Fyra ess

Steg för steg, 2, 1998

För en vecka sedan startade klubbmästerskapet i lag. Du och Bengt har faktiskt vunnit den tävlingen tre gånger under de senaste fem åren, men mätta på framgångar är ni inte, så det var roligt att ställa upp även i år, speciellt som det är första gången ni har Ingvar och Harriet som lagkamrater. Deras barn är utflugna, så nu passar de på att spela så mycket de kan – och bra har det gått för dem hela säsongen. Hoppas det håller i sig även i den här tävlingen!
  Det verkar faktiskt så, för efter förra tisdagens spel ligger ni på delad första plats. I dag skall tävlingen spelas färdigt, och det är fyra laddade bridgespelare som träffas på kvartersfiket för en kopp kaffe och litet uppladdning en halv timme före spelstart. I dag gäller det!
  Förra tisdagen mötte ni fyra av de tio lag som ställt upp. Övriga fem står nu på tur. Ni börjar litet tveksamt med 14-16 och 18-12, men det andra ledarlaget lyckas inte mycket bättre, så när ni skall möta dem har ni halkat ner på andra plats, 3 poäng efter. Till nästa lag skiljer 25 poäng, så att tävlingen kommer att avgöras nu, den saken är klar.
  Efter att ha suttit och passat på matchens fem första givar hoppas du få upp en vettig hand, men det visar sig att du även på den allra sista given har fått trista kort, de här (Nord giv, alla i zonen):

    Sp E kn 3
    Hj 10 9 8 2
    Ru 10 6
    Kl kn 8 4 3

Bengt passar, så du suckar inombords och förbereder dig på ännu ett försvarsspel. Öst öppnar med 1 sang, 15-17 hp, och du passar. På Västs högfärgsfråga passar Bengt, och Öst berättar med 2 spader att han har fyra spader och högst tre hjärter.
  Spadern verkar ha fallit i god jord, för Väst höjer till 4 spader, och efter tre pass är det din tur att spela ut.

Vad blir det?


Hjärter tio. Visserligen älskar du att spela ut från två hackor, men dels är du inte så intresserad av att få stjäla (ess-knekt-hacka i trumf ger ju ofta två stick alldeles av sig själv), dels kan tian vara för viktig för att offras i första stick. I och med att du har en sekvens i hjärter är det utspelet förhållandevis säkert, och det kan även vara attackerande. Har bordet dam tredje och partnern kung-knekt-hacka eller ess-knekt-hacka, kanske ni straffar utgången med hjälp av två hjärter- och två spaderstick.
  När träkarlen läggs upp, ser du att motståndarna har minst 27 hp tillsammans.

Träkarlen (Väst)
Sp 8 7 5 2 Bridgebord
Hj E kn 4
Ru E 9 4 3
Kl K 2
Du (Syd)
Sp E kn 3
Hj 10 9 8 2
Ru 10 6
Kl kn 8 4 3

Hur verkar det?
Svårt att säga. Att bordet inte hade en spaderhonnör var positivt, men att där skulle finna så mycket som 12 hp är illavarslande.
  Spelföraren vänder sig till Bengt och förhör sig om era utspelsmetoder. När han får reda på att tian antingen är det högsta eller tredje högst kortet tar han för esset och lägger trean från handen. Bengt bekänner med femman, och eftersom ni använder omvända markeringar kan du se att han har damen eller kungen i färgen. Så följer spader två, till sexa och kung.

Tar du eller kryper du?


Kryper. I och med att din knekt sitter i håll bakom spelföraren varkar det inte spela någon roll ifall du tar eller inte; du skall ju alltid ha två trumfstick. Därför kanske du tycker att du bör ta sticket, så att ni får tre trumfstick den gång Bengt har damen.
  Det finns dock mycket som tyder på att spelföraren har damen. En är att om Öst haft K1094, så hade han säkert inlett trumfbehandlingen med en hacka till tian; det är ju rätt om Nord har dam-knekt, dam-hacka eller knekt-hacka. Om du tar sticket överlåter du trumfkontrollen till Öst, som senare kan välja hur många ronder trumf som skall spelas, men om du kryper är det du som har kontrollen. När spader kung vinner stick, fortsätter Öst med klöver till kungen och en andra trumf, då Nord bekänner med nian. Efter en kort fundering spelar han på damen, som du sticker med esset.

Vad gör du sedan?


Tar för spader knekt. När du har en hög trumf och är inne är det ofta klokt att ta ut den, för att två bort två av motståndarnas trumf med din enda. På så sätt reducerar du deras stöldmöjligheter.
  På spader knekt lägger Bengt hjärter sex.

Nu då?


Du ser ingen anledning att inte fortsätta med hjärter. Efter utspelet vet Bengt att du har hjärter nio, men han vet inte vem som har åttan. Därför vänder du med den.
  Från bordet läggs fyran, Bengt lägger sjuan och Öst tar för kungen. Han fortsätter med ruter kung, ruter till esset och en ruter till. Bengt tar för knekten, då Öst lägger åttan och du sakar en hjärter. Hjärter dam stjäl Öst, men eftersom hans trumf därmed är slut på handen, tar Bengt litet senare straffen med ruter dam.
  Hela sitsen är denna:
Sp 9 6
Hj D 7 6 5
Ru D kn 7 5
Kl D 10 5
Sp 8 7 5 2 Bridgebord Sp K D 10 4
Hj E kn 4 Hj K 3
Ru E 9 4 3 Ru K 8 2
Kl K 2 Kl E 9 7 6
Sp E kn 3
Hj 10 9 8 2
Ru 10 6
Kl kn 8 4 3

Vad hade nu hänt om du tagit för spader ess första gången? Svaret är att det beror på. Om Öst vinner hjärtervändan med kungen, går in på bordet och maskar i spader, blir resultatet även då en straff eftersom du kan ta och spela din sista spader. Men om Öst väljer den bättre planen att hoppas att trumfen sitter runt tar han ut spader dam. Sedan får du sitta där med dina höga trumfknekt och titta på när spelföraren stjäl två klöver på bordet. Allt ni får i så fall är ett ruterstick och två spaderstick.
  Spelföraren kan försöka stjäla två klöver även efter spader kung, men då kan Bengt stjäla över med nian, och dessutom skall ni ha två spaderstick och ett ruterstick. Att hålla upp trumfesset gjorde alltså att Öst inte kunde spela hem sitt kontrakt.
  När ni jämför står det exakt lika när bara den här brickan återstår, men på den har lagkamraterna gått hem i 4 spader. 620 plus 100 omvandlas till 12 IMP, vilket ger seger i matchen med 19-11. Därmed övertar ni ledningen, och när ni av bara farten vinner även de två sista matcherna blir ni klubbmästare i år igen. Kul!
  "Hur gick 4 spader hem" undrar Bengt? "Tog de för spader ess första gången?" Nej, säger Harriet, men Väst spelade ut ruter tio. Jag tog för bordets kung, och kunde senare godspela ett tredje ruterstick genom att spela upp mot handens ess-åtta.
  Du erkänner att även du fingrade på ruter tio, men avstod därför att du ansåg det vara för farligt. Det var det också.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult