Bok

Frågor om Modern Standard



Fråga nr 3

Hur ser du på detta? 1 – 1♠; 2 – 4♣.
  4♣ betyder slaminvit med hjärterstöd, men lovar ej kontroll, enligt MS. Men hopp i ny färg till 4-läget är ju kontrollbud med sist bjuden färg som trumf, om den nya färgen utan hopp är krav. 3♣ är ju fjärde-färg och krav. Tacksam för klarläggande.

Bengt Forssén

Svar:

Det är det första som är rätt. Eftersom en höjning till 3 inte hade varit krav i MS (fast många anser att det är bättre om det är krav; då blir 4♣ ett splinterbud i stället, med hjärterstöd) är hopp till 4 alå slaminvit i hjärter, men lovar inte kontroll i den sist bjudna färgen. Det stämmer att 3♣ hade varit krav, men det är då fråga om ett artificiellt kravbud (fjärde-färg). Det är när den nya färgen utan hopp hade varit ett naturligt kravbud, t.ex. 1 - 1♠; 2 - 3♣, som regeln att hopp är kontrollbud med sist bjuden färg som trumf. Det är möjligt att det står annorlunda (d.v.s. att ordet 'naturligt' saknas) i någon av MS-böckerna. I så fall beklagar jag det.


Fler frågor med svar:

[ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 ]


[ Modern Standard | Startsidan ]

Avdelare

Copyright © 2017, Scania Bridgekonsult