Fyra ess

Steg för steg, 1, 2003

I går, måndag, var det dags att återvända till jobbet efter en lång och skön ledighet. För en gångs skull hade ni en vit jul, så någon anledning att resa bort bara för att uppleva snö fanns inte. När Barbro dessutom gav dig ett trevligt bridgeprogram i julklapp fanns ännu ett skäl till att hålla sig hemma... Men nu kliar det i fingrarna, och eftersom säsongens första partävling alltid kombineras med en julgransplundring är stämningen hög när du träffar Bengt och de andra vännerna nere på klubben.
  Du blir erbjuden ett glas glögg, och tar strax därefter plats för årets första rond. Ni skall möta Ellen och Åke, som i likhet med dig och Bengt brukar hålla sig framme i resultatlistorna. Litet av en "tidig final", med andra ord.
  På den allra första given har du, som Syd, fått dessa kort när ingen sida är i zonen:

    Sp E K kn 9 6 5
    Hj 8 7 4
    Ru K 4
    Kl kn 3

Att ha spadern är alltid trevligt, eftersom det betyder att man oftast kan ta kommandot i budgivningen, så även om du poängmässigt har en minimal öppningshand är det med positiva förväntningar som du öppnar budgivningen med 1 spader.
  Ellen passar, Bengt svarar 2 ruter och Åke kliver in med 2 hjärter.

Vad bjuder du?


2 spader. Efter Åkes inkliv kan du passa utan att riskera att budgivningen tar slut. En del spelare anser därför att ett frivilligt bud från dig skall lova extra styrka. Enligt den skolan bör du alltså passa. Bengt och du har diskuterat det här ingående, och er överenskommelse är att ett ombud av öppningsfärgen på 2-tricksnivån inte lovar extra styrka men alltid en bra färg på minst sex kort. Den du har duger mer än väl, så 2 spader får det bli.
  I ärlighetens namn måste vi tillstå att det också finns en stor nackdel med den här handen.

Vilken då?


Dina tre hjärterhackor. Efter Åkes inkliv vet du att Bengts eventuella hjärterhonnörer sitter fel. Har han kung-hacka är den inte värd något; har han ess-dam-hacka är damen värdelös, osv. Men för det första är det inte säkert att Bengt har något spill i hjärter: en singelhacka är utmärkt, ess andra likaså och två hackor är OK; och för det andra är resten av din hand utmärkt, med kungen i Bengts färg och en fin sexkortsfärg. Det finns ingen anledning att drabbas av pessimism här inte!
  Ellen fortsätter att passa, men det gör inte Bengt. Efter en liten fundering plockar han fram 2 sang ur budlådan. Åke passar, och så är det du igen.
  För de flesta klubbspelare är Bengts sekvens naturlig och inviterande. Det är den inte för er. För ett år sedan läste du en artikel i en engelsk bridgetidning, i vilken skribenten tyckte att 2 sang skulle vara rondkrav så fort partnern visat en sexkortsfärg. När du visade tidskriften för Bengt, kom han ihåg att han läst något liknande men mindes inte om det var Mats Nilsland eller någon i Morotslaget eller Eric Kokish som skrivit det. Kanske rentav alla.
  När så många experter är ense, måste idén helt enkelt vara bra. Så sedan två månader kan även ni kräva med 2 sang. Hittills har läget kommit upp ett par gånger, men utan några större fördelar. Få se om det ger några poäng denna gång!
  Hittills har budgivningen alltså gått så här:

Syd Väst Nord Öst
1 Sp pass 2 Ru 2 Hj
2 Sp pass 2 NT pass
?

Vad du kan göra nu är bjuda 3 spader med minimum, något annat med maximum. Så nu gäller det att värdera din hand.

Vad bjuder du?


3 spader. 12 honnörspoäng är minimum, men den springande punkten är att spadern är litet för dålig. Om du haft två hackor i klöver och ess-kung-dam sjätte i spader i stället, hade du höjt till 3 sang – eftersom du då haft fler stick än nu.
  Visserligen innebär 3 spader att utspelet kommer genom Bengts hjärterstyrka, men att höja till 3 sang bara för att slippa vara spelförare vore att överbjuda korten. Och passa får du ju inte.
  Ellen passar och Bengt funderar ett tag. Slutligen skakar han på huvudet och lägger upp en passlapp. Det gör också Åke, varför hela budgivningen gått så här:

Syd Väst Nord Öst
1 Sp pass 2 Ru 2 Hj
2 Sp pass 2 NT pass
3 Sp pass pass pass

Ellen spelar ut hjärter nio, och Bengt lägger upp sina kort med orden "Hoppas inte den här är verksam. För då har jag bjudit för lågt." När han pekar på hjärter kung behöver du inte oroa dig. Var esset sitter, vet du redan.
  Detta är vad du kan se:

Bengt (Nord)
Sp 8 3
Hj K 6
Ru D 10 7 6 2
Kl E K 8 2
utspel: Hj 9 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E K kn 9 6 5
Hj 8 7 4
Ru K 4
Kl kn 3

Har Bengt bjudit bra?


Visst! Visserligen säger läroböckerna att man skall bjuda utgång när "två öppningshänder möts", men om hjärter kung inte är mer värd än en hacka, har han bara 9 verksamma poäng. Mittemot din minimala öppningshand räcker det inte till utgång. Frågan är om det räcker till nio stick. Det är inte helt klart.
  Förmågan att värdera sina kort med ledning av budgivningen är något som inte nog kan poängteras. En kung är värd 3 hp om den tar stick eller om den hjälper till att godspela partnerns honnörer, eller om den hindrar motståndarna från att ta många stick i en färg. I annat fall är den värdelös och kan gott jämställas med en hacka. Så Bengts pass på dina 3 spader har inget med feghet att göra. I stället visar det god kortvärderingsförmåga.
  Innan du spelar på från bordet frågar du Åke hur de spelar ut i partnerns färg och får svaret "högsta från två, lägsta från tre". Det betyder att du kan räkna med att hjärtern sitter 2-6, eller möjligen 1-7.
  Åke sticker hjärter kung med esset och tar även för hjärter dam, då Ellen bekänner. Efter en kortare fundering vänder han med hjärter knekt.

Varför spelar Åke så?


Han vet att du har den sista hjärtern, och om Ellen har något som knekt-nia fjärde i spader kan hon stjäla med nian, spela in Åke på det ruter ess han troligen har, varefter ännu en hjärter godspelar spader knekt, försvarets femte stick. Och samma sak kan hända om Ellen har dam-tia-hacka.
  Men så sker inte. I stället sakar Ellen ruter nio, som är en lågmarkering.

Vad betyder det?


Två saker. Den första är att Åke har ruter ess, men det har du misstänkt hela tiden; den andra är att Ellen inte tycker det är någon idé att stjäla.

När tycker hon inte det?


För det första kan det tänkas att hon inte har någon trumf högre än åttan; Åke kanske har både damen och tian i spader. Men det kan även tänkas att hon anser det poänglöst att stjäla, t.ex. från D-7-4. Det är dock troligt att hon inte har tian, för då hade hon säkert passat på att stjäla för den.
  Efter att ha stulit hjärtervändan med spader tre återstår dessa kort:

Bengt (Nord)
Sp 8
Hj
Ru D 10 7 6 2
Kl E K 8 2
  Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E K kn 9 6 5
Hj
Ru K 4
Kl kn 3

Är det dags att spela trumf nu?


Du har råd att förlora ett trumfstick, och om Åke verkligen har spader tio minst andra kan du säkra hemgången genom att släppa runt spader åtta. Då kan försvaret få högst ett spader- och ett ruterstick till de två hjärterstick det redan fått.
  Men det finns en liten fara med att spela trumf nu, som kanske inte är så lätt att upptäcka.

Vilken?


Om Åke har spader tio singel kan du spela trumfen uppifrån, men när Ellen får för spader dam kan hon spela in Åke på ruter ess, så att en fjärde rond hjärter godspelar straffen på spader sju.
  Därför kan det vara klokt att låta spader åtta ligga kvar på bordet som skydd mot hjärtervändor österifrån. Och eftersom du förr eller senare måste godspela ett ruterstick kan du göra det först som sist. När du spelar ruter två från bordet lägger Bengt åttan, du spelar på kungen och Ellen lägger femman. Därmed har du fått ditt ruterstick.

Är det dags att spela trumf nu då?


Nej, inte än. Åke har ju ruter ess kvar, så om Ellen verkligen har dam fjärde i spader är det för tidigt att blåsa Faran Över. Därför är det bättre att spela ruter först som sist, för att bryta försvarets förbindelse i den färgen.
  På ruter fyra lägger Ellen trean, du sätter i tian och Åke vinner sticket med knekten. Sedan vänder han med det kort du hoppades slippa se: ruter ess. Eftersom Ellen hunnit saka en ruter betyder det att hon också är renons i färgen.
  Att du måste stjäla är klart, så frågan blir då:

Högt, lågt eller mitt emellan?


Att stjäla lågt och riskera överstöld med sjuan kan inte vara rätt, och att offra esset eller kungen är lika fel, så det får bli en mellanhög stöld. Eftersom du räknar med att spader tio sitter hos Åke stjäl du med nian, och återigen sakar Ellen ett kort, denna gång en klöverhacka.

Kan du spela trumf nu då?


Ja. På spader ess kommer tvåan från Ellen och tian från Åke. Det ser litet oroväckande ut, och om Ellen har de tre sista trumfen verkar det som om hon skall få två stick – ett mer än vad du har råd att förlora.
  Sitter trumfen jämnt, d.v.s. 3-2 från start, är hemgången lätt. Det är ju bara att ta för spader kung och sedan förlora ett stick till spader dam (såvida inte den faller på kungen, då det blir ett övertrick).
  Chansen att fem kort sitter 3-2 är ungefär 68%, medan chansen att de sitter 4-1 bara är 28%, under förutsättning att man inte vet något om motståndarnas händer. Men det gör du här, och då förändras sannolikheterna.
  Låt oss se vad vi vet hittills. Ellen sakade på den andra hjärterronden, så Åke hade sex hjärter. Tre ruter har han spelat och i trumf har han bekänt en gång. Sex plus tre plus ett är tio, så tio av hans tretton kort är alltså kända. Om minst ett av hans resterande kort är spader kan du ta för spader kung, men om han har tre klöver kvar är det inte så lyckat (varför, får du strax reda på).

Kan du ta reda på hur många klöver han har?


Ja. Genom att spela klöver själv och se hur många gånger han bekänner. Därför spelar du klöver till esset och tar även för klöver kung. Både Åke och Ellen bekänner, vilket betyder att Åke bara har ett okänt kort kvar. Därmed är du säker på att få hem kontraktet. Dina och Bengts fyra sista kort är nämligen dessa:

Bengt (Nord)
Sp
Hj
Ru D 7
Kl 8 2
  Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K kn 6 5
Hj
Ru
Kl

Ser du vad du skall göra?


Just det. Du skall spela en klöver till. Skulle Åke saka eller stjäla vet du att trumfen satt 3-2, så då är det bara att stjäla (eller stjäla över) och spela trumfen uppifrån.
  Men Åke bekänner på klövern.

Vad betyder det?


Att Åke inte kan ha fler spader och att Ellens fyra sista kort är D-7-4 i spader och en klöver.

Kan du i så fall undvika att förlora två trumfstick?


Ja. Efter att ha stulit klövern har du kvar K-kn-6 i spader, och när du då spelar en låg trumf från handen, blir det Ellen som får spela ut i tolfte stick. Det betyder att ett av hennes "säkra trumfstick" flyger all världens väg.
  Hela given:

Sp 8 3
Hj K 6
Ru D 10 7 6 2
Kl E K 8 2
Sp D 7 4 2 Bridgebord Sp 10
Hj 9 2 Hj E D kn 10 5 3
Ru 9 5 3 Ru E kn 8
Kl 10 9 5 4 Kl D 7 6
Sp E K kn 9 6 5
Hj 8 7 4
Ru K 4
Kl kn 3

"Vilken duell!" ropar Bengt, "Det märks att du haft nytta av det där programmet Barbro gav dig."
  Och visst var det en spännande duell. Om Ellen inte sakat ruter på Åkes hjärtervända hade du kunnat stjäla ruter ess lågt, och om du haft för bråttom med trumfen hade försvaret triumferat. Nu såg det ett tag ut som om Ellen skulle få ett andra trumfstick, men med hjälp av en ovanlig inpetning kunde du klara dig.
  Låt oss backa tillbaka till situationen med fyra kort kvar på alla händer. När du spelade klöver från bordet fick du för det första reda på att Ellen hade de tre trumf som fanns kvar, och för det andra tog du bort Ellens sista utslagskort, klöver tio, så att det därefter var bäddat för ett slutspel i trumf.
  Och någon risk för överstöld i klöver fanns inte heller. I och med att du hade räkning på Åkes hand, visste du att Ellen hade minst en klöver kvar.

Sp
Hj
Ru D 7
Kl 8 2
Sp D 7 4 Bridgebord Sp
Hj Hj 10 5 3
Ru Ru
Kl 10 Kl D
Sp K kn 6 5
Hj
Ru
Kl

En annan tanke slår dig. Åkes 2 hjärter-bud var kanske inte så välbetänkt. Visserligen hade han 14 hp och en bra sexkortsfärg, men efter motståndarnas öppningsbud och 2-över-1-svar visste han att Ellen var så gott som blank. Och det enda som hände efter hans inkliv var att den andra sidan, d.v.s. ni, kunde värdera sina kort bättre än annars. Utan inkliv är det mycket möjligt att ni hamnat i 4 spader eller 3 sang med bet, eller att du inte funnit rätt spelplan i 3 spader. Nu kunde ni utnyttja hans inkliv till att komma i ett kontrakt som gick hem i stället för i ett som hade gått bet. Plus i stället för minus.

Att tänka på[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult