Fyra ess

Steg för steg, 2, 2016

Bengt har kommit tillbaka från semestern, och eftersom det är tisdag i dag borde det vara partävling på klubben som gäller. Men nu råkar det vara så att ni skall spela match i Svenska Cupen i stället. Motståndarna hade svårt att få ihop lag, så matchen fick tyvärr spelas på er vanliga spelkväll. Både ni och de vann i den första ronden, så hur matchen än sluter är båda lagen klara för rond tre.
  Din bedömning är att ni är det något bättre laget, men det betyder inte att ni kan ta ut någon seger i förskott. Tur och dagsform spelar ju också roll.
  Även i dag skall du och Bengt bjuda enligt Nordisk Standard, inte för att det nödvändigtvis är ett bättre system än gamla, hederliga Modern Standard utan för att det brukar vara bra med litet variation, även i bridgens värld. Annars är risken stor att spelet blir slentrianmässigt och oengagerat.
  I den första halvleken får du och Bengt möta motståndarnas bästa par, medan era lagkamrater, Åke och Ella, troligen får en något lättare uppgift. Ni börjar odramatiskt med två lättbjudna och lättspelade utgångar, en på vardera ledden, så förmodligen står det 0-0 när du tar upp dina kort till den tredje given, när ingen sida är i zonen. De är ganska bra.

    Sp E 3
    Hj K kn 10 9 4
    Ru 4 2
    Kl K D kn 3

Ingen sida är i zonen, när Bengt är giv och öppnar med 1Sp. Eftersom ni spelar Nordisk Standard vet du att han antingen har minst fem spader eller fördelningen 4=3=3=3. I det systemet öppnar man ju med den lägsta fyrkortsfärgen om man har två (eller tre) färger att välja mellan. Så är det inte i Modern Standard: där hade det varit tänkbart att Bengt haft fyra ruter och fyra spader.
  Du svarar 2Hj och Bengt återbjuder 2 sang.

Är det ett beskrivande bud?


Absolut!
  Bengt återbjuder sang på lägsta nivå, så han har en balanserad hand. Dessutom säger han att styrkan inte räckte för att öppna budgivningen med 1 sang. Det betyder att han har 12-14 hp.
  Vidare vet du att han har precis två hjärter. Det är för att ditt oekonomiska två-över-en-bud, 2Hj, lovar minst en femkortsfärg. Och det gör det, för att budgivningen annars skulle bli ohanterlig. Om du haft fyra klöver och fyra hjärter, hade du därför krävt med 2Kl. Om Bengt har fyra hjärter visar han det med 2Hj, så någon risk att den viktiga högfärgen kommer bort finns inte.
  En följd av att 2Hj lovar minst fem kort är att om Bengt har en jämn 12-14-poängare med fyra eller fem spader och tre hjärter, bjuder han inte 2 sang på ditt 2Hj-svar utan stödjer dig till 3Hj. Högfärgerna är ju viktiga, så stöd där får inte förnekas.

Hur många spader har Bengt?


Fem.
  Eftersom Bengt hade öppnat med den lägre färgen om han haft 4-4-3-2-fördelning, och eftersom han hade stöttat hjärtern med 4-3-3-3-fördelning, kan du räkna ut att han måste ha fem spader. Det troliga är att han har precis 5=2=3=3, men han hade också föredragit 2 sang med en hand som

    Sp 10 8 6 5 2
    Hj K 2
    Ru E D
    Kl K 9 5 4

Med 12 hp är han för svag för att visa klövern, eftersom 3Kl höjer tricknivån och därför är ett starkt bud (minst 16 hp). Och att bjuda om spadern med en så svag färg måste kännas fel. Då är det bättre att bjuda 2 sang och låtsas att handen är balanserad. Det är den ju nästan.
  Efter Bengts 2 sang är det du igen. Du vet att ni har utgångsstyrka och precis sju kort i båda högfärgerna.

    Sp E 3
    Hj K kn 10 9 4
    Ru 4 2
    Kl K D kn 3

Syd Väst Nord Öst
1 Sp pass
2Hj pass 2NT pass
?

Är undersökningen avslutad?


Nej.
  Även om det är troligt att 3 sang är rätt slutbud, behöver det inte vara så. Du har två hackor i en objuden färg, och då det troliga är att Bengt har precis tre ruter är den färgen känslig i sang. Därför skall du fortsätta undersöka genom att visa vad du har. Du bjuder alltså 3Kl.

Men tänk om Bengt passar?


Det kommer han inte att göra.
  När du bjuder en ny färg efter två-över-en är det ett ovillkorligt kravbud, som visar längd och styrka i den bjudna färgen och indirekt säger att du är orolig för den färg som inte bjudits. Det betyder att om Bengt bjuder 3 sang nu, så vet du att han har ruterhåll.
  Men Bengt bjuder inte 3 sang utan 3Hj, och efter pass från Öst är det du igen.

Syd Väst Nord Öst
1 Sp pass
2Hj pass 2NT pass
3Kl pass 3Hj pass
?

Har Bengt ruterhåll?


Troligen inte.
  Tre färger är bjudna, så båda i paret vet att rutern är den känsliga färgen. Om Bengt haft ett säkert ruterhåll, hade han bjudit 3 sang, så när han i stället återgår till din första färg kan du utgå utgå från att han antingen inte har något håll alls eller möjligen ett tveksam sådant, i stil med dam tredje.

Skall ni glömma 3 sang?


Visst.
  När Bengt inte är tillräckligt stark i ruter för att bjuda sang och du har två hackor där, kan ni glömma 3 sang. Men eftersom du har 14 honnörspoäng mittemot Bengts öppningsbud får ni försöka spela en annan utgång.

Har ni någon åttakorts trumffärg?


Tyvärr inte, så ni får försöka er på en högfärgsutgång med sju gemensamma trumf.
  Bengt har fem spader och du två, och i hjärter är det omvänt: där är det du som har fem och han två. När ni i sådana fall skall välja trumf, har färgernas kvalitet stor betydelse. Eftersom sex saknade kort sitter 4-2 klart oftare än 3-3 (ungefär 48% mot 35%), kan ni inte bli överraskade om en av försvararna har fyra kort i den färg ni spelar med som trumf. Det måste ni räkna med.

Vilken högfärg är bäst?


Hjärtern.
  Du har själv fyra av de sex högsta korten i färgen, vilket kan visa sig viktigt om hjärtern sitter 4-2.

Kan inte Bengts spader vara ännu bättre?


Nej.
  När Bengt inte bjöd 3 sang på 3Kl, försöker han hjälpa dig att hamna i rätt utgång. Att han har fem spader och två hjärter vet han att du vet. Den historian behöver han inte berätta en gång till. Däremot kan det vara viktigt att hjälpa dig avgöra om ni bör spela hjärter på 5-2 eller spader på 5-2, så med en hand som

    Sp K D kn 9 2
    Hj D 3
    Ru kn 7 5
    Kl E 8 3

hade han inte bjudit 3Hj på 3Kl utan 3Sp, för att trycka på den fina spaderfärgen. När han i stället bjöd 3Hj är det en vink om att hjärtern är efter omständigheterna bra, och spadern efter omständigheterna inte tillräckligt stark för att bjudas om.
  När dina hjärter är täta, är det troligt att hjärter skall spelas, så du höjer helt enkelt till 4Hj.

Vad hade du bjudit om du varit osäker?


Om inte heller du vetat vilken färg som borde vara trumf, hade du kunnat spela tillbaka bollen med budet 3Sp. Då hade Bengt fått fatta det slutgiltiga beslutet. Men det skall du inte göra när allt talar för att ni redan har hittat er bästa sjukortstrumf.
  Alla passar på 4Hj, så budgivningen är slut.

Syd Väst Nord Öst
1 Sp pass
2Hj pass 2NT pass
3Kl pass 3Hj pass
4Hj pass pass pass

Väst vänder upp sitt utspelskort, och att det är en ruter förvånar ingen. Det är kungen.

Nord (Bengt)
Sp K 7 6 5 2
Hj E 3
Ru kn 7 6
Kl E 6 5
utspel: Ru K Bridgebord
 
 
 
Syd (Du)
Sp E 3
Hj K kn 10 9 4
Ru 4 2
Kl K D kn 3

Ser det bra ut?


Det gör det.
  Om kontraktet kommer att gå hem är för tidigt att säga, men hamnat rätt har ni. 3 sang utan ruterhåll hänger på rutern 4-4 (eller att en av försvararna har en, två eller tre ensamma honnörer, då färgen är blockerad), men även då finns bara åtta stick, så utöver det behöver spelföraren hitta hjärter dam.
  Du ser också att ni har hamnat i rätt högfärg. 4Sp straffas direkt om spadern sitter 4-2, och även om den sitter 3-3 är kontraktet känsligt om Öst-Väst spelar trumf i första eller andra stick. 4Hj är klart bäst och går hem så fort du bara förlorar ett trumfstick.
  Öst markerar positivt på ruter kung, då Väst fortsätter med ruter tre till Östs ess. Ruter åtta kommer i retur.

Hur stjäl du: högt, lågt eller mitt emellan?


Du stjäl lågt, med fyran.
  Visst kan det tänkas att Väst spelat ut ruter kung från kung andra, men då hade Öst säkert spelat ruter dam i det tredje sticket. Därför är det troligt att Väst har ruter dam kvar och att du kan stjäla lågt.
  Det kan du också. Väst bekänner med ruter nio.

Är du hemma nu?


Inte ännu, men chansen att du kommer att gå hem är god. Du har råd att förlora ett hjärterstick, men inte två, så trumfen skall sitta 3-3 eller 4-2. Sannolikheten för det är inte mindre än 84%. Men även då kan du behöva tänka dig för.

Hur spelar du trumfen?


Den enda faran när trumfen sitter som du vill är att försvararna kommer in på hjärter dam och spelar en ruter till, som tvingar bort en av dina trumf. Det kan hända om du tar för hjärter ess och maskar med hjärter knekt. Då blir det straff om Väst har hjärter dam andra eller fjärde, eftersom ruter dam i vända då godspelar ett andra trumfstick till försvararna. Du har då blivit trumfmatt.

Är det bättre att toppa trumfen?


Nej. Då klarar du visserligen dam andra bakom, men går å andra sidan bet när det sitter dam fjärde till höger och Öst har ruter kvar att spela efter hjärter dam.

Finns det fler sätt att spela trumfen?


Ja, ett till. Vi har hittills diskuterat toppning och mask över Öst. Det vi inte har tittat på ännu är att du maskar över Väst.

Kan du göra det?


Ja, men eftersom bordet bara har två trumf måste du slå masken direkt genom att släppa runt hjärter nio det första du gör.

Kan det vara bra?


Ja visst. Om masken brister, och Öst spelar en ruter till, kan du stjäla den på den korta trumfhanden. Det blir förvisso med esset, men eftersom handens tre sista trumf är höga, klarar du av att trumfa ut även om en av försvararna hade fyra trumf från början.
  Nu ser du också hur viktigt det är att du inte stal för högt i det tredje sticket. Eftersom du har kvar K-kn-10-9, gör det ingenting om Öst har trumfdamen och hjärtern sitter 4-2, eftersom bordets trumfess gör att du inte kan bli trumfmatt.
  Därför spelar du hjärter nio från handen. När Väst lägger tvåan, sträcker Bengt sig efter esset, men du rättar honom och begär trean i stället. Öst kan inte sticka nian, men bekänner, tack och lov, och även i nästa trumfstick kan båda försvararna bekänna. Då spelar du spader till handen och tar för hjärter kung, men damen kommer inte, för Öst sakar ruter tio. Då övergår du till de andra färgerna och låter Väst få stjäla precis när han vill. Mer än för hjärter dam kan han inte få.
  Hela sitsen:

Sp K 7 6 5 2
Hj E 3
Ru kn 7 6
Kl E 6 5
Sp 10 4 Bridgebord Sp D kn 9 8
Hj D 8 5 2 Hj 7 6
Ru K D 9 3 Ru E 10 8 5
Kl 10 7 2 Kl 9 8 4
Sp E 3
Hj K kn 10 9 4
Ru 4 2
Kl K D kn 3

Trumfen satt 4-2, men i och med att du kunde spara hjärter ess som skydd mot en fjärde ruterrond, gjorde det inget att trumfdamen satt fjärde.
  Så här såg det ut när du skulle tackla trumfen på rätt sätt:

Sp K 7 6 5 2
Hj E 3
Ru
Kl E 6 5
Sp 10 4 Bridgebord Sp D kn 9 8
Hj D 8 5 2 Hj 7 6
Ru D Ru 10
Kl 10 7 2 Kl 9 8 4
Sp E 3
Hj K kn 10 9
Ru
Kl K D kn 3

När du släppte runt hjärter nio, hade det inte gjort något om Öst haft damen, så länge ingen av försvararna har fem eller sex trumf.
  Att maska över Öst hade varit fel, resonerade vi oss fram till tidigare. Om du inte höll med om det, så har du faktiskt rätt. Syd kan maska också över Öst, men han måste göra det på rätt sätt. Hjärter till esset följt av hjärter till damen fungerar inte, för då blir Syd trumfmatt när Väst spelar sin sista ruter. Men om Syd spelar in bordet i en annan färg, t.ex. på spader kung, och fortsätter med hjärter tre till mask med nian, blir det tio stick då också. Masken brister visserligen, men även då är hjärter ess ett bra skydd mot en ruterfortsättning.

Är den planen lika bra som den du valde?


Nästan. Men det finns en liten fara. Eftersom du måste spela in bordet i en sidofärg, kanske den färg du valde att spela in bordet på sitter 5-1. I så fall kan du springa på en stöld om trumfmasken brister. Den risken slapp du när du spelade trumfen från handen.
  Säg att din hand hade sett ut så här i stället, när du skulle bjuda för andra gången.

    Sp 3
    Hj K kn 10 9 4
    Ru E 4 2
    Kl K D kn 3

Syd Väst Nord Öst
1 Sp pass
2Hj pass 2NT pass
?

Hade du fortfarande bjudit 3Kl?


Nej.
  Din svaga färg är spader, och där har partnern femkortsfärg. Med håll i både ruter och klöver finns ingen anledning att bjuda 3Kl för att kanske hamna i 4Hj på 5-2, när det inte behövs. Med den handen höjer du till 3 sang.
  Däremot bjuder du 3Kl också med den här handen,

    Sp 3
    Hj K D 10 9 4
    Ru E 2
    Kl E D kn 3 2

men då gör du det för att du hoppas ni gör slam.
  Men när du har 1=5=3=4, håll i båda lågfärgerna och bara utgångsstyrka finns ingen anledning att visa fyrkortsfärgen och kanske tipsa motståndarna om vad de bör spela ut mot 3 sang.
  När ni jämför, visar det sig att också motståndarna spelade 4Hj på den här given. Men när Syd inledde trumfbehandlingen med esset fanns ingen återvändo. Ella kom in på hjärter dam i nästa stick, och när hon spelade ruter dam tog hon senare straffen med sin sista hjärterhacka. De 10 IMP ni vann på brickan var inte absolut nödvändiga, eftersom det var cup och ni vann matchen med 68-41. Men att göra något bra är viktigt för både självförtroendet och framtiden, så du är glad för att du skötte dig på given. Det kommer att behövas också i nästa rond.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult