Fyra ess

Steg för steg, 2, 2002

I dag är det tisdag, men för en gångs skull är det inte partävling som gäller utan fyrmanna. Era motståndare i den lokala ligan kunde bara få ihop lag i dag, i morgon och på torsdag, och av de dagarna var det bara tisdagen som ni kunde. Så ni har fått lov att spela er match samtidigt med det ordinarie klubbspelet, men för att slippa allt stoj när partävlingen börjar har ni sett till att starta en halvtimme tidigare än de andra.
  Du och Bengt sitter Nord-Syd i det öppna rummet och tar er an Sven och Eskil, motståndarlagets utan tvekan bästa par. Ni använder ert hemsnickrade system som kan sägas vara Modern Standard med femkorts högfärgsöppningar (plus en del knep).
  Ni missade en utgång på den första brickan och lät dem spela hem 2 hjärter med övertrick på den andra, när ett bättre utspel hade gjort att Eskil fått gissa bra för att gå hem. Det känns alltså som om ni ligger under i matchen, när du plockar upp dina kort till den tredje given och upptäcker att du fått mest hackor.

    Sp 9 3
    Hj 9 8 5 4
    Ru D 10 7 2
    Kl 7 5 2

Bengt är giv och alla är i zonen. Han öppnar med 1 klöver och Eskil passar.

Vad bjuder du?


Pass. Det finns spelare som bestämt hävdar att man aldrig skall passa på sin partners öppningsbud, även om man inte har de 6 poäng som ett bud på 1-läget lovar. Deras motivering är att om man lämnar fältet fritt för motståndarna så kommer de med stor sannolikhet att hitta sitt bästa kontrakt, ofta utgång, men om man håller budgivningen vid liv kanske de missbedömer läget och hamnar i fel kontrakt eller bjuder för lågt.
  Haken i resonemanget är att om du svarar utan att ha till det, t.ex. 1 ruter med dessa kort, och näste man bjuder, kan det mycket väl bli din partner som missbedömer läget och bjuder för mycket eller senare dubblar motståndarna i tron att du har till ditt bud. Den faran är uppenbar.
  När ni dessutom är i riskzonen, och du har en jämn hand, följer du bokrådet och passar.
  Men Sven passar förstås inte. Han håller igång med en dubbling, och Bengt redubblar. Eskil bjuder 1 ruter, och så är det du.

Syd Väst Nord Öst
1 Kl pass
pass D RD 1 Ru
?

Vet du vad som står på?
Ja. Det här läget har du diskuterat med Bengt, så ni vet båda att redubbelt visar en stark hand. I klartext säger Bengt att han fortfarande tror att ni kan spela hem ett delkontrakt, trots att du förnekat så mycket som 6 poäng. Räkna med att han har åtminstone 17 hp.

Vad bjuder du?


Pass. Ruter är din bästa färg, så du har inget emot att den blir trumf.
  Det har uppenbarligen inte Sven heller, för han passar, men Bengt har inte bjudit färdigt ännu. Han dubblar, och efter pass från Eskil har du ett nytt läge att ta ställning till:

Syd Väst Nord Öst
1 Kl pass
pass D RD 1 Ru
pass pass D pass
?

Är det en straffdubbling?
Nej. Det kan det förstås inte vara när du har dam-tia fjärde i ruter, men den springande punkten är att ni har definierat de flesta dubblingar på låg nivå som upplysningsdubblingar. Bengt är alltså kort i klöver och ber dig i första hand välja mellan högfärgerna och klöver. Har du fina ruter kan du även tänkas bjuda 1 sang (med en jämn hand) eller passa och hoppas på straff.

Vilket väljer du?


2 klöver. Dina ruter är för få och för svaga för ett straffpass, och sang brukar aldrig gå bra när en hand är mycket stark och den andra mycket svag. 1 hjärter är ett alternativ, förstås, men färgen är svag, så du visar ditt klöverstöd i stället. Om Bengt har singel ruter, vilket är troligt, har han minst fem klöver. Då duger den som trumf.
  Men budgivningen tar inte slut där. Sven kämpar med 2 ruter, och två nya pass följer. Eftersom du inte hade något emot ruter för två budronder sedan, har du det inte nu heller, så även du passar.
  Hela budgivningen:

Syd Väst Nord Öst
1 Kl pass
pass D RD 1 Ru
pass pass D pass
2 Kl 2 Ru pass pass
pass

Du ser ingen större anledning att spela ut något annat än partnerns färg, och i enlighet med era Modern Standard-utspel (11-regeln mot sang, 10-12-regeln mot färg) startar du med klöver två, visande ett udda antal kort i färgen. Bengt kan därmed utgå från att du har tre klöver, eftersom du med femkortsstöd säkert hade bjudit 3 klöver över 2 ruter.
  När träkarlen läggs upp, ser det ut som om ni kommer att få kämpa i uppförsbacke.

Träkarlen (Väst)
Sp D 8 7 5 4 Bridgebord
Hj E 7 2
Ru E kn 6 3
Kl 8
Du (Syd)
Sp 9 3
Hj 9 8 5 4
Ru D 10 7 2
Kl 7 5 2

Ruter knekt ville du inte se på bordet, och singelklövern gör inte precis saken bättre. Men det är inget du kan göra något emot, så nu gäller det att göra bästa möjliga av de kort ni fått.
  Bengt spelar på klöver dam och Eskil bekänner med fyran.

Hur sitter klövern?


Om inte Eskil fått för sig att ducka från esset, vilket är mindre troligt, har Bengt även esset och kungen, medan Eskil har knekten. När man skall spela på efter partnerns utspel är ju regeln att man väljer lägsta tillräckliga kort.
  Bengt funderar ett tag och returnerar sedan hjärter kung, då Eskil bekänner med tian.

Vilken hjärter lägger du?


Nian. Ni använder omvända styrkemarkeringar, så genom att lägga nian lågmarkerar du och upplyser Bengt om att du inte har knekten.
  Eskil tar för esset och spelar en hjärter till. När Bengt kommer in på damen ramlar knekten från Eskil. Därmed vet du ganska säkert vilken fördelning Bengt har!

Vilken då?


3-4-1-5. Av vad som hänt i hjärter vet du att han har fyrkortsfärg, och klöver öppnade han i. Om han haft 4-4-0-5 hade han troligen upplysningsdubblat även 2 ruter, och med 3-4-0-6-fördelning hade han säkert bjudit 3 klöver. När han varken gjorde det ena eller det andra kan du placera honom med tre spader, fyra hjärter, en ruter och fem klöver.
  Efter hjärterstölden överraskar Eskil dig med att spela ruter till esset, och även Bengts kort är överraskande: det är ruter kung. Eskil spelar sedan en låg spader till knekten och tar därefter för spader ess (Bengt har bekänt med sexan och tian). När Eskil sedan spelar spader två mot bordet är frågan om det har någon betydelse vad du gör?

Träkarlen (Väst)
Sp D 8 7 Bridgebord Sp 2
Hj
Ru kn 6 3
Kl
Du (Syd)
Sp
Hj 8
Ru D 10 7
Kl 7 5

Har det?
Ja. Ni har fått två stick hittills, och spader kung blir ert tredje. Det kan tyckas vara likgiltigt om du sakar hjärter eller klöver, men det är det inte.
  Efter spader kung kommer Bengt att vända med en hög klöver, för att tvinga bordet till stöld. Du kan sedan stjäla en hög spader och tvinga bordet att stjäla igen, så att du även får för ruter tio – men bara om du har kvar en klöver. Därför skall du saka hjärter åtta i läget ovan.
  Mycket riktigt vänder Bengt med klöver kung, men efter att ha stulit den spelar Eskil en hög spader och stjäl med åttan.

Ändrar det något?


Inte direkt. Men du får tänka dig för. Eskil har ju stulit två gånger, så han har bara en trumf kvar, nian. Att du skall stjäla över är klart, men om du därefter spelar klöver kan Eskil stjäla på bordet och stjäla den sista spadern med ruter nio – då får du aldrig för ruter sju. Men om du ser till att ta ut ruter dam innan klövervändan, tar Eskils trumf slut, så att sista stick blir ditt. På ruter sju, minsann! Om du bott i Danmark, hade det betytt att partnern skulle bjuda på öl, men tyvärr spelar du och Bengt inte med den trevliga "konventionen"...
  Hela given:

Sp K 10 6
Hj K D 6 3
Ru K
Kl E K D 9 3
Sp D 8 7 5 4 Bridgebord Sp E kn 2
Hj E 7 2 Hj kn 10
Ru E kn 6 3 Ru 9 8 5 4
Kl 8 Kl kn 10 6 4
Sp 9 3
Hj 9 8 5 4
Ru D 10 7 2
Kl 7 5 2

När du ser Bengts starka hand förstår du att det inte hade varit särskilt klokt att svara 1 ruter på 1 klöver. Samtidigt måste du ge honom beröm för att han sansade sig över 2 ruter. Många hade säkert bjudit och gått bet i stället för att sätta sig i försvaret. Men Bengt hade inte stort mer än vad han lovat, och den där ruterkungen var inte mycket att skryta med i ett klöverkontrakt. God kortvärdering, med andra ord.
  Se nu vad som hänt om du i slutläget inte tänkt dig för utan sakat klöver i stället för hjärter. Efter spader kung; hög klöver till stöld på bordet; och hög spader, som du stjäl; är läget:

Sp
Hj 6
Ru
Kl E 9
Sp 8 Bridgebord Sp
Hj Hj
Ru kn 6 Ru 9 8
Kl Kl kn
Sp
Hj 8
Ru D 10
Kl

I och med att du inte har någon klöver kvar, kan du bara få för ruter dam. Eskil kan ju stjäla hjärtervändan på handen. Men när du hade en klöver kvar, kunde han bara stjäla på bordet, så att ruter tio godspelades.
  När ni jämför i halvtid, visar det sig att ni låg under med 7 IMP när denna bricka skulle spelas. Den missade utgången kostade 6 IMP och övertricket gav dem ytterligare 1 IMP. Men det mesta av det fick ni tillbaka när era +100 tillsammans med lagkamraternas +110 i 2 spader gav er 5 IMP. Efter det böljade matchen fram och tillbaka, och att den så småningom slutade 15-15 får nog betecknas som rättvist.

Kunde Eskil ha spelat hem 2 ruter?


Ja. Felet var när han spelade ruter till esset efter hjärterstölden. Om han i stället stulit en klöver, maskat i spader, stulit en klöver till och gått in på spader ess, hade han fått upp detta vinnande slutläge:

Sp K
Hj 6
Ru K
Kl E K
Sp D 8 7 Bridgebord Sp 2
Hj Hj
Ru E kn Ru 9 8 5
Kl Kl kn
Sp
Hj 8
Ru D 10 7 2
Kl

Med sex stick i hamn, måste Öst-Väst få två stick till när den sista klövern spelas. Och det spelar ingen roll hur Nord-Syds kort sitter, så visst borde Eskil ha spelat så.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult