Fyra ess

Steg för steg, 5, 2000

"Nu skall vi allt visa de där italienarna att de inte är så skickliga som de tror", säger Bengt och skrattar. Men snabbt får han mothugg av Åke, som flikar in att "Det är nog bäst att du passar dig. Annars skickar vi in dina givar till Svensk Bridge för publicering."
  Vad ni pratar om är kvällens OS-barometer, i vilken ni skall spela givar från årets OS-final i Maastricht. Som bekant vann Italien en rysare mot Polen i öppen klass, medan USA ganska enkelt slog Kanada i damklassen. Nu har Johan och Helena plockat ut 24 givar från finalen, för att ni skall ha något att öva er på i kväll. Det är fyrmannaberäkning, och resultaten från de fyra finalborden ligger till grund för det datum, eller genomsnitt, som ni skall jämföra era resultat med. Alla tycker att det skall bli spännande, och visst håller ni med Bengt i hans: "Nu skall de där italienarna få!"
  Men nu ropar Johan att spelet skall börja, och efter att ha fått sina parnummer sätter sig alla ner för den första ronden. I den skall du och Bengt möta Ellen och Ingrid. Det brukar bli tuffa duster, för även era motståndare kan göra anspråk på att vara ett av klubbens bästa par.
  Du sitter Syd, som vanligt, och ingen är i zonen när du tar upp en av de finaste händer du någonsin haft. Ert budsystem är en uppfräschad version av Modern Standard, med det främsta tillägget att era högfärsöppningar lovar minst fem kort.

    Sp E K D kn 8
    Hj E K D kn 8
    Ru 4 3
    Kl 3

Vad bjuder du?


2 klöver. Det är ett rent artificiellt bud, som bara säger att du antingen är så stark att du vill spela minst utgång (som här), eller att du har en jämn hand med minst 22 hp.
  Med tio egna stick och 5-5 i högfärgerna vore det ett misstag att öppna med 1 spader. Om Bengt har 4-3-3-3 med fyra kort i ena högfärgen och ruter ess som enda honnörskort gör ni förmodligen slam, men på 1 spader kommer han att passa. Och även om han inte har ett enda klätt kort, är det troligt att du kan spela hem 4 i högfärg med dina egna kort.
  Ingrid passar och Bengt svarar 3 klöver.

Vad betyder det?


Det vanliga när ni öppnar med 2 klöver, är att svarshanden bjuder 2 ruter för att höra vad öppnaren har. När han inte gör det, talar han om att han har en, efter omständigheterna, riktigt bra hand. Minst en bra femkortsfärg, till att börja med, och i honnörsväg krävs minst ett ess och en kung, eller minst tre kungar.

Hur många ess har Bengt då?


Minst ett. Du har ju själv två kungar, så Bengt måste ha minst ett ess. Det gör att det börjar lukta slam lång väg. Men helt säker kan du inte vara.

Varför?


Därför att om Bengts honnörer är ess och kung i klöver, så kan försvaret ta de två första sticken i ruter.
  Men innan du börjar fundera på slam är det en sak som är viktigare.

Vilken?


Att hitta en trumffärg. Partnern har föreslagit klövern, men den passar inte dig. Därför skall du nu visa en av dina egna färger.
  Kommen så långt i ditt resonemang, upptäcker du att Ellen ännu inte bjudit. Slutligen kommer en pass-lapp, men att hon hade något att fundera på, den saken är klar.

Vilken av dina färger skall du börja bjuda?


Spadern. Med två femkortsfärger är det normalt att bjuda den högsta först, med planen att plocka fram den lägre om den första färgen inte passade.
  På 3 spader tar Bengt ett djupt tag i budlådan och plockar upp 4 sang.

Vad är det för ett bud?


En essfråga. Ni spelar dessutom så att om ni i ett läge hoppar till 4 sang, så godkänner det partnerns sist bjudna färg som trumf. Och detta är viktigt, eftersom ni spelar med så kallad fem ess-Blackwood, i vilken trumfkungen räknas som ett femte ess och redovisas i svaret.

Hur många "ess" har du?


Tre. De två vanliga essen och så spader kung. Eftersom ni håller fast vid den gamla hederliga skalan, betyder det att du skall bjuda 5 spader.
  Bengt fortsätter med 5 sang, och så är det du igen.

Vad menar han med det?


För det första berättar han att ni har alla de fem essen tillsammans. För det andra undrar han om du tror att ni kan göra storslam.

Tror du det, och vad bjuder du?


Visst tror du att ni gör storslam, och det bästa sättet att visa det är att hoppa till 7 hjärter.
  När Bengt har två ess och storslamsintresse, måste han ha något till. Kanske en kung, kanske en fjärde trumf, kanske en bra klöverfärg som kan godspelas. Oavsett vilket, är du med på noterna. Spadern är redan bjuden och stödd, så 7 hjärter betyder inte att du plötsligt vill spela hjärter, oavsett vad Bengt har. Inte alls. I stället är det ett sätt att informera Bengt om dina två starka färger. Kanske är hjärter en bättre trumf än spader, kanske kan Bengt bjuda 7 sang när han vet att du har mängder med stick, och i annat fall får han flytta över till 7 spader.
  I verkligheten valde han det tredje alternativet, varför hela budgivningen gick så här:

Syd Väst Nord Öst
2 Kl pass 3 Kl pass
3 Sp pass 4 NT pass
5 Sp pass 5 NT pass
7 Hj pass 7 Sp pass
pass pass

Ingrid spelar ut spader sju, och Bengt lägger upp sina kort.

Träkarlen (Bengt)
Sp 10 9 3 2
Hj 5
Ru E 10 6
Kl E kn 10 6 2
utspel: spader 7 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E K D kn 8
Hj E K D kn 8
Ru 4 3
Kl 3

Är 7 spader vad du vill spela?


Visst. Sitter trumfen 2-2 är det bara att trumfa ut, saka två ruter på höga hjärter och senare stjäla ruter fyra och hjärter åtta på bordet.

Men hur går det om trumfen sitter 3-1 eller 4-0?


Om hjärtern sitter 4-3 (vilket den oftast gör) är alla dina hjärter höga. Då kan du saka två ruter från Nords hand och sedan stjäla en ruter på bordet. Tretton lätta stick.
  Med förhoppningen att det skall bli ett snabbt spel begär du en låg spader från bordet, då Ellen överraskar dig med att saka ruter två. Aj-aj-aj, trumfen satt alltså 4-0.

Vad betyder det?


Att du inte kan trumfa ut. Gör du det, går det inte längre att stjäla ruter på bordet, eftersom bordets alla trumf försvunnit på uttrumfningen. Det betyder att om du vill stjäla ruter, så måste det ske innan Syds trumf tagit slut.

Finns det några risker med det?


Ja. Antag att du genast spelar ess-kung-dam i hjärter för att saka ruter från bordet. Om Ingrid kan bekänna, är allt gott och väl, men om hon bara har två hjärter kommer hon att stjäla hjärter dam. Visserligen kan du stjäla över, men det betyder också att du inte längre kan saka något från bordet – och då är storslammen bet.
  Att hjärtern skall sitta 5-2 är inte så troligt, men när trumfen satt maximalt illa har risken för snedsits även i hjärter ökat.
  Med den plan vi just tittat på, fick vi ihop tretton stick med hjälp av fem spaderstick, fem hjärterstick, två ess och en ruterstöld. Allt som krävdes var hjärtern 4-3.

Finns det ett annat sätt att ta tretton stick om hjärtern sitter runt?


Ja. I stället för att stjäla ett kort på den korta trumfhanden kan du stjäla två kort på handen och senare trumfa ut med bordet. Och med singel klöver på handen och esset på bordet, ser du att det inte är några problem att ta de två stölderna.

Kan det vara idé att spela så?


Ja. För då kan det tänkas att kontraktet går hem även om hjärtern sitter illa.

När då, till exempel?


När kung-dam i klöver sitter andra eller tredje. I så fall får du med hjälp av stölderna två extrastick i klöver och klarar dig även om hjärtern sitter 5-2 eller 6-1.

Skall du spela så?


Det tycker jag. Men innan du så mycket som funderar på den planen hoppas jag att du inte gjorde något dumt i första stick.

Du vann väl sticket med en av handens honnörer?


Jag tänkte väl det. Och du lade väl en av bordets lästa spader också? I så fall kan du närmast spela klöver till esset och en klöver till. Öst bekänner först med sjuan, sedan med damen.

Stjäl du högt eller lågt?


Högt. Klöver kung är fortfarande ute, och om den nu sitter singel hos Nord är saken klar. I annat fall finns hjärterchansen kvar.
  I enlighet med din plan, spelar du ruter till esset och en klöver till, i hopp om att kungen skall visa sig. Men än en gång överraskar Ellen dig, genom att saka ruter fem.
  Inga spader och bara två klöver. Det betyder att Ellen har hela handen full med röda kort. Och att risken för 5-2-sits i hjärter ökat rejält. Nu förstår du att hon hade något att fundera på över 3 klöver.

Hur stjäl du klövern?


Högt. I och med att du sparat spader åtta har du en tredje förbindelse till bordet, så att du kan dra ut Ingrids sista trumf. Dessa kort återstår:

Träkarlen (Bengt)
Sp 10 9 3
Hj 5
Ru 10 6
Kl kn 10
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp kn 8
Hj E K D kn 8
Ru 4
Kl

I och med de två klöverstölder har din hand blivit den "korta handen", så i enlighet med principen att ta för den korta handens honnör först, tar du för spader knekt och fortsätter med spader till nian. När du i nästa stick trumfar ut med spader tio, tänker du saka ruter fyra och hoppas att hjärtern ordnar sig.
  Sakta i backarna. Det finns en sak du inte får glömma!

Vilken då?


Att se vilka kort Ellen sakar. På spader kung lägger hon ruter knekt, och på spader tio kommer ruter dam.

Vad står på?


Du kan inte vara säker, men visst ser det ut som om Ellen har problem att saka. Och när du tar för spader nio, tar det ett tag innan hjärter två kommer. Själv sakar du ruter tre, och spelar hjärtern uppifrån. Lyckligtvis kan ingen sticka hjärter åtta, så storslammen är hemma.
  Hela given:

Sp 10 9 3 2
Hj 5
Ru E 10 6
Kl E kn 10 6 2
Sp 7 6 5 4 Bridgebord Sp
Hj 10 6 Hj 9 7 4 3 2
Ru 8 7 Ru K D kn 9 5 2
Kl K 9 8 5 4 Kl D 7
Sp E K D kn 8
Hj E K D kn 8
Ru 4 3
Kl 3

"Fint spelat", sade Ellen. "Det hade inte hjälpt om jag sakat ruter kung, för då hade ruter tio blivit ditt trettonde stick." Det har hon helt rätt i. När du tog för din sista trumf klarade hon inte av att hålla båda röda färgerna, eftersom slutläget var detta:

Sp 10
Hj
Ru 10 6
Kl kn 10
Sp 6 Bridgebord Sp
Hj 10 6 Hj 9 7 4 3 2
Ru 8 Ru K
Kl K 9 Kl
Sp
Hj E K D kn 8
Ru 4
Kl

På spader tio fanns det inget Ellen kunde göra. I bridgeterminologin sägs det att hon blev skvisad (svengelska för squeezed, pressad), och trots att detta är något de flesta bridgespelare tycker är alldeles för svårt, så är sanningen att de flesta skvisar mer eller mindre ramlar på en – ungefär som här, när du stal två förlorare och trumfade ut. Det enda som krävdes av dig var att hålla uppsikt på vilka kort som sakades.
  Antag att Ellen i diagrammet ovan sakat ruter kung i stället för en hjärter. Om du då inte noterat att ruter dam-knekt redan sakats, så att ruter tio är ditt trettonde stick, hade du fortsatt med hjärter och gått bet helt i onödan.
  Men vad hände egentligen i OS? Italien och Kanada spelade 6 spader med hemgång, och på de två andra borden spelades 7 spader med en straff. I damklassen vann USA-Syd trumfutspelet på handen och fortsatte genast med ess-kung-dam i hjärter, men när Väst bara hade två hjärter var slammen bet.
  I den öppna klassen var spelföringen i 7 spader på Nords hand. Öst spelade ut ruter kung, och efter det gick kontraktet inte längre att spela hem, eftersom en av Nords ingångar försvunnit i förtid. Om Ellen tagit mod till sig och klivit in med 3 ruter, hade kanske också du fått ruter ut. Vad glad för att du slapp det.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult