Fyra ess

Steg för steg, 5, 2001

Den senaste tiden har du haft alldeles för mycket att göra, både på jobbet och hemma. Det har bland annat lett till att du inte spelat bridge på två veckor, så när nu i dag kommer ner på klubben för tisdagens vanliga partävling känns det litet ovanligt, men också skönt att få koppla bort allt annat. Det behöver du.
  Du hinner dricka en kopp kaffe innan spelet börjar, och sedan är det dags att ta plats för den första ronden. Du sitter Syd, precis som du brukar, och era motståndare är Jörgen och Ellen, två av klubbens verkliga trotjänare. Ellen tycker det var trevligt att se dig igen och undrar hur länge sedan det var ni spelade en tävling tillsammans. Du kommer inte heller ihåg, men åren går fort så det bör vara ungefär sex-sju år sedan.
  En snabb titt på deras deklarationskort avslöjar att de använder metoder som påminner om era, med 15-17-sang, femkorts högfärgsöppningar och omvända markeringar.
  Så läggs den första brickan på bordet, och dina kort ser ut så här (Väst giv, ingen i zonen):

    Sp K 9 2
    Hj 10 8 4 3
    Ru K 6 2
    Kl E 8 3

Jörgen öppnar med 1 hjärter, Bengt passar och Ellen höjer till 2 hjärter. Du har inget att invända, och det har inte Jörgen heller, men Bengt vaknar plöstligt till liv och dubblar. Efter pass från Ellen gäller det för dig att finna ett bra bud efter denna inledning:

Syd Väst Nord Öst
1Hj pass 2Hj
pass pass D pass

Vad menar Bengt med sin dubbling?
Det är en så kallad balanseringsdubbling, som ber dig bjuda din längsta färg. Betydelsen är alltså densamma som om Bengt dubblat redan 1 hjärter, men det finns en viktig skillnad. Här har Öst-Väst stannat på 2-läget, så Bengt kan räkna med att de på sin höjd har 23-24 hp, ibland ännu mindre. Det är alltså fråga om en delkontraktsbricka, och om de har en spelbar trumf har ni oftast det också. Bengt hoppas antingen att ni hittar ett kontrakt som går hem eller ger en mindre utgift än om Öst-Väst fått spela 2 hjärter, eller att ni får upp motståndarna i 3 hjärter, som kanske kan straffas.
  Tanken är alltså god, men från din horisont verkar det som om han var ute i ogjort väder, för du har tyvärr ingen bra färg att bjuda.

Skall du därför passa och hoppas på det bästa?


Nej! Det är alldeles för riskabelt. Visserligen har du fyra trumf och tre fina honnörer, men Bengts dubbling är mer baserad på fördelning än honnörsstyrka, så att hoppas på bet i 2 hjärter är alldeles för optimistiskt. Bättre därför att försöka hitta er bästa färg.

Vilken är det?


Det vet du inte. Du kan dock räkna med att Bengt har minst tre kort i alla färger, och eftersom du vet att han har högst en hjärter, är chansen att han har en femkortsfärg inte så liten. Och har han det, är det i en lågfärg. Spader är en så pass viktig färg – speciellt i partävling – att Bengt förstås bjudit 2 spader i stället för dubbelt om han haft fem sådana.

Hur får du reda på vilken lågfärg som är Bengts längsta?


Genom att bjuda 2 sang. Precis som så många andra tävlingsspelare över hela världen har du och Bengt kommit överens om att aldrig spela 2 sang i konkurrensbudgivningar. Och att ni i stället använder det budet för att be partnern bjuda sin längsta lågfärg.
  Så det är vad du gör. Bengt bjuder 3 klöver, och nu vet du att ni har hittat er bästa trumf. Men budgivningen tar inte slut där. Efter två pass bjuder Jörgen 3 hjärter, och ytterligare två pass följer.

Syd Väst Nord Öst
1Hj pass 2Hj
pass pass D pass
2 NT pass 3 Kl pass
pass 3Hj pass pass

Har du något att tillägga?
Nej. Visserligen hoppas du att 3 hjärter skall gå bet, men säker kan du inte vara. Och att dubbla på en förhoppning brukar sällan vara klokt i partävling.
  Tänk i stället så här: Bengts balansering har fått upp motståndarna ett steg, så ni har redan en fördel jämfört med de par som släppt Öst-Väst redan i 2 hjärter. Om 3 hjärter går en straff får ni säkert bra betalt för det, utan att behöva dubbla. Men om 3 hjärter går hem, så att allt ert slit varit förgäves, förvandlar ni en medelbricka till en botten. Det finns alltså litet att vinna och mycket att förlora på att dubbla.
  Du passar därför, och sedan spelar Bengt ut klöver dam.

Kl D
Träkarlen (Öst)
Bridgebord Sp D 8 7 3
Hj E 6 2
Ru D 9 5 3
Kl 9 2
Syd (Du)
Sp K 9 2
Hj 10 8 4 3
Ru K 6 2
Kl E 8 3

Vad tror du om kontraktet?
Det verkar som om Jörgen har klöver kung tredje (om han haft fyra klöver, hade han nog låtit er spela 3 klöver, kanske rentav dubblat). Det betyder att han får både för klöver kung och en stöld på den korta trumfhanden. Det är en bra start för honom, men om det räcker till nio stick är för tidigt att säga.
  Du nöjer dig med att högmarkera, men Jörgen tar för kungen och spelar en klöver till. Inne på klöver ess vill du inte rota i de andra färgerna, så du returnerar din sista klöver, som Jörgen stjäl på bordet. Därnäst drar han fyra ronder trumf, då Bengt bekänner med hjärter sju och sedan sakar två klöver och spader sex, medan bordet sakar två spader.
  Dessa kort återstår:

Träkarlen (Öst)
Bridgebord Sp D 8
Hj
Ru D 9 5 3
Kl
Syd (Du)
Sp K 9 2
Hj
Ru K 6 2
Kl

Vad vet du om sitsen?
Jörgen verkar ha fördelningen 2-5-3-3, men Bengts spadersexa är litet otydlig, så du vet inte om han hög- eller lågmarkerat. Om du tar för kungen, och returnerar ruter, blir det ett övertrick i stället för jämn hemgång om Jörgen har ess-tia-hacka i ruter; men det blir det också om du efter ruter kung spelar spader och Jörgen har ess-hacka i spader.

Finns det ett sätt för dig att slippa gissa?


Ja. Släpp ruter tio! Ni kan ju inte hindra Jörgen från att få minst ett ruterstick, och i och med att han får det redan nu måste han avslöja sig.
  När han fortsätter med ruter knekt lägger Bengt fyran, och nu vet du att du efter ruter kung skall spela en ruter till. När sedan Bengt tar för ruter ess och vänder med spader knekt håller ni kontraktet nere i jämn hemgång. +140 till Öst-Väst.
  Hela given:
Sp kn 10 6 4
Hj 7
Ru E 7 4
Kl D kn 7 6 2
Sp E 5 Bridgebord Sp D 8 7 3
Hj K D kn 9 5 Hj E 6 2
Ru kn 10 8 Ru D 9 5 3
Kl K 10 6 Kl 9 2
Sp K 9 2
Hj 10 8 4 3
Ru K 6 2
Kl E 8 3

När tävlingen är slut ser du att ni bara fick 35% på brickan. Det vanligaste resultatet var +140 till Öst-Väst, men det fanns även några +90 (Öst svarade 1 spader på 1 hjärter och passade sedan när Väst återbjöd 1 sang), men efter klöver ut fanns bara sju stick. Och några par hade bara tagit åtta stick i hjärter, för +110. Inget Nord-Syd-par hade fått in på korten.
  Men trots ert dåliga resultat gjorde ni flera bra saker på given. Bengts dubbling på 2 hjärter var bra, precis som ditt 2 sang-bud, som gjorde att ni hittade er bästa färg. Och om 3 hjärter gått bet hade ni fått en bra bricka även utan att dubbla, så ditt sista pass var också rätt.
  Även i spelet skötte ni er så bra ni kunde, men allt var till ingen nytta. Tänk att verkligheten ibland är så brutal! Det är tyvärr inget att göra något åt, men vetskapen att man gjort så gott man kunnat är också värd något för förtroendet inom paret, och nästa gång kanske ni får belöning för ert slit.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult