Fyra ess

Steg för steg, 1, 1998

Två minuter i tre reser du dig för att bege dig till kafferummet, och just då ringer telefonen. Typiskt! Du är så kaffesugen, att du är på vippen att strunta i att svara, men du ångrar dig i sista stund och lyfter upp luren. "Hej, det är Arvid" säger rösten, och det tar dig ett par sekunder att fatta att det är Arvid på bridgeklubben, som ringer. Klubbens ende stormästare, vad i hela friden kan han vilja dig?
  "Jag har precis fått reda på att Gustav gått och brutit benet, och därför inte kan spela seriematch i kväll. Du har möjligtvis inte lust att ställa upp?" undrar han.
  Vad du vet bör det kunna gå bra, men för säkerhets skull vill du kontrollera om Barbro planerat något för i kväll. Därför tar du hans telefonnummer och lovar återkomma. Tio minuter senare kommer ni överens om att träffas på klubben kvart i sju.
  Du är förstås smickrad över att bli tillfrågad av en sådan storfräsare, och tänker tillbaka på studenttiden då ni spelade robber nätterna i ända. En gång hade du och Arvid ett präktigt budmissförstånd och hamnade i 6 spader på 3-3, men hem gick det! Och tänk att det är tjugofem år sedan ni senast satt mitt emot varandra vid ett bridgebord...
  Du tar en snabb titt på klockan. Tjugo över tre. Så var det med den kaffepausen!
  På kvällen hinner ni komma överens om att spela som ni gjorde på den gamla, goda tiden, med svag sang och alla de andra invanda knepen.
  På den första given står du i valet och kvalet mellan att bjuda utgång och stanna i delkontrakt. Men eftersom Arvid är spelförare väljer du den aggressiva linjen. Det var helt rätt, för Arvid spelar som om han visste precis hur det satt. "Tack för förtroendet", säger han innan du hunnit berömma honom för den fina spelföringen.
  På nästa giv är ni i zonen, motståndarna inte. Som Syd har du fått de här korten:

    Sp kn 10 6 4 2
    Hj 8 6
    Ru 7 2
    Kl E D 10 8

Arvid öppnar med 1 ruter i första hand, och Öst tar ett rejält grepp i budlådan, för att sedan lägga upp 4 hjärter. Det var överraskande.

Vad bjuder du?


Pass. Visserligen har du fem spader och en del poäng, men bara för att motståndarna spärrar skall man inte dras med i tempot. 4 hjärter kanske inte går hem, och om Arvid har singel spader blir 4 spader ett dyrt kalas. Därför passar du och låter dig spärras.
  Väst passar också, men det gör inte Arvid. Han dubblar. Öst passar, och så är det du igen.

Vet du vad som står på?


Ja. När de flesta spelare dubblar ett utgångsbud är det för att de inte tror att det går hem. Men du minns så väl hur Arvid på 70-talet brukade säga att "öppningshanden aldrig kan straffdubbla själv". Med det menade han att om man öppnar och i nästa budrond dubblar motståndarna utan att partnern bjudit något, så är det ingen straffdubbling utan en upplysningsdubbling med längd i de objudna färgerna. Dessutom lovar det en bra öppningshand, eftersom man agerar helt på egen hand. Det är för övrigt precis som i Modern Standard.
  Arvid har alltså något i stil med 4-1-4-4 eller 4-1-5-3 och åtminstone 15 hp. Med dubblingen ber han dig avgöra om ni skall bjuda över eller spela försvar.

Vad bjuder du?


4 spader. Med fem vettiga spader och 7 hp utanför hjärtern hoppas du förstås att 4 spader skall gå hem. Visserligen bör 4 hjärter gå att straffa, men när bara ni är i zonen finns mycket att vinna på att bjuda över.
  Ingen har något att tillägga, varför budgivningen gick så här:

Syd Väst Nord Öst
1 Ru 4 Hj
pass pass D pass
4 Sp pass pass pass

Väst spelar ut hjärter 2, enligt 10-12-regeln (högsta, tredje eller femte kortet uppifrån), och träkarlen ser ut ungefär som du trodde.

Arvid (Nord)
Sp E 8 5 3
Hj 7
Ru E D kn 4 3
Kl K kn 9
utspel: hjärter 2 Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp kn 10 6 4 2
Hj 8 6
Ru 7 2
Kl E D 10 8

Hur verkar det?
Inte så tokigt. Visserligen hade du hellre sett att ruter dam-knekt varit kungen, eller att Arvid haft spader nio, men även nu är utgången utmärkt. Sitter ruter kung rätt har du råd att förlora två trumfstick; annars får du bara förlora ett.
  När du begär hjärter sju från bordet tar Öst för knekten och fortsätter med hjärter ess. Väst bekänner med trean och du stjäl.

Hur fortsätter du?


Det mest närliggande är att ge sig på trumfen, med esset och en till. Då är de tio sticken i hamn om trumfen uppför sig, eller om ruter kung sitter i plats.

Bör du spela så?


Nej. Vi konstaterade precis att ruter kungs placering avgör hur många trumfstick du kan förlora. Därför skall du börja med rutermasken, för att veta hur spadern skall behandlas.
  För att gå in till handen spelar du klöver knekt och sticker över med damen. På så sätt har du ytterligare två klöveringångar till handen. Om du i stället spelar klöver nio till esset, har du bara en. Det är inte säkert att det har någon betydelse, men man vet aldrig. Därför är det en god vana att se till att ha ingångar till båda händer, när det går.
  Efter det fortsätter med ruter till damen – som du får för.

Är det klart nu då?


Ja. Du kan ju säkerhetsbehandla trumfen så att du maximalt förlorar två spaderstick.

Hur går det till?


Fortsätt med spader fem från bordet. Om Väst kan vinna sticket och ge Öst en stöld har du förlorat tre stick, men då finns bara en trumf kvar i försvaret – och den kan du dra ut med esset.
  Och om Väst har alla de utestående trumfen kommer spader åtta att spela en viktig roll, som du snart får se. Öst sakar nämligen en hjärter!
  Du sätter i tian, och Väst vinner sticket med damen. När han vänder med klöver är frågan:

Hur fortsätter du?


Ta vändan på handen och spela trumf mot bordet. Då gör spader åtta att Väst bara kan få ett spaderstick till.
  När Väst sätter i nian sticker du med esset. Innan du fortsätter med spader åtta, för att driva ut kungen, passar du på att ta ut ruter ess, så att Väst med sin vända måste spela in dig på handen. 4 spader är hemma!
  Hela sitsen:
Sp E 8 5 3
Hj 7
Ru E D kn 4 3
Kl K kn 9
Sp K D 9 7 Bridgebord Sp
Hj 10 3 2 Hj E K D kn 9 5 4
Ru K 10 9 2 Ru 8 5
Kl 7 3 Kl 6 5 4 2
Sp kn 10 6 4 2
Hj 8 6
Ru 7 2
Kl E D 10 8

"Bra att du kom ihåg vad dubbelt betydde", säger Arvid. "Och fint spelat, för resten."
  Att du slog rutermasken först gav dig den information du behövde för att veta hur spadern skulle tacklas. Om masken brustit, hade du fått hoppas på normal trumfsits (2-2 eller honnör singel), men nu när den gick kunde du spela på säkerhet.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult