Fyra ess

Steg för steg, 3, 1993

I dag deltar du i ett parti sällskapsbridge tillsammanns med tre goda vänner. Den första given var snabbt överstökad. Motståndarna spelade 1 sang och gick precis hem. Du sitter och undrar om spader ut hade gjort det svårare för spelföraren, då din högra granne, Öst, upplyser dig om att han har givit och passat och att det är din tur. Så här ser dina kort ut:

    Sp E D 7
    Hj 8 6
    Ru E 10 7 4
    Kl E D 10 3

Vad bjuder du?


1 sang. I Modern Standard, det system ni alla fyra spelar, är detta en helt korrekt sangöppning. Du har jämn fördelning och mellan 15 och 17 honnörspoäng. Ett minus är att du saknar hjärterhåll. Men om du öppnar med något annat, t.ex. 1 klöver, kan du få problem i den fortsatta budgivningen, så 1 sang får det bli.
  Väst passar, Nord svarar 2 klöver, och Öst passar. Det är du igen.

Hur uppfattar du Nords bud?


Som en fråga efter fyrkorts högfärg. När ni har styrka för utgång vet du säkert att högfärg går före sang, som i sin tur går före lågfärg. Villkoret för att spela 4 i högfärg i stället för 3 sang är dock att ni har åtta eller flera kort i en högfärg. Om Nord har fyra spader och/eller fyra hjärter vet han inte om den färgen duger som trumf, men för att ta reda på det använder han en konvention, högfärgsfrågan 2 klöver.
  Tyvärr har du ingen högfärg på fyra kort.

Vad bjuder du då?


2 ruter. Precis som partnerns 2 klöver är detta ett bud som inte har något med den bjudna färgen att göra. Allt du säger är: "Jag har ingen fyrkorts högfärg".
  Väst passar, och partnern hoppar till 3 sang. Det blir pass runt på det. Väst spelar ut ruter dam, och Nord lägger upp en fin träkarl.

Träkarlen (Nord)
Sp K 4 2
Hj E K D 3
Ru 4 3
Kl 9 6 4 2
utspel: ruter D Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E D 7
Hj 8 6
Ru E 10 8 7
Kl E D 10 3

Hur ser det ut?


Bra. Du har åtta säkra stick, och i klöver kan du godspela minst ett stick till.

Är det bara att tuta och köra då?


Inte riktigt. När det ser så här bra ut, är det ofta klokt att fråga sig om något kan gå snett, så det gör vi.

Finns det någon fara?


Ja. Om du måste förlora två klöverstick till Väst, går du bet om försvaret dessutom kan ta tre ruterstick.

Kan de det?


Det beror på. Säg att du tar utspelet med esset, går in på bordet och maskar i klöver. Om den brister, kan Väst spela ruter till Östs kung. Har han en ruter till, blir din tia utmaskad mot Västs knekt-nia. Brister sedan även den andra klövermasken har försvaret tagit fem stick innan du fått ihop nio.

Kan du klara även en så elak sits?


Ja. Förutsättningen för att ruter tio kunde maskas ut var att Öst kom in på ruter kung.

Kan du förhindra det?


Ja, om du väntar med ruter oss tills Öst spelar kungen. Därför tar du inte utspelet utan lägger sjuan,
  Väst fortsätter då med ruter två och Öst spelar på kungen.

Vad gör du?


Du tar för esset, återigen för att hindra Öst från att komma in. I din plan ingår vidare att du skall godspela ett eller flera stick i klöver.

Hur gör du det?


Genom att spela klöver från bordet och maska. Det gör du inte så mycket för att ha chans till övertrick, som för att än en gång hindra Öst från att komma in.
  Du spelar därför hjärter till esset och klöver mot handen. När Öst lägger femman spelar ingen roll om du maskar med damen eller tian. Du väljer tian, men Väst sticker med knekten och skiftar till spader nio. Eftersom du behöver spela klöver mot handen igen, tar du for kungen och spelar klöver fem till damen. Även den kan Väst sticka. Han tar också för ruter knekt men efter det kan du lägga upp korten och göra anspråk på resten.
  När det visar sig att hela given såg ut som nedan, var din spelplan den enda som ledde till målet.

Sp K 4 2
Hj E K D 3
Ru 4 3
Kl 9 6 4 2
Sp 9 8 6 3 Bridgebord Sp kn 10 5
Hj 10 2 Hj kn 9 7 5 4
Ru D kn 9 2 Ru K 6 5
Kl K kn 8 Kl 7 5
Sp E D 7
Hj 8 6
Ru E 10 8 7
Kl E D 10 3

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult