Fyra ess

Steg för steg, 3, 2016

I dag är det en viktig dag, för ni skall spela er tredje match i Svenska Cupen. Hittills har allt gått bra, så ni har två segrar i bagaget, men det har motståndarna också – och de är inga duvungar, det vet du av egen erfarenhet. Skall ni ha chans att vinna, måste ni spela bra. Det har ni gjort i de två första matcherna, så du hoppas ni skall göra det även i dag. Visserligen heter det att man ”aldrig spelar bättre än motståndet tillåter”, och dagens motståndare är det klart starkaste laget ni mött hittills, men förhoppningsvis gäller också talesättet för dem. Spelar ni så bra ni kan, och har den tur som behövs, skall ni kunna vinna i dag också, även om det säkert blir en tuff match.
   Liksom i de två första matcherna spelar du med Bengt, men på det andra bordet är det en ny uppställning. Ella kan inte spela efter en höftoperation, så Åke skall i dag spela med sin gamle partner Jörgen. Han är pensionär sedan en del år tillbaka och har därför ”mycket att göra”, om man får tro honom själv. Men att ställa upp och hjälpa sina vänner har förstås högsta prioritet, så han tackade ja till att spela. Det är ni alla glada för, speciellt som Jörgen är både trevlig och skicklig.
   Ni är bortalag och du och Bengt börjar med att sitta Nord-Syd i det slutna rummet. Ni bjuder enligt Nordisk Standard och använder omvända markeringar samt 1-3-5-utspel i försvarsspelet.
   De tre första givarna är snabbt avklarade. Inget sensationellt har hänt ännu, men om något lag vunnit poäng på brickorna är det ni. På den första given spelade ni 1 sang med ett övertrick. Att bjuda 3 sang hade varit tufft, men inte orimligt, men med den aktuella sitsen var det kontraktet chanslöst. Så även om det troliga är att matchen är jämn, blir du inte förvånad om det visar sig att ni leder med 5 IMP.
   På den fjärde given har du fått en trist, balanserad hand, som inte blir bättre av att din högra motståndare, Öst, öppnar med 1Sp. Ingen är i zonen och du har fått dessa kort, som Syd:

   Sp 10 6
   Hj 8 4 3
   Ru E 10 8 4
   Kl D 9 7 5

Du passar, Väst svarar 2Ru, Bengt passar, och Öst återbjuder 2Hj. Så långt verkar allting naturligt, men när du passar och Väst bjuder 2 sang, plockar Öst upp en alerteringslapp ur budlådan. Bengt frågar och får reda på att budet är naturligt, men rondkrav.
   I Modern Standard hade det inte varit så, men många tycker inte det är mödan värt att kunna stanna på en femöring, så att bjuda 2 sang som krav har många fördelar. En visar sig på den här given, för Öst återbjuder 3Hj, som Väst höjer till 4Hj. Alla passar på det, så budgivningen är slut.
   Den gick så här:

Syd Väst Nord Öst
      1Sp
pass 2Ru pass 2Hj
pass 2NT pass 3Hj
pass 4Hj pass pass
pass

När du frågar Väst om budgivningen, får du reda på att Öst visat minst 5-5-fördelning och normal öppningsstyrka. Ingen överraskning där heller. Nu gäller det för dig att hitta ett bra utspel.

Hur tänker du?


När tre färger är bjudna, är den objudna färgen alltid ett lockande alternativ, och eftersom ni spelar med 1-3-5-regeln mot trumfkontrakt, är klöver sju förstås närliggande.

Finns fler alternativ?


Du har alltid gillat att spela ut från en dubbelton, men aldrig i en färg som bjudits till höger om dig. Så spader är knappast att tänka på. Då är risken stor att du hjälper spelföraren godspela sin sidofärg.
   Bordets färg, ruter, är också ett oaptitligt alternativ. Risken att du hjälper spelföraren då är alldeles för stor. Men det finns en färg till, trumfen, och ju mer du funderar på det, desto bättre blir det.
   När Väst bjöd 2 sang visade han klöverhåll och kravstyrka, men förnekade både fyrkorts hjärter och trekorts spader eftersom han inte stödde partnern direkt. Därför är det så gott som säkert att träkarlen har tre hjärter och högst två spader – och att spelföraren kommer att försöka stjäla spader på bordet.
   Därför lägger du hjärter tre på bordet, och när träkarlens kort kommit upp, börjar du så misstänka att du gjort ett bra val. Väst har nämligen singel spader.

Träkarlen (Väst)
Sp 4 Bridgebord
Hj E 7 2
Ru K D 7 5 3
Kl E 10 4 2
Du (Syd)
Sp 10 6
Hj 8 4 3
Ru E 10 8 4
Kl D 9 7 5

Hur ser det ut?


Ingen aning.
   Att spela ut trumf när träkarlen har en singelton är förvisso ett gott tecken, men om det spelar någon roll vet du inte ännu.
   Öst tackar för korten, funderar ett tag och begär sedan tvåan från bordet. Bengt vinner sticket med kungen och fortsätter med hjärter fem, till spelförarens nia, din fyra och bordets sjua. Det ser ut som en bra start för er, men det finns en fara.

Vilken då?


Bordets ruterfärg. Du sitter med esset framför, så risk finns att spelföraren som kompensation för de uteblivna spaderstölderna får många ruterstick.
   I nästa stick kommer det du befarade skulle hända. Öst spelar ruter nio.

Tar du för esset?


Nej.
   Om du tar för ruter ess, kan du fortsätta på den inslagna vägen och spela en trumf till. Då kommer träkarlen in på esset, så att spelföraren kan ta hem kung-dam i ruter. När han sedan stjäl en ruter på handen, blir bordets sista ruterhacka hög – och klöver ess finns kvar som ingång. Det betyder att om du tar för ruter ess, får Öst tre ruterstick på bordet. Då är utgången hemma så fort han får ett stick i spader, vilket är så gott som säkert.
   Visst kan det tänkas att Öst har singel ruter, och att du därför aldrig får för ditt ruteress, och inte heller kan spela en tredje trumfrond, men vad gör det? Genom att lägga ”lågt i andra hand”, som du fick lära dig på nybörjarkursen, ser du till att spelföraren bara får ett ruterstick. Även om han då också kan få en spaderstöld, som han inte annars fått, är en spaderstöld och ett ruterstick faktiskt ett stick mindre än tre ruterstick. Matematikens lagar gäller också i bridge, så att 1+1 är mindre än 3.
   Spelföraren begär kungen och Bengt bekänner med sexan.

Vet du hur rutern sitter?


Nej.
   Det finns en högre och en lägre ruter på de dolda händerna, så sexan är antingen från kn-6 eller kn-6-2. I det första fallet har Bengt markerat lågt för att visa ett jämnt antal ruter, i det andra fallet har han markerat högt för att visa ett udda antal.

Vilket tror du att det är?


Tre. Eller snarare: du hoppas att det är tre, så att rutern inte längre är ett hot. Har Öst en ruter till kan han spela spader till handen och den sista rutern mot bordet. Då kommer utgången garanterat att gå hem.
   I nästa stick begär spelföraren spader fyra från bordet. Bengt bekänner med femman, och Öst spelar på kungen. I nästa stick spelar Öst spader tre, som han stjäl på bordet, då Bengt bekänner med tvåan.

Hur satt spadern?


Bengt har markerat högt-lågt i spader, vilket visar ett udda antal. Därmed vet du att Bengt och Öst har fem spader var. Förhoppningsvis är Bengts spader tillräckligt starka för att göra livet surt för spelföraren.
   Efter spaderstölden begär Öst ruter tre från bordet. När knekten kommer från Bengt, stjäl Öst. Han trumfar sedan ut med hjärter dam, då träkarlen sakar klöver och Bengt efter en kort fundering sakar ruter två. Då återstår sex stick.

Träkarlen (Väst)
Sp Bridgebord
Hj
Ru D 7 5
Kl E 10 4
Du (Syd)
Sp
Hj
Ru E 10
Kl D 9 7 5

Vilka kort har Öst kvar?


Öst hade 5-5 i högfärgerna och singel ruter, följaktligen två klöver. Inga klöverstick har spelats, så Öst har kvar tre spader, en trumf och två klöver.
   Öst tar sig en rejäl fundering och spelar till slut spader dam från handen.

Spelar det någon roll vad du sakar?


Nej, bara du behåller ruter ess.
   När du sakar klöver fem, skakar Öst på huvudet och begär ruter fem från bordet. Bengt vinner sticket med spader ess och skiftar snabbt till klöver tre. Öst vinner sticket med klöver kung och spelar sedan spader nio. Du sakar en klöver till och ser Bengt ta för spader knekt. Han plockar sedan fram spader åtta, som är hög som ett hus, och i och med det har utgången straffats.
   Hela sitsen:

Sp E kn 8 5 2
Hj K 5
Ru kn 6 2
Kl kn 6 3
Sp 4 Bridgebord Sp K D 9 7 3
Hj E 7 2 Hj D kn 10 9 6
Ru K D 7 5 3 Ru 9
Kl E 10 4 2 Kl K 8
Sp 10 6
Hj 8 4 3
Ru E 10 8 4
Kl D 9 7 5

Både du och Bengt spelade utmärkt försvar när ni vägrade ta för era ess när spelföraren spelade en singelton mot styrkan. Trots det, kunde Öst ha gått hem om han gissat sig till fördelningen i slutet. När sex kort återstod, såg det ut så här:

Sp E kn 8
Hj
Ru
Kl kn 6 3
Sp Bridgebord Sp D 9 7
Hj Hj kn
Ru D 7 5 Ru
Kl E 10 4 Kl K 8
Sp
Hj
Ru E 10
Kl D 9 7 5

När Öst spelade spader, hade han gått hem om inte alla återstående spader suttit på Bengts hand. Hade han trott det, hade han i stället kunnat ta för klöver kung, spela klöver till esset, stjäla en klöver och först därefter spela spader. Bengt tvingas då ge spelföraren det tionde sticket i den färgen.
   Hade Öst spelat så, hade allt ert slit varit förgäves, men varför skulle han göra det? Nu fick ni en välförtjänt belöning för att du hittade ett bra utspel och ni sedan snyggt lät bli att ta för era ess i förtid.
   Även på det andra bordet blev slutbudet 4Hj, men när Syd spelade ut klöver flöt Jörgen ovanpå. Han vann utspelet med esset och spelade spader mot handen. Nord gjorde vad han kunde genom att krypa, men med gott om trumf på bordet hjälpte det inte. Efter spader kung följde spaderstöld, klöver kung, spaderstöld, klöverstöld och ruter mot bordet, som betydde att han gick hem i utgången med ett övertrick. 450 + 50 = 500 poäng, vilket motsvarar 11 IMP.
   Resten av halvleken bjöd på mest likabrickor, men med en halvtidsledning på 19 IMP kändes som om det skulle gå vägen igen. Och det gjorde det. Jörgen spelade hem en känslig slam i andra halvlek, och ni gjorde vad ni kunde på ert bord genom att bjuda och spela hem alla utgångar på er ledd. Så nu har ni tagit er hela vägen till rond fyra i Svenska Cupen. Vem hade kunnat tro det?

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult