Fyra ess

Steg för steg, 1, 2018

Traditioner kommer och går. I alla år har ni haft skinka och lutfisk till Jul, men i år blev det något annat. Alla dina barn var hemma och motade både dig och Barbro ut ur köket, med varlig hand. Sedan väntade ett Julbord fullt av nyttigheter, men det visste du, eftersom båda era döttrar är vegetarianer. För er skull, hade de också gjort några sillinläggningar med modern smak och snickrat till en klassisk sillsallad. Och Gud vad gott allt var! Nu börjar du så smått gå i vego-tankar du själv, om inte annat så för att komma ner i normal matchvikt igen. De fina byxor du fick i Julklapp måste också passa, och det är det nätt och jämnt att de gör det.
   Men en tradition består. Det är nyårsbridgen på klubben. Du och Bengt vill inte missa den för allt smör i Småland och kommer dit i vanlig ordning. Det blir glögg och pepparkakor, och många kramar och ryggdunkningar, innan spelet kan börja.
   Ni startar med en rivstart. Två toppar i den första ronden, och en till i den andra. Men sedan vill det sig inte, så halvvägs in i tävlingen ligger ni bara aningen över medel. Då väntar ett par som du känner igen, men inte vet namnen på. De hejar glatt och säger sedan ”Jag heter Christian och min partner är Bosse.” Så nu vet ni det.
   Ni skall vara Nord-Syd, och du sätter dig Syd, som du brukar. Även den traditionen består. Samma att ni använder omvända markeringar och spelar ut enligt 1-3-5-regeln. Att ni bjuder enligt Nordisk Standard är dock relativt nytt.
   På den första brickan i ronden är Öst giv. Bara er sida är i zonen, och du har fått aningen mer än din fjärdedel när Bosse börjar med att passa.

   Sp 7 4 3
   Hj E K 7
   Ru E 8 2
   Kl 9 8 3 2

Vad bjuder du?


Pass.
   Det är tillåtet att öppna budgivningen med 11 hp, men i Nordisk Standard skall du i så fall ha bättre fördelning. Dina honnörer är det i och för sig inget fel på, men mer än tre stick kan du inte räkna med att din hand är värd. För att ni skall göra utgång, behöver Bengt många stick – och har han det, kommer han att höra av sig, även om du passar.
   Så du lägger en grön passlapp på bordet, du med.
   Christian, som är Väst, öppnar med 1Hj, vilket verkar högt nog för Bengt. Även han passar. Bosse grubblar ett tag och höjer sedan till 2Hj. Du tar en snabb titt på deras deklarationskort och ser att de använder femkorts högfärgsöppningar. Det är vanligt i dag.

Du då?


Du fortsätter passa.
   Att komma med i budgivningen, efter att ha passat i förhand, är både tillåtet och rekommendabelt, men det viktiga då är att din fördelning passar för ett bud. Här har du förvisso maximal styrka för ditt pass, men 4-3-3-3-fördelning och det mesta av din styrka i motståndarnas färg betyder att din hand är minst lika bra i defensiven som i ett eget kontrakt. Då skall man inte anstränga sig för att kliva in.
   Också Christian passar på 2Hj, så om inte budgivningen skall vara över, måste Bengt blåsa liv i den.

Kan han det?


Visst.
   Eftersom motståndarna stannat på 2-läget, kan Bengt räkna ut att styrkan är ganska jämnt fördelad. Det sägs då råda jämvikt mellan sidorna, eller ”balance of strength”, som det engelska uttrycket lyder. Det är också därför ett bud av Bengt i det här läget kallas för ett balanseringsbud.

Behöver inte Bengt viss styrka för ett sådant bud?


Inte alls. Om det råder balans mellan sidorna, vilket man säger att det gör om ingen sida har mer än 23 honnörspoäng, spelar det ingen roll hur poängen fördelats mellan spelarna inom paret. Det viktiga är vad de har tillsammans.
   Men Bengt balanserar inte. Han passar.

Kan du dra några slutsatser om Bengts hand?


En del.
   Om Bengt haft fem spader, hade han säkert bjudit 2, så det har han knappast. Inte heller har han en hand som passat för att dubbla. Du har tre hjärter, och kan räkna med att Bengt har högst två hjärter, så det troliga är att han är svag. Ni är ju i riskzonen, så att kliva in och åka på -200 eller mer är alltid ett dåligt resultat.
   Utspelet kommer ganska snabbt. Det är Hj2.

utspel: Hj 2
Träkarlen (Öst)
Sp D kn 10 8 2
Hj 10 6 4
Ru K D
Kl 7 5 4
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 7 4 3
Hj E K 7
Ru E 8 2
Kl 9 8 3 2

Varför spelar Bengt ut trumf?


I trumfkontrakt kan spelföraren i grova drag lägga upp spelet på två olika sätt. Det ena är att snabbt trumfa ut och sedan vinna eller godspela stick i sidofärgerna. De trumf som finns kvar, används för att kontrollera spelet: stoppa motståndarna från att vinna stick i deras starka färger.
   Det andra sättet är att använda trumfen för att stjäla, ibland mycket, ibland bara en del. Det viktiga då är att trumfutdragningen får vänta.
   Om du vet eller misstänker hur spelföraren tänker lägga upp spelet, och som försvarsspelare gör det motsatta, d.v.s. spelar ut trumf om spelföraren tänker stjäla, men endast då, är chansen god att du gjort något bra.
   Ju starkare anfallssidan är, desto troligare att spelföraren kan kontrollera spelet, och att trumfutspel då är meningslöst eller slöseri med tid. Men när det råder styrkejämvikt, som här, är trumfutspel ofta bra. Ibland jättebra. Det är också det som ligger bakom rådet att spela ut trumf mot delkontrakt.

Hur många trumf har Bengt?


Troligen två.
   Om han haft en, hade han säkert balanserat mot 2Hj, och om han haft tre, hade Väst knappast öppnat med 1Hj på en fyrkortsfärg. Enligt deras system lovar det ju minst fem.

Varför spelar Bengt ut tvåan?


Om du spelar ut från en dubbelton i en färg som inte är trumf, väljer du det högsta kortet för att berätta för partnern att du spelar ut från en svag färg. När du spelar ut trumf, behövs inte den upplysningen. Så från både två och tre hackor, är det bra att spela ut ditt lägsta trumfkort. Genom att spara din högsta trumf kan du kanske stjäla över spelföraren senare. Det högsta kortet behöver inte offras direkt.

Vinner du utspelet?


Ja. Det finns ingen anledning att låta Väst få det första sticket.

Hur?


Med kungen.
   När du har flera likvärda kort, spelar du ut det högre av dem, men när du spelar på väljer du det lägre. Så om du spelat ut hjärter, hade du valt esset, men när du spelar på, blir det kungen. Eftersom du vinner sticket, kommer Bengt att räkna med att du också har esset – vilket ibland är bra för honom att veta.
   Christian bekänner med trean.

Fortsätter du med trumf?


Nej.
   Bordets spaderfärg ser oroande ut, och kung-dam i ruter betyder att bordet också har en ingång. Så om du trummar på med hjärter ess och en hjärter till, är risken stor att Christian får tillräckligt med stick i spader för att gå hem.
   Därför får trumfen vänta ett tag. I stället skall du skifta färg.

Till vilken då?


Klöver.
   Varken du eller träkarlen har någon klöverhonnör, så det Bengt har sitter rätt för er – men om han t.ex. har K-kn-6 kan han bara få två klöverstick om färgen spelas från ditt håll två gånger. Så klöver får det bli.

Vilken klöver spelar du?


Nian.
   För att Bengt skall veta ifall du vänder från styrka eller svaghet, vänder du med 9, som – precis när du spelar ut – är toppen-av-ingenting.
   Många elitspelare spelar andra eller fjärde kortet från toppen när de vänder genom spelföraren, men det är något som du och Bengt aldrig nappat på, eftersom en vända då blir svårare att tyda. I så fall är åttan rätt kort, men är det från 9-8-3-2, som här, eller från kn-8-3? Det kan vara viktigt att veta för Bengt om han har t.ex. E-10-6.
   Christian spelar på K, som Bengt sticker med E. Sedan händer inget på ett bra tag, och slutligen kommer 3. Det var överraskande.

Vad har Bengt i ruter?


Ni spelar 1-3-5-regeln också inne i spelet, så det troliga är att Bengt vänt från en femkortsfärg. Att Väst, som lovat minst fem hjärter, också skulle ha fem ruter, är mindre troligt.

Vem har kn?


Troligen Bengt.
   Om han haft fem hackor i ruter, hade han nog gjort precis som du och vänt med en hög ruter för att visa ointresse för den färgen. Så du räknar med att han har knekten när han vänder lågt.

Men varför spelar han ruter?


För att slå bort ingången till bordet innan spaderfärgen är godspelad. Från din horisont ser det ut som en bra idé.
   Christian begär omgående D från bordet. Då är det du.

Hj 3
Träkarlen (Öst)
Sp D kn 10 8 2
Hj 10 6
Ru K D
Kl 7 5
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 7 4 3
Hj E 7
Ru E 8 2
Kl 8 3 2

Vinner du sticket?


Nej.
   Efter Bengts rutervända, kan du räkna med att Christian har tre ruterhackor på handen. Men om du tar för esset, har du ett val mellan två trista alternativ: spelar du ess-hacka i trumf, blir det ingen ruterstöld på bordet, men då finns K kvar som ingång till spadern; och spelar du ruter för att slå bort kungen innan spadern är hög, kan spelföraren stjäla en ruter på bordet. Det är som ”krona, han vinner; klave, ni förlorar”.
   Men om du nöjer dig med att markera positivt i rutersticket, får spelföraren en ingång till bordet i ett läge där den inte gör någon nytta. Därför bekänner du med Ru2, lågt kort för att markera positivt i färgen enligt era omvända markeringar.
   Om Christian fortsätter med ruter, tänker du ta för E, ta ut RuE och spela din sista hjärter. Om Bengt har en ingång i spader, vilket du tror, har han förhoppningsvis ett ruterstick att ta.
   I stället begär spelföraren Ru2 från bordet:

Träkarlen (Öst)
Sp D kn 10 8 2
Hj 10 6
Ru K
Kl 7 5
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 7 4 3
Hj E 7
Ru E 8
Kl 8 3 2

Vilken spader lägger du?


Sjuan.
   När spelföraren går på en färg, visar era markeringar varken styrka eller svaghet utan längd. Så när du lägger Ru7, din högsta spader, visar du ett udda antal spader.
   Väst spelar på kungen, och nian kommer från Bengt. Sedan följer Ru5, som Bengt vinner med RuE.

Hur satt spadern?


Bengt hade antingen RuE-9 eller RuE-9-6. Du hoppas att det är det sistnämnda, för i så fall kan ni hålla spelföraren ute från bordet så att han inte blir av med sin andra ruterförlorare.

Men det krävs en sak till. Vilken?


Att Bengt vänder med trumf, och det gör han. Bra!
   Christian funderar ett tag och spelar sedan på Hj6 från träkarlen.

Hj 5
Träkarlen (Öst)
Sp D kn 10
Hj 10 6
Ru K
Kl 7 5
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 3
Hj E 7
Ru E 8
Kl 8 3 2

Vad gör du?


Du nöjer dig med att täcka kort och lägger Hj7. I och med det, kommer spelföraren aldrig in till bordet – vilket han gjort om du felaktigt tagit för esset, och gjort att Hj10 blivit en ingång.
   Christian vinner trumfsticket med Hj8 och spelar sedan Hj7 till ditt ess.

Nu då?


Äntligen är det dags att ta för trumfesset och göra bordet renons i hjärter. När du gör det, sakar Bengt Hj6 och bekräftar att Christian inte har fler spader kvar. Vad bra!

Vilken fördelning hade spelföraren?


Två spader vet du, fem hjärter och tre ruter likaså. Det betyder att han hade tre klöver från början.
   Du spelar Ru8 och ser Bengt sticka Ru10 med Rukn, men efter det gör Christian anspråk på resten. 2Hj gick alltså en straff.
   Hela sitsen:

Sp E 9 6
Hj 5 2
Ru kn 9 6 4 3
Kl E 10 6
Sp K 5 Bridgebord Sp D kn 10 8 2
Hj D kn 9 8 3 Hj 10 6 4
Ru 10 7 5 Ru K D
Kl K D kn Kl 7 5 4
Sp 7 4 3
Hj E K 7
Ru E 8 2
Kl 9 8 3 2

I slambudgivningar brukar trumfkungen räknas som ett ”femte ess”, och på den här given hade försvararna alla fem essen, som de skulle ha för, men för att få ett sjätte stick krävdes bra samarbete mellan Nord och Syd. Båda två skulle ta för sina ess vid rätt tidpunkt, och sedan gällde det att se till att trumftian inte blev en ingång.
   Att Bengt inte balanserade var förståeligt, när du passat i förhand, men det var faktiskt ni som gjorde det högsta kontraktet. Inte 3Ru, som också det hade gått en straff, men 2 sang. När rutern sitter så snällt, finns faktiskt åtta stick.
   Men 2 sang var det ingen som hade hittat. 2Hj var det vanliga kontraktet, som i regel gick hem precis, trots att bästa försvar leder till straff.
   Det svåraste i försvarsspelet var nog Bengts rutervända. Han visste hur klöver- och hjärterhonnörerna satt och räknade med att du antingen hade RuE eller SpK, när Christian inte inviterade till utgång efter 2Hj. Han hoppades att du hade RuE och att du skulle krypa på vändan.
   Du berömmer Bengt för hans fina försvarsspel, och han svarar på vänligheten med orden ”Bra att du vände med Kl9, så att jag visste hur honnörerna i den färgen satt.”

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult