Fyra ess

Steg för steg, 3, 1997

Vissa dagar önskar man att man aldrig steg upp ur sängen. Just så känns det i dag. Det började med att bilen inte startade och att du fick ta taxi till jobbet, sedan glömde du ett viktigt möte, blev ovän med chefen, och nu i kväll nere på bridgeklubben går precis allting på tok. Motståndarnas dumheter ger dem toppar, och era chansningar skall vi bara inte tala om. Usch och usch och usch! Det enda positiva är att din partner Bengt är en så god människokännare. Han märkte direkt vad som stod på, och i ett tappert försök att få dig på bättre humör jublar han när ni får över medel på en bricka, eller när dina maskar går (för en och annan gör ju det trots allt – även en sådan här dag).
  Hans ansträngningar har uppenbarligen verkan, för när fyra brickor återstår händer några trevliga saker. Först hittar du det enda utspel som straffar en hårdbjuden slam (och när Bengt applåderar, känner du att det rycker litet i mungiporna), sedan är ni det enda paret i lokalen som hittar osättbara 4 hjärter på 4-3, och därefter väljer du (kors i taket) rätt spelplan i ett delkontrakt. Så i stället för en plats i träsket, har ni hivat upp er till nästan medel, när det är dags för kvällens sista giv. Ett bra resultat där, och ni kommer på den över halvan.
  Du sitter Syd och har dessa kort, i ozon mot zon:

    Sp 7 3
    Hj 8 7 5 3 2
    Ru E D 3
    Kl D kn 8

Bengt passar, och Öst öppnar med 1 ruter.

Vad bjuder du?


Pass. Tidigare i tävlingen hade du kunnat tänka dig kliva in, mest för att störa motståndarna, men de tre senaste brickorna har fått dig att inse att sund bridge ger fina resultat, och att kliva in på en dålig färg och med dålig styrka kan knappast anses sunt.
  Motståndarna hamnar strax därefter i 3 sang, och så skall du spela ut.
  Hela budgivningen:

Syd Väst Nord Öst
1 Ru
pass 2 Kl pass 2 Ru
pass 2 Sp pass 2 NT
pass 3 NT pass pass
pass

Vad väljer du?


Hjärter åtta. Hjärter är den objudna färgen, och dessutom har du fem sådana, så valet är ganska lätt. Vidare är det troligt att du är starkare än din partner. Om Öst-Väst har de 25-26 hp de vanligen förfogar över när de bjuder 3 sang har Bengt på sin höjd 5 hp. Att då attackera en av bordets färger, i hopp om att hitta Bengt med styrka och längd bakom är en alldeles för dålig chans.
  Annat vore det om du haft samma hand, men med tre hackor i ruter. Med bara 3 hp är det då otroligt att du kan godspela och komma åt din hjärter, så i det fallet hade du hellre valt att spela ut spader, den färg där du vet att partnern har minst fyra kort (och där Västs spaderstyrka kanske sitter på mellanhand).
  I och för sig är det inget större fel att spela ut hjärter tre, fjärde kortet från toppen, i stället för åttan, men eftersom du saknar honnör i färgen väljer du att spela högt. Det kanske blir lättare för partnern att spela rätt försvar om han på ett tidigt stadium vet att du inte har någon honnör i hjärter.
  När träkarlen läggs upp verkar det som om hjärter är rätt färg att starta med, dels för att spadern verkar svår att slå hål på, dels för att hjärtern är träkarlens kortaste färg.

Träkarlen (Väst)
Sp E 10 9 6 Bridgebord
Hj kn 5
Ru 10 9
Kl E K 10 5 2
Du (Syd)
Sp 7 3
Hj 8 7 6 3 2
Ru E D 3
Kl D kn 8

Spelföraren begär femman från bordet, och när Bengt tar för esset, kommer damen från Öst.

Hur tror du hjärtern sitter?


Du hoppas förstås att Öst har kung-dam punkt, men det troliga är att han avblockerat från kung-dam-hacka, eller kung-dam-tia-hacka. När Bengt returnernar hjärter nio och spelföraren lägger tian, vet du att det var mittenalternativet (kung-dam-hacka).

Har ni chans att straffa 3 sang?


Visst. Om spelföraren ger sig på rutern, kommer du in två gånger. Då kan du både godspela två hjärterstick och komma åt dem. Dina fyra stick tillsammans med hjärter ess innebär att 3 sang går bet. Framtidsperspektiven ser alltså ljusa ut, men det finns en hake.

Vilken?


Spelföraren kanske struntar i rutern och går på klövern i stället. Med dam-knekt-hacka framför bordets ess-kung-tia femte, ser du att det sitter oförskämt bra där för spelföraren. Om han har två hackor i klöver, kan han faktiskt ta fem stick i den färgen. Tillsammans med de två hjärtersticken och spader ess är han uppe i åtta stick, och om han har spader kung – vilket är troligt – är hemgången klar.
  Spelföraren vet dock inte att det sitter så bra i klöver, och om han kan förledas att gå på rutern har ni bet att ta.

Hur många ruter tror du för resten att han har?


Minst sex. När han bjöd om rutern på 2 klöver lovade han inte fler än fem, men eftersom han föredragit 2 sang med en minimal 5-3-3-2-hand, så har han antingen en fyrkorts högfärg vid sidan om, eller minst sex ruter. Fyra spader kan han inte ha, när han bjuder 2 sang på 2 spader, och om haft fyra hjärter med kung-dam-tia i topp hade han inte varit så slarvig med sina hjärterhackor. Av dessa skäl kan du vara säker på att Öst har minst sex ruter – och att han kommer att ge sig på rutern det första han gör.
  Det finns ytterligare ett skäl till det.

Vilket?


Öst avblockerande i hjärter. Det ser onekligen ut som om han vill komma in till bordet, och det vill man väl inte om man tänker spela klöver!
  Så efter hjärterutspelet till esset, då Öst lade kungen, och hjärter nio i vända till knekten (tian från Öst) fortsätter Öst med ruter tio. Partnern lägger fyran, spelföraren tvåan.

Vad gör du?


Det finns ingen anledning att låta bli att ta sticket, och faktum är att du här har ett gyllene tillfälle att få spelföraren att välja fel plan.

Ser du hur?


Visst. Du tar sticket med esset! Med damen i håll bakom spelföraren är det helt ofarligt, men det fina i kråksången är att spelföraren kan förledas tro att rutermasken går. Gör han det, kanske han "glömmer" att byta fot och spela klöver i stället. Du tar alltså för esset.

Vad fortsätter du med?


Hjärter, förstås, så att du har två stick att ta när (eller om) du kommer in på ruter dam.
  Din plan fungerar precis som du tänkt dig, för efter att ha tagit för hjärter kung går spelföraren in på bordet i spader och fortsätter med ruter nio, som han sticker över med knekten.
  När du tar för damen, rycker han till, och strax därefter kan alla vid bordet konstatera att 3 sang gått en bet.
  Hela given:

Sp D kn 8 4 2
Hj E 9 4
Ru 7 4
Kl 7 4 2
Sp E 10 9 6 Bridgebord Sp K 5
Hj kn 5 Hj K D 10
Ru 10 9 Ru K kn 8 6 5 2
Kl E K 10 5 2 Kl 7 6
Sp 7 3
Hj 8 7 6 3 2
Ru E D 3
Kl D kn 8

3 sang var en aning hårdbjudet, så Bengt hade litet mer än vad du räknade med, men hans spader var inte tillräckligt bra för att spader ut skulle vara effektivt.
  Spelföraren kunde också ha spelat hem 3 sang. I partävling vore det dock idiotiskt att spela klöver till tian efter hjärter kung. Sitter rutern 3-2 med damen rätt går det ju att ta resten av sticken, och att då förlora ett klöverstick helt i onödan kan bara leda till en botten.
  Hur det hade gått om du tagit för ruter dam i stället för esset är inte helt klart. Den bästa hemgångschansen är att först spela klöver till tian (då går man hem om Syd har dam-knekt-hacka i klöver, eller om Nord har ruter ess), men den bästa partävlingsplanen är att fortsätta med ruter. Om hjärtern sitter 4-4 är kontraktet hemma, och i annat fall får man hoppas att den som är kort i hjärter har ruter ess. Att i stället spela klöver innebär att man alldeles för ofta förlorar ett stick helt i onödan.
  Med viss besvikelse konstaterar ni att 3 sang med en bet var prick medel, och att ni inte riktigt lyckades komma på den övre halvan. Men vad gör det! För första gången på hela dagen kan du kosta på dig ett leende, och Bengt är närmast lyrisk när han berömmer ditt försvarsspel. Du vet att du gjorde något bra, och det är en känsla som kan uppväga vilket dåligt resultat som helst.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult