Fyra ess

Steg för steg, 1, 2001

Så var det vardag igen, och nytt år. Hur mycket du än gillar julen och allt som hör till den, känns det faktiskt skönt att vara tillbaka på jobbet, och på din första arbetsdag efter ledigheten ringer telefonen nästan omgående. Det är Bengt. Han har hört att det skall vara barometer på klubben i kväll och undrar om ni skall spela. Det vill du gärna, speciellt som du är gräsänkling resten av veckan; Barbro är hos sina föräldrar och kommer inte hem förrän om två dagar.
  Nere på klubben ser du många nya ansikten, men även en hel del ur det gamla gardet, och efter att ha utbytt de sedvanliga artighetsfraserna hinner du stjälpa i dig en kopp kaffe innan Johan, er tävlingsledare, säger att ni skall sätta er för den första ronden. Han informerar också om att 24 par ställt upp och att tävlingsformen är s.k. datumscore. Det betyder att man tar alla resultat, räknar ut ett genomsnitt, ett datum, som alla sedan jämför sina resultat mot och omvandlar skillnaden till IMP. Om datumet t.ex. är 330 poäng till Nord-Syd och ni, som Öst-Väst gått 170 poäng plus, är skillnaden mot datumet 500 poäng, eller +11 IMP.
  Du sätter dig Syd, precis som du brukar, och hejar på era motståndare, två yngre män som du aldrig sett förut. De hejar tillbaks och lägger upp ett deklarationskort som berättar att de använder Modern Standard med en del smärre knep.
  På den första brickan ser dina kort ut så här:

    Sp K 8
    Hj K 5
    Ru K kn 9 7 6 3 2
    Kl 8 5

Nord är giv, och bara ni är i zonen. Bengt börjar med att passa, och Öst öppnar med 1 klöver.

Vad bjuder du?


Att du skall bjuda ruter är klart, men hur många? Det är förstås inget fel på 1 ruter, men med en hygglig sjukortsfärg vill du gärna göra litet mer, så frågan är om du skall bjuda 2 ruter eller 3 ruter. Båda buden är spärrande som ni spelar.

Vilket föredrar du?


2 ruter. Det finns spelare som automatiskt bjuder på 3-läget så fort de har en sjukortsfärg, men du är inte en av dem. Bitter erfarenhet har lärt dig att zoner och färgkvalitet också har betydelse, och i zon mot ozon krävs extra säkerhet. Detta eftersom motståndarna är mer benägna att dubbla er om det sitter illa. I ozon hade du bjudit 3 ruter utan att tänka, men nu är det lagom med 2 ruter.
  Efter det fortsätter budgivningen så här:

Syd Väst Nord Öst
pass 1 Kl
2 Ru 2 Hj pass 2 Sp
pass 3 Hj pass 4 Hj
pass pass pass

Innan Bengt spelar ut, förhör han sig om betydelsen av 3 hjärter: Var det krav eller inte? "Inte krav! blir svaret. Strax därefter ligger ruter fyra på bordet, och så lägger träkarlen upp sina kort.

Uspel: Ru 4
Träkarlen (Öst)
Bridgebord Sp E 9 6 4
Hj E 4
Ru 10 8
Kl K D kn 10 3
Syd (Du)
Sp K 8
Hj K 5
Ru K kn 9 7 6 3 2
Kl 8 5

Hur tror du rutern sitter?


Eftersom ni spelar ut det högsta kortet från en dubbelton, alternativt det lägsta från en trekortsfärg, vet du att rutern sitter 3-1 mellan Nord och Väst, men du vet inte om det är Väst som har tre eller om det är Nord.

Finns det något sätt att ta reda på det?


Ja. Oavsett vilket kort spelföraren begär från bordet skall du nöja dig med att täcka billigt. Har Väst E-D-5 kommer han att vinna sticket med damen, men har han ess singel tar han för esset. I båda fallen vet du vem som hade singel ruter.

Finns det ingen risk med det?


Jo. Om Väst har dam singel får han ett stick han inte borde ha...
  Men så kan det förstås inte sitta, för Bengt har ju ingen anledning att spela ut en låg ruter från ess tredje. Så när bordet lägger åttan, täcker du med ruter nio och ser Väst vinna sticket med esset.
  Sedan fortsätter han med hjärter dam, då Bengt bekänner med sjuan. Efter en liten fundering går spelföraren upp med esset och spelar en trumf till. När du tar för kungen bekänner Väst med tvåan, Bengt med sexan.
  Dessa kort återstår:

Träkarlen (Öst)
Bridgebord Sp E 9 6 4
Hj
Ru 10
Kl K D kn 10 3
Syd (Du)
Sp K 8
Hj
Ru K kn 7 6 3 2
Kl 8 5

Vilken fördelning tror du Väst har?


3-6-1-3. Ditt listiga påspel i första stick har hjälpt dig räkna ut hur rutern sitter, och sedan hjälpte Bengt dig med trumfen genom att bekänna högt-lågt (sjuan, följt av sexan). Eftersom ni använder omvända markeringar, betyder det att han har ett udda antal trumf, d.v.s. tre.
  Och när Väst inte höjde spadern har han högst tre spader, vilket betyder att han har antingen 3-6-1-3, 2-6-1-4 eller 1-6-1-5. Och det troligaste är att han har den förstnämnda fördelningen när han inte bjöd 3 klöver på 2 spader.

Hur många säkra stick har spelföraren?


Sju: ruter ess, spader ess och fem trumfstick. Har han klöver ess också, finns inget ni kan göra – då är resten hans. Och om Bengt har klöver ess kan Väst godspela tillräckligt många klöverstick för att säkra hemgången, så att vända med ruter kan bara inte vara rätt.
  Därmed återstår en enda färg, spader. Att vända från kung-hacka när esset sitter till höger är inte roligt, men ibland är man så illa tvungen – och det är du här.

Men vänder du med kungen eller hackan?


Har Bengt dam-knekt eller dam-tia i spader spelar det ingen roll vilket kort du vänder med, men av flera anledningar är åttan att föredra. Och den främsta är att du inte med ens talar om var kungen finns.
  Väst tittar ett tag på din åtta och lägger sedan trean från handen. Bengt spelar på tian, och Väst funderar ett tag till innan han kryper från bordet. Bengt vänder ut sig med spader två, och när spelföraren lägger lågt från bordet igen får du för spader kung. Det var väl överraskande!
  Eftersom spelet så långt avslöjat att Bengt har klöver ess, vänder du med klöver, och så har ni fyra stick.
  Hela given:

Sp kn 10 7 2
Hj 7 6 3
Ru D 5 4
Kl E 9 2
Sp D 5 3 Bridgebord Sp E 9 6 4
Hj D kn 10 9 8 2 Hj E 4
Ru E Ru 10 8
Kl 7 6 4 Kl K D kn 10 3
Sp K 8
Hj K 5
Ru K kn 9 7 6 3 2
Kl 8 5

"Fin spadervända!" säger Bengt, och Väst ber att få se hela sitsen. "Jaså, du hade ruter dam." säger han till Bengt. "Om din partner har alla ruterhonnörerna är det ju troligt att du har spader kung – och sitter klöver ess tredje, är jag tvungen att spela som jag gjorde."
  4 hjärter var ett vanligt kontrakt, men de flesta hade gått hem, så datumet på given var +485 till Öst-Väst. Ni får därför en flygande start på tävlingen med +11 IMP, och så småningom hamnar ni på tredje plats. Visst känns det som ett bra sätt att börja det nya året på.
  Antag att det såg ut så här i stället när du var inne:

Sp D 10 7 2
Hj
Ru
Kl E 9 2
Sp kn 5 3 Bridgebord Sp E 9 6
Hj kn Hj
Ru Ru
Kl 7 6 4 Kl K D kn 10
Sp K 8
Hj
Ru K 9 7
Kl 8 5

Väst behöver fem stick till, så att vända med ruter är fel även här. Och vänder du med spader kung, tar Väst för bordets ess och driver ut klöver ess. Visserligen kan Nord hålla upp esset två gånger, men därefter är han inpetad och tvingas ge Väst för spader knekt.
  Även här är spader åtta rätt vända. Då ser du till att få bort spader ess i tid, men i och med att du har kungen kvar kan Nord efter klöver ess vända med spader utan stickförlust.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult