Fyra ess

Steg för steg, 4, 2018

Vad kul det är att bli ung på nytt! Det var vad som hände dig i somras, när du och Barbro tog en tur till Västkusten. När ni kom till Göteborg, kunde du inte låta bli att ta en sväng ut till Majorna, där du tillbringade flera sommarveckor i unga år hos din faster och dina kusiner. Och tänk att så mycket var sig likt!
   Efter en del promenerande var det dags för kaffe, så ni stannade vid första bästa kafé. Det var inte stort, men kaffet var gott. Efter ett tag upptäckte du att det var mer än ett kafé. Det var också en skivaffär, som sålde gamla vinylplattor. Och du kunde inte låta bli att gå och titta i skivbackarna en trappa ner. Det kändes ungefär som när du var ung student och efter kaffe och backgammon på Café Ariman i Lund strosade ner till Gleerups och letade bland LP-skivorna där. Vilken härlig känsla!
   Men i dag är det bridge, närmare bestämt sommarbridge på grannklubben. Bengt, som är en soldyrkare av stora mått, och därför har njutit mer av sommaren än vad du har gjort, skrattar gott när du i kaffepausen berättar om skivaffären i Göteborg. ”Det måste vara min affär”, säger han, och när du rynkar på ögonbrynen tillägger han ”Ja, Bengans, alltså. För det var väl där ni var?” Då faller polletten på plats. Bengt har samlat på LP-skivor i många år nu, så det är klart att han känner till Bengans Skivbutik.
   Så ropar tävlingsledaren att det är dags att återuppta spelet. Ni bär bort era kaffekoppar och flyttar till rätt bord, som Nord-Syd. Hittills har det gått både upp och ner. Skulle du gissa, har ni något över medel, men inte mer. Så skall det bli en framskjuten placering får ni lägga på ett kol.
   Det visar sig snart att ni skall möta två klubbkamrater, Jenny och Johan. De är ett par både vid bridgebordet och utanför, och verkar alltid ha roligt tillsammans. Så att de skrattar gott när de ser er, överraskar ingen. Dessutom spelar de utmärkt bridge, speciellt partävling, och kan tvåla till vem som helst.
   På rondens första bricka har du fått en jämn, trist hand. Och saken blir inte bättre när Jenny öppnar budgivningen med 1 sang. Det enda positiva är att er sida inte är i zonen.

   Sp kn 9 8 2
   Hj E kn 5 2
   Ru 9 2
   Kl 8 7 6

Vad bjuder du?


Pass.
   Efter en sangöppning använder ni inklivet 2 för att visa båda högfärgerna. Det har du, och zonerna är i er favör, och det är ofta effektivt att agera efter motståndarnas sangöppning – men att bjuda med den här handen är att vara hyperaktiv. Varken Bengt eller du spelar sådan bridge. Om Bengt har fyra spader och 10 hp, hur skall han fatta att ni efter ett högfärgsvisande bud från dig kanske kan spela hem 2, men inte mer?
   Om du suttit i fjärde hand, och sangöppningen följts av två pass, hade läget varit annorlunda. I så fall är det ett balanseringsläge, så om du bjuder 2 då vet Bengt att du framför allt vill få bort motståndarna från sangen. I så fall kommer han att hålla igen. Så efter 1 sang – pass – pass – ?, skulle du mycket väl kunna tänka dig bjuda 2, men inte nu.
   Johan funderar ett tag och bjuder sedan 3 sang, på vilket inte mer händer. Då är det du som skall spela ut.

Hur tänker du?


Johan, som höjde direkt till 3 sang, har troligen ingen fyrkorts eller längre högfärg. I så fall hade han antingen högfärgsfrågat eller inlett med ett överföringsbud. Hur det är med Jenny vet du inte: hon kan ha både fyra eller fem kort i såväl spader som hjärter.
   Men som David Bird och Taf Anthias visade i sin stora datorbaserade undersökning av utspel, har försvararna i genomsnitt något fler kort i högfärgerna än lågfärgerna, när svarshanden inte letar efter en högfärgsutgång. Så skall du gissa, bör du gissa på en högfärg hellre än en lågfärg.

Vilken blir det?


De flesta läroböcker rekommenderar att du drar för din starkaste färg i sang. Det är dock en sanning med modifikation. Som spelförare vet du att det ofta är en fördel med att spela från en svag hand upp mot en stark, och i försvarsspelet gäller det i precis lika hög grad. Så om du spelar ut hjärter, och partnern inte har någon hjälp där, kostar utspelet ofta stick.
   En annan sak är att hjärtern bara är på fyra kort. Om du haft fem hjärter, hade det funnits all anledning att dra i hjärter. Det kan då ibland räcka att partnern har HjK eller ett lågfärgsess för att utgången skall straffas. När du bara har fyra hjärter är risken för stor, och den potentiella vinsten för liten.
   Därför beslutar du dig för att spela ut spader, den svagare högfärgen.

Men spadern är ju inte längre, så varför den?


Om Bengt bara har hackor i spader, har motståndarna tre säkra stick med ess-kung-dam. I så fall är ditt utspel bara favör om Jenny har fyra spader inklusive tian. Och skulle Bengt ha hjälp i spader, ja då har du ju gjort det som brukar vara bra: spelat från svaghet mot styrka.

Vilken spader blir det?


Åttan.
   Ni spelar förvisso det fjärde kortet uppifrån i sang (11-regeln), men från mellansekvens väljer ni det tredje högsta kortet. Det kan tänkas kosta stick om Jenny har fyra spader, men det kan också behövas om träkarlen har K-10-x eller E-10-x och Bengt har damen tredje. Då maskar ditt utspel ut bordets tia.
   Du placerar därför 8 på bordet, och strax därefter har Johan lagt upp träkarlens kort. Detta är vad du kan se:

Träkarlen (Väst)
Sp D 7 5
Hj 10 4 3
Ru E D kn 10 3
Kl 10 3
Bridgebord
 
Du (Syd)
Sp kn 9 8 2
Hj E kn 5 2
Ru 9 2
Kl 8 7 6

Hade du bjudit som Johan?


Troligen.
   Förvisso har han bara 9 hp, vilket brukar vara lagom för en invit mittemot en 15-17-sang, men med en stark femkortsfärg har han rätt att värdera upp sina kort minst en poäng. Det enda tveksamma med hans hand är att SpD saknar mellankort. Om Hj10 eller Kl10 funnits i spader, och med det backat upp damen, hade 3 sang varit närmast självklart. Nu är det OK, men aningen tufft.

Ser utspelet bra ut?


Svårt att säga.
   Om Bengt har HjK, hade det gått bra att spela ut den färgen, men om han tre hackor, eller damen tredje eller fjärde, skall hjärtern spelas från hans håll, inte från ditt. ”Från svaghet mot styrka”, var det ju!
   Huruvida spader är rätt färg, vet du inte. Om Bengt har esset eller kungen tredje eller fjärde, kan han se till att spader dam inte tar stick. Då hänger det på vem som har tian. Du hoppas att det är Bengt, men även om Jenny har det viktiga mellankortet kanske ni får en bra bricka bara genom att inte spela hjärter ”från fel håll”.
   Jenny tittar på ert deklarationskort, funderar ett tag och begär sedan femman från bordet.
   Bengt i sin tur funderar en kort stund och lägger sedan trean. Du håller andan medan du väntar på Jennys kort. Det är... esset.

Vem har Sp10?


Bengt.
   Om han haft två eller tre hackor, hade han markerat negativt, så hans trea är en positiv markering.

Har Bengt SpK också?


Troligen.
   Helt säker kan du inte vara, för om Bengt bara har två spader, Sp10-3, kanske han lägger trean. Däremot gör han det inte från Sp10-4-3. Då går han i med tian för att visa att han inte gillar färgen.
   Det är dock troligare att han har tre eller fyra spader med kung-tia i topp och har markerat positivt på ditt utspel.

Varför spelar Bengt inte på tian då?


När du spelar ut åttan, vet Bengt att det antingen är ditt högsta kort i färgen, t.ex. från Sp8-7-2, eller att det är det tredje högsta från en mellansekvens, som här bara kan vara Spkn-9-8. I inget av fallen finns anledning att lägga i tian. En positiv markering räcker.
   I nästa stick kommer Ru6.

Vilken ruter lägger du?


Tvåan.
   Om Bengt har RuK kan det vara viktigt för honom att veta när han skall ta för den. Därför skall du markera din längd i ruter. Du har ett jämnt antal (två) och skall därför lägga dina ruter nerifrån. Du börjar alltså med tvåan. Om du haft en ruter till, t.ex. Ru9-6-3, hade du lagt nian första gången, för att då visa ett udda antal.
   En klok princip i försvarsspelet är att markera styrka när partnern spelar en färg, eller när du sakar; men längd när spelföraren spelar en färg.
   Bengt bekänner med Ru4, och i nästa stick kommer Kl3. Bengt lägger en ny fyra, Jenny damen och du åttan. Även här är det en färg, som spelföraren går på, och även här markerar du din längd: högt för udda antal.

Måste du längdmarkera?


Inte alls.
   Om spelföraren har en gissning i en färg, kan en ärlig längdmarkering hjälpa henne mer än den hjälper din partner. Så ibland är det bättre att ta ett kort på måfå än att slaviskt markera sina längder. Men ganska ofta underlättar du partnerns försvarsspel genom att längdmarkera korrekt.
   Efter KlD spelar Jenny Ru7 och begär knekten från bordet. Bengt lägger femman. Då vet du att Jenny har kungen. När hon därefter spelar Kl10, tar Bengt för esset, och Jenny lägger tvåan. Sedan kommer Hj6.
   Dessa kort återstår:

Hj 6
Träkarlen (Väst)
Sp D 7
Hj 10 4 3
Ru E 10 3
Kl
Bridgebord
 
Du (Syd)
Sp kn 9 2
Hj E kn 5 2
Ru
Kl 7

Så var det dags att spela hjärter, och oavsett hur färgen sitter kan du vara säker på att det sker från rätt håll.

Vad tror du Bengt har i hjärter?


Sexan är den lägsta hjärter som saknas, så du vet att Bengt har dragit i färgen. Det gör han bara om han har en honnör. Med tanke på Jennys sangöppning är det troligt att honnören är damen.
   Jenny tar sig en lång funderare, och bekänner till sist med sjuan. Det betyder att din knekt är stor nog att vinna sticket. Vad bra!

Vilken färg spelar du sedan?


Spader.
   Av vad som hänt hittills, kan du vara säker på att Bengt har SpK och Sp10 kvar, så att ni nu kan maska ut träkarlens dam.
   Vilken spader du skall spela har ingen som helst betydelse. Du väljer knekten, men det hade gått lika bra med nian eller tvåan.
   Jenny försöker med damen, men Bengt sticker med kungen. När han tar ut Sp10, sakar Jenny Ru8. Själv lägger du Sp9, så att Bengt vinner även nästa stick, med Sp4. På den kommer Kl9 från Jenny.
   Sedan spelar Bengt Hj9.

Hj 9
Träkarlen (Väst)
Sp
Hj 10 4
Ru E 10
Kl
Bridgebord
 
Du (Syd)
Sp
Hj E 5 2
Ru
Kl 7

På nytt har Jenny ett läge, men när hon efter moget övervägande räknar med att du har esset och lägger åttan från HjK-8, skall ni bara ha ett stick till. Kontraktet gick alltså två straff.
   Hela sitsen:

Sp K 10 4 3
Hj D 9 6
Ru 5 4
Kl E kn 5 4
Sp D 7 5 Bridgebord Sp E 6
Hj 10 4 3 Hj K 8 7
Ru E D kn 10 3 Ru K 8 7 6
Kl 10 3 Kl K D 9 2
Sp kn 9 8 2
Hj E kn 5 2
Ru 9 2
Kl 8 7 6

När ni tar upp protokollet, ser du att tre par fått vinna nio stick i sang. Det är vad som händer om Syd drar i hjärter. Öst får då för HjK, har sina två spaderhåll kvar, och kan godspela hemgången i klöver. Ditt spaderutspel var alltså två stick bättre.
   En del par spelade 3Ru med ett övertrick efter Kl8 i utspel till esset och mera klöver. Öst räknade med att Nord hade knekten, nöjde sig med nian, och kunde efter uttrumfning saka två hjärter på kung-dam i klöver.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult