Fyra ess

Steg för steg, 5, 2002

Höstsäsongen är i full gång, och som vanligt är lag-SM-kvalet en av de trevligaste punkterna på programmet. Du och Bengt ställer alltid upp, men era lagkamrater varierar. I år blev ni tillfrågade av Martin och Magnus, två unga datakillar (ingen av dem har fyllt 30 år ännu) som med litet god matchning säkert kan bli riktigt bra. Ni tackade därför ja.
  Er första match spelades för två veckor sedan och gick galant. Ni mötte ett av konkurrentklubbens bästa lag, men precis allt gick er väg. När ni bjöd hårt, gick era maskar; och när motståndarna friskade på, satt det illa. Därmed fick de vara glada för att förlusten stannade vid 23-7.
  I kväll skall ni spela er andra match. Motståndarlaget känner ni inte till, men ni har hört att en av dem studerade i Lund för några år sedan och då spelade med i ett av de där "proffslagen", Dieden eller Scania eller vad de nu heter. Så ni är på er vakt.
  Ni har hemmamatch, och du och Bengt tar plats i öppna rummet, som Nord-Syd. Era motståndare lägger upp ett deklarationskort som berättar att de spelar naturligt med femkorts högfärgsöppningar och svag sang. Efter fyra brickor har inget dramatiskt hänt, men era resultat är så bra de kan vara, så att ni skall ligga under är mindre troligt.
  På den femte given har du, som Syd, fått en medioker hand.

    Sp 6
    Hj E 9 8 5 3
    Ru D 5 4
    Kl kn 9 6 3

Väst är giv och alla är i zonen. Han öppnar med 1 ruter, och Bengt kliver in med 1 spader. När Öst höjer till 2 ruter har du ditt första problem: Bjuda eller Inte Bjuda, det är frågan.

Vad blir det?


Pass. Många spelare tror att fyrmanna bara går ut på att bjuda utgångar och slammar. Visst stämmer det att de stora spelen är viktiga, men för den skull skall man inte strunta i delkontraktsbrickorna. Om vårt lag spelar hem delkontrakt på båda borden, t.ex. 2 hjärter med hemgång på det ena och 3 ruter med hemgång på det andra, vinner vi 110 + 110 poäng, vilket är 6 IMP. Två sådana brickor ger oss mer än vad en missad utgång kostar.
  Du och Bengt är väl medvetna om detta faktum, och ni är därför inte rädda för att kämpa om delkontraktet. Men att göra det med den här handen är att gå till överdrift.
  Du har en femkortsfärg, vilket är bra, men du har singel i Bengts färg och en del av dina poäng i motståndarfärgen. Det är mindre bra. Säg att du bjuder 2 hjärter och har turen att hitta Bengt med något som 5-3-1-4-fördelning och 12 hp. Då kommer säkert 2 hjärter att gå hem, men kommer han att låta dig spela det? Knappast. Han räknar med en bättre hand, eller åtminstone fler hjärter, och kommer att höja till hjärtern minst ett steg. Då är det fara värt att er inkomst byts mot en utgift.
  Det finns ytterligare ett skäl till varför du bör passa.

Vilket?


Budgivningen är inte slut ännu. Om också Väst passar på 2 ruter, kan Bengt räkna ut att du måste ha en del poäng, för om du varit blank hade motståndarna troligen bjudit mer. Har han tillägg av något slag, antingen bra fördelning eller extra styrka, kommer han att bjuda igen.
  Det vet du, och det vet Bengt att du vet. Ingen anldening att bjuda på hans kort, med andra ord!
  Väst passar och efter en kort fundering tar Bengt upp en dubblingslapp ur budlådan. Öst passar, vilket betyder att budgivningen inletts på detta vis:

Syd Väst Nord Öst
1 Ru 1 Sp 2 Ru
pass pass D pass
?

Vad står på?
Bengt har just avgivit en upplysningsdubbling. För det första använder ni sällan straffdubblingar på låg nivå, och för det andra kan du med ledning av dina egna kort se att Bengt inte kan ha en massa ruter.
  Men egentligen är det ovidkommande. Det viktiga är att motståndarna har hittat en trumf och att en av er dubblar ­ då är det fråga om en upplysningsdubbling. Det lärde ni er en gång i tiden av Mats Nilsland, i den allra första Modern Standard-boken, och det är ett råd ni haft god nytta av under årens lopp.

Ungefär hur tror du att Bengts hand ser ut?


Till att börja med kan han inte vara hur stark som helst. Han klev ju in med 1 spader och begränsade sig därmed till 16/17 hp (hade han varit starkare än så, hade han dubblat med avsikt att följa upp med ett frivilligt spaderbud ­ för att visa ca 17-20 hp och minst fem spader). Men när han bjuder en gång till, trots att du inte kunde göra något, bör han åtminstone ha en godtagbar öppningshand, ca 11-16 hp.
  I fördelningsväg lovar han dessutom att han tål vad du än kan tänkas hitta på. Du kan därför räkna med minst tre kort i alla objudna färger. Tänkbara fördelningar är 5-3-2-3, 5-3-1-4, 5-4-1-3 och 6-3-1-3. Har han dubbel ruter bör styrkan ligga inom det övre intervallet, ca 14-16 hp, men med singel ruter är det OK att dubbla med så litet som 11 vettiga hp.
  I och med att budgivningen riskerar att stanna på 2-läget skall Bengts bud betraktas som en balansering. Han bjuder lika mycket på de poäng som motståndarna inte har som på sina egna.

Vad bjuder du på dubblingen?


2 hjärter. Visst kan det tänkas att ni gör utgång om Bengt har fyra hjärter och passande honnörer, men för det första är det inte särskilt troligt, och för det andra är inte målet med Bengts balansering att hitta en utgång. Det är att försöka vinna delkontraktsstriden. Får ni in 110 i stället för att betala ut 90 vinner ni 5 IMP, och om balanseringen får upp dem till 3 ruter med en straff, blir vinsten densamma (+100 i stället för -90).
  På dina 2 hjärter bjuder Väst 3 ruter, och två pass följer.

Bjuder du igen?


Nej. Kanske har du läst något om att man i konkurrensbudgivningar skall försöka uppskatta hur många trumf de båda sidorna har och sedan bjuda därefter. Och kanske tror du att du i så fall bör bjuda 3 hjärter eftersom du har en femkortsfärg.
  Glöm det trubbiga rådet och titta i stället på dina kort! Med singel i partnerns färg och poäng i motståndarfärgen är dina kort bättre ägnade för försvar än anfall. Och om partnern redan gjort något bra, d.v.s. fått upp motståndarna ett steg, skall du vara nöjd med det och passa.
  Inget mer händer, vilket betyder att budgivningen gått så här:

Syd Väst Nord Öst
1 Ru 1 Sp 2 Ru
pass pass D pass
2 Hj 3 Ru pass pass
pass

Bengt spelar ut hjärter kung, och träkarlen läggs upp. Den ser ut ungefär som väntat.

Utspel: Kl K
Träkarlen (Öst)
Bridgebord Sp 9 7 5
Hj kn 7
Ru kn 10 9 2
Kl E D 7 2
Du (Syd)
Sp 6
Hj E 9 8 5 3
Ru D 5 4
Kl kn 9 6 3

Var det rätt eller fel att passa på 3 ruter?


Det var säkert rätt. Bordets klöver sitter ju bra för Öst-Väst, och det är inte svårt att föreställa sig hur försvaret hade inletts mot 3 hjärter. Ruter ess, klövervända, två klöverstick, en klöverstöld och (minst) ett stick till någonstans. Då är era chanser till inkomst betydligt större i försvaret mot 3 ruter.
  Bordet bekänner med fyran, och så är det du.

Hur skall ni få ihop fem stick?


Ni har två hjärterstick, eventuellt ett ruterstick plus vad Bengt kan ha i spader. Dessutom kan du kanske få en eller två stölder om Bengt har spaderesset.
  Har han det, ser du helst att han tar för det i andra stick och sedan ger dig en stöld. Men tyvärr kan han inte se genom korten. Och fortsätter han med hjärter i andra stick blir det högst en stöld till dig.

Skall du därför lågmarkera på utspelet?


Nej. En lågmarkering betyder bara att du inte vill att han fortsätter med färgen. Om du t.ex. haft tian fjärde hade du lågmarkerat. Däremot säger en sådan markering inget om vilken färg du vill ha i vända.
  Det är inte lätt för Bengt att inse att du har singel spader, men det finns ett sätt för dig att leda in honom på rätt spår.

Ser du det?


Visst! Du skall varken hög- eller lågmarkera på utspelet utan sticka över kungen med esset och skifta till spader. Förstår inte Bengt att du har singel då, förstår han det aldrig.
  På spader sex kommer kungen från Väst och esset från Bengt. Fint! Nu kan du få en spaderstöld, spela in Bengt på hjärter dam och få en spaderstöld till. Tre toppstick och två stölder är fem, vilket betyder att motståndarnas kontrakt går bet.
  Men efter spader ess sätter Bengt sig och funderar. Du hoppas innerligen att han inte har för bråttom med hjärter dam, för då blir det bara en spaderstöld. Men du behöver inte oroa dig. Bengt vänder med spader, och strax efteråt kan ni skriva in +100 i protokollet.
  Hela given:

Sp E kn 8 4 2
Hj K D 10
Ru 6 3
Kl K 10 8
Sp K D 10 3 Bridgebord Sp 9 7 5
Hj 9 6 4 Hj kn 7
Ru E K 8 7 Ru kn 10 9 2
Kl 5 4 Kl E D 7 2
Sp 6
Hj E 9 8 5 3
Ru D 5 4
Kl kn 9 6 3

"Ursäkta att jag skrämde dig genom att fundera efter spader ess." säger Bengt efter given, "Jag borde direkt ha förstått att du hade singel spader när du stack över hjärter kung med esset. Fint spelat, för resten!"
  Som synes hade ni gått hem i 2 hjärter. Om försvaret tar en klöverstöld kan du så småningom stjäla din tredje ruter på bordet, och om de tjatar trumf och tar bort ruterstölden kan du i stället trumfa ut och driva ut ess-dam i klöver. Åtta stick i båda fallen; 3 hjärter hade alltså varit för högt.
  Öst-Väst kunde också spela hem ett 2-lägeskontrakt, men inte mer. Så genom att balansera med en dubbling, förvandlade Bengt -90 till +100. Det är 5 IMP. Men om du bjudit 3 hjärter över 3 ruter du förstört Bengts goda jobb och gått minus på brickan ändå.
  Med alla kort synliga, ser du att ni också kunde ha straffat 2 ruter.

Hur?


Om Bengt spelat ut spader ess, och du underspelat hjärter ess två gånger, hade han kunnat ge dig tre spaderstölder, eftersom du kan stjäla över bordet tredje gången.
  Men att hitta det utspelet är nästan omöjligt i praktiken. I stället får du vara glad för att Bengt spelade ut hjärter kung. Tänk om han startat med en passiv trumf i stället. Då trumfar Väst ut, maskar i klöver och driver ut ess-knekt i spader för nio stick. Så era +100 var nog ett bra resultat, trots allt.
  På parallellbordet öppnade Martin med 1 spader som Väst. Det fick tyst på Nord, och Magnus' 1 sang-svar avslutade budgivningen. Försvaret inledde med fem hjärterstick, men när sedan lågfärgsmaskarna gick var det bara att godspela det sjunde sticket i spader. +90 och +100 gav er 5 välförtjänta IMP, mest tack vare Bengts vakna balanseringsbud.
  När resten av matchen bjöd på fler vettiga avgöranden från er sida, och en del tveksamma från motståndarna, tog ni er andra raka seger, denna gång med 22-8. Det bådar gott inför framtiden!

Men om Väst haft spader ess, hade han inte gått hem då?


Kanske. Om korten i övrigt varit identiska, hade han gjort det (och då hade inget annat försvar varit bättre), men inte om Bengt haft en hand som denna:

    Sp K 10 8 4 2
    Hj K D 10
    Ru K
    Kl K 10 8 5

När du vänder med spader kan spelföraren inte undvika att förlora fem stick. Om han maskar, får ni samma stick som i verkligheten; och om han tar för esset och fortsätter med ess-hacka i trumf kommer du in på damen, spelar in Bengt i hjärter, så att han kan ta för spader kung och ge dig en spaderstöld.
  Så även när Bengt har spader kung kan det vara viktigt att sticka över med hjärter ess och vända med spader från rätt håll.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult