Fyra ess

Steg för steg, 5, 2017

Bengt har det jobbigt just nu. Han har alltid varit familjens klippa, som ställt upp i vått och torrt, men nu tycker till och med han att det har gått för långt. Det är barn som skall hämtas, mat som skall köpas, hus som skall målas, barnbarn som skall passas, och alltid är det Bengt som skall göra det. Så han ser sliten ut när ni träffas nere på klubben. Men bridge brukar pigga upp, det vet du, och i kvällens partävling på klubben hoppas du kunna vara just en sådan partner som Bengt behöver och förtjänar.
   Spelet börjar sisådär. Ingen större dramatik, och inga dumheter, men Gud vilka tråkiga kort du har haft! Ett par damer och knektar, och hackor för övrigt, har varit din lott under de två första ronderna. Att det jämnar ut sig i längden, vet du, men det är mycket roligare när man har bra kort, och dessutom lättare att få poäng än när man bara sitter och tittar på och håller tummarna för att motståndarna gör bort sig.
   I den tredje ronden skall ni möta två medelålders herrar, som ni ofta lyckas dåligt mot. Det är inte så konstigt, för Johan och Lars har både stor rutin och stort kunnande. Trevliga är de också. Ni hälsar glatt, och så börjar spelet.
   På den första brickan i ronden är Bengt giv. Öst-Väst är i zonen, och du har fått en medelmåttig, jämn hand, som faktiskt är din klart starkaste i tävlingen hittills.

   Sp E D 3
   Hj 9 8 4
   Ru D 8 4
   Kl D 10 6 2

Bengt passar och Lars öppnar med 1 sang. När du tar en snabb titt på deras deklarationskort, ser du att de spelar Nordisk Standard, vilket bl.a. betyder att deras sangöppning visar 15-17 hp. Det är standard runt om i världen numera, inte bara på er klubb.

Vad bjuder du?


Förvisso har du passat hela kvällen hittills, men det betyder inte att du måste göra något bara för att du har fått din beskärda del av honnörspoängen. För att bjuda efter 1 sang krävs antingen extra styrka eller bra fördelning. Du har varken det ena eller andra. Pass, därför.
   Johan funderar en kort stund, men passar sedan, han också.

Betyder det att budgivningen är slut?


Inte nödvändigtvis. Att Bengt har högst 11 hp är ingen hemlighet, när han inte öppnade budgivningen, men om han har bra fördelning får han gärna vakna till liv och bjuda. På låg nivå skall man inte vara rädd för att strida om budet. Så med en vettig sexkortsfärg eller två bra färger bör han överväga ett bud. Ni använder inklivet 2 efter en sangöppning för att visa båda högfärgerna, med minst 5-4- eller 4-5-fördelning. Och bjuder han det, kan du spela bollen tillbaka med 2 för att be honom bjuda sin längsta högfärg. På så sätt hamnar ni i rätt trumf oavsett vilken hans längsta högfärg är.
   Men Bengt passar snabbt. Av det kan du sluta dig till att han har för dålig fördelning för att bjuda. Så det blev försvarsspel igen.

Hur många poäng har Bengt?


Du har 10 hp, och om Öst-Väst haft 26 hp eller mer hade de inte stannat så lågt. Öst har som mest 17 hp, och om Väst har balanserad fördelning har han högst 8 hp. Bengts minimum är alltså 5 hp, och efter förhandspasset är hans maximum 11 hp. Hans snitt ligger därför runt 8 hp.
   Efter denna korta budgivning har du fått rätten att spela det första kortet.

Vad spelar du ut?


Hjärter nio.
   Mot låga sangkontrakt är det ofta klokt att spela ut försiktigt, t.ex. från tre eller fyra hackor. Om inte heller partnern har något i utspelsfärgen, har du förverkat rätten att spela ut, men du har inte skänkt bort något stick. Ni lär komma in flera gånger senare, och då har ni ofta möjlighet att skifta till en bättre färg.
   Men om du väljer ett riskabelt utspel, t.ex. drar för en ihålig fyrkortsfärg, och partnern inte har något att hjälpa till med där, är risken stor att skadan inte kan repareras – eftersom ni då både förlorat ett stick och tempot.
   Du väljer nian, en hög hacka, för att berätta för partnern att du spelar ut från en svag färg. Det är ju det man brukar kalla toppen-av-ingenting.
   När träkarlen läggs upp, ser du varför passet tog litet tid. Träkarlen har så mycket som 8 hp.

Träkarlen (Väst)
Sp kn 10 4 2
Hj K D kn
Ru kn 7 3
Kl 8 5 4
Bridgebord
 
Du (Syd)
Sp E D 3
Hj 9 8 4
Ru D 8 4
Kl D 10 6 2

Var det rätt av Johan att passa på 1 sang?


Visst. Johan vet att hans sida har högst 25 hp. Då är det klokt att inte sikta mot skyarna, när fördelningen är dålig och en av honnörerna är ogarderad. Om Lars har minimum, eller om korten passar dåligt samman, kan redan 2 sang vara för högt.
   Spelföraren tackar för korten och begär knekten. På det lägger Bengt hjärter två.

Vad menar han med det?


Ni använder ju omvända markeringar, så Bengts lilla hjärter är en positiv markering, som säger ”Jag gillar hjärter.”

Vem har hjärter ess?


Med tanke på den positiva markeringen, är det troligen Bengt. Men det kan också tänkas att han har många hjärter, fyra eller fem hackor, och inte någon annan färg som verkar bättre. Om ni då tjatar hjärter var gång ni är inne, kan Bengt få en eller två hjärterhackor godspelade.
   Att markera positivt utan honnör är dock inte så troligt, så om du måste gissa vem som har hjärter ess, skulle du välja Bengt.
   I andra stick begär Lars spader två från bordet. Bengt lägger spader åtta, och Lars täcker med nian.

Vinner du sticket?


Ja. Om Bengt har spader kung, finns ingen anledning att låta spelföraren få vinna ett spaderstick i det här läget. Därför tar du för damen.

Vad spelar du sedan?


Hjärter åtta.
   Du har inte glömt Bengts positiva markering i första stick, så du fortsätter med hjärter. När du gör det, skall du samtidigt visa din ursprungliga längd i färgen. Du hade ett udda antal hjärter från början och spelar därför den högsta hjärter du har kvar. Om du i stället haft 9-8-4-2 hade du spelat tvåan andra gången (som då hade visat ett jämnt antal från början). Även era längdmarkeringar är omvända, så högt-lågt visar ett udda antal.
   Lars spelar på damen från bordet, och sexan kommer från Bengt.

Hade han inte esset?


Jo, troligen.
   Om Bengt hade ess fjärde i hjärter från början, är det fiffigt att krypa igen. När hjärter spelas för tredje gången tar han för esset och har tillika en godspelad hjärterhacka att ta för. Det är ju smartare än att ta för esset nu och spela en hjärter till. Saknar Bengt en säker ingång i de andra färgerna, kanske han aldrig kommer åt den där trettonkvistaren annars.

Träkarlen (Väst)
Sp kn 10 4
Hj K
Ru kn 7 3
Kl 8 5 4
Bridgebord
 
Du (Syd)
Sp E 3
Hj 4
Ru D 8 4
Kl D 10 6 2

Du har envisats med hjärter, och spelföraren är lika envis med den andra högfärgen, för i nästa stick spelas spader fyra från bordet. Bengt lägger femman och Lars spelar på kungen.

Vinner du sticket?


Nej. I det första spadersticket lade Bengt åttan, och nu kom femman. Han har alltså lagt sina spader uppifrån. Eftersom det är i en färg, som spelföraren går på, markerar han inte styrka eller svaghet. Det visar i stället Bengts längd i färgen.
   Högt-lågt när man längdmarkerar innebär udda antal, så du vet att Bengt hade tre spader från början, precis som Lars. Då väntar du med spaderess, så att spelföraren bara får ett stick i spader (kungen), i stället för två (knekten och tian).
   Lars suckar och spelar slutligen spader sex. När du tar för esset, bekänner Bengt med sjuan, precis som du visste att han skulle.

Vad spelar du nu?


Hjärter fyra. Det finns ingen anledning att inte fortsätta på den inslagna linjen.
   Precis som du misstänkt, tar Bengt för hjärter ess, då spelföraren bekänner med sexan. Sedan kommer hjärter tio.
   Lars sakar klöver tre efter en kortare fundering.

Hj 10
Träkarlen (Väst)
Sp kn
Hj
Ru kn 7 3
Kl 8 5 4 Kl 3
Bridgebord
 
Du (Syd)
Sp
Hj
Ru D 8 4
Kl D 10 6 2

Vad sakar du?


Det tål att fundera på.
   Spelföraren hade tre kort i båda högfärgerna, och eftersom han inte gick på en av lågfärgerna efter spader kung misstänker du att han har 4-3-3-3-fördelning, men vilken hans fyrkortsfärg är vet du inte.
   Men så slår dig en sak. Bengt kan faktiskt ha försökt hjälpa dig med en sak till. När han markerade för udda antal spader hade han möjlighet att lägga antingen sjuan eller femman andra gången. Både 8-7-5 och 8-5-7 visar ju ett udda antal. Så när han valde den lägre spadern andra gången, tror du att han försöker säga att han föredrar den lägre färgen, klöver, framför den högre färgen, ruter. Om det stämmer, har spelföraren ess-kung i ruter, så den färgen skall du inte saka. I stället blir det klöver två.
   Nu är det Bengts tur att fundera. Efter moget övervägande kommer ruter tio.

Vad tycker du om det?


Perfekt! Ni använder samma utspelsmetoder inne i spelet, så nu vet du att spelföraren har ess-kung i ruter. Då måste rutern spelas från Bengts håll: från svaghet mot styrka.
   Öst tittar länge på rutern, men tar till slut för esset. Sedan spelar han klöver sju från handen.

Träkarlen (Väst)
Sp kn
Hj
Ru kn 7
Kl 8 5 Kl 7
Bridgebord
 
Du (Syd)
Sp
Hj
Ru D 8
Kl D 10 6

Vad gör du?


Eftersom du vill att Bengt kommer in och spelar ruter igen, frestas du inte gå i med tian. I stället lägger du sexan och ser Bengt sticka bordets åtta med nian. När Bengt fortsätter med ruter fyra, kan spelföraren bara få ett stick till. Under över alla under: 1 sang straffades, trots att Öst-Väst hade så mycket som 23 honnörspoäng.
   Men för att det skulle gå så bra för er, krävdes ett bra utspel, några bra markeringar och rätt lågfärg i vända. Så både du och Bengt har skött er exemplariskt.
   Hela sitsen:

Sp 8 7 5
Hj E 10 5 3
Ru 10 9 6 4
Kl K 9
Sp kn 10 4 2 Bridgebord Sp K 9 6
Hj K D kn Hj 7 6 2
Ru kn 7 3 Ru E K 5
Kl 8 5 4 Kl E kn 7 3
Sp E D 3
Hj 9 8 4
Ru D 8 4
Kl D 10 6 2

”Fint utspel!” säger Bengt och skiner som en sol, och du skickar tillbaka komplimangen genom att säga ”Fint markerat och fint vänt!”
   När ni ser vad som hänt på brickan hittills, konstaterar ni att Öst-Väst båda gångerna fått in 120 poäng. Det är det troliga resultatet om Syd drar i klöver.
   Öst sticker då kungen med esset. Om han sedan går på spadern från handen, får han två stick i vardera högfärgen. Det betyder sju lätta stick, och om Nord fortsätter med klöver nio efter hjärter ess, täcker Öst med knekten och kan sedan få ett åttonde stick på klöver sju.
   Att spela ut från hackor brukar kallas ”passivt”, men här var ditt hjärterutspel allt annat än passivt. Det godspelade ett hjärterstick till Nord och stal ett stick från spelföraren, eftersom det samtidigt tog bort ingången till den fjärde spadern.

Att tänka på