Fyra ess

Steg för steg, 1, 2002

Barbro hade rätt. Att ställa sig på ett par skridskor i din ålder är att utmana ödet, men så går det när man skall vara en snäll morfar... Alla var dock överens om att det var en praktfull vurpa du satte, och även om ingenting blev brutet har du fått ta det lugnt ett bra tag. Men bridge lockar förstås alltid, och när Bengt ringer och undrar om han skall skjutsa dig till spellokalen och den årliga nyårsbarometern kan du bara inte tacka nej – trots att det fortfarande ömmar i både ben och rygg. Du stoppar i dig en värktablett en halvtimme innan spelet börjar, och så bär det iväg.
  Du lyckas övertala tävlingsledare Sven att få bli sittepar och väljer ut en stol som ser bekväm ut. Nu är du redo att ta emot vem det än vara må. Och första rondens motståndare är minsann inte vilka som helst; det är Jan och Birger, två stormästare från konkurrentklubben. De brukar dyka upp på era inbjudningstävlingar, så det är inte förvånande att se dem här. Synd bara att ni skulle behöva börja mot just dem. Eller kanske inte? Nu tvingas ni vara på alerten redan från början, och det är säkert bra.
  På rondens första bricka öppnar Bengt med 1 sang, 15-17 hp, som det blir pass runt på. Birger väljer mellan att spela ut från tre hackor i ruter och dam fjärde i hjärter och fastnar till slut det för det offensiva hjärterutspelet. Den här gången hade det varit bättre att spela ut passivt, för trots att Jan hade en hjärterhonnör att hjälpa till med kostade utspelet ett stick. Och +120 kommer att ge er en fin poäng.
  Stärkt av den framgången tar ni upp era kort på tävlingens andra bricka. Men de du fått ser inte särskilt imponerande ut.

    Sp 10 5
    Hj K 10 7
    Ru 10 5 3
    Kl D kn 10 9 6

Birger, Öst, är giv och ni är i zonen. Han passar, och det gör du också. Jan öppnar budgivningen med 1 ruter, och Bengt kliver in med 1 spader. Birger passar på nytt, och så är det du.

Har du något att tillägga?


Nej. Att höja spadern på en dubbelton eller bjuda sang utan ruterhåll är inget du tycker om att göra, så ditt enda alternativ är 2 klöver. Du har passat i förhand, och din färg är bra, men att du ändå inte väljer det beror på att du är för svag. Med en kung därtill, hade 2 klöver varit OK. Nu är pass lugnast, inte minst som ni är i zonen.
  Jan har dock inga planer på att passa utan håller grytan kokande med en dubbling. Bengt passar, och Birger bjuder 2 klöver.

Gör du något, nu då?


Nej. En anledning är att om motståndarna vill spela klöver, så inte dig emot. En annan, lika viktig detalj, är att om du dubblar så är det inte ett förslag till att spela 2 klöver dubbelt utan ett sätt att be Bengt välja mellan hjärter och spader. Även ni har gått över till den numera så populära idén att dubbelt alltid är en upplysningsdubbling. En tänkbar hand i den här situationen är 6-8 hp med honnör-hacka i spader och femkorts hjärter.
  Men motståndarna inser också att klöver inte är deras färg, och budgivningen fortsätter så här:

Syd Väst Nord Öst
pass
pass 1 Ru 1 Sp pass
pass D pass 2 Kl
pass 2 Ru pass 2 Hj
pass 3 Hj pass 4 Hj
pass pass pass

Innan du spelar ut, förhör du dig om budgivningen. Du får då reda på att dubbelt var en upplysningsdubbling, och att 2 ruter sedan visade en stark hand med minst fem ruter och fyra hjärter.

Vad spelar du ut?


Klöver dam. Att spela ut från två hackor i partnerns färg är sällan fel, men i enlighet med vad Edgar Kaplans devis "Om Gud har givit dig en sekvens, måste han ha avsett att du skulle spela ut från den" väljer du att starta med klöver dam. Jan, som upplysningsdubblade 1 spader, är ofta kort i spader, och om bordet kommer upp med kung-hacka i klöver och singel spader kanske det säkra sekvensutspelet firat ännu en triumf.
  Men när träkarlen läggs upp, ångrar du dig genast.

Träkarlen (Väst)
Sp E 7 3 Bridgebord
Hj E kn 6 3
Ru E K kn 8 4
Kl 5
Du (Syd)
Sp 10 5
Hj K 10 7
Ru 10 5 3
Kl D kn 10 9 6

Singel klöver och tre spader! Om Bengt har kung-dam i spader, vilket verkar troligt, hade spader varit mycket bättre. Men gjort är gjort, och det är för sent att ändra sig.
  Bengt bekänner med klöver två (omvända markeringar), och Birger vinner första stick med klöver ess. Han funderar sedan ett tag och spelar därefter hjärter åtta.

Vet du vad du skall göra?


Ja. Du skall täcka med tian. Det är lätt att rent instinktivt "lägga lågt i andra hand", men gör du det här är det stor risk att du förlorar ett stick på kuppen. Om Birgers trumf är nia-åtta fjärde, och du bekänner med sjuan, kryper han från bordet. Bengt vinner då sticket med damen, men nästa gång Birger kommer in till handen kan han maska ut din trumfkung. I så fall förlorar han bara ett trumfstick.
  Om du däremot täcker åttan med tian, och Bengt sticker knekten med damen, sitter du kvar med K-7 bakom Östs nia. Då skall ni ha ett trumfstick till.

Kan det aldrig vara fel att täcka?


Jo. Om Birger har D-9-8-2 kommer han att vinna sticket med knekten, och när han senare kommer in till handen kan han maska ut din K-7 med hjälp av handens D-9. Om du i stället lägger sjuan, är det möjligt (till och med troligt) att han masker med knekten. Är sitsen den, är din bästa chans till ett trumfstick att krypa med sjuan.
  Det är dock ganska troligt att det är Bengt som har hjärter dam. Han måste ju ha en del poäng för sitt inkliv i zonen, men det tyngst vägande skälet är budgivningen. I partävling är det högfärgerna det handlar om; och om stormästare Birger haft fyra bra hjärter hade han knappast svarat 2 klöver på dubblingen, inte ens om klövern varit längre. Faktum är att hans budgivning antyder något som bra klöver och dålig hjärter, och att det därför är rätt att täcka hjärter åtta.
  Hjärter tio täcks av knekten, och det är med viss bävan du avvakter Bengts kort, som är ... damen. Bra! Han vänder ut sig med klöver kung till stöld, och Birger fortsätter med ruter ess, ruterstöld, hjärter ess, ruter kung. Dessa kort återstår:

Träkarlen (Väst)
Sp E 7 3 Bridgebord
Hj 6
Ru kn 8
Kl
Du (Syd)
Sp 10 5
Hj K
Ru
Kl kn 10 9

Närmast följer ruter åtta, Bengt bekänner med damen, och Birger stjäl med nian.

Stjäl du över?


Nej. Som spelet gått, vet du att Bengt bara har spader kvar, och om Birger har så litet som spader knekt tredje är utgången hemma om du stjäl över. Säg att du därefter vänder med klöver. Bordet stjäl då, och efter att ha hämtat hem ruter knekt spelar Birger spader tre i detta slutläge:

Sp K D 9
Hj
Ru
Kl
Sp E 7 3 Bridgebord Sp kn 8 4
Hj Hj
Ru Ru
Kl Kl
Sp 10 5
Hj
Ru
Kl 10

Bengt kan vinna sticket, men måste sedan spela ut från sin kvarvarande spaderhonnör. 4 hjärter är hemma.
  Genom att låta bli att stjäla över kan du förhindra den utvecklingen.

Men vad sakar du?


En klöver. Hur oansenliga dina spader än ser ut, kan de säkert spela roll i slutläget, och klöver har du så det räcker och blir över.
  Birger ser litet förvånad ut, men fortsätter sedan med spader åtta.

Och du?


Sätter i tian, förstås! Visserligen spelar ni med omvända längdmarkering.ar, så att ert korrekta sätt att visa ett jämnt antal kort i en färg är att lägga dem nerifrån, men här är det viktiga inte att markera korrekt utan att straffa kontraktet. I och med att du går i med tian tvingas esset ut, och sedan skall ni ha tre stick till. Tillsammans med hjärter dam, som ni redan fått, betyder det att den tuffa utgången gått en straff.
  Hela given:

Sp K D 6 4 2
Hj D 2
Ru D 9 6 2
Kl K 2
Sp E 7 3 Bridgebord Sp kn 9 8
Hj E kn 6 3 Hj 9 8 5 4
Ru E K kn 8 4 Ru 7
Kl 5 Kl E 8 7 4 3
Sp 10 5
Hj K 10 7
Ru 10 5 3
Kl D kn 10 9 6

"Fin behandling av dina högfärgstior", säger Bengt förtjust, och det har han all anledning att vara efter er fina start på tävlingen.
  Att det var rätt att täcka med hjärter tio var kanske lätt att inse, men att du även behövde klämma i spader tio var nog inte lika uppenbart. Om du inte gjort det, hade Birger lagt lågt från bordet, med påföljd att Bengt kommit in och tvingats ge favör. Slutläget var nämligen detta:

Sp K D 6 4 2
Hj
Ru
Kl
Sp E 7 3 Bridgebord Sp kn 9 8
Hj 6 Hj
Ru kn Ru
Kl Kl 8 7
Sp 10 5
Hj K
Ru
Kl kn 10

Förvisso var det inte särskilt troligt att Birger skulle ha just kn-9-8 i spader, man det kostar ju ingenting att gardera upp den möjligheten. Nu ser du också varför det inte hade varit bra att saka en spader. Du hade då suttit kvar med tian singel, så att Birger kunnat fortsätta med spader knekt, som dels fäller tian, dels petar in Bengt. Så det räckte inte med att vägra stjäla över; du var dessutom tvungen att saka klöver, inte spader.

Att tänka på[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult