Problem nr 36, 2009


Färgglad linje

Problemställning

När jag var ung, hörde jag ibland rådet att "inte bjuda lillslam om man saknar ess-dam i trumf". Frågan jag nu ställer är om det är ett bra råd. Jag vill också att du motiverar varför du tycker som du gör. Ju fler motiveringar, desto större chans att vinna ett pris!


Lösning

Även om det inte står klart utskrivet, har alla utgått från att man har spelstyrka för slam och att det viktiga är att klara trumfen med en förlorare. Huruvida rådet i så fall är bra eller dåligt beror på hur många trumf vi förfogar över.

Om vi börjar uppifrån med elva trumf, är det klart att vi bör bjuda lillslam, eftersom vi klarar oss inte bara när trumfen sitter 1-1 (52%) utan också när spelaren framför kungen har både ess och dam (24%). Total sannolikhet: 76%. Brasklapp: om det saknas ingångar till handen mittemot kungen (så att man inte kan spela upp mot styrkan) eller om kungen sitter singel (trumfen fördelad 10-1), är sannolikheten nere i 52%. Men även då vinner vi fler poäng i det långa loppet på att bjuda slam än på att stanna i utgång.

När vi har tio trumf, är frågan till att börja med om vi kan maska ut ess-dam-hacka. Kan vi det, klarar vi oss om damen sitter rätt (50%) men också när spelaren framför kungen har ess singel (13%). Total sannolikhet: 63%. Om vi saknar tian när honnörerna sitter delade, eller nian när kungen finns på en hand och knekt-tia på den andra, klarar vi ingen 3-0-sits. Bästa spelplan leder till hemgång i fyra av de möjliga 2-1-sitsarna, vilket ger sannolikheten 52%. Även då spelar vi med oddsen om vi bjuder slam.

När vi har nio trumf har slammen i bästa fall 50% chans. Då klarar vi inte ess singel rätt (vilket vi gjorde när vi hade tio trumf), så om vi spelar på bästa chansen och maskar, måste damen sitta rätt. Men 50% stämmer, om och endast om, vi klarar oss om trumfen sitter 4-0. Gör vi inte det (antingen för att hackorna är för klena; eller för att vi inte har råd att dra så många ronder trumf; eller för att anfallssidans trumf sitter 6-2, så att vi bara kan slå två maskar), är hemgångschansen under 50%. Att stanna i utgång är då matematiskt rätt.

Samma resonemang som för nio trumf gäller också för åtta trumf. Där är det ännu sämre att bjuda slam, eftersom redan en 4-1-sits kan sabotera allt (och 5-0 skall vi oftast inte tala om).

En annan sak, som talar mot att bjuda slam när man saknar ess-dam och minst en trumfhacka, är att vi kanske klarar trumfen, men åker på en stöld. Den risken finns alltid när försvararna har en säker ingång i form av trumfesset. Risken är inte särskilt stor, eftersom det krävs en singelton (som spelas ut) eller en renons på den hand som inte har trumfesset plus minst två trumf, men den finns. Och det är den risken som får vågskålen att tippa över för utgång i en annars femtioprocentig slam.

Sammanfattningsvis: Om man saknar ess-dam i trumf är det rätt att bjuda slam med tio eller elva gemensamma trumf, men stanna i utgång med högst nio trumf. Den som följer det rådet, har oddsen på sin sida.


Fler problem:

[ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 ]


[ Tävlingen | Tillbaka ]

Avdelare

Copyright © 2017, Scania Bridgekonsult