Fyra ess

Steg för steg, 1, 1996

I kväll skall det ske! Du och din partner var på god väg att vinna de tre föregående klubbtävlingarna, men varje gång lyckades ett par ta sig förbi på upploppet. Tra andraplaceringar är förstås inget att skämmas för, men det är ju att vinna det här spelet handlar om, eller hur! Därför är ni fast beslutna att inte släppa någon över bron den här gången. Din partner är en av klubbens mest pålitliga spelare, och ni försöker bjuda enligt Modern Standard. I försvarsspelet använder ni 10-12-regeln vid utspel (högsta, tredje eller femte kortet uppifrån) samt omvända markeringar (Schneider).
  Att ha spadern är ofta viktigt i budgivningen, så det är med positiva förväntningar du tar upp kvällens första hand:

    Sp E K 10 9 4 3
    Hj 5
    Ru D 5 2
    Kl E 6 3

Ingen är i zonen. Du är giv och öppnar förstås med 1 spader. Väst passar, partnern svarar med 1 sang och Öst passar.

Vad bjuder du?


Styrkemässigt har du minimum för ditt öppningsbud, men du har en obalanserad hand och föredrar därför ett trumfkontrakt framför sang. Bjud 2 spader.
  Väst passar på nytt, och Nord börjar fundera. Efter ett tag plockar han upp 3 spader ur budlådan. Det var överraskande!

Vad bjuder du då?


Med 13 hp har du fortfarande en minimal öppningshand, men det berättade du om med ditt förra bud. Trots det är partnern intresserad av utgång. Du skall då inte titta pessimistiskt på din hand och tycka att du kunde ha haft mycket mer när du öppnade, utan försöka avgöra om det här är en minimal eller maximal "1 spader-följt-av-2 spader-hand".
  När du bjöd om öppningsfärgen på lägsta nivå berättade du om en enfärgshand med minst sex spader och ungefär 11-14/15 hp. Partnerns invithöjning frågar därför: "Har du minimum eller maximum inom det intervallet?"
  Svaret är att du ligger ungefär mitt i, så oavsett om du höjer eller passar är det fråga om ett gränsfall. Det mesta med din hand är dock bra: du har fina mellankort i trumf, bra färgspelskort med två ess och en kung, och dessutom är 6-3-3-1 en bättre fördelning för trumfspel än 6-3-2-2. Det enda tveksamma med din hand är ruter dam. Om partnern bara har hackor i ruter är den inte mycket värd, men har han esset, kungen eller knekten kan damen komma att spela roll. Därför är du optimist och höjer till 4 spader.
  Tre pass följer, och Väst spelar ut hjärter dam.

Träkarlen (Nord)
Sp D 2
Hj E 9 4 2
Ru K kn 3
Kl kn 8 7 2
utspel: hjärter D Bridgebord
 
 
 
Du (Syd)
Sp E K 10 9 4 3
Hj 5
Ru D 5 2
Kl E 6 3

Hur ser det ut?


Mycket bra. Ruter dam passar som hand i handske, och av partnerns 11 hp är det bara klöver knekt som inte är värd något.
  Det verkar inte vara någon vits med att släppa utspelet, så du tar för hjärter ess och ser Öst högmarkera.

Hur fortsätter du?


Har du gjort upp en plan? Det hoppas jag, och egentligen borde du ha gjort det redan innan du spelade på till första stick.
  När det gäller planering i trumfspel säger de flesta bridgeböcker att man skall räkna sina förlorare (till skillnad från sang, då det är bättre att räkna vinnare). Jag vill rekommendera dig att sluta med det och räkna vinnare även i trumfkontrakt. Spelet går ju ut på att ta stick. Varför då lära sig att tänka på fel sätt? I 4 spader är ditt mål att ta tio stick, inte att förlora tre.

Kan du ta tio stick här?


Förmodligen. Om inte spader knekt sitter i håll har du sex spaderstick, två ess och två ruterstick. Tio enkla stick.

Men hur går det om spader knekt sitter fjärde?


Det kan du inte veta ännu. Om du räknar förlorare kommer du till fyra (en i spader, en i ruter och två i klöver) och kan lika gärna ge upp. Men om du gör som jag tycker att du skall och räknar dina vinnare i stället, ser du att du fortfarande har chans till samma tio stick: två ess, två ruter- och sex spaderstick.

Sex spaderstick?


Visst har du chans till det! Ess-kung-dam är tre säkra stick, och dina tre trumfhackor kan du kanske få betalt för genom att stjäla.

Kan du få tre stölder på handen?


Kanske. Du är numera renons i hjärter på handen och har tre ingångar till bordet: en i trumf, en i ruter och hjärter ess. Dessutom finns där tre hjärterhackor att stjäla. Kruxet är att du inte vet ifall du behöver stjäla något på handen; trumfen kanske sitter snällt.

Skall du börja med att känna på trumfen?


Nej. Om spader knekt sitter fjärde behöver du stjäla tre hjärter på handen, men förutom hjärter ess (som precis gått) har du bara två säkra ingångar till bordet. Därför skall du utnyttja att du just nu är på bordet och omedelbart stjäla en hjärter.

Är det dags för trumfen sedan?


Ja, men tänk dig för. Rätt medicin är att ta för spader ess och spader dam, i den ordningen. Om knekten ramlar på esset eller färgen sitter 3-2, är det bara att återvända till handen på klöver ess, trumfa ut och driva ut ruter ess.
  Men Öst sakar en ruterhacka på spader dam, så det satt alltså precis som du befarade.

Hur fortsätter du?


Du stjäl en hjärter till och spelar ruter dam. När du får för den, fortsätter du med färgen. Öst kommer in och vänder med klöver, men du tar för esset, tar ut spader kung, går in på bordet i ruter och stjäl den sista hjärtern. Därmed har du fått de tio stick du kontrakterade dig för.
  Så här såg hela given ut:

Sp D 2
Hj E 9 4 2
Ru K kn 3
Kl kn 8 7 2
Sp kn 7 6 5 Bridgebord Sp 8
Hj D kn 10 3 Hj K 8 7 6
Ru 10 8 4 Ru E 9 7 6
Kl K 9 Kl D 10 5 4
Sp E K 10 9 4 3
Hj 5
Ru D 5 2
Kl E 6 3

"Tur att Väst hade fyra hjärter och tre ruter" säger partner med glimten i ögat. Innerst inne vet du att han tyckte att du spelade fint – för det gjorde du. Och även om det var tur att Väst kunde bekänna hela tiden på de röda färgerna, så var det lika mycket otur att han hade knekt fjärde i trumf. Låt oss säga att det jämnade ut sig.
  Egentligen var det här inget svårt spel. Det svåra var att komma på att det kunde sitta illa, och att det kanske gick att göra något åt det. Alldeles för många kontrakt går bet därför att spelföraren spelar snabbt i tron att "det sitter normalt", när han borde tänka till och ha en reservplan om det otrevliga skulle inträffa.

Att tänka på


[ Steg för steg | Sök artikel | Vi som vill upp | Hem ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult