du hade fått gissa bra genom att vinna Västs spadervända med kungen och sedan slå en mask med bordets tia. Men när du såg till att ha en trumfingång kvar till bordet behövdes ingen gissning. Då var hemgången säker.
  Resten av halvleken händer inget speciellt, och när det vid jämförelsen visar sig att motståndarna missat två av de utgångar som ni bjöd, kan ni till och med vända matchen till seger med 3 IMP. Därmed är ni klara för semifinal och har god chans att också bli distriktsmästare. Vad kul!

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult