Bild på dator

Bridgeprogram från EDBridge


EDBridge är ett danskt företag som utvecklar och säljer bridgeprogram för Windows. Scania Bridgekonsult har tio av deras program i sitt sortiment: sju på svenska, ett på engelska, ett på danska och ett på danska eller engelska.


Windows 8

EDBridges program kan köras på Windows 8, men bara om du uppdaterar programmen. Gör då så här:

  1. Installera först programmet från originalskivan, men inte med autorun. Sätter installationsprogrammet igång av sig själv, skall du avbryta det.
  2. Gå sedan till Start -> Dator och dubbelklicka på symbolen för CD-enheten för att visa filerna på CD-skivan.
  3. Kör sedan setup.exe som administratör genom att högerklicka på filen.
  4. Gå därefter in på den här sidan. Där får du en översikt över de olika program som kan uppdateras. Välj ”Klik her” till höger om det program du har för att uppdatera det till Windows 8.EDBridge-Klubben 2005 och Bridge Class Nordic

Innan spelet startar väljer du budsystem, t.ex. Modern Standard, och språk, t.ex. svenska. Under budgivningen skall du förstås försöka värdera dina kort och avge det bud du tror är rätt, men om du väljer ett bud som är orimligt med tanke på det valda systemet protesterar programmet. I spelet får du dock göra precis som du vill – men dina motståndare, Öst och Väst, spelar bra försvar, så tänk dig för!

EDBridge-Klubben 2005 av givar hämtade från redan spelade tävlingar, och här får du sätta tänderna i inte mindre än 729 spel. Du får nämligen 27 tävlingar à 27 givar att öva dig på. Efter varje giv får du jämföra ditt resultat med de andra deltagarnas, och du får hela tiden se hur du ligger till (poäng och procent).

Bridge Class Nordic (som kom i oktober 2014) är den nya, förbättrade versionen av Bridge Class Plus. I likhet med föregångaren är det ett program för att träna budgivning och spelföring på slumpmässigt givna spel, men dessutom ingår 329 inbyggda problemspel och möjlighet att mata in egna givar som du sedan spelar mot datorn. Att programmet slumpar fram givar betyder att du kan använda det gång på gång och ändå veta att du får spela helt nya givar.


Bridge Master 2000 Scandinavia – Neo, Level 1, Level 2, Level 3, Level 4 och Level 5

Bridge Master 2000 Scandinavia är kanadensaren Fred Gitelmans mycket välgjorda program i svensk tappning. Det finns i sex versioner:

Det första programmet (Neo) består av 120 spelföringsuppgifter på fyra olika nivåer, från klubbspelare och uppåt; det andra programmet (Level 1) består av 133 spelföringar speciellt ägnade åt nya bridgespelare; nästa tre program (Level 2-4) består av vardera 96 spelföringar: Level 2 är lämpligt för klubbspelare; Level 3 är lämpligt för tävlingsspelare; och Level 4 är lämpligt för experter. Level 5 kan bara användas av den som har Level 4 installerat på datorn. Det är på engelska, består av 66 givar och passar för den som aspirerar på en landslagsplats, eller näst intill (hög svårighetsgrad, med andra ord).

Bridge Master är ungefär som Autobridge, fast smartare. I samtliga fall gäller det spelföring, och när du får ta över är budgivningen klar och utspelet gjort. ”Allt” som sedan återstår är att försöka spela hem kontraktet. Men för att lyckas måste du välja den bästa spelplanen, annars kommer du obönhörligen att bestraffas.
   I verkligheten kan du ibland välja en mindre bra plan och gå hem därför att du har tur med sitsen. Det har du aldrig i Bridge Master. Programmen flyttar om korten beroende på hur du spelar, och endast om du väljer rätt plan belönas du med hemgång i kontraktet.
   När du avslutat en giv kan du titta på den igen i en s.k. bridgebio, då du bl.a. får reda på vilken den bästa spelplanen är och varför du bör spela just så.

Nytt för 2017 är att Bridge Master-programmen på svenska (alla utom Level 5) nu också finns för Macintosh.


Trin for Trin

Trin for Trin är ett danskt program, som vänder sig till mindre rutinerade spelare. Det består av 95 givar, presenterade i ”steg-för-steg-modellen” (ungefär som de artiklar du får fram om du klickar på ”Steg för steg” i den vänstra ramen). Givarna har tidigare varit presenterade i Dansk Bridge (av Villy Dam och Ib Axelsen) eller i Bridge (av Anders Wirgren).


Q-plus Bridge

Detta är ett av de allra bästa bridgespelande program som finns, och den här versionen (11) kommer med två språk: engelska och danska. Standarden är hög, både beträffande budgivningen och spelet, och det finns många finesser inbygda i programmet.[ Ladda hem | Bridgeprogram | Beställ | Tillbaka ]

Avdelare

Copyright © 2019, Scania Bridgekonsult