Fyra ess

Steg för steg, 4, 2017

Det märks att det är semestertider. Det är nästan folktomt när du kommer fram till torget, där det i vanliga fall är liv och rörelse. Och det är tyst, nästan kusligt tyst. Du hoppar till när mobilen plötsligt ringer, så att du är på vippen att cykla omkull. Men du återfår balansen, bromsar cykeln, fiskar upp mobilen ur fickan och svarar. Det är Bengt, som undrar om du kommer ihåg herrbridgen hemma hos honom i kväll. Det försäkrar du att du gör. Det är ju därför du cyklat in till centrum: för att köpa en flaska vin, som du skall överraska värden med.
   När du ringer på hemma hos Bengt kvart i fem ser du att du är först, för en gångs skull, men det dröjer inte länge förrän också Jörgen och Stefan ringer på. De är två goda vänner, som efter några års frånvaro från bridgeborden tagit upp sin gamla hobby. Nu när de blivit pensionärer och har tid över för annat än jobb och familj har de tänkt börja spela regelbundet på klubben igen.
   Bengt bjuder på stekt sill med potatismos och lingon, som sköljs ner med dansk öl och hemmagjord snaps. Måltiden avrundas med jordgubbar och vaniljglass. Det smakar ljuvligt. När Stefan säger att ”Det här var det godaste jag ätit på flera år”, kan du bara hålla med.
   Mätta och belåtna flyttar ni in i salongen, där bridgebordet står och väntar. Ni skall spela det som ni i er ungdom kallade rundsits: gammal hederlig sällskapsbridge då man spelar en robber med var och en av de andra.
   Ni har kommit överens om att spela Nordisk Standard med diverse enkla knep. I försvarsspelet gäller 1-3-5-regeln och omvända markeringar. Bengt har skrivit ut en kortfattad systemdeklaration, som den som är osäker på partnerns bud kan konsultera. Så får man ju inte göra i vanliga fall, men det är ju inte tävling i kväll.
   Du lottas tillsammans med Stefan i den första robbern. Han ser förtjust ut. ”Jag har sett hur duktiga du och Bengt blivit”, säger han och hoppas att han inte skall göra bort sig. Du skrattar och säger att just det oroar du dig inte för.
   Det märks snabbt att både Stefan och Jörgen varit med förr, för på de två första brickorna hittar Jörgen först ett utmärkt utspel mot din tresangare, och sedan värderar Stefan korten bra, så att ni får en delmarkering på er ledd i stället för att han gått straff i en chanslös utgång.
   På den tredje brickan är du giv och har fått bra kort igen:

   Sp E D kn 9 2
   Hj 7 6
   Ru E kn 7
   Kl K 9 3

Vad bjuder du?


1.
   Fördelningen 5-3-3-2 är balanserad, och med 16 hp är du stark nog för att öppna med 1 sang. Att du ändå inte gör det, beror på att du har två hackor i hjärter.

Varför är det dumt?


Det finns två skäl.
   Det första är att om sang skall spelas, finns risk att ni fått spelföringen på fel hand. Så om du öppnar med 1 sang och Stefan passar eller höjer till 3 sang, kan hjärterutspel genom bordets eventuella styrka vara förödande. Och är Stefan lika svag och kort i hjärter som du, är ett trumfkontrakt garanterat bättre än sang.
   Det andra skälet, som är lika viktigt, är att din femkortsfärg är en stark högfärg, som du gärna vill föreslå som trumf. Om 2 funnits i ruter eller klöver hade du fortfarande haft en olämplig hjärterfärg för sang, men då hade du saknat bra alternativ till 1 sang.

Finns det någon nackdel att öppna med 1?


Ja, tyvärr.
   Om du öppnar med 1 och Stefan svarar 1 sang, vet du inte om du skall passa eller bjuda vidare. Pass är nog OK om Stefan har högst 9 hp, men har han 10 eller 11 hp, kan 3 sang vara spelbart. Därför har du tänkt bjuda igen om du får svaret 1 sang på ditt öppningsbud.

Vilket bud blir det då?


2.
   Att bjuda om spadern skall du inte, för 2 lovar en sexkortsfärg. Dessutom är du med 15 hp i starkaste laget för det.
   Trots att du har en jämn hand, skall du inte heller bjuda 2 sang, för då tror Stefan att du har en hand som är för stark för att öppnas med 1 sang, d.v.s. 18-19 hp. Så mycket har du ju inte.
   Det bud du har planerat, 2, är en nödlögn eftersom du bara har tre klöver, men budet håller liv i budgivningen – och det är det viktiga. Skulle Stefan ha en svag hand kan han passa med klöverlängd, preferera till 2 med två eller tre spader, eller bjuda en egen långfärg på 2-läget. Då stannar ni där. Men har han maximum och höjer klövern, hoppstödjer spadern till 3-läget eller bjuder 2 sang, ser du till att ni hamnar i utgång.
   Men all denna planering har varit förgäves, för när Jörgen passar svarar Stefan 2 sang, krav till utgång med minst fyrkortsstöd i spader. Bengt passar, och så är det du igen.
   Du ser på systemdeklarationen att ni har obligatorisk singelvisning efter Stenbergs 2 sang, men eftersom din kortaste färg är på två kort, får du hitta på något annat än att bjuda en ny färg.

Vad bjuder du då?


3.
   När du saknar kortfärg skall du antingen bjuda 3 sang eller bjuda om högfärgen på 3- eller 4-läget.
   Det svagaste budet är då 4, som visar en jämn minimihand, och det starkaste är 3 sang, som visar balanserad fördelning och 18-19 hp. Eftersom dina 15 hp är för mycket för 4 och för litet för 3 sang, får det bli 3, ett bud som alltså visar tillägg i poäng men ingen kort färg.
   Stefan har dock inga planer på att gå mot slam, så han bjuder 4, som ingen vill bjuda vidare på.
   Budgivningen gick alltså så här:

Syd Väst Nord Öst
      pass
1 pass 2NT pass
3 pass 4 pass
pass pass

Jörgen tittar på sina kort ett tag och spelar sedan ut Klkn. Sedan lägger Stefan upp en jämn, minimal svarshand.

Nord (Bengt)
Sp K 10 6 5
Hj D kn 4
Ru K 10 3
Kl E 8 2
utspel: Kl kn Bridgebord
 
 
 
Syd (Du)
Sp E D kn 9 2
Hj 7 6
Ru E kn 7
Kl K 9 3

Har ni kommit rätt?


Kanske.
   Om du följt systemet och öppnat med 1 sang hade Stefan med 4-3-3-3-fördelning och 13 hp inte haft anledning att fråga efter högfärg. Går han direkt till 3 sang finns nio bombsäkra stick. Var det månne dumt att titta snett på de två hjärterackorna?
   I 4Sp behöver ni vinna ett stick mer än i 3 sang. Chansen till det är god, förstås, men inte lika god som chansen att 3 sang hade gått hem.

Hur sitter klövern?


Jörgen hade spelat ut KlD om han haft dam-knekt, så du kan placera damen hos Bengt. Men Jörgen skall ha tian, såvida inte utspelet är en singelton.

Var vinner du utspelet?


På handen.
   Förmodligen spelar det inte roll om du tar för esset eller kungen, men om utspelet är från en sexkortsfärg, så att Bengt har KlD singel, tjänar du ett stick på att lägga lågt i andra hand. Då kan du senare maska ut Jörgens tia.
   Men så sitter det inte. Bengt bekänner med femman, och du kommer in på kungen.

Skall du trumfa ut snabbt?


Ja visst.
   Du behöver inte stjäla något, så det första du gör är plockar bort motståndarnas fyra trumfhackor. Alla bekänner på SpE, liksom på SpD, vilket betyder att det är uttrumfat.

Skall du maska i ruter?


Nej.
   Ruter är en färg i vilken du kan maska åt båda hållen. Då är det en fördel att vänta med den så länge som möjligt. Ju mer du vet om sitsen, desto troligare att du gissar rätt då. Det kan också tänkas att motståndarna är så snälla att de spelar ruter, så att du slipper gissa.
   Dessutom kan du hoppas på extrastick i en annan färg också.

Vilken?


Hjärter.
   Bordet har dam-knekt, och om du spelar upp mot bordets styrka två gånger, är chansen god att du får ett stick i den färgen. I så fall slipper du gissa rutern.

Hur ofta får du ett hjärterstick?


Om du spelar hjärtern på rätt sätt, lyckas du om Väst har minst en av honnörerna. Du misslyckas bara om Öst har båda. Det låter som om chansen är 75%, eftersom du lyckas i tre fall av fyra.

Stämmer det?


Troligen inte.
   Ett av de gynnsamma fallen är att Jörgen har både ess och kung i hjärter, men om han haft det hade han säkert föredragit att spela ut HjE. Därför tror du att det bara finns tre fall: att Jörgen har HjE, HjK eller ingen honnör alls. Du lyckas i två av dem, så chansen till ett hjärterstick är snarare 67% än 75%.
   Det får vara hur det vill med det, för i fjärde stick spelar du Hj6. Jörgen bekänner med Hj2, bordet lägger Hjkn, och Bengt sticker med HjK. Han funderar ett tag och spelar sedan Kl D, som du sticker med esset.

Fortsätter du med hjärtern?


Nej.
   Du är ju inne på fel hand. För att spela hjärtern mot bordets styrka en gång till måste du tillbaka till din egen hand. Därför spelar du Sp10 till Spkn. I det sticket sakar Bengt Kl6 medan Jörgen lägger Hj5.
   Sedan följer Hj7, som täcks av åttan. Det är illavarslande, men du kan inte göra annat än pröva damen. Tyvärr har Bengt esset, så Stefans hjärterhonnörer var inget värda. Det var inte bra.
   Bengt spelar Kl7 till Jörgens tia. Han försöker ta också för Hj10, men den stjäl du. Och då sitter du med det problem du helst hade velat slippa. Hittar du HjD går du hem; om inte, blir det bet…

Vet du något om sitsen?


En hel del.
   Trumfen satt 2-2, och av Öst-Västs sju klöver hade Bengt fyra (han sakade ju en i det tredje trumfsticket). I hjärter hade Jörgen fyra eller fem kort, Bengt tre eller fyra.

Vem har den sista hjärtern?


Troligen Bengt.
   Den hjärter som saknas är nian, och om Jörgen haft Hj10-9-8-5-2, hade han nog spelat ut den färgen hellre än klöver från Klkn-10-4. Om det stämmer, har Jörgen fyra ruter, Bengt tre.

Hur behandlar du rutern?


Eftersom du tror att Jörgen har en ruter mer än Bengt, tänker du maska över Jörgen. Det är ju något troligare att en saknad honnör finns på den hand som har fyra kort i färgen än hos den som har tre. Därför tar du för RuE och spelar ruter till tian.
   Men när Bengt också har RuD får du nöja dig med dina nio stick. En straff och 50 förargliga poäng till Jörgen och Bengt.
   Hela sitsen:

Sp K 10 6 5
Hj D kn 4
Ru K 10 4
Kl E 8 2
Sp 4 3 Bridgebord Sp 8 7
Hj 10 8 5 2 Hj E K 9 3
Ru 9 8 4 2 Ru D 6 5
Kl kn 10 4 Kl D 7 6 5
Sp E D kn 9 2
Hj 7 6
Ru E kn 7
Kl K 9 3

”Här hade du otur”, säger Stefan, och tillägger ”men jag tror att du kunde ha gått hem ändå.” Och då ser du hur du hur dum du varit.
   Efter uttrumfningen skulle du ha struntat i hjärtern och i stället tagit för KlE och spelat en klöver till. Då tvingas ju försvararna hjälpa till. De kort som återstår är:

Sp K 10
Hj D kn 4
Ru K 10 4
Kl
Sp Bridgebord Sp
Hj 10 8 5 2 Hj E K 9 3
Ru 9 8 4 2 Ru D 6 5
Kl Kl D
Sp kn 9 2
Hj 7 6
Ru E kn 7
Kl

Det är bäst för försvararna om Jörgen är inne och spelar hjärter genom bordet, men när du då spelar på knekten, som sticks av kungen, har Bengt ingen ofarlig vända. Spelar han hjärter, blir hjärter dam godspelad; spelar han ruter får du ditt extrastick i den färgen; och spelar han klöver mot dubbelrenons har du till och med chans till ett övertrick om du sakar hjärter från handen och stjäl på bordet.
   En vanlig, hederlig inpetning – men du såg den inte.

Varför gjorde du inte det?


Därför att den plan du valde hade så goda chanser att lyckas. Då är det lätt att sluta tänka. Om Jörgen haft HjE, HjK eller RuD hade du gått hem i utgången, så din plan hade 87,5% att lyckas. Det är inte illa… men 100% är ju ännu bättre.
   Därför är det inte så dumt att komma ihåg schackvärldsmästaren Emanuel Laskers kända maxim ”Om du sett ett bra drag, försök hitta ett ännu bättre.” Om du gjort det, hade du sett hur man förbättrar 87,5% till 100%.
   En som hittade ett bra drag i försvarsspelet var Bengt. När han kom in i hjärter första gången, var läget nämligen detta:

Sp K 10
Hj D 4
Ru K 10 4
Kl E 8
Sp Bridgebord Sp
Hj 10 8 5 Hj E 9 3
Ru 9 8 4 2 Ru D 6 5
Kl 10 4 Kl D 7 6
Sp kn 9 2
Hj 7
Ru E kn 7
Kl 9 3

För att ge dig problem, måste Bengt spela klöver, men om han valt en låg klöver, till tia och ess, hade du kunnat utföra samma inpetning som ovan genom att direkt spela bordets sista klöver. Men när Bengt vände med damen, satt Jörgen kvar med försvarets högsta klöver. Om du då spelat klöver då, hade Jörgen kommit in och spelat Hj10. Även då tvingas du gissa vem som har RuD.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult