Fyra ess

Steg för steg, 1, 2016

”Vad tyst det är”, tänker du när du vaknar, och så slår det dig att det är vardag igen. Efter en intensiv Jul- och nyårshelg, med huset fullt av barn och barnbarn, är det skönt att vara tillbaka i den vanliga trallen. Visst är det roligt när de är på besök, och visst smärtar det i bröstet när de far tillbaka till sina egna hem, men att även vardagen har sin charm skall inte förnekas. Det är trots allt då vi tillbringar större delen av våra liv.
  I dag heter vardagscharmen bridge, och årets första partävling på klubben står på programmet. Eftersom Bengt sitter och lögar sig i värmen på andra sidan jordklotet har du fått sätta in en reserv, men inte vem som helst. Din mångårige lagkamrat Åke hade inget annat för sig och tackade glatt Ja till din förfrågan. Det här skall bli kul.
  Efter att ha hejat på alla gamla vänner på klubben och önskat dem ”God fortsättning” eller svarat ”Tack detsamma” på deras önskningar, är det dags att ta plats vid de gröna borden.
  De två första ronderna är medelbetonade, men tråkiga. Du har haft bedrövliga kort och inte varit spelförare en enda gång, inte Åke heller. Sådant går i vågor, det vet du, men hur mycket roligare är det inte att ha bra kort och kunna påverka sina egna resultat än att passivt sitta och titta på och hoppas att motståndarna skall göra något dumt. När ni byter till den tredje ronden, hoppas du äntligen få se några honnörer, så att du kan vara med och bjuda.
  När ni kommer till bordet, sitter där redan ett medelålders mixedpar. Mannen känner du igen, men du kan inte placera honom. Något bekant är det – men vad? De hälsar glatt, och ni hälsar tillbaka.
  När du plockar upp dina kort till rondens första bricka är det precis som i de tidigare ronderna: 4-3-3-3-fördelning med en dam och två knektar. Roligare kort kan man ha. Motståndarna bjuder snabbt 3 sang, som kvinnan spelar hem med ett övertrick. Ett annat utspel hade kanske kunnat undvika övertricket, så det känns som om ni just nu ligger på den undre halvan.
  Sedan slår det dig, och du kan inte låta bli att fråga: ”Har vi inte mötts i pingis på 60-talet?” Det har ni. Gunnar var en lovande bordtennisjunior en gång i tiden, precis som du, och nu är han medelålders bridgespelare, precis som du. ”Kommer du ihåg hur det gick?”, undrar han, och du tvingas erkänna att du fick stryk. ”Men då är det dags för revansch i dag”, tillägger du.
  ”Det här är min fru Lena”, säger Gunnar. ”Vi gick en nybörjarkurs för femton år sedan, och efter det gör vi nästan inget annat än spelar bridge. Vad kul det är!”
  På rondens andra giv, när ingen sida är i zonen, har du fått dessa kort i andra hand, som Syd. Gunnar passar, men det tänker inte du göra, för du har äntligen fått en trevlig hand.

    Sp 6 5
    Hj E D 7 2
    Ru E K kn 6 5 2
    Kl K

Du öppnar förstås med 1Ru, då Lena omgående kliver in med 2Kl. Och du som hoppades att ni skulle få budgivningen för er själva! Saken blir inte bättre av att Åke passar ungefär lika fort. Suck!

Betyder det att Åke har dåliga kort?


Oftast har han en dålig hand, men säkert är det inte. Om Åke har något som 5=3=2=3 med femkorts spader och 7 hp är han stark nog för att svara 1Sp utan inkliv, men inte för att bjuda 2Sp efter inklivet. Ny färg är ju rondkrav även då, och bjuder han det på en så svag hand är risken stor att ni kommer alldeles för högt. I sådana fall får han bita i det sura äpplet och passa.

Finns inte risk att ni då blir utslagna ur budgivningen?


Jo, men budgivningen är inte över. Om Gunnar passar, har du ju chans att sätta fart i den igen. Och har du en jämn minimihand och passar, får ni hoppas att det var rätt att låta motståndarna spela ett lågt delkontrakt i lågfärg.
  Gunnar funderar ett tag och bjuder sedan din färg: 2Ru. När Lena alerterar, frågar du henne vad hennes man menar med det budet.
  ”Det visar klöverstöd och för mycket poäng för att bara höja till 3Kl”, blir svaret. Det hade betytt samma sak för er, förmodligen för de flesta andra par också. Att använda överbudet i öppningsfärgen för att visa stöd i inklivsfärgen och bra kort är ett vanligt knep.

Vad bjuder du?


2Hj.
  Trots att du inte kan räkna med särskilt mycket hos Åke, skall du inte ge upp bara för det – inte när du har bra fördelning och två fina färger. Gunnars 2Ru-bud är ju krav till ”minst 3Kl”, så ofta är det ”gratis” att sticka in ett bud under den nivån. Även om ni skulle vara illa ute efter ditt bud, är det osannolikt att ni blir bestraffade.

Kan du bjuda så med en jämn hand?'


Nej, nej, nej!
  Även om det är så gott som säkert att Nord-Syd har flest honnörspoäng på brickan, är det fullt tänkbart att ni har ”bäst fördelning” – och därför kan konkurrera om budet. Därför skall du bara bjuda med obalanserad fördelning. Åke skall veta att du har fyra hjärter och fem, ofta sex, ruter. Du skulle också kunna ha 5-6-fördelning, förstås, men 4-4 – aldrig!
  När du har tio röda kort, räcker det att Åke har så litet som kung fjärde i hjärter, för att 4Hj skall ha en hygglig chans.
  En annan sak är att ni inte skall vara illa ute om Åke har färre än fyra hjärter. Om 2Hj dubblas och han har fördelningen 4=3=3=3 och ett par knektar, skall han veta att rutern är en acceptabel reträtt.
  Lena har en färg till att visa och gör det: 2Sp. Åke funderar ett tag, lägger sedan upp en stopp-lapp och bjuder 4Hj. Efter att ha funderat de tio sekunderna som lagarna föreskriver, och litet till, bjuder Gunnar 4Sp. Då är det din tur igen.

Syd Väst Nord Öst
pass
1 Ru 2 Kl pass 2 Ru
2Hj 2 Sp 4 Hj 4 Sp
?

Vad bjuder du?


Pass.
  Åkes hopp till 4Hj betyder att han har utmärkt trumfstöd, inte att han har en massa poäng. Det kan han ju inte ha när han passade första gången och motståndarna bjuder starkt. Så om du bjuder 5Hj gör du det som en offring: du räknar med att förlora tre stick i de svarta färgerna och hoppas på högst en röd förlorare. 5Hj leder då till -100 eller -300, om de dubblar, vilket du måste räkna med. Det är mindre än 4 Sp med hemgång, som ger Öst-Väst 420 poäng. Så enligt den matematiken bör du bjuda.
  Det finns dock ett aber.

Vilket?


Att du inte vet ifall 4 Sp kommer att gå hem. Så även om 5Hj ”bara” kostar 100 eller 300, är det ett dåligt resultat om ni hade kunnat straffa 4 Sp i stället.

Tror du att ni kan straffa 4 Sp?


Varför inte!
  Med ess-kung i ruter och ess-dam i hjärter är chansen god att du har tre egna försvarsstick, kanske rentav fyra. Dessutom har du K, som är ett osäkert kort. Det troliga är att den sitter på mellanhand, men om Åke har kn tredje kan din kung kanske hjälpa till att ge er ett stick i den färgen.
  Om du i stället haft

    Sp 6 5 2
    Hj K D kn 2
    Ru K D kn 6 5 2
    Kl

har du ungefär lika många offensiva stick som din aktuella hand, men betydligt färre defensiva stick. Med den kan du gott bjuda 5Hj och räkna med att det är en korrekt offring.
  Sedan skall du inte glömma att det är tveksamt att offra sig i partävling. Om de flesta Öst-Väst-par stannar under utgång, får ni en dålig bricka så fort 4Sp går hem, oavsett om ni bjuder över eller inte. Men om 4Sp inte går hem, får ni en botten för att bjuda över. Kort sagt: det finns mer att vinna på att spela försvar och hoppas att Öst-Väst gjort fel än att offra sig och räkna med att de har gjort rätt.

Är det troligt att de gjort fel?


Svårt att säga.
  Efter Åkes hopp till 4Hj fick Gunnar ingen chans att nyansera sig. Kanske var han bara värd en höjning till 3Sp, kanske hade han tänkt bjuda utgång vad Åke än gjort. Men ingen mer än han vet hur det ligger till med det.
  Dessutom kanske Gunnar var rädd för att er utgång skulle gå hem. Tänk om han sitter och offrar sig! I så fall vore det bra dumt att offra sig mot deras offring”¦
  Lena passar, och det gör Åke också, men inte helt utan problem. Er budgivning har därför gått så här:

Syd Väst Nord Öst
pass
1 Ru 2 Kl pass 2 Ru
2Hj 2 Sp 4 Hj 4 Sp
pass pass pass

Utspelet kommer fort. Det är  Ru9.
  Eftersom ni använder 1-3-5-regeln vid utspel, kan du räkna med att Åke har högst två ruter.
  Sedan lägger Gunnar upp sina kort, och du kan konstatera att han förmodligen inte visste varför han bjöd 4 Sp. Med längd i båda de svarta färgerna kunde båda utgångarna mycket väl gå hem. Så genom att bjuda 4 Sp över 4 Hj, följde han S.J. Simons klassiska råd att ”bjuda en gång till i tveksamma fall”.

utspel: Ru 9
Gunnar (Öst)
Sp E 8 7 3
Hj K 3
Ru 10 7 4
Kl D 7 6 5
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 6 5
Hj E D 7 2
Ru E K kn 6 5 2
Kl K

Ser det bra ut?


Visst!
  Du vet att ni har två ruterstick, och HjK sitter där du vill ha den. Om Lena har dam tredje i ruter kan Åke också få en stöld. Det enda tråkiga är att KlK förmodligen inte är något att ha.
  Du vinner utspelet med RuK och fortsätter med esset, då damen kommer från spelföraren. Åke bekänner med den sista hackan.

Vad gör du nu?


Det ser närliggande ut att fortsätta med Rukn, i hopp om att Åke kan stjäla över spelföraren, men närliggande är inte synonymt med rätt, så innan du spelar ett kort bör du fundera litet på hur Västs hand ser ut.
  Fyra spader och minst fem klöver vet du, och två ruter har du sett. Det betyder att spelföraren har högst två hjärter.

Kan hon ha två?


Knappast.
  Fördelningen 4=2=2=5 med i bästa fall SpK-D, KlE-kn och RuD är inget att skrika sig hes på. Med så dåliga kort hade Lena nog bjudit 3Kl för att begränsa sig. Genom att introducera en ny färg, säger hon att hon har förhoppningar om att de klarar utgång.
  Dessutom får du inte glömma bort Åkes hopp till 4Hj. Du kan se att han inte har mycket i honnörsväg, så med 3=5=2=3-fördelning och en näst intill blank hand, hade han aldrig bjudit så högt. Det enda som kan motivera hans hopp är extra fördelning och/eller extra trumflängd.
  Av den anledningen tror du att Lena har högst en hjärter. Då har Åke tillräckligt många hjärter för att kunna bjuda utgång med en svag hand.

Kan Väst vara renons i hjärter?


Knappast.
  I så fall har Åke fördelningen 3=7=2=1. Han kan då räkna med högst dubbel spader hos dig, så att bjuda 5Hj över 4Sp verkar tämligen självklart. Att antingen 4Sp eller 5Hj då går hem är ju troligt.
  Därför räknar du med att Lena har precis en hjärter. Lägger vi det antagandet till det du redan vet, kan du placera henne med fördelningen 4=1=2=6.

Gunnar (Öst)
Sp E 8 7 3
Hj K 3
Ru 10
Kl D 7 6 5
Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp 6 5
Hj E D 7 2
Ru kn 6 5 2
Kl K

Läget efter två stick är som ovan. Då är det dags att upprepa den tidigare frågan:

Vad gör du nu?


Om du fortsätter med Rukn i hopp om att Åke kan stjäla över, har Lena ett smart motdrag: hon kan saka sin hjärterhacka. Efter det är även träkarlen renons i ruter, så att fortsätta med den färgen är poänglöst. Därför måste du göra något annat först.

Vad då?


Ta hem HjE, så att Lena bara har svarta kort kvar när du spelar Rukn.
  På HjE lägger Lena åttan medan Åke bekänner med fyran. Och när du spelar Rukn börjar Lena fundera. Det är alltid ett gott tecken.

Blir det straff nu?


Du hoppas det, men du kan inte vara säker.
  Om spelföraren har K-kn-10-9 i trumf, kan hon stjäla med kungen och sedan maska ut Åkes trumfdam. Men är hennes trumf bara aningen svagare, får Åke ett spaderstick förr eller senare.
  Det får han också, eftersom hela sitsen är den här:

Sp kn 9 2
Hj kn 10 9 6 5 4
Ru 9 2
Kl 9 3
Sp K D 10 4 Bridgebord Sp E 8 7 3
Hj 8 Hj K 3
Ru D 8 Ru 10 7 4
Kl E kn 10 8 4 2 Kl D 7 6 5
Sp 6 5
Hj E D 7 2
Ru E K kn 6 5 2
Kl K

Genom att ta hem HjE innan du spelade Rukn, fick Åke ett trumfstick. Det hade han inte fått om du spelat Rukn redan i tredje stick.

Bjöd Åke bra?


Det tycker du.
  Förvisso hade han bara två knektar, men ett mäktigt hjärterstöd, som betyder att ni faktiskt hade chans att gå hem i 4Hj, nu när HjK satt för mask.

Hade du gjort det?


Kanske, kanske inte.
  Mot 4Hj inleds försvaret med SpK, spader till esset, klöver tillbaka till esset och klöver till stöld. Efter det är du inne på handen utan någon säker ingång till träkarlen. Om du då tar för HjE i hopp om att kungen skall ramla, slutar det med en straff.
  För att gå hem måste du hoppas att Gunnar har tre ruter och HjK. Då kan du komma in till träkarlen genom att ta för RuE-K, stjäla en ruter och avslutningsvis maska ut trumfkungen.
  Med alla korten synliga, ser vi att det är så du skall spela, men frågan är om den chansen är större än att helt sonika toppa trumfen. Men även om du fått spela 4Hj och gått bet, är det inte säkert att det hade varit ett dåligt resultat.

Varför inte?


Därför att både 3Sp och 4Kl går hem på Öst-Västs ledd. -50 (eller -100 om de dubblar) är ju mindre än -140 eller -130. Och slinter Syd i försvaret, kan det också bli -170 i 3Sp.
  När ni vecklar upp protokollet, ser ni att detta är just vad som hänt i de två tidigare ronderna. Öst-Väst spelade i båda fallen 3Sp med hemgång i fyra trick. Det verkar som om Syd-spelarna ”glömde” ta hem HjE innan de spelade den tredje ruterronden, och det verkar som om Väst i båda fallen insåg att det är bättre att göra sig av med en förlorare än att riskera en överstöld.
  Om vi återgår till budgivningen, kunde du smyga in 2Hj efter Östs 2Ru-bud. Antag att han i stället höjt till 3Kl.

Syd Väst Nord Öst
pass
1 Ru 2 Kl pass 3 Kl
?

Hade du visat hjärtern då också?


Troligen inte.
  Eftersom hjärter är en högre färg än ruter, tvingas Åke upp till 4-läget om han föredrar rutern. Det är du inte tillräckligt spelstark för. Därför hade du i det här fallet nöjt dig med att kämpa om delkontraktet genom att bjuda om din 6-kortsfärg: 3 Ru. Så när Öst bjöd 2 Ru hittade ni er hjärterfärg, men om Öst höjt klövern i stället, hade ni inte gjort det.
  Av det kan vi dra slutsatsen att hur fiffig en konvention än är, och överbudet i öppningsfärgen för att visa trumfstöd är fiffigt, finns alltid avigsidor med onaturliga bud. Ofta kan ett enkelt, naturligt bud fungera bättre.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult