Fyra ess

Steg för steg, 2, 1993

Det är partävling på klubben, och på kvällens första spel sitter du Syd. Ingen är i zonen, och Öst är giv. Han passar, och du har fått fina kort:

    Sp K D 10 7 6
    Hj 8 7 4 2
    Ru E K D kn
    Kl

Vad bjuder du?


1 spader. För ovanlighetens skull har du tre färger på minst fyra kort, men trots det är valet lätt. När det gäller att hitta en trumffärg är antalet trumf det viktiga, så trots att rutern är din honnörsstarkaste färg öppnar du med din längsta färg: 1 spader.
  Väst passar och Nord höjer till 2 spader. Det var ju trevligt, för nu har ni löst problemet vilken färg som ska vara på trumf. Så när Öst passar på nytt återstår bara att avgöra lämplig nivå: delkontrakt, utgång eller slam.

Vad blir ditt andra bud?


4 spader. Med 15 honnörspoäng och en renons bör utgång ha en god chans. Att rådfråga partnern med en invit är väl pessimistiskt; och att sikta mot slam är att hoppas på för mycket.
  Glöm inte att partnern bara har 6-9 poäng för sin enkla höjning. Hade han haft fler poäng, hade han bjudit fler trick i spader. Att bjuda utgång verkar vara en bra kompromiss och en sund chanstagning.
  På 4 spader följer tre pass. Väst funderar ett tag på sitt utspel och fastnar till slut för spader två. När träkarlen läggs upp ser du att Nord har en maximal höjning. men bara tre trumf.

Träkarlen (Nord)
Sp E 9 8
Hj 9 3
Ru 7 6 2
Kl K D 8 6 2
utspel: spader 2 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp K D 10 7 6
Hj 8 7 4 2
Ru E K D kn
Kl

Bör Nord verkligen bjuda 2 spader med den handen?


Visst. Med 9 hp och jämn hand är han för svag för 2 klöver, så det enda alternativet är 1 sang. Det är dock bättre att höja partnerns färg med honnör tredje i trumf och ett stöldvärde (dubbelton hjärter i det här fallet), speciellt när han har alla sina honnörer i två färger.
  Om vi övergår till spelet, verkar det som om Väst hittat ett bra utspel. Du hade hellre sett att försvaret börjat med sina hjärterstick, så att du kunnat stjäla en eller två hjärter på bordet. Det kan du inte nu, för spelar du hjärter kan du vara säker på att försvaret envisas med trumf – och då blir det inte någon stöld på bordet.

Vad lägger du från bordet i första stick?


En hacka. Esset är bordets enda säkra ingång, och det kan vara dumt att använda den redan nu. Når du 1ägger åttan, täcker Öst med knekten och du tar för. kungen.

Vad gör du därefter?


Det här är egentligen en kuggfråga, för ska sanningen fram har jag varit för snabb. Innan du spelar på från träkarlen i första stick bör du ha gjort en grovplanering av spelet, eller åtminstone räknat dina säkra stick. Nu var vi så upptagna av att fundera på budgivningen, att vi glömde bort spelföringens "första bud". Men nu tar vi oss. samman och konstaterar att det finns nio säkra stick. Var är det tionde? Vi kan inte godspela några stick i spader, hjärter eller ruter, och någon hjärterstöld på bordet får vi inte.

Är det alltså hopplöst?


Nej då. Det är lätt att glömma den färg man inte har på handen. Bordets klöver har kung-dam i topp, och med kung-dam kan vi godspela ett stick genom att driva ut esset. Dessutom har vi två trumfingångar till Nord, så om vi tänker oss för kan vi få det tionde sticket i klöver.

Ska vi börja med att dra ut trumfen?


Nej. Det är oftast rätt, men inte denna gång. Vi behöver bordets två trumf som ingångar: den ena för att godspela ett klöverstick, den andra för att hämta det. Om vi trumfar ut innan vi godspelar ett klöverstick försvinner bordets alla trumf, och hur kommer vi då åt klöversticket?

Hur ser din plan ut?


Just det. Du ska spela en låg trumf till nian, men sedan låter du trumfen vara. Därefter följer klöver kung. Om Öst lägger esset kan du stjäla, trumfa ut med bordets ess och ta för klöver dam.

Men vad gör du om Öst lägger en klöverhacka?


Att stjäla nyttar inget till, eftersom alla dina trumf är höga och kommer att ta stick förr eller senare. Enda sättet att få det där åtråvärda klöversticket är att saka en hjärterhacka från handen.

Men tänk om Väst tar för esset. Hur går det då?


Bra. Han kan ju inte hitta på något farligt. Spelar han trumf, eller ruter, försvinner försvarets sista trumf på spader ess. Du är då inne på bordet och kan ta för klöver dam, ditt tionde stick.
  Resultatet blir detsamma om försvaret tar hem två hjärterstick först; och om de spelar tre ronder hjärter, får du den där hjärterstölden du trodde du gått miste om. Du stjäl med spader ess, och eftersom din egen hand sedan åt hög kan du strunta i klöver dam. Stjäl in dig i klöver, trumfa ut och ta dina ruterstick.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult